EN

Miksi tutkijan kannattaa aktivoitua Twitterissä?

12.4.2017

Mikroblogipalvelu Twitter on monelle tutkijalle haastava foorumi, ja 140 merkin pituisten viestien merkitystä omalle työlle saattaa olla vaikea ymmärtää. Twitteristä voi kuitenkin olla tutkijalle korvaamatonta hyötyä: se auttaa verkostoitumaan, pysymään kartalla maailman tapahtumista ja tiivistämään omaa viestiä.

Stuart Cantrill, kemian tohtori ja Nature Chemistry -lehden päätoimittaja, luennoi maaliskuussa sosiaalisesta mediasta ja tieteestä Ohjelmoitavat materiaalit -akatemiaohjelman loppuseminaarissa ChemBio-messujen yhteydessä. Nature Chemistryn viestinnässä hyödynnetään aktiivisesti Twitteriä, ja lehdellä on tällä hetkellä 178 000 seuraajaa. Ahkera tiedesomettaja Cantrill kertoo Suomen Akatemian haastattelussa viisi syytä, miksi Twitterin käyttäminen tieteessä kannattaa.

1. Verkostoidut

“Twitter on erinomainen väline verkostoitumiseen. Siellä aktiivisuus yleensä huomataan: olen saanut Twitterin kautta esimerkiksi kutsuja puhumaan konferensseihin. Jos Nature Chemistryssanäemme twiitin kiinnostavasta aiheesta, saatamme pyytää twiittaajaa kirjoittamaan julkaisuumme. Twitter voi siis olla hyödyllinen väline ammatilliseen kehittymiseen. Olen tutustunut Twitterissä ihmisiin monilta eri tieteenaloilta. Mennessäni konferensseihin minne päin maailmaa tahansa tapaan lähes aina ihmisiä, jotka tunnen Twitteristä.”

2. Opit tiivistämään viestisi

“Twitter opettaa editoimaan. Oma viesti pitää Twitterissä välittää hyvin rajatussa määrässä merkkejä, mutta siitä pitää silti saada selvää. Opit kirjoittamaan ytimekkäästi. Rajattu merkkimäärä on hyvä asia, vaikka joskus harmittaa kirjoittaa täydellinen twiitti, joka on pari merkkiä liian pitkä. Toisaalta jos merkkejä olisi enemmän, haluaisin aina pari merkkiä lisää. Viestien tiiviys tekee Twitteristä ainutlaatuisen.”

3. Viestintä on nopeaa ja vuorovaikutteista

“Twitter ei tee tiedeviestinnän vallankumousta, mutta se on väline nopeaan ja vuorovaikutteiseen viestintään. Jos haluat ottaa tutkijaan yhteyttä sähköpostitse, hän ei ehkä vastaa. Twitterissä vuorovaikutuksen kynnys on paljon matalampi. Twitterissä saa esittää kysymyksiä, ja joku on aina valmis auttamaan. Varsinkin uransa alkuvaiheessa olevat tutkijat voivat löytää tukea ongelmiinsa Twitteristä muilta, jotka ovat kohdanneet samoja haasteita.”

4. Tiedät, mitä maailmassa tapahtuu

“En enää käy sanomalehtien nettisivuilla tai tilaa lehtiä kotiini, sillä Twitterissä saan tietää välittömästi, mitä maailmassa tapahtuu. Twitter on oma räätälöity uutisvirtani: saan kuratoitua tietoa seuraamiltani käyttäjiltä. Turhan taustamelun määrä vähenee, koska voin päättää itse, ketä seuraan. Twitterissä tieto saattaa tuntua ohimenevältä, sillä sitä tulee jatkuvasti lisää. Jos uutinen on kuitenkin tarpeeksi tärkeä, ihmiset retwiittaavat sen. Lopulta pääsen aina kärryille.”

5. Et menetä mitään

“Suuri este Twitterin käytölle on, että sen hyötyjä voi olla vaikea ymmärtää. Toisaalta hyötyjä ei saa, jos twiittaamista ei kokeile. Kukaan ei opettanut minua käyttämään Twitteriä, vaan kokeilin sitä itse ja jäin koukkuun. Muista, että voit käyttää ja sulkea sovelluksen silloin kun haluat. On päiviä, jolloin minulla on niin paljon töitä ja deadlineja, että en avaa sitä ollenkaan. Jos käytät Twitteriä työkaluna töissä, siitä tulee helposti pakkopullaa. Jos otat sen osaksi arkea, käytöstä tulee paljon helpompaa.”

 

Teksti: Kira Keini

Stuart Cantrill Twitterissä @stuartcantrill

Viimeksi muokattu 8.5.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »