Mittava investointi myönnetty kansainvälisiin biotaloustutkimuksen keskittymiin
Yhdysvaltojen kansallinen tiedesäätiö (National Science Foundation, NSF) ja yhteistyökumppanit Yhdysvalloista, Kanadasta, Suomesta, Japanista, Etelä-Koreasta ja Iso-Britanniasta ovat myöntäneet yhteensä yli 82 miljoonaa dollaria (noin 74 miljoonaa euroa) Global Centers -rahoitushaussa.
Nyt valituissa Global Centres -keskittymissä paneudutaan biotalouteen, ja keskittymiin voi sisältyä tutkimusta mistä tahansa NSF:n tukemien tieteenalojen yhdistelmästä.
Vuoden 2024 Global Centres -ohjelmassa keskitytään biotalouden tutkimuksen edistämiseen muun muassa lisäämällä viljelykasvien kestävyyttä, muuntamalla kasviainesta tai muuta biomassaa polttoaineeksi ja perustamalla biojalostamoita bioteknologian sovellusten saamiseksi yhteiskunnan hyödyksi.
Global Centre -ohjelmassa tuetaan kokonaisvaltaisia, monitieteisiä hankkeita, jotka tuovat yhteen kansainvälisiä tutkimusryhmiä ja eri tieteenaloja käytännön ongelmien ratkaisemiseksi.
Uusiksi Global Centres -keskittymiksi valittiin kuusi tutkimushanketta:
- Global Centers: CIRCLE Center for Innovative Recycling and Circular Economy
- Global Centers: International Research Center for Enhancing Plant Resilience
- Global Centers: Global Center for Sustainable Bioproducts
- Global Centers: Alliance for Socially-acceptable & Actionable Plants
- Global Centers: Reliable and Scalable Biofoundries for Biomanufacturing and Global Bioeconomy
- Global Centers: EBI Berkeley Bioeconomy Center (BBC).
”Global Centres -keskittymät hyödyntävät samanmielisten maiden osaamisia ja resursseja sekä tuovat yhteen monitieteisiä kansainvälisiä ryhmiä vaikuttavien biotalouden innovaatioiden kehittämiseksi”, sanoo NSF:n johtaja Sethuraman Panchanathan. ”Yhdessä voimme luoda uusia ratkaisuja merkittäviin sosioekonomisiin haasteisiin ja samalla kehittää kansainvälisiä tutkimuksen huippuosaamisen keskittymiä. Näiden tavoitteena on tuottaa ratkaisevan tärkeää tietoa, tukea yhteisöjä ja vahvistaa maailmanlaajuisen yhteistyön perustaa.”
Global Centres -ohjelmaan osallistuvat yhdysvaltalaisten organisaatioiden (NSF ja NEH) lisäksi Kanada (NSERC ja SSHRC), Suomi (Suomen Akatemia ja Business Finland), Japani (JST), Etelä-Korea (NRF ja Korean tiede-, tieto- ja viestintäministeriö) sekä Iso-Britannia (UKRI ja BBSRC).
”Yhteinen rahoitushaku biotalouden alalla vastaa globaaleihin haasteisiin, jotka voidaan ratkaista vain kansainvälisellä tieteellisellä yhteistyöllä”, sanoo Suomen Akatemian pääjohtaja Paula Eerola. ”Akatemia on ylpeä voidessaan olla mukana tässä erittäin vaikuttavassa ja monenkeskisessä tutkimusrahoitusyhteistyössä planeettamme ja sen kansalaisten parhaaksi.”
Global Centers -keskittymät luovat ja lisäävät myös opiskelijoiden ja uransa alkuvaiheessa olevien tutkijoiden koulutusmahdollisuuksia maailmanluokan tutkimuksessa. Lisäksi ne edistävät samalla monimuotoisuutta, tasa-arvoa, osallisuutta ja saavutettavuutta.
Keskittymissä tehtävä tutkimus tähtää käytännön hyötyihin, eli hankkeiden tulosten on tarkoitus johtaa ennakoitavissa olevaan vaikuttavuuteen yhteiskunnalle. Tämä edellyttää sidosryhmien varhaista osallistumista, osallistamista ja integroimista tutkimustyöhön. Rahoitettujen hankkeiden biotalouden alan tutkimustyön tulisi tuottaa toteuttamiskelpoisia tai poliittisesti merkityksellisiä tuloksia, joilla vastataan yhteen tai useampaan tiedeyhteisön määrittelemään maailmanlaajuiseen haasteeseen.
Lisätietoja:
- Suomen Akatemia: NSF Global Centers in Bioeconomy -kutsuhaun rahoituspäätökset (pdf)
- Business Finland: Miljoonarahoitus suomalaisille biotalousalan tutkimus- ja kehityshankkeille (23.10.2024)
Suomen Akatemian viestintä
viestintäasiantuntija Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi