PoC-rahoitus edistää tutkimustulosten taloudellista ja yhteiskunnallista hyödyntämistä

11.4.2025

Tutkimuksen hyödyntämisen rahoituksella − (Proof of Concept, PoC) − edistetään Suomen Akatemian ja strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittaman tutkimuksen hyödyntämistä. PoC-hankkeissa edetään tutkimuksesta kohti taloudellista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tutkimus luo perustan osaamiseen perustuvalle yhteiskunnalle sekä edistää talouskasvua, kestävää kehitystä ja hyvinvointia.

PoC-rahoitus vastaa lisäksi ajankohtaisiin TKI-politiikan tavoitteisiin: Suomen TKI-järjestelmässä on havaittu useammassa arvioinnissa ’rahoitusaukko’. Tarve tieteellisen tutkimuksen ja tutkimustulosten hyödyntämisen välisen vaiheen rahoittamiseen tunnistettiin myös tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituksen käyttöä koskevassa monivuotisessa suunnitelmassa. Tutkimuksen hyödyntämisen rahoitus täydentää Suomen Akatemian rahoitusmuotovalikoimaa. PoC-rahoituksella tuetaan tutkimusryhmien ensiaskeleita tutkimuksen hyödyntämispolulla kohti tutkimuksen vaikuttavuutta.

PoC-rahoituksen rooli kansallisessa TKI-rahoituskentässä

Akatemia käynnisti Ideat ratkaisuiksi -tutkimuksen hyödyntämisen pilottihaun vuonna 2023. Rahoitusmuodon esikuvana käytettiin Euroopan tutkimusneuvoston ERC:n Proof of Concept -rahoitusta ja Suomen Akatemian aiemmin toteuttamaa kärkihankerahoituksen hakua. Kärkihankerahoitusta myönnettiin vuonna 2016 yhteensä 30 miljoonaa euroa 101 kaksivuotiselle hankkeelle.

Uutta PoC-rahoitusmuotoa valmisteltiin osana laajempaa kokonaisuutta, jossa panostettiin tieteellisen tutkimuksen ja yritystoiminnan välisen rajamaaston kehittämiseen. Rahoitusmuotoa kehitettäessä keskustelimme muun muassa Business Finlandin ja Vaikuttavuussäätiönkin kanssa siitä, miten Akatemian PoC-rahoitus asemoituu kansalliseen tutkimuksen vaikuttavuuden ja hyödyntämisen rahoituskenttään. Akatemian rahoittamat PoC-hankkeet sijoittuvat esimerkiksi Business Finlandin rahoitukseen verrattuna lähemmäs tieteellistä tutkimusta ja tutkimuksen hyödyntämispolun alkuvaihetta.

Hakutiimin vinkit menestyksekkääseen hakuun

Vuonna 2023 järjestetty pilottihaku oli varsin opettavainen niin hakijoille kuin Akatemiallekin. Pilottihakukierroksen kokemuksia on sittemmin hyödynnetty rahoitusmuodon kehittämisessä sekä hakuneuvonnassa. Vuoden 2024 hakukierrokselle kirjoitimme hyödyntämissuunnitelman laatimisen tueksi lisäohjeita ja selkeytimme käsitteenmäärittelyjä.

Hauista vastaavalle tiimille on muodostunut nyt kahden haun mittaan jo varsin hyvä käsitys siitä, miten laajan kirjon erilaisia tutkimuksen hyödyntämisen hankkeita Akatemian ja STN:n rahoittamat tutkijat voivat kehittää ja millaisia ensiaskelia hyödyntämisen polulla voidaan ottaa. Eri osapuolille on karttunut myös ymmärrystä menestyksekkään hakemuksen sisällöllisisistä elementeistä: Siitä mitä hakemukselta vaaditaan, jotta se etenee arviointiprosessissa paneelikäsittelyvaiheen kautta mahdollisesti rahoitukseen asti.

Hakutiimin ”do’s ja dont’s” -ohjeet voisi listata seuraavasti:

  1. Hakijan tulee osata kuvata selkeästi, millaisia tutkimustuloksia Akatemian tai STN:n rahoittamasta tutkimuksesta voidaan hyödyntää ja miten.
  2. Hakemuksen tulee olla jollain tapaa innovatiivinen: Esimerkiksi hankkeen idea ja tavoite on uraauurtava, hankkeen yhteistyökumppaneiksi valitaan uudenlaisia toimijoita ja/tai yhteistyön ja yhteiskehittämisen menetelmät ovat luovia ja kekseliäitä.
  3. Hankkeen sidos- ja käyttäjäryhmien tulee olla kuvattuna hakemuksessa ja heidän tulee osallistua hankkeen eri vaiheisiin. Lisäksi tulee huomioida hankkeen yhteiskunnallinen vastuullisuus ja tieteen eettiset kysymykset.

Tutkimuksesta hyötyä yhteiskunnan eri sektoreille

Akatemian PoC-rahoituksessa ei edellytetä hakijoiden tekevän vielä elinkeinoelämäyhteistyötä. Hankerahoitusta voidaan käyttää uusien ratkaisujen kehittämiseen, jotka parantavat yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan toimintakykyä, toimintaa ja hyvinvointia tai jotka edistävät kestävän kehityksen tavoitteita. Hankkeen tavoittelema vaikuttavuus voi kytkeytyä esimerkiksi käyttäytymisen tai kulttuurin muutokseen, päätöksenteon tukemiseen tai osaamisen ja palveluiden kehittämiseen.

Tutkimuksen hyödyntämisen rahoituksesta on järjestetty kaksi hakukierrosta: 2023 avattiin pilottihaku, joka oli suunnattu Akatemian Lippulaiva- ja Huippuyksikköohjelmista saatujen tutkimustulosten hyödyntämiseen. Seuraavalla hakukierroksella 2024 hakijat perustivat PoC-hankkeensa akatemiahankkeista kumpuavien tutkimustulosten hyödyntämiseen.

Tänä vuonna avattava haku on suunnattu aiempaa laajemmalle hakijakunnalle. Hakukelpoisia ovat useiden Akatemian ja strategisen tutkimuksen neuvoston yksilötutkijoille ja tutkimusryhmille suunnattujen rahoitusmuotojen kautta rahoitettujen hankkeiden vastuulliset johtajat.

PoC-hankkeissa kehitetään monenlaisia vastauksia yhteiskunnallisiin haasteisiin ja elinkeinoelämän tarpeisiin

Akatemian rahoittamia PoC-hankkeita on tällä hetkellä käynnissä konsortioiden osahankkeet mukaan laskettuna yhteensä 66. Rahoitusta on myönnetty monipuolisesti eri tieteenaloilla työskenteleville työryhmille. Hankkeiden kirjo on laaja. PoC-hankkeissa muun muassa suunnitellaan interventioita ja toimintamalleja, jotka vastaavat sosiaalisiin haasteisiin, kuten syrjäytymisen ehkäisyyn tai hyvinvoinnin edistämiseen. Tekniikan alan hankkeissa puolestaan kehitetään uusia laitteita, ohjelmistoja tai menetelmiä, jotka esimerkiksi parantavat teollisuuden prosesseja tai arkipäivän teknologioita. Käynnissä on myös hankkeita, joissa kehitetään palveluita, menetelmiä, tuotteita tai aineistoja esimerkiksi koulutukseen, terveydenhuoltoon, ympäristönsuojeluun tai luonnonvarojen kestävän käytön edistämiseen.

Tämän vuoden rahoitushaun hakuilmoitus on julkaistu, ja rahoitushaku on auki 2.4.–14.5.2025. Vuoden 2025 lopulla tiedämme, millaiset yhteiskunnan ajankohtaisiin tarpeisiin ja haasteisiin vastaavat hankkeet saavat rahoitusta tällä hakukierroksella.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?