Sosiaalinen eristyneisyys on yksinäisyyden tunnetta vaarallisempaa

10.5.2017

Sosiaalinen eristyneisyys lähes kaksinkertaistaa ennenaikaisen kuoleman riskin, ja yhteys on olemassa ilman yksinäisyyden tunnettakin. Tämä selviää lähes 500 000 ihmisten terveyttä tutkivasta epidemiologisesta tutkimuksesta, jonka rahoittivat Suomen Akatemia ja Nordforsk.

Tulokset saatiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Helsingin yliopiston, Turun yliopiston ja Työterveyslaitoksen yhteisessä tutkimuksessa, joka perustui Britannian Biopankki-aineistoon. Tutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa LANCET Public health -tiedelehdessä.

Myös yksinäisyyden tunne oli yhteydessä kuolemanriskiin mutta ei yhtä voimakkaasti kuin eristyneisyys eikä myöskään itsenäisenä riskitekijänä. Erityisen voimakas yhteys eristyneisyydellä ja yksinäisyydellä oli syöpäkuolleisuuteen.

Eristyneisyyden ja yksinäisyyden yhteys kuolleisuuteen oli pitkälti samanlainen naisilla ja miehillä, nuoremmilla ja vanhemmilla ikäryhmillä sekä seurannan alussa pitkäaikaissairailla ja perusterveillä.

Sote- ja mielenterveyspalveluilla tärkeä rooli yksinäisten ihmisten terveyden tukemisessa

Sosiaalisen eristyneisyyden ja yksinäisyyden kohonnutta kuolemanriskiä selittivät erityisesti terveyskäyttäytyminen, sosioekonomiseen asemaan liittyvät tekijät ja masennus. Tutkimusryhmä painottaakin sosiaali- ja terveyspalveluiden ja erityisesti toimivien mielenterveyspalveluiden roolia yksinäistenkin ihmisten terveyden tukemisessa ja vakavien terveysongelmien ehkäisyssä.

”Sosiaalinen tasa-arvo ja terveyskäyttäytymistä tukevat rakenteet ovat järkeviä tavoitteita kaikkien kannalta ja tukevat myös riskiryhmien terveyttä. Yksinäisyyttä ja erityisesti eristymistä estäviä käytäntöjä tai rakenteita on mietittävä laajemmin yhteiskunnassa. Tähän voidaan vaikuttaa muun muassa rakentamisella ja yhteisöllisyyttä rakentavilla toimintatavoilla”, toteaa tutkimusta johtanut professori Marko Elovainio.

Jatkuvasti yksin oleminen on siis terveydelle vaarallista, vaikka ei itseään yksinäiseksi tuntisikaan. Useimmat ihmiset tietysti tuntevat yksinäisyyttä pitkään yksin ollessaan, mutta tarve sosiaalisiin suhteisiin vaihtelee yksilöllisesti eikä sinänsä ole vaarallista tai välttämättä kuormittavaa. Yksinäisyys on myös motiivi, joka usein saa ihmiset hakeutumaan muiden seuraan. Terveydellekin vaarallista voi olla, jos seuraa ei ole tai sitä ei saa yrityksistä huolimatta.

Artikkelin tiedot:

Elovainio, M., Hakulinen, C., Pulkki-Råback, L., Virtanen, M., Josefsson, K., Jokela, M., Vahtera, J., & Kivimäki, M.The contribution of risk factors to excess mortality in isolated and lonely individuals: the prospective UK Biobank cohort study. Lancet Public health.

Lähde: THL:n tiedote

 

 

Viimeksi muokattu 10.5.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »