Syöpägenetiikan tutkija Lauri A. Aaltoselle Anders Jahre -palkinto

15.8.2024

Professori Lauri A. Aaltonen Helsingin yliopistosta saa tämän vuoden Anders Jahre -palkinnon. Kyseessä on Oslon yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan myöntämä, arvostettu pohjoismainen lääketieteen palkinto. Miljoonan Norjan kruunun pääpalkinto jaetaan tänä vuonna kahden tutkijan kesken. Toinen saajista on professori Thomas Helleday Tukholman Karoliinisesta instituutista. Palkinto myönnetään Aaltosen ja Helledayn uraauurtavista löydöistä ihmisen syövän kehityksen molekyylimekanismeista.

Professori Aaltonen tekee kansainvälisesti merkittävää työtään Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän on ollut akatemiaprofessori vuosina 2002–2007, 2008–2017 sekä 2019–2023 ja johtaa parhaillaan Suomen Akatemian Kasvaingenetiikan tutkimuksen huippuyksikköä.

Aaltonen on maailman tunnetuimpia syöpägenetiikan tutkijoita. Hänen tutkimusryhmänsä selvittää syövän syntyyn ja etenemiseen liittyviä mutaatioita sekä tekee data-analyysiä ja mallinnuksia aihepiiristä. Aaltosen kasvaingenomiikan tutkimusryhmä tutkii erityisesti periytyvää kasvainalttiutta sekä paksusuolisyövän että kohdun leiomyoomien syntymekanismeja. Tutkimustuloksia on sovellettu käytäntöön erityisesti periytyvän suolistosyövän ennaltaehkäisyssä.

Kasvaingenetiikan huippuyksikkö pyrkii ymmärtämään genomin toimintaa ja viemään genomilääketiedettä käytäntöön. Yksikkö hyödyntää olemassa olevia kansainvälisiä genomitietokantoja ja tuottaa sekä analysoi monipuolisin menetelmin genomitietoa myös omasta valikoidusta kasvainnäytemateriaalista. Aaltonen onkin erityisen kiitollinen kaikille tutkimuksiin osallistuneille potilaille.

Aaltonen on saanut Anders Jahren nuoren tutkijan palkinnon vuonna 2000. Pääpalkinnon ovat aiemmin Suomesta saaneet akateemikot Kari Alitalo (2010), Sirpa Jalkanen (2005) , Irma Thesleff (1999), Albert de la Chapelle (1989) ja professorit Mårten Wikström (1996), Kari Kivirikko (1984), Esko Antero Nikkilä (1979) sekä Arvo Oksala (1970).

Anders Jahren lääketieteen palkinto on nimetty palkinnolle peruspääoman lahjoittaneen norjalaisen laivanvarustajan Anders August Jahren (1891–1982) mukaan. Anders Jahren lääketieteen palkinto jakautuu pääpalkintoon ja nuoren tutkijan palkintoon. Palkintoa on jaettu vuodesta 1960.

 

Lisätietoja: Professori Lauri Aaltonen, Helsingin yliopisto

Lisää palkinnosta

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?