Solujen mitokondriot toimivat yllättävän kuumassa

10.5.2017

Ihmisen ruumiinlämpö on yleensä noin 37 astetta. Kansainvälinen tutkijaryhmä on nyt ensimmäistä kertaa osoittanut, että solujen energiantuottajat, mitokondriot, toimivat paljon kuumemmassa, 50 asteen lämpötilassa. Tutkimusta on tehty Suomen Akatemian FinMIT-huippuyksikössä.

”Löytö on hätkähdyttävä ja joudumme nyt ajattelemaan uudelleen monia perinteisen biokemian periaatteita”, toteaa tutkimusjohtaja Howard Jacobs Tampereen ja Helsingin yliopistoista. Hän osallistui tutkimukseen, jota johti ranskalainen tutkija Pierre Rustin.

Jacobsin mukaan löydöillä on suuri merkitys sen ymmärtämisessä, kuinka mitokondrion toimintahäiriö vaikuttaa ihmisen terveyteen. Lisäksi ne johdattavat tutkijoita miettimään uudelleen, kuinka biologiset järjestelmät selviytyvät erittäin korkeissa lämpötiloissa ja lämpötilan ja ravinnon suurissa vaihteluissa, jotka ovat yleisiä luonnollisessa ympäristössä.

”Sinänsä on luonnollista, että mitokondriot säteilevät lämpöä yhtä lailla kuin tuottavat kemiallista energiaa, ja ovat siten paljon kuumempia kuin niiden ympäristö”, Jacobs sanoo.

Howard Jacobs johtaa Tampereen yliopistossa toimivaa FinMIT-huippuyksikköä ja työskentelee Helsingin yliopiston biotekniikan instituutin tutkimusjohtajana. Hän on tutkinut mitokondrioiden toimintahäiriöitä jo parikymmentä vuotta ja saanut muun muassa Euroopan Unionin Descartes-palkinnon 2004.

Artikkelin tiedot: Mitochondria Are Physiologically Maintained At Close To 50 C
BioRxiv, http://dx.doi.org/10.1101/133223

Lähde: Tampereen yliopiston tiedote

Viimeksi muokattu 11.5.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »