SV EN

Knuuti Juhani: Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien molekyylikuvantamisen huippuyksikkö

Huippuyksikössä selvitettiin kardiovaskulaarisairauksien (sydän- ja verisuonisairauksien), metabolisen oireyhtymän ja diabeteksen syntymekanismeja sekä etsittiin näiden sairauksien ehkäisyyn, diagnostiikkaan ja hoitoon soveltuvia mittareita.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat tärkeimpiä kuolinsyitä. Metabolinen oireyhtymä ja diabetes lisääntyvät nopeasti ja moninkertaistavat riskin sairastua sydänsairauksiin. Aineenvaihdunnan vuorovaikutus ja sen häiriöt eri kudosten ja verenkiertojärjestelmän välillä tunnetaan huonosti. Niitä voidaan tutkia molekyylikuvantamisen, erityisesti positroniemissiotomografian (PET) avulla.

Tutkimustyön tavoitteet

Sydäntutkimuksen tavoitteena oli kehittää uudenlaisia kuvantamismenetelmiä sepelvaltimotaudin ja sydämen vajaatoiminnan vaikeusasteen ja riskin määrittämiseksi sekä hoidon ohjaamiseksi. Diabetestutkimuksen tavoitteena oli selvittää eri elinten, kuten rasvakudoksen, maksan, keskushermoston ja sydämen, vuorovaikutusta sairauden synnyssä ja kehityksessä. Tämä mahdollistaa uusien hoitojen kehittämisen ja testaamisen. Jotta näitä kohteita voisi tutkia molekyylikuvantamisella, tutkimuksessa kehitetään uusia merkkiaineita PET- ja magneettikuvantamiseen.

Huippuyksikön organisaatio

Huippuyksikköä johti professori Juhani Knuuti, Turussa toimivan valtakunnallisen PET-keskuksen johtaja. Hän on tutkinut ja kehittänyt sydämen kuvantamista.

PET-keskus on Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteinen tutkimuskeskus, jossa on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuiset resurssit ja laitteistot. Tutkimusryhmään kuului 71 akateemista henkilöä ja 23 väitöskirjan tekijää.

Viimeksi muokattu 16.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »