Ulosteensiirron parantava vaikutus on hyvin pysyvä

11.10.2016

Helsingin yliopistossa ja yliopistollisessa sairaalassa tehty tutkimus osoittaa, että ulosteensiirto muuttaa potilaan suolistomikrobiston hyvin samankaltaiseksi kuin luovuttajan mikrobisto. Suomen Akatemian rahoituksella tehdyssä tutkimuksessa tutkitaan suoliston monimuotoista mikrobistoa taudinaiheuttajia vastaan.

”Tuloksemme viittaavat siihen, että suolistomikrobistoa on mahdollista muuttaa melko pysyvästi. Tämä avaa mahdollisuuksia käyttää tätä hoitomuotoa muihinkin sairauksiin, joissa on havaittu suolistomikrobiston epätasapaino”, sanoo akatemiatutkija Reetta Satokari Helsingin yliopistosta.

Tutkijat halusivat tietää, mitkä bakteerit suolistomikrobien joukosta ovat niitä, jotka ovat ratkaisevia hoidon tehokkuuden kannalta: tämän selvittämiseksi he tutkivat samoilta luovuttajilta kaikille potilaille siirtyneitä bakteereita.  Jatkotutkimuksessa lupaavia ehdokkaita ryhdytään eristämään tulevaisuuden bakteerihoitoja varten.

Tutkimusryhmällä on meneillään myös tutkimus, jossa selvitetään ulosteensiirron vaikutusta potilaiden mikrobiston antibioottiresistenssiin. Ryhmä julkaisi vähän aikaa sitten tutkimuksen, jossa he osoittivat, että ulosteensiirto vähentää mikrobiston antibioottiresistenssigeenien määrää. Löydös on tärkeä, koska antibioottiresistenssi on suuri ongelma ja resistenttejä bakteerikantoja majailee hyvin paljon juuri suolistossa.

Ulosteensiirto on jo vakiintunut hoito vaikeaa antibioottiripulia sairastaville potilaille, joiden sairauteen lääkehoito ei ole purrut. Hoito on hyvin tehokas, sillä yli 90 prosenttia näistä potilaista paranee. Luovuttajaksi soveltuu perusterve, normaalipainoinen henkilö joka ei ole syönyt antibiootteja kuluneen puolen vuoden aikana.  Jokainen luovuttaja tutkitaan ensin hyvin tarkasti mahdollisten piilevien sairauksien varalta.

Suolistomikrobiston merkitys ihmisen terveydelle on vasta alkanut avautua tutkijoille. Eri puolilla maailmaa tutkitaan nyt kiihkeästi mikrobiston yhteyttä moniin eri sairauksiin ja muun muassa ylipainoon.

Satokarin ryhmän ja yliopistosairaalan kliinikoiden yhteistyön tuloksena Meilahdessa on käytössä ainutlaatuinen ”ulostepankki”, jossa säilytetään valmiiksi testattuja siirteitä. ”Tätä kansainväliset kollegat meiltä suorastaan kadehtivat”, Satokari naurahtaa. Tavoitteena on jalkauttaa hyviksi havaitut menetelmät – vakituiset luovuttajat ja pakastesiirteiden käyttö – myös muihin Suomen sairaaloihin. Tähän tarkoitukseen Satokari on saanut myös Suomen Akatemian kärkihankerahoituksen.

Lähde: Helsingin yliopisto

Viimeksi muokattu 11.10.2016
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »