SV EN

Ennakointi

Suomen Akatemia edistää tieteen kehitystä ja parantaa tutkimuksen vaikuttavuutta ennakoimalla mahdollisia muutoksia eri tieteenaloilla ja tutkimusjärjestelmässä. Ennakoinnin tuloksia hyödynnetään suunnattaessa rahoitusta korkeatasoisimpaan ja tieteellisesti innovatiivisimpaan tutkimukseen. Ennakoinnilla (foresight)  pystytään vaikuttamaan tutkimusrahoituksen laatuun ja ennakoinnin tuloksia voidaan hyödyntää tutkimusohjelmien ja muiden laajojen hankekokonaisuuksien valmistelussa.

Ennakoimalla tutkimusrahoittajat, tiede- ja teknologiapolitiikan toimijat ja tutkimusorganisaatiot luotaavat tulevaisuutta, tekevät suuntavalintoja, uudistavat toimintatapoja ja muuttavat painopisteitä. Ennakointi välineenä yhdistää tulevaisuustyön, strategisen suunnittelun ja politiikkatutkimuksen. Ennakoinnin avulla on mahdollista kehittää ja ottaa käyttöön aiempaa tarkempia menettelytapoja valmistelussa ja itse päätöksenteossa erityisesti silloin, kun mukana on monia erilaisia toimijoita.

Akatemia osallistuu aktiivisesti kansalliseen ja kansainväliseen ennakointityöhön, jonka tavoitteena on kehittää tutkimus- ja innovaatiojärjestelmää.

Erityisen merkittäviä kansallisia ennakointihankkeita on ollut Japanissa, Kiinassa, Saksassa, Englannissa, Ranskassa ja Ruotsissa.  Euroopan komissio, Euroopan tiedesäätiö (European Science Foundation) ja keskeiset eurooppalaiset tutkimusorganisaatiot (mm. CNRS Ranskassa ja Max-Planck-Gesellschaft Saksassa) toteuttavat ennakointeja.

Lisätietoja

johtava tiedeasiantuntija
Tiina Jokela
puh. 029 533 5046
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Viimeksi muokattu 21.1.2016
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
YHTEYSTIEDOT, LASKUTUS  JA
REKISTERISELOSTEET»
KYSYMYKSET JA PALAUTE »