SV EN

5G luo lähes rajattomat mahdollisuudet liiketoimintaan

26.2.2018

5G:n standardiin liittyvä tutkimustyö on tämän vuoden jälkeen ohi tutkijoiden osalta, ja vuoden 2020 aikana se kaupallistetaan. Jo tänä talvena Oulun yliopistolla oli mahtava näytön paikka Korean olympialaisissa: maailman ensimmäinen mannertenvälinen avoin 5G-verkko syntyi Oulun ja talviolympialaisten kisakaupungin Pyeongchangin välille.

5G on pian valmis, ja 6G:n tutkimus on jo alkanut. Akatemiaprofessori Matti Latva-aho peräänkuuluttaa päättäjiä resursoimaan teknillisten alojen koulutukseen, sillä osaajista tulee olemaan pian pulaa.


”Liiketoimintamahdollisuudet ovat 5G:n myötä lähes rajattomat, ja suomalaisyritysten pitäisi nyt hanakasti tarttua tilaisuuteen”, sanoo akatemiaprofessori Matti Latva-aho Oulun yliopiston CWC:stä (Centre for Wireless Communications).

G tarkoittaa sukupolvea, generation. 5G:n myötä tulossa oleva muutos on suurempi kuin kertaakaan tähän mennessä matkapuhelinviestinnässä. Ihmisten välisen kommunikoinnin lisäksi siirrytään myös laitteiden, prosessien ja asioiden väliseen tietoliikenteeseen. Tämän myötä pitkälle automatisoitu, älykäs yhteiskunta tulee mahdolliseksi.

”GSM mahdollisti tekstiviestien lähettämisen ja vastaanottamisen. 3G mahdollisti jo datansiirron, 4G:n aikaan tuli mobiililaajakaista, eli on mahdollista liittyä nettiin melkein missä vain. 5G:n myötä langaton liittyminen tapahtuu kaikista mahdollisista vempeleistä, ihan missä tahansa”, Latva-aho kuvailee.

”Matkapuhelinstandardisyklit ovat noin kymmenen vuotta. 3G tuli vuonna 2000, 4G noin 2010, 5G tulee 2020, joten ei ole vaikea arvata, mitä on odotettavissa vuonna 2030.”

”5G:n myötä siirrymme älykkääseen yhteiskuntaan. Kaikki asiat, prosessit, jopa ihmiset ovat kytköksissä langattomasti verkkoon. Tämä tarkoittaa, että sovellusten kirjo tulee räjähtämään. Samaan aikaan muukin ICT-alan kehitys on huimaa. Koneoppimisen myötä älykkäät, itsestään toimivat prosessit ja sovellukset tulevat osaksi meidän arkeamme. Asioiden ja esineiden internet lyö kunnolla läpi, kun kehitämme tekoälypohjaisia sovelluksia langattomiin verkkoihin paremmin sopiviksi”, Latva-aho sanoo.

”Olemme nyt isolla vedenjakajalla. Perinteiset tieteiden väliset raja-aidat tulevat rytinällä murtumaan, koska sovellusten kehittämisessä pitää pystyä yhdistämään tietoa eri tieteenaloilta.”

Professori Latva-aho tietää, mistä puhuu, sillä hän on nähnyt mobiiliteknologian koko kehityskaaren. Latva-aho tuli alalle vuonna 1990, ja diplomityö 3G:stä valmistui Nokialle vuonna 1992.

Potkua bisnekseen

”Mobiiliteknologiabisnes on ollut voimakkaasti operaattoreihin keskittyvää. Sovelluskirjo, laitteet ja teknologia muuttuvat, joten veikkaan, että operaattoreiden liiketoimintamallit muuttuvat ja rinnalle nousee uusia toimijoita”, Latva-aho arvelee.

Tänä päivänä meillä on kotona wifi-reititin, joka toimii kiinteän verkko-operaattorin kautta. ”Tulevaisuudessa esimerkiksi meillä yliopistolla tulee olemaan oma mobiilikampusverkko, jonka asentaa, ylläpitää ja jota operoi mahdollisesti joku aivan uusi toimija.”

”Suomen kaltaisessa viennistä voimakkaasti riippuvaisesta maassa pitäisi ymmärtää laajasti se bisnespotentiaali ja vientimarkkinoiden mahdollisuudet, joita 5G:stä seuraa. Vaatii ennakkoluulotonta ja raja-aidoista välittämätöntä ajattelua, jotta uusia menestystarinoita syntyy”, Latva-aho sanoo.

”Keskusteluja käydään, mitä pitäisi tehdä, että Suomella olisi tulevaisuudessa iskukykyä. 3G:n jälkeen jäätiin Suomessa langattomana mallimaana muun maailman jalkoihin. Toki asetelmia on hieman otettu takaisin operaattoreiden merkittävien verkkoinvestointien ja ennakkoluulottoman datahinnoittelun myötä. 5G:n myötä meillä on mahdollisuus muuttaa asetelmia huomattavasti radikaalimmin. Meillä on Oulussa ja Espoossa maailmanluokan avoimet 5G-testiverkot. Niiden avulla päästään maailman kärkikahinoihin 5G:n kaupallistamisvaiheessa, jos osataan toimia viisaasti.”

”Korean olympialaisissa olimme EU:n tutkimushankkeena esittelemässä 5G-demonstraatiota yhdessä Nokian kanssa näyteikkunapaikalla. Samanlaisia kärkipilotteja tarvitaan lisää, jotta suomalainen osaaminen tunnustetaan maailmalla.”

Kun 5G:n standardi on valmistumassa, tutkijat siirtyvät miettimään seuraavaa vaihetta. Nyt tutkijoiden katseet ovat jo 6G:ssä. Tammikuussa 2018 CWC:n 6G-osaamiskeskittymähanke 6Genesis on edennyt Suomen Akatemian lippulaivaohjelman toiselle kierrokselle. Hankkeessa viedään 5G kaupallistamisvaiheeseen testiverkon avulla toteuttavissa laajoissa eurooppalaisissa piloteissa. Sen lisäksi 6G-perusteknologiaa kehitetään langattomissa tekniikoissa, hajautetuissa tekoälypohjaisissa laskentamenetelmissä sekä näiden mahdollistamissa uusissa sovelluksissa.

Osaajia tarvitaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen

”CWC:ssä on meneillään viitisenkymmentä tutkimushanketta. Meillä on 140 tutkijaa 25:stä eri maasta”, Latva-aho kertoo.

”Oulun kasvava ICT-teollisuus vetää vastavalmistuneita insinöörejä hyvin palkattuihin työpaikkoihin, eikä nuoria riitä jatko-opintoihin. Tohtoriopiskelijoistani vain yksi on enää suomalainen, loput 20 tulevat ulkomailta. Eniten väitöskirjantekijöitä tulee Kaakkois-Aasiasta ja Lähi-Idästä.”

Suomalainen insinöörikoulutus ei ole pitkään aikaan pystynyt vastaamaan tietoliikennetutkimuksen tarpeisiin. Lisäksi alan kotimaisten työntekijöiden keski-ikä on kasvanut, ja eläköitymiset johtavat ennen pitkää työvoimapulaan. Tilanne tuntuu olevan samankaltainen muillakin tekniikan aloilla.

”5G-aiheista väitelleitä tohtoreita palkataan kiihtyvää tahtia yrityksiin, ja seuraava tohtoriopiskelijoiden sukupolvi tulee työskentelemään 6G:n parissa”, Latva-aho kuvaa akateemista kiertokulkua. ”Alalla riittää varmasti myös pitkällä tulevaisuudessa töitä, joten toivon nuorten panostavan matematiikan ja luonnontieteiden opiskeluun. ” 

Teksti:  Satu Räsänen
Henkilökuva: Mikko Törmänen/Oulun yliopisto
Etusivun kuva: Pond5.com

Lisätietoja:

Akatemiaprofessori (2017-2021) Matti Latva-aho on langattomaan radiotietoliikenteeseen erikoistunut professori Oulun yliopistosta. Hän johtaa CWC:n (Centre for Wireless Communications) 5G-tutkimusta.

Viimeksi muokattu 7.5.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »