EN

Huhtikuun haku päättyi – näin hakemuksesi etenee

26.4.2017

Tutkijat lähettävät Suomen Akatemiaan vuosittain noin 4000 hakemusta. Hakuprosessi koostuu kolmesta vaiheesta, jotka ovat hakemuksen tarkastus, arviointi ja rahoituspäätös. Pähkinänkuoressa prosessi etenee niin, että tutkijat tekevät hakemuksen tutkimushankkeestaan Akatemiaan, ja kansainvälisistä asiantuntijoista muodostettavat arviointipaneelit arvioivat hakemukset ja antavat hakemuksille arvosanan. Arviointilausuntojen perusteella tieteelliset toimikunnat, strategisen tutkimuksen neuvosto, tutkimusinfrastruktuurikomitea tai yleisjaosto tekevät päätökset rahoitettavista tutkimushankkeista.

Hakijoista hakemusten käsittelyaika saattaa tuntua pitkältä, mutta käsittelyyn kuluvalle ajalle löytyy perusteluja. Terveyden tutkimuksen yksikön ja kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen yksiköiden johtavat tiedeasiantuntijat Aki Salo ja Hannele Kurki Suomen Akatemiasta valottavat, mitä hakuprosessin ensimmäisessä vaiheessa tapahtuu.

Korkeatasoinen kansainvälinen vertaisarviointi on Akatemian keskeisin työväline parhaiden ja lupaavimpien hankkeiden tunnistamisessa. Hakemukset saavat arviointilausunnot paneeleissa, jotka koostuvat tasokkaista kansainvälisistä asiantuntijoista. Luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen yksikön johtava tiedeasiantuntija Juha Latikka kertoo hakuprosessin toisesta vaiheesta.

Hakuprosessin viimeisessä vaiheessa tehdään lopulliset päätökset rahoitettavista hakemuksista. Kun yksittäiset paneelit ovat antaneet kaikista hakemuksista lausuntonsa, tieteelliset toimikunnat, strategisen tutkimuksen neuvosto, infrastruktuurikomitea ja jaostot valmistautuvat päätöksentekoon yhdessä Suomen Akatemian yksiköiden tiedeasiantuntijoiden kanssa. Kulttuurin ja yhteiskunnan toimikunnan puheenjohtaja Anneli Anttonen kuvailee toimikunnan roolia päätöksentekoprosessin kolmannessa vaiheessa.

Viimeksi muokattu 5.5.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »