30.11.2018

Kilpailu innosti nuoria tieteen ja tekniikan pariin

Millennium Youth Prize -finaalissa nuoret esittivät maailmaa parantavia ratkaisuehdotuksia aikamme suuriin vielä ratkaisemattomiin haasteisin. Aalto-yliopisto ja Tekniikan Akatemia -säätiö (TAF) järjestivät nyt ensimmäistä kertaa nuorten tiedekilpailun, sillä luonnontieteistä kiinnostuneita nuoria, halutaan rohkaista tieteen ja tekniikan pariin.

Kilpailussa nuoret saivat ratkottavakseen neljä tiedemaailmaa piinaavaa yhteiskunnallista ongelmaa. Yksi haasteista oli akatemiatutkija Heikki J. Niemisen antama, terveystieteitä vaivaava pulma: miten lääkeaineita saataisiin kuljetettua kehossa oikeaan paikkaan? Tällä hetkellä tiede etsii kuumeisesti ratkaisua kuljetusongelmaan, sillä lääkkeiden kohdentaminen vain tiettyihin soluihin onnistuu huonosti, jos lainkaan.

 Tuomaristo tunnisti nuorten lahjakkuuden ja kehotti heitä tähtäämään myös tulevaisuudessa innovaatioiden pariin.

Tuomaristo tunnisti nuorten lahjakkuuden ja kehotti heitä tähtäämään myös tulevaisuudessa innovaatioiden pariin.

Nuoret haluavat parantaa läheistensä ja ympäristön hyvinvointia

Monessa ratkaisuehdotuksessa näkyi halu parantaa omien läheisten hyvinvointia. Läheisen sairastuminen on kelle vain kova pala, mutta monelle nuorelle se oli toiminut myös motivaattorina kisaan lähtemiseen. Nuoret olivat osanneet suunnata energiansa upeasti oman elämänsä ongelman ratkaisemiseen. Ratkaisu löytyi usein lääketieteestä ja finaaliesitykset sisälsivät muun muassa kuorrutettuja nanohiukkasia, kantajamolekyylejä ja neuroneja.

 Perheet olivat saapuneet sankoin joukoin kannustamaan finalisteja.

Perheet olivat saapuneet sankoin joukoin kannustamaan finalisteja.

Voittajakaksikko etsi ratkaisua Alzheimerin tautiin

Kuusitoistavuotiaat Suvi Laitinen ja Lena Maula (Olarin ja Ressun lukioista) olivat tarttuneet lääkeaineiden kuljettamista koskevaan haasteeseen. Suvin ja Lenan ratkaisussa parannetaan lääkeaineiden kuljettamista laktaatin avulla aivoihin Alzheimerin taudissa. Aalto-yliopiston rehtorin, Ilkka Niemelän mukaan työssä haettiin ratkaisua todella merkittävään yhteiskunnalliseen ongelmaan. Niemelä toimi asiantuntijaraadin puheenjohtajana ja ällistyi kisan erittäin korkeasta tasosta. ”Ratkaisun vaikuttavuutta ja asioiden eri puolia oli tässä työssä mietitty hyvin kypsällä tavalla”, ylistää Niemelä. 

  
Lena Maula (vas.) ja Suvi Laitinen voittivat 5000 euron arvoisen pääpalkinnon. Taustalla Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä.

Suvi ja Lena kertovat oppineensa kisasta paljon. ”Kilpailu on tosi hieno mahdollisuus nähdä uusia ihmisiä ja saada asiantuntijoilta oikeasti neuvoja”, Suvi kehuu. ”Kokemuksen saaminen on myös tärkeää. Koska kisassa pääsee testaamaan erilaisia asioita, niin ehkä mielenkiinto herää jossain alueella. Jos ei ihan vielä tiedä, että mitä haluaa tehdä”, lisää Lena.

Ja onneksi kuusitoistavuotiaan ei tarvitsekaan vielä tietää mitä haluaa tehdä. Samaa mieltä ovat myös voittajakaksikon äidit, jotka kuitenkin arvelevat tekniikan ja innovaatioiden kiinnostavan tyttöjä myös tulevaisuudessa. ”Nähtäväksi jää, mitä tytöistä tulee, mutta toivottavasti elämä hymyilee”, sanoo Lenan äiti. ”Toivottavasti pääsevät tekemään sitä mistä tykkäävät ja nauttivat!”, Suvin äiti lisää.

Nuorissa on tulevaisuus

TAF on myös alkuperäisen Millennium-teknologiapalkinnon takana. Maailman suurin teknologiapalkinto palkitsee ihmisten elämänlaatua parantavia innovaatioita joka toinen vuosi. Alkuperäisen palkinnon on saanut toistaiseksi vain yksi nainen, mutta nuorten kilpailussa kaikki palkitut ovat tyttöjä. Vaikka tytöt pärjäävät koulussa hyvin matematiikassa ja muissa luonnontieteissä, valitsevat he silti usein toisen alan. Naisia onkin teknisellä alalla edelleen liian vähän, mutta ainakaan tyttöjen huonommuudesta tai kiinnostuksen puutteesta se ei johdu.

Kilpailuun osallistuneista nuorista moni kertoi haluavansa päästä opiskelemaan lääketiedettä. Tuomaristosta muistutetaan kuitenkin, että lääkärin ammatti ei ole ainoa mahdollisuus hyvän tekemiseen. Tekniikan alalta voi valmistua esimerkiksi molekyylitieteen tai lääkekehityksen asiantuntijaksi, sillä lääkärit harvemmin tekevät itse tutkimusta.

  
Nuorten kisaajien lisäksi myös tuomareista paistoi innostus.

Kisassa nähtiin upeaa heittäytymistä

Aalto Juniorin koordinaattori Veli-Matti Ikävalko on ylpeä kisaan osallistuneesta nuorista. Hän kertoo aluksi jännittäneensä, miten tieteentekijöillekin vaikeat haasteet otettaisiin vastaan: ”Halusimme tukea innostuksen herättämistä antamalla haasteen, joka päästää mielikuvituksen valloilleen. Halusimme sellaisia haasteita, joihin ei ole mitään oikeaa vastausta. Haasteiden valinnassa otettiin iso riski, mutta se kannatti.”

Kilpailun järjestäminen on tärkeää, sillä nuoret lähestyvät uusin tavoin haasteita, joihin tiede on jo kauan etsinyt ratkaisuja. Nuorten lähestymistapa on ennakkoluuloton ja ratkaisukeskeinen, heitä eivät rajoita tai ahdista tieteen rajat tai vanhat ajatusmallit. ”Yllättävintä on ollut nuorten ennakkoluulottomuus ja rohkeus heittäytyä tähän”, kertoo Veli-Matti. Nuorten innostus ja energinen esiintyminen välittyi koko tapahtumaan, eikä mielikuvituksellisintakaan ajatusta torpattu. Tarvetta kisalle siis ilman muuta on! Onneksi järjestäjät lupasivat jo uuden kilpailukierroksen.

 Iloiset finalistit lavalla. 
Iloiset finalistit lavalla.

Teksti ja kuvat: Veera Lyytikäinen

Viimeksi muokattu 30.11.2018

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi