Politiikkasuosituskoulutusta Suomen Akatemiassa

Ajankohta
28.1.2025
Paikka Suomen Akatemia, Hakaniemenranta 6, Helsinki
Ilmoittautuminen auki 12.12.2024 asti
Ilmoittaudu

Politiikkasuositukset (policy briefs) ovat työkalu tutkimusperustaisen tiedon esittämiseen erilaisille yleisöille: niin päätöksentekijöille, mediatoimijoille kuin muille sidosryhmille. Ne auttavat vastaanottajia tekemään tutkittuun tietoon perustuvia päätöksiä.

Tutkijan haasteena on kirkastaa tutkimuksen hyödyt ja vaikutukset päättäjälle, joka ei ole alan asiantuntija. Vaikuttava politiikkasuositus osoittaa tutkimuksen merkityksen yhteiskunnalliselle tai muulle aloitteelle tai ongelmalle. Politiikkasuositus voi tarjota tietoa ja vaihtoehtoisia toimintamalleja sekä suositella tiettyjä toimia yhdelle tai useammalle sidosryhmälle.

Politiikkasuosituksia käytetään yhä useammin päätöksenteon tukena.

Tässä koulutuksessa käymme läpi vaikuttamisen periaatteet:

  • Miten keskeiset sidosryhmät (politiikantekijät, poliitikot, järjestöt) käyttävät tutkimusta päätöksentekoon

  • Miten kartoitamme oikeat sidosryhmät vastaanottajiksi ja määrittelemme millaista tietoa ja miten paketoituna vastaanottaja tarvitsee

  • Miten ajoitamme viestinnän tehokkaasti

  • Miten kirjoitamme politiikkasuosituksen

    • Käymme läpi perusteet ja käytännön esimerkkejä

    • Työstämme yhdessä omia ideoitamme

    • Laadit kurssin kuluessa oman tutkimuksesi tai vastaavan materiaalin perusteella politiikkasuosituksen, johon saat henkilökohtaista palautetta

Aikataulu

15.12.2024 mennessä: vastaa lyhyeen kyselyyn, jossa kartoitamme koulutustarpeitasi kurssin räätälöimiseksi juuri tälle ryhmälle

28.1.2025 Lähitapaaminen Suomen Akatemiassa (Hakaniemenranta 6, Helsinki, kokoushuone Karppi 1. kerroksessa)

10:00–10:15       Tervetuloa: tutustuminen meihin kaikkiin ja aiheeseen

10:15–10:45      Vaikuttamisen perusteet: vaikutettavan näkökulma

10:45–11:45      Vaikuttamisen työkalut: sidosryhmämatriisi, vuosikello ja politiikkasuosituksen monet muodot

11:45–12:00      Ideoidaan omaa aihetta yhteistyössä: ryhmäytyminen

12:00–13:00      Lounas

13:00–13:45      Pienryhmätyöskentely

13:45–14:30      Ideoiden purku, keskeisten käsitteiden kertaaminen, kysymyksiä ja vastauksia

14:30–15:00      Kohti omaa suositusta: etätehtävän anto, palautteesta

15.3.2025 mennessä: politiikkasuosituksen palautus

1.4.2025 mennessä: henkilökohtainen kirjallinen palaute

Huhtikuussa kolme vapaaehtoista ja valinnaista etätapaamista, jos haluat kysyä lisää palautteesta, politiikkasuosituksista tai vaikuttamisesta yleensä. Tarkat vaihtoehdot ajankohdille saat palautteen yhteydessä.

Koulutus on suomenkielinen mutta voit halutessasi kirjoittaa koulutuksen osana tehtävän politiikkasuosituksen englanniksi.

Koulutus on sinulle maksuton.

Kouluttajat

Minna Aslama Horowitz (VTT) on STN:n rahoittaman DECA-konsortion vuorovaikutusvastaava. Sen ohella hän tutkii episteemisiä oikeuksia kansalaisten, kansallisen sekä eurooppalaisen mediapolitiikan näkökulmasta. Minna on toiminut mm. New America Foundation -ajatuspajassa sekä Pohjoismaiden ministerineuvoston viestintäpolitiikkaa käsittelevässä ajatuspajassa ja kirjoittanut viimeksi politiikkasuosituksia mm. EU:n European Digital Media Observatoriolle ja DECA-konsortiolle sekä opettanut suositusten kirjoittamista yliopistokursseilla.

Jussi Salmi (VTM) on työskennellyt ympäristöministeriön viestintäjohtajana runsaat kymmenen vuotta, jolloin ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvät kysymykset ovat valtavirtaistuneet ja nousseet yhteiskunnallisen keskustelun ja päätöksenteon keskiöön. Jussi on aiemmin työskennellyt muun muassa viestintätehtävissä YK:n kestävän kehityksen sihteeristössä New Yorkissa, muissa vaativissa viestinnän tehtävissä julkisella sektorilla sekä toimituspäällikkönä ja tutkijana Yleisradiossa.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?