Suomen Akatemia uudistaa organisaatiotaan

27.8.2024

Suomen Akatemian hallintoviraston organisaatio uudistetaan. Uudistuksella ajanmukaistetaan, yksinkertaistetaan ja selkeytetään viraston rakennetta ja johtamisjärjestelmää. Uusi organisaatio aloittaa toimintansa 1.9.2024.

Organisaatiouudistuksen tavoitteena on vahvistaa Akatemian kykyä toimeenpanna strategiaansa ja sen vaatimia muutoksia sekä parantaa toiminnan kustannustehokkuutta ja sopeutumiskykyä.

Tavoitteena on myös tukea Akatemian kokonaisvaltaista ohjausta ja johtamista, mahdollistaa rahoituskokonaisuuksien pitkäjänteisempi suunnittelu sekä vahvistaa rahoitetun tutkimuksen vaikuttavuuden seurantaa ja arviointia. Uusiutuva organisaatio edistää tiedolla johtamista ja tietoaineistojen hyödyntämistä toiminnan suunnittelun ja tiedepoliittisen vaikuttamisen tukena.

”Muutostarpeen taustalla ovat sekä Akatemian rahoitustoimintaan että asiantuntijatehtäviin kohdistuvat odotukset. TKI-rahoituslain ja hallitusohjelman mukaisesti Akatemian kautta kulkevan tutkimusrahoituksen määrä kasvaa merkittävästi. Samalla vaikuttavuuden seurantaan, tilivelvollisuuteen ja toiminnan tehokkuuteen kohdistuvat vaatimukset kasvavat. Uusi organisaatiorakenne ja siihen olennaisesti liittyvä toimintakulttuurin muutos vastaa näihin odotuksiin”, sanoo pääjohtaja Paula Eerola.

Uusi organisaatiorakenne

Akatemian uudessa organisaatiossa on kolme yksikköä: toiminnanohjauksen yksikkö, rahoitushakujen yksikkö sekä vaikuttavuuden ja tiedepolitiikan yksikkö.

Toiminnanohjauksen yksikkö vastaa muun muassa toiminnanohjausprosessin kehittämisestä, tarvittavista palveluista, sisäisestä tarkastuksesta sekä riskien- ja laadunhallinnasta. Yksikön johtajaksi on nimitetty Emilia Katajajuuri.

Rahoitushakujen yksikkö vastaa rahoituksen myöntöprosessista, asiakaspalvelusta, hakemusten arvioinnista sekä rahoituspäätösten valmistelusta, esittelystä ja toimeenpanosta. Yksikön johtajaksi on nimitetty Jussi Vauhkonen.

Vaikuttavuuden ja tiedepolitiikan yksikön tehtäviin kuuluu muun muassa rahoitettujen hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen, seuranta ja arviointi, tiedontuotanto ja analyysit, kansainvälinen yhteistyö sekä viestintä ja vaikuttaminen. Yksikön johtajaksi on nimitetty Floora Ruokonen.

Lisätietoja

Suomen Akatemian viestintä
viestintäjohtaja Riitta Tirronen
029 533 5118
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?