Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen aloille valittiin 20 uutta akatemiatutkijaa

26.4.2018

Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta on valinnut 20 uutta akatemiatutkijaa tulevalle viisivuotiskaudelle. Akatemiatutkijan rahoituksella toimikunta vahvistaa tutkijanuran keskivaiheessa olevien tutkijoiden tieteellistä pätevöitymistä sekä tukee tutkijoiden kansainvälistä ja sektorien välistä liikkuvuutta. Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta käyttää nyt valittujen akatemiatutkijoiden rahoitukseen noin 8,7 miljoonaa euroa viiden vuoden aikana.

Uusien akatemiatutkijoiden hankkeissa tutkitaan muun muassa katsekontaktin vaikeuksia autismikirjon häiriön varhaisessa tunnistuksessa ja kuntoutuksessa, yrittäjyyttä ja väestön ikääntymistä sekä surrealismia ja tietoa.

Syyskuun 2017 haussa arvioitiin 155 akatemiatutkijahakemusta. Hakemukset arvioidaan kansainvälisellä vertaisarvioinnilla eli tutkijoiden hakemukset tutkimussuunnitelmineen arvioidaan tieteellisissä asiantuntijapaneeleissa, jotka muodostuvat kansainvälisistä tutkijoista. Kansainvälisen vertaisarvioinnin etuna pidetään sitä, että se antaa kuvan tutkijoiden työn laadusta kansainväliseen tasoon verrattuna ja mahdollistaa laadukkaimpien tutkimushankkeiden tukemisen.

Akatemiatutkijan tehtävistä käydään tutkijoiden kesken kovaa kilpailua, ja tänäkin vuonna kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen alalla vain 13 prosenttia hakijoista pystytään rahoittamaan. Naisia on 50 prosenttia rahoituksen saaneista. Viisivuotinen akatemiatutkijarahoitus on toimikunnan tärkein tutkijanuran rahoitusmuoto.

Toimikunta huomioi päätöksiä tehdessään laadukkaan tutkimuksen, tieteen uudistumisen ja vaikuttavuuden sekä pyrkii mahdollistamaan tieteellisten läpimurtojen syntymisen. Toimikunnan linjauksista voi lukea tarkemmin kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan verkkosivuilta.

Lisätietoja

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?