Eurooppalainen tutkimusrahoittaja ERC juhlii pyöreitä

Eurooppalainen tutkimusrahoittaja ERC juhlii pyöreitä

7.4.2017

Euroopan tutkimusneuvosto, European Research Council (ERC) juhlisti kymmenvuotista taivalta tiedekonferenssin merkeissä 21.3.2017 Brysselissä. Suomalaista huippututkimusta konferenssissa esittelivät akatemiaprofessori Virpi Lummaa ja professori Ilona Riipinen.

Vuonna 2007 perustettu neuvosto myöntää rahoitusta korkeatasoiseen perustutkimukseen kaikille tieteenaloille. Kymmenvuotisen historiansa aikana ERC:n rahoittamista hankkeista on poikinut kuusi Nobel-palkintoa sekä lukuisia muita palkintoja. ERC nähtiin yksimielisesti menestystarinana ja huippututkimuksen korostettiin olevan avainelementtinä myös tulevassa puiteohjelmassa.

Rahoitus kasvaa tulevaisuudessa

Tutkimus- ja innovaatioasioista vastaava komissaari Carlos Moedas korosti puheessaan ERC:n ainutlaatuisuutta välineenä, joka sallii tutkijoiden intuitioon luottamisen. Lisäksi Moedas ilmoitti komission suunnittelevan ERC:n budjetin kasvattamista 50 miljoonalla eurolla Horisontti 2020-ohjelman jäljellä oleville vuosille. EU:n tulevaa tutkimus- ja innovaatioagendaa visioimaan valitun korkean tason ryhmän puheenjohtaja Pascal Lamy puolestaan toi esiin avoimia kysymyksiä, joita tulee pohtia uuden puiteohjelman osalta. Näitä ovat esimerkiksi koherenssin ja käyttäjäystävällisyyden parantaminen sekä yhteyksien luominen tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan välille.

Suomalaistutkimusta mukana juhlaohjelmassa

Tapahtumassa ERC:n rahoitusta saaneet tutkijat esittelivät tutkimushankkeitaan ja -tuloksiaan. Esitykset heijastivat ERC:n rahoittamien hankkeiden monipuolisuutta, sillä tieteenalat vaihtelivat muun muassa yhteiskuntatieteistä neurobiologiaan, kognitiotieteeseen ja arkeologiaan. Suomalaisväriä tapahtumaan toivat Tukholman yliopiston ilmakehätieteen professori Ilona Riipinen sekä Turun yliopiston akatemiaprofessori Virpi Lummaa.

Ilona Riipinen sai tutkimusrahoituksen ATMOGAIN-hankkeelleen ERC:n nuorille tutkijoille suunnatusta hausta vuosille 20112016. Hankkeessa Riipisen kokoama kansainvälinen tutkimusryhmä tarkasteli ilmakehän koostumusta, erityisesti ilmakehän pienhiukkasia ja niiden vaikutusta ilmastoon sekä terveyteen. Uransa aikana Riipinen on ollut erityisen kiinnostunut tiedemaailman ja muun yhteiskunnan välisestä vuorovaikutuksesta ja hän on esitellyt tutkimustuloksiaan muun muassa suositussa TED-konferenssissa.

Evoluutiobiologiaa norsujen ja suomalaisaineistojen parissa

Tällä hetkellä Turun yliopiston akatemiaprofessorina toimiva Virpi Lummaa sai ERC:n Starting Grantin ERC:n perustamisvuonna 2007. Evoluutiobiologiaa käsittelevässä tutkimushankkeessa käytettiin uudenlaisella tavalla suomalaisista kirkonkirjoista löytyvää kattavaa tietoa syntyvyyteen ja kuolleisuuteen vaikuttavien tekijöiden selvittämisessä.

Lummaa on myös tutkinut Myanmarin puuteollisuudessa työvoimana käytettyjen aasiannorsujen terveyteen, hedelmällisyyteen ja kuolleisuuteen vaikuttaneita tekijöitä. Tutkimuksen tuloksista selviää muun muassa, että norsujen parissa isoäideillä on merkittävä rooli: mummonorsun läsnäolo parantaa selvästi poikasten mahdollisuuksia selvitä hengissä, etenkin jos emonorsu on nuori ja kokematon. Tutkimustulokset ovat relevantteja myös ihmisten ikääntymisen tutkimuksessa.  

Juhlapäivä huipentui paneelikeskusteluun ERC:n tulevaisuudesta ja tervehdyksiin ympäri maailmaa.

Näin suomalaiset ovat menestyneet ERC-hauissa

  • Suomen ERC-rahoitusten kokonaismäärä (20072016) on 115 kpl, joista 77 on Starting Grant/Consolidator Grant -rahoituksia ja 38 Advanced Grant -rahoituksia
  • Suomi on parantanut koko Horisontti2020-ohjelman ajan tulostaan ja vuosi 2016 oli paras koska rahoitusta tuli yhteensä 42 M€ 21 tutkijalle (7 rahoitusta jokaisessa kolmessa kategoriassa)
  • Tähän mennessä suomalaisista hakijoista kuusi on onnistunut uusimaan rahoituksensa AdG-kategoriassa ja viisi nuorempien kategoriassa seuraavalle tasolle

teksti: Elisa Aaltonen, Finnish Liaison Office for EU R&D, Bryssel

 

Lisätietoja

  • Akatemia järjestää kansallista haastattelukoulutusta StG ja CoG -hauissa 2. kierrokselle päässeille tutkijoille, seuraava koulutus pidetään toukokuussa 2017
  • Hannele Lahtinen, ERC kansallinen yhteishenkilö (NCP), FT, tiedeasiantuntija, hannele.lahtinen(a)aka.fi, +358 29 533 5055
  • Maiju Gyran, ERC kansallinen yhteyshenkilö, tiedeasiantuntija, maiju.gyran(a)aka.fi, +358 295 33 5015
Viimeksi muokattu 7.4.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »