Iso EU-rahoitus akatemiaprofessori Ylä-Herttualalle

Euroopan Komissio on myöntänyt 8,5 miljoonan euron rahoituksen akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan johtamalle tutkimuskonsortiolle, jossa kehitetään uudenlaisia nano-, geeni- ja katetriteknologiaan sekä valoaktivointiin perustuvia hoitoja sydän- ja verisuonitauteihin. Kyseessä on rahoitukseltaan tähän asti suurin Itä-Suomen yliopiston EU-hanke.

Maaliskuun alussa käynnistyvässä CosmoPHOS-hankkeessa kehitetään sydän- ja verisuonitauteihin uusia hoitomuotoja, joissa käytetään katetrivälitteisiin menetelmiin ja pallolaajennukseen sekä suonen sisään asennettavaan metalliverkkoon, stenttiin, perustuvia tekniikoita.

Erityisenä uutuutena hankkeessa ovat nanomateriaalit, joita käytetään sekä sellaisenaan että yhdessä geenilääkkeiden kanssa hauraiden, herkästi hajoavien ateroskleroosiplakkien kuvantamiseen ja hoitoon. Kohdennettuihin uusiin hoitovalmisteisiin liitetään myös valoaktivoitavia yhdisteitä, joiden hoitovaikutus saadaan aikaan verisuonen sisältä vaurioituneeseen suoneen ohjattavalla pitkä-aallonpituisella laservalolla. Projektiin kuuluu sekä nano-, geeni- että katetriteknologian kehittäminen ja testaaminen ensimmäisen vaiheen potilaskokeissa, jotka tehdään Kuopion yliopistollisen sairaalan Sydänkeskuksessa yhteistyössä professori Juha Hartikaisen kanssa.

Konsortiohankkeessa on mukana yhteensä 18 tutkimusryhmää muun muassa Berliinin vapaasta yliopistosta, Münchenin teknillisestä yliopistosta, Kööpenhaminan yliopistosta, Utrechtin yliopistosta, Leuvenin katolisesta yliopistosta ja Louisianan yliopistosta Yhdysvalloista. Lisäksi hankkeeseen kuuluu yrityksiä, joista merkittävimpiä ovat maailman suurimpiin valokuitujen valmistajiin kuuluva Fujikura Ltd sekä verisuonikatetrivalmistaja Fibertech Inc.

Hanke tuo Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutin ja Kuopion yliopistollisen sairaalan käyttöön erittäin merkittävää uutta osaamista viimeisimmistä nanoteknologian sovellutuksista dendrimeereihin, hauraiden valtimoplakkien tunnistamiseen käytettäviin yksiketjuisiin vasta-aineisiin sekä viimeisimpään laser- ja katetriteknologiaan. Viisivuotisen hankkeen kokonaisbudjetti on 13 miljoonaa euroa.

Lisätietoja: Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, seppo.ylaherttuala@uef.fi

Lähde: Itä-Suomen yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »