SV EN

Pekola, Jukka

1.1.2014–31.12.2018
 Fysiikka
Aalto-yliopisto

Jukka Pekola työskentelee professorina Aalto-yliopistossa, missä hän myös johtaa Suomen Akatemian Matalien lämpötilojen kvantti-ilmiöiden komponenttien huippuyksikköä. Pekolan tutkimusala on fysiikka. Hänen ansionsa nanorakenteiden lämmönsiirto-ominaisuuksien tutkimuksessa ovat alallaan maailman ehdotonta kärkeä. Hän on toteuttanut maailmanluokassa ainutlaatuisia, klassisen ja kvanttifysiikan välimaastoon sijoittuvia tutkimuskokeita. Hänen kehittämänsä mikro- ja nanotason lämpömittarit ja jäähdyttimet ovat uraauurtavia saavutuksia nanofysiikassa.

Pekolan tutkimushanke koskee nanorakenteiden termodynamiikkaa. Aihe on erittäin ajankohtainen ja kansainvälisesti kiinnostava, koska nanorakenteiden termodynaamisen käyttäytymisen ymmärtäminen on keskeinen ongelma kvanttitietokoneiden toteutettavuuden kannalta. Hänen toisena tavoitteenaan on määrittää kokeellisesti sähkövirran perusyksikkö, ampeeri, yksittäisiä elektroneja laskemalla. Onnistuessaan tämä merkitsee suurta läpimurtoa ja mahdollistaa sen, että nykyinen SI-järjestelmän määritelmä ampeerille voitaisiin korvata kvanttimekaniikkaan perustuvalla määritelmällä.

Pekola on ollut akatemiaprofessorina vuosina 2000–2005.

Jukka.Pekola@aalto.fi

Työsarka kvanttimaailmassa

Nanojääkaappeja, lämpömittareita ja kubitteja – akatemiaprofessori Jukka Pekolan työsarka on kvanttimaailmassa, lähellä absoluuttista nollapistettä. Lue akatemiaprofessorin koko haastattelu.

Viimeksi muokattu 19.7.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »