Terveyden tutkimuksen uudet akatemiahankkeet valittu
Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunta on valinnut rahoitettavaksi 36 uutta akatemiahanketta. Hankkeisiin myönnetään rahoitusta yhteensä 14,6 miljoonaa euroa nelivuotisille tutkimuksille. Akatemiahankkeissa hakijat saavat rahoitusta tutkimusryhmän palkkaamiseen.
”Päätöksenteossa kiinnitettiin eniten huomiota hankkeiden tieteelliseen laatuun. Muita päätöksentekokriteereitä olivat tutkimuksen vaikuttavuus ja uudistuminen”, terveyden tutkimuksen toimikunnan puheenjohtaja, professori Mika Rämet sanoo.
Akatemiahankkeissa tavoitteena on kansainvälisesti korkeatasoinen tieteellinen tutkimus, mahdolliset tieteelliset läpimurrot ja tutkimusyhteistyö parhaiden kansainvälisten ryhmien kanssa. Akatemiahankkeen johtajan eli tutkimushankkeen vastuullisen johtajan tulee olla professorin tai dosentin tasoinentutkija.
Terveyden tutkimuksen akatemiahankehaussa rahoitus myönnettiin 19,4 prosentille hakemuksista. Syyskuun 2017 haussa arvioitiin 186 akatemiahankehakemusta 14 kansainvälisessä arviointipaneelissa. Korkeatasoinen kansainvälinen vertaisarviointi on Suomen Akatemian keskeisin työväline parhaiden ja lupaavimpien hankkeiden tunnistamisessa.
Rahoitetuissa hankkeissa tutkitaan muun muassa tuman mekaanista stressivastetta ja adaptaatiota, akuutin umpilisäketulehduksen hoitokeinoja sekä sosioekonomisen aseman, stressin ja terveyskäyttäytymisen yhteyksiä päiväkotilapsilla.
Mika Rämetin mukaan seitsemälle hakemukselle on myönnetty lyhyempi, kahden vuoden rahoitus. Tämä rahoitus on tarkoitettu tukemaan erityisen innovatiivisia ja korkeatasoisia hankkeita, joissa arviointipaneeli tai toimikunta on tunnistanut sellaisia riskejä, joiden vuoksi nelivuotinen rahoitus katsottiin liian riskialttiiksi.
”Toisaalta hankkeet katsottiin potentiaalisesti niin merkittäviksi, että hankkeiden aloittaminen jo tässä vaiheessa katsottiin tärkeäksi. Toivomme, että kahden vuoden rahoituksen aikana hankkeet kehittyvät niin hyvin, että ne ovat sen jälkeen kilpailukykyisiä pitempiaikaiseen rahoitukseen. Toimikunnalla on erinomaisia kokemuksia riskirahoitushankkeista, koska tutkijat ovat onnistuneet saamaan niiden pohjalta myöhemmin muun muassa eurooppalaista ERC-tutkimusrahoitusta”, sanoo toimikunnan puheenjohtaja Mika Rämet.
Akatemiahankerahoitus on tarkoitettu ensisijaisesti ryhmille, jotka koostuvat jo väitelleistä tutkijoista. Suomen Akatemia rohkaisee tutkijoita tutkimustyötä tukevaan kansainväliseen liikkuvuuteen esimerkiksi siten, että hankkeeseen palkattu tutkija työskentelee määräajan ulkomailla. Tutkimushankkeeseen voidaan myös palkata ulkomainen tutkija, joka jo työskentelee Suomessa tai joka tulee työskentelemään suomalaiseen tiedeyhteisöön.
Lisätietoja
- Rahoituspäätökset
- tiedeasiantuntija Vera Mikkilä, p. 029 533 5048, etunimi.sukunimi(at)aka.fi
- tiedeasiantuntija Kati Takaluoma, p. 029 533 5150, etunimi.sukunimi(at)aka.fi (14.5. saakka)
- tiedeasiantuntija Samuli Salmi, p. 029 533 5086, etunimi.sukunimi(at)aka.fi