Tutkimus patistaa bakteerien työkalut hyötykäyttöön

11.10.2016

Neljäkymmentä vuotta sitten havaittiin bakteereita suojaavia ja vahvistavia rakenteita. Nyt niistä kehitetään teknologiaa, joka ei hyödytä pelkästään bakteereita.

Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston ja Åbo Akademin synteettisen biologian alaan kuuluva hanke kehittää uusia työkaluja biofilmien hyödyntämiseksi osana Suomen Akatemian rahoittamaa FinSynBio-ohjelmaa. Tutkimushankkeessa halutaan valjastaa käyttöön biofilmit eli biopolymeereistä muodostuvat bakteereita vahvistavat ja suojaavat rakenteet.

Synteettisen biologian avulla voidaan keinotekoisesti jäljitellä biofilmejä, joissa bakteerit elävät järjestäytyneesti ja jakavat voimavarojaan keskenään. Biofilmit ovat bakteerien pääasiallinen syy bakteerien kestävyyden ja vastustuskyvyn taustalla. Siinä missä biofilmit voivat vaarantaa ihmisten terveyden, tutkimushankkeen tarkoitus on patistaa biofilmit hyötykäyttöön. Tutkimushanke pyrkii kehittämään työkaluja biofilmien muuntamiseksi arvokkaita kemikaaleja tai lääkkeitä tuottaviksi nanotehtaiksi, bakteerien valmistamiksi nanolangoiksi, mikrokokoisiksi polttokennoiksi ja huumeiden tai räjähteiden havaitsemiseen tarkoitetuiksi bioantureiksi.

Biofilmeistä kehitettävien sovellusten mahdollisuudet ovat rajattomia. Biofilmeihin perustuvia teknologioita voidaan hyödyntää aina maaperän puhdistuksesta energiantuotantoon. Terveydenhuollossa tutkimuksesta saatavia tietoja voidaan hyödyntää henkilökohtaisten laitteiden 3D-tulostuksessa. Tutkimus pyrkii ymmärtämään biofilmien toimintaa, kiinnittymistä ja keskustelua keskenään.

 

Lähde: Helsingin yliopisto  

Viimeksi muokattu 11.10.2016
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »