Valolla voidaan säädellä geenien toimintaa

Valolla voidaan säädellä geenien toimintaa

21.4.2017

Valoa voidaan käyttää tarkkaan geenien ilmentymisen säätelyyn, osoittaa Coloradon yliopiston, Duke-yliopiston ja Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijoiden optogenetiikan alaan kuuluva uraauurtava tutkimus, jota muun muassa Suomen Akatemia on ollut mukana rahoittamassa. Optogenetiikassa käytetään menetelmiä, joilla solujen toimintoja säädellään keinotekoisesti valon avulla. Tämä on mahdollista viemällä kohdesoluun valolle herkkää proteiinia ilmentävä geeni. Perinteisiin menetelmiin verrattuna valolla tapahtuva säätely on ajallisesti ja paikallisesti tarkempaa.

Juuri julkaistussa tutkimuksessa tutkijat onnistuivat sekä lisäämään että vähentämään geenien ilmentymistä nisäkässoluviljelmissä ja ohjaamaan soluihin tuotetun proteiinin pitoisuutta valosignaaleilla. Käytetyillä optogenetiikan työkaluilla voitiin jopa muokata solun yksittäisten geenien toimintaa CRISPR/Cas9-menetelmään yhdistettynä.

Optogeneettisiä työkaluja on käytetty menestyksekkäästi esimerkiksi aivotutkimuksen apuna: yksittäisten hermosolujen aktiivisuutta on pystytty säätelemään millisekuntien tarkkuudella käyttämällä sähkön sijaan valoärsykettä. Viime aikoina optogenetiikan menetelmät ja työkalut ovat kehittyneet nopeasti, ja nykyään valon avulla voidaan paitsi säädellä solujen aktiivisuutta myös muokata geenien toimintaa. On mahdollista, että optogenetiikkaa voidaan käyttää tulevaisuudessa ihmisten sairauksien hoitoon. Ensimmäisiä kliinisiä tutkimuksia onkin jo käynnissä silmän verkkokalvorappeuman hoidossa.

”Valolla tapahtuvaan geenien toiminnan säätelyyn liittyviä kliinisiä sovelluksia saadaan kuitenkin vielä odottaa tovin – nopeimmat sovelluskohteet löytyvät luultavasti tarkkaa geenien toiminnan säätelyä vaativilta biotieteiden perustutkimuksen aloilta”, arvelee Suomessa tutkimusta johtanut akatemiatutkija, dosentti Jari Rossi. ”Itseäni kiinnostaa näiden työkalujen käyttäminen esimerkiksi neurotieteen ja lihavuustutkimuksen parissa.”

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote

Kuva: Jari Rossi

Viimeksi muokattu 21.4.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »