Suomeen viisi Euroopan tutkimusneuvoston Synergy Grant -rahoitusta
Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on myöntänyt viidelle suomalaiselle tutkijalle kuusivuotisen Synergy Grant -rahoituksen. Se myönnetään 2–4 tutkijan muodostamalle tiimille, jonka vastuulliset johtajat yhdessä tutkimusryhmineen työskentelevät erityisen kunnianhimoisen tutkimusongelman ratkaisemiseksi. Synergy Grant -rahoitusta myönnettiin 57 tutkimustiimille yhteensä 571,4 miljoonaa euroa. Keskimääräinen hankekohtainen myöntö on noin kymmenen miljoonaa euroa.
Suomalaiset rahoituksen saajat:
-
Kirkkohistorian professori Tuomas Heikkilä Helsingin yliopistosta hankkeelle, joka yhdistää humanistiset ja luonnontieteelliset tutkimusmenetelmät selvittääkseen, kuinka kirjallisen kulttuurin verkostot liittivät Pohjolan keskiajalla osaksi Eurooppaa. Hanketta johtaa Åslaug Ommundsen Bergenistä, lisäksi mukana ovat Lars Boje Mortensen Odensesta ja Matthew Collins Kööpenhaminasta. Hankkeen kokonaisrahoitus on noin 13 miljoonaa euroa, josta Helsingin yliopiston osuus 1,5 miljoonaa euroa.
-
Avaruusfysiikan professorit Emilia Kilpua Helsingin yliopistosta ja Ilya Usoskin Oulun yliopistosta ovat mukana hankkeessa, jossa tutkitaan maan magneettikentän kääntymisten ilmakehä- ja ilmastovaikutukset. Hanketta johtaa Monika Korte Potsdamista ja neljäs ryhmänjohtaja on Harald Rieder Wienistä. Hankkeen kokonaisrahoitus on noin kymmenen miljoonaa euroa, josta Helsingin yliopiston osuus 2,1 miljoonaa ja Oulun yliopiston osuus noin kaksi miljoonaa euroa.
-
Solubiologian professori Cecilia Sahlgren Åbo Akademista integroidun alustan suunnitteluun ihmisen veren kantasolujen tuottamiseksi. Hanketta johtaa Anna Bigas Barcelonasta, ja muut ryhmänjohtajat ovat Gerald De Haan Amsterdamista ja Cristina Pina Hankkeen kokonaisrahoitus on 9,9 miljoonaa euroa, josta Åbo Akademin osuus on 1,2 miljoonaa euroa.
-
Valtio-opin professori Maija Setälä Turun yliopistosta digitaalisten, esimerkiksi tekoälyä hyödyntävien kansalaisosallistumisen ja -keskustelun käytäntöjen tutkimiseen ja kehittämiseen. Hankkeessa on neljä ryhmänjohtajaa, joista vastaavana ryhmänjohtajana toimii Umberto Grandi Lisäksi mukana ovat César Hidalgo Touloisesta ja Ulle Endriss Amsterdamista. Hankkeen kokonaisrahoitus on noin 9,9 miljoonaa euroa, josta Turun yliopiston osuus on 2,2 miljoonaa euroa.
Haussa arvioitiin yhteensä 541 hakemusta. Rahoituksen sai 10,5 prosenttia hakijoista.
Kaikilla suomalaisilla rahoituksen saajilla on tai on ollut Suomen Akatemian rahoitusta. Synergy Grant -rahoituksen ovat Suomessa saaneet aiemmin vain akatemiaprofessori Otso Ovaskainen Jyväskylän yliopistosta ja emeritusakatemiaprofessori Risto Ilmoniemi sekä apulaisprofessori Sorin Paraoanu Aalto-yliopistosta. Emilia Kilpualle on myönnetty ERC Consolidator Grant -rahoitus vuonna 2016 ja Cecilia Sahlgrenille vuonna 2017.
Euroopan unionin vuonna 2007 perustama ERC on Euroopan huippututkimusta rahoittava organisaatio. Se rahoittaa tutkijoita kaikissa EU-maissa sekä puiteohjelman liitännäismaissa. Synergy Grant -hankkeessa voi lisäksi olla mukana yksi tutkija ryhmineen myös näiden maiden ulkopuolelta. ERC:llä on lisäksi kolme muuta rahoitusmuotoa: Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants, sekä erillinen tutkimuksen innovaatiopotentiaalin tunnistamiseen ja kaupallistamisen edistämiseen tarkoitettu Proof of Concept -rahoitus jo aiemmin ERC-rahoitusta saaneille. ERC:tä johtaa riippumaton tieteellinen neuvosto.
Lisätietoja:
-
Johtava tiedeasiantuntija, ERC-rahoituksen kansallinen yhteyshenkilö Annika Raitala, etunimi.sukunimi@aka.fi
-
Johtava tiedeasiantuntija, ERC-rahoituksen kansallinen yhteyshenkilö Anna Kalliomäki, etunimi.sukunimi@aka.fi