Demokratiakorjaamo 2023: Demokratia kriiseissä
Kutsumme kaikki suomalaisen demokratian tilasta ja kehittämisestä kiinnostuneet kuulemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta ja keskustelemaan aiheesta "Demokratia kriiseissä".
Aika: 29.5.2023 klo 13.00–16.00
Paikka: POOL Toimistohotelli, Siltasaari 10 (osoite: Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki) ja verkossa
Demokratioiden toimivuutta haastavat nyt samanaikaiset poliittiset, sosiaaliset, taloudelliset ja ekologiset kriisit, joilla on laajoja vaikutuksia yksilöihin, yhteisöihin ja yhteiskuntaan. Ilmastonmuutos ja koronapandemia ovat esimerkkejä kriiseistä, jotka koettelevat yhteiskunnan kykyä ratkoa asioita demokraattisesti, yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti sekä yhteistyössä toisten kanssa.
Tutkimusten mukaan koronapandemia syvensi eri väestöryhmien eroja hyvinvoinnissa ja yhteiskunnallisessa osallisuudessa. Merkittävä osa pandemian kuormasta näytti kasautuvan heille, jotka olivat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa. Samoin ilmastonmuutoksen seuraukset näyttävät kohtelevan eri väestöryhmiä hyvin eri tavoin. Tämä pakottaa pohtimaan, miten kriisit ja niihin liittyvä eriarvoistuminen vaikuttavat yhteiskunnalliseen osallisuuteen, luottamukseen ja turvallisuuteen.
Jo viidettä kertaa järjestettävä Demokratiakorjaamo on strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) ohjelmien yhteinen tapahtuma, jossa esitellään uusinta tutkimusta ja keskustellaan näkökulmista suomalaisen demokratian kehittämiseksi.
Kaikille avoin tilaisuus sisältää paneelikeskustelun, työpajoja ja loppukeskustelun. Paneelikeskustelua ja kahta työpajoista voi seurata myös etänä.
Tapahtuman järjestäjinä ovat STN-tutkimusohjelmat:
- Kestävän kasvun avaimet (GROWTH)
- Pandemiat yhteiskunnallisena haasteena (PANDEMICS)
- Julkisen vallan muuttuva rooli ja yhteiskunnan ohjaamisen mahdollisuudet (STEER)
- Lapset ja nuoret – hyvinvoivat tulevaisuuden tekijät (YOUNG)
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu paneelikeskusteluun ja/tai yhteen työpajaan viimeistään 21.5.2023:
Ilmoittaudu lähiosallistujana: https://link.webropolsurveys.com/EP/029B10E6E7DF0592
Ilmoittaudu etäosallistujana: https://link.webropolsurveys.com/EP/1008ECE23A46C2B2
Ohjelma
13.00 Alkusanat (Sirkus 1+2)
13.10-14.00 Paneelikeskustelu: Onko kriisi väistämättä myös demokratian kriisi? (Sirkus 1+2)
14.00-14.30 Kahvi (POOL Lounge)
14.30-15.45 Rinnakkaiset työpajat
15.45- 16.00 Yhteenveto ja loppusanat (Sirkus 1-2)
Paneelikeskustelu: Onko kriisi väistämättä demokratian kriisi?
Tilaisuuden paneelikeskustelu käsittelee demokratian ja kriisien ydinkysymyksiä erityisesti koronapandemian oppien näkökulmasta. Minkälaisen haasteen normaalista poikkeava tila asettaa demokratialle ja hyvälle hallinnolle ja poikkeaako tämä esimerkiksi ympäristökriisiin ja globalisaation tuottamista haasteista? Mikä oikeastaan on kriisi ja ovatko kriisit normalisoitumassa osaksi jokapäiväistä elämäämme? Mitä konkreettisia haasteita ja muutoksia koronakriisi aiheutti demokraattisissa päätöksenteossa sekä kansalaisten osallistumisessa ja luottamuksessa? Mitä olemme oppineet kriiseistä ja niiden vaikutuksista demokratiaan?
Paneeliin osallistuvat professori Jari Stenvall ja dosentti Tuuli Hirvilammi (Tampereen yliopisto, STEER-ohjelma), apulaisprofessori Johanna Rainio-Niemi (Helsingin yliopisto, PANDEMICS-ohjelma) sekä neuvotteleva virkamies Niklas Wilhelmsson oikeusministeriöstä. Paneelin juontaa ohjelmajohtaja Mika Nieminen strategisen tutkimuksen STEER-ohjelmasta.
Työpajat
Käytännönläheisissä työpajoissa tutkijat ja tiedon hyödyntäjät pohtivat demokratian kytkeytyviä osallisuuden, eriarvoistumisen ja luottamuksen teemoja.
Käsiteltäviä kysymyksiä ovat esimerkiksi:
- Miten koronakriisi vaikutti nuorten äänen ja kokemusten kuulumiseen yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja koronakriisiä koskevassa keskustelussa?
- Miten kriisien aiheuttama eriarvoistuminen uhkaa demokratiaa? Miksi yksinäisyys ja ulkopuolisuus voivat johtaa väkivaltaan?
- Miten korona-ajan rajoitukset onnistuivat perusoikeusnäkökulmasta? Millaisia vaikutuksia kriisillä oli haavoittuvassa asemassa oleviin?
- Millä tavalla kansalaisia osallistava kanssatutkimus voisi edistää poliittisia kansalaisoikeuksia?
Työpaja 1: Nuorten oikeus (e)osallistumiseen: haasteet ja mahdollisuudet
(hybridityöpaja: Sirkus + verkossa)
Alustajat: Guna Spurava ja Jari Varsaluoma (Tampereen yliopisto, GROWTH-ohjelma), Virve Valtonen (Turun yliopisto, PANDEMICS-ohjelma) ja Eija Pakarinen (Jyväskylän yliopisto, PANDEMICS-ohjelma)
Nuorilla on lakisääteinen oikeus kertoa mielipiteensä ja saada ne huomioon otetuksi. Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia nuorten osallistumiseen liittyy? Miten nuorten osallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia voidaan tukea?
Nuorten mahdollisuudet osallistua demokraattiseen keskusteluun ja itseään koskevista asioista päättämiseen ovat heikommat kuin aikuisilla. Nuorten ääni jää helposti kuulematta.
Työpajassa tutkijat alustavat omien havaintojensa pohjalta nuorten osallisuudesta nuorten itsensä sekä viranhaltijoiden ja päättäjien näkökulmasta. Työpajassa keskustellaan ja kartoitetaan näkemyksiä nuorten e-osallistumisen haasteista ja mahdollisuuksista.
Työpaja 2: Miksi yksinäisyys ja ulkopuolisuus voivat johtaa väkivaltaan?
(hybridityöpaja: Arena + verkossa)
Alustajat: Niina Junttila ja Anne-Elina Salo (Turun ja Jyväskylän yliopisto, YOUNG-ohjelma), Jari Taponen (Helsingin poliisi, YOUNG-ohjelma) ja kokemusasiantuntijanuori
Yksinäisyys koskettaa yhä useampaa suomalaista nuorta. Ulkopuolelle jäämisen kokemukset heikentävät nuoren yhteenkuuluvuuden ja autonomian tunnetta sekä tunnetta kykenevyydestä vaikuttaa asioihin. Se voi myös pitkittyessään aiheuttaa itsetuhoisuutta, aggressiivisuutta ja jopa radikalisoitumista. Millaisia yhteyksiä yksinäisyydellä, yhteisöllisyydellä, epätoivolla, väkivaltaisella käytöksellä ja päihteiden käytöllä on? Mistä nuorten väkivalta johtuu ja miten sitä voitaisiin ehkäistä? Millaisia aukkoja palveluissamme on yksinäisen, epätoivoa kokevan tai väkivaltaisen nuoren näkökulmasta?
Kuulemme työpajassa nuoren kokemuksia yksinäisyydestä, epätoivosta, väkivallasta ja avun saamisesta. Tutkimustiedon ja kokemusasiantuntijan puheenvuoron pohjalta pohdimme sitä, kuka ja miten voi muuttaa elämänkulun suuntaa parempaan päin. Millaisia viestejä tästä syntyy suomalaisen yhteiskunnan ja palvelujärjestelmän kehittämiseen?
Työpajan taustalla ovat strategisen tutkimuksen hankkeet
- Ulos epätoivosta – ratkaisuja nuorten väkivaltakuolemiin, itsemurhiin ja huumekuolemiin johtavien elämänkulkujen katkaisemiseksi (Young Despair)
- Oikeus osallisuuteen: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa (R-to-B).
Työpaja 3: Liiallisia vai välttämättömiä torjuntatoimia? Koronarajoitukset perusoikeusnäkökulmasta
(lähityöpaja: POOL Lounge)
Alustaja: Johanna Hautakorpi (Turun yliopisto, PANDEMICS-ohjelma)
Kommenttipuheenvuoro: vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo
Työpajassa lähdetään liikkeelle hoivakodeissa toteutetuista pandemia-ajan rajoitustoimista perusoikeusnäkökulmasta. Työpajan alustuksesta osallistujat saavat käsityksen perus- ja ihmisoikeuksien rajoittamisen edellytyksistä pandemiatilanteessa sekä rajoitustoimia koskeneesta oikeuskäytännöstä (tuomioistuimet ja ylimpien laillisuusvalvojien ratkaisut). Alustuksen jälkeisessä kommenttipuheenvuorossa ja osallistujien yhteiskeskustelussa pohditaan, millaisia vaikutuksia koronatoimilla oli erityisesti vanhusten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien oikeuksien toteutumiseen ja millaisin ratkaisuin olisi voitu saavuttaa parempi tasapaino yksilöiden oikeuksien ja riskiryhmien kollektiivisen suojaamisen välillä. Keskustelun pohjana toimii osallistujille etukäteen lähetettävä tietokooste, joka työstetään valmiiksi työpajassa saadun palautteen pohjalta.
Työpaja on suunnattu perus- ja ihmisoikeuskysymysten parissa työskenteleville sekä aihepiiristä kiinnostuneille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille.
Työpaja 4: Kanssatutkimus osallistumisen ja vaikuttamisen kanavana
(lähityöpaja: POOL Lounge)
Alustajina ja keskustelijoina: Jarmo Rinne (XAMK), Nina Tokola (Itä-Suomen yliopisto, GROWTH-ohjelma), Mervi Issakainen (Itä-Suomen yliopisto, PANDEMICS-ohjelma ja Katri Gadd (Itä-Suomen yliopisto) sekä tutkimushankkeiden kanssatutkijat ja sidosryhmäläiset
Kanssatutkimuksen lähestymistavassa tutkimukseen osallistuvat nähdään tasavertaisina tutkimuskumppaneina ja oman elämänsä asiantuntijoina. Esimerkiksi nuorten kanssa pyrimme välttämään aikuislähtöisiä tutkimusasetelmia ja nostamaan esiin nuorten elämänpiiristä kumpuavia lähtökohtia tutkimukselle sekä heidän sanoittamiaan tutkimuslöydöksiä. Ikääntyneiden sekä muistisairaiden ihmisten läheisten parissa tehtävässä kanssatutkimuksessa korostuvat arjen kokemuksista nousevat tutkimusteemat. Työpajassa esitellään ikääntyneiden ja muistisairaiden ihmisten läheisten sekä nuorten kanssa toteutettuja kanssatutkimuksia. Työpajassa pohditaan, mitä annettavaa kanssatutkimuksella on demokraattisen osallistumisen näkökulmasta ja kuinka sen kautta on mahdollista vaikuttaa omaan elämäänsä.
Keskustelemassa on kahden STN-hankkeiden tekijöitä: Hyvinvoinnin turvaaminen pandemia-aikoina: kohti syndemioiden yhteistyöhön perustuvaa hallintaa (WELGO) sekä Kaikki nuoret haluavat määrätä elämästään (ALL-YOUTH). Lisäski keskustelemassa ovat Ilmastokriisin etulinjassa sekä Varjoja paratiisissa - Muistisairaan ihmisen oikeuksien toteutuminen hyvinvointivaltiossa (VAPA) -hankkeiden tekijöitä.
Lisätietoja
- ohjelmajohtaja Marjo Kurki, etunimi.sukunimi(at)itla.fi
- ohjelmajohtaja Mika Nieminen, etunimi.sukunimi(at)vtt.fi
- ohjelmajohtaja Anne-Christine Ritschkoff, anne-christine.ritschkoff(at)vtt.fi
- työpajat ja ilmoittautumiset: Kaisa Lamminen, etunimi.sukunimi(at)itla.fi, p. 0407782826