Saara Vihko: Brexit hidastaa myös 9. puiteohjelman valmistelua

Saara Vihko: Brexit hidastaa myös 9. puiteohjelman valmistelua

15.5.2017

Saara Vihko toimii Suomen Akatemian tiedeasiantuntijana Tekesin ja Suomen Akatemian yhteisessä EU-toimistossa (Finnish Liaison Office for EU R&D, FiLi) Brysselissä.

 

Viimeisimpien tietojen mukaan Euroopan komissio aikoo antaa esityksensä tutkimuksen ja innovoinnin 9. puiteohjelmasta syyskuussa 2018. Tämä on puoli vuotta myöhemmin kuin alun perin on ollut tarkoitus. Viivästyksen syynä on se, että Iso-Britannian 8. kesäkuuta järjestettävät ylimääräiset parlamenttivaalit viivästyttävät EU:n monivuotisen rahoituskehyksen neuvotteluja eikä komissio puolestaan halua antaa puiteohjelmaesitystä ennen kuin rahoituskehyksen periaatteet ovat selvillä.

Euroopan komission tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto (DG RTD) on toistaiseksi julkisissa puheenvuoroissa esittänyt ajavansa lähtökohtaisesti sadan miljardin euron puiteohjelmabudjettia kaudelle 2021−2027. Tämä olisi noin 25 prosentin korotus nykyiseen budjettiin. Edellisten puiteohjelmien suuruus on kasvanut keskimäärin 30 prosenttia rahoituskaudelta toiselle, mutta Britannian EU-eron myötä näin suuri korotus tuskin on mahdollinen. Euroopan parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan (ITRE) eri jäsenet puolestaan ovat eri yhteyksissä ilmoittaneet ajavansa 120 miljardin euron budjettia. Puiteohjelmaehdotuksen viivästyminen tosin tarkoittaa, että nykyinen parlamentti ei tule siitä äänestämään, vaan puiteohjelman parlamenttikäsittely tulee jäämään alkukesästä 2019 valittavan uuden parlamentin vastuulle.

Viivästyksistä huolimatta komissio ei ole muuttanut suunnitelmiaan järjestää Brysselissä suurta puiteohjelmakonferenssia 3. heinäkuuta. Tapahtumassa on tarkoitus julkistaa Horisontti 2020 -puiteohjelman väliarviointiin valitun korkean tason ryhmän mietintö sekä avata julkinen sidosryhmäkuuleminen 9. puiteohjelmasta. Ilmoittautuminen konferenssiin on auki ja komissio on myös julkistanut huhtikuun lopulla Horisontti 2020 -väliarvioinnin julkisen konsultaation tulokset.

Ilmoittautuminen 3.7. -tilaisuuteen 

Horisontti 2020 -sidosryhmäkuulemisen tulokset

Seuraa FiLin toimistoa Twitterissä: @FiLi_BXL

Akatemian blogeissa tiedeyhteisöä edustavat vierailevat bloggaajat kirjoittavat tiede- ja tutkimusmaailman ajankohtaisista kuulumisista, tutkijantyön arjesta ja tutkimusaiheistaan. Kirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan.

Blogiarkisto

Viimeksi muokattu 13.6.2017
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »