Yhdysvaltalais-suomalaiselle tutkijaryhmälle rahoitusta esineiden internetin tutkimukseen

22.8.2024

Yhdysvaltalaisista ja suomalaisista tutkijoista koostuva ryhmä on valittu tutkimaan tieteellisiä peruskysymyksiä, jotka voivat mahdollistaa vallankumouksellisia edistysaskeleita viestintäjärjestelmissä.

Nyt rahoitettavassa hankkeessa pyritään vastaamaan materiaalien ja laitteiden, verkkotekniikan ja sulautettujen järjestelmien sekä ihmisten vuorovaikutuksen peruskysymyksiin, jotka vaikuttavat tulevaisuuden viestintäjärjestelmien kehittämiseen. Hanketta johtavat professori Sergei Tretiakov Aalto-yliopistosta ja professori Andrea Alù New Yorkin yliopistosta (CUNY). Ryhmään kuuluu myös tutkijoita Helsingin yliopistosta ja Austinin yliopistosta Texasista.

Rahoituksen taustalla on Yhdysvaltojen ja Suomen kahdenvälinen tutkimusrahoitusaloite BARI (Bilateral Academic Research Initiative). Se on Yhdysvaltain puolustusministeriön perustutkimustoimiston (OUSD (R&E) Basic Research Office) ja Suomen Akatemian yhdessä rahoittama aloite, jonka avulla tutkimusryhmät voivat yhdistää osaamistaan ja menetelmiään rohkeissa perustutkimushankkeissa.

Suomen Akatemia rahoittaa konsortion suomalaisia tutkijoita kolmella miljoonalla eurolla. Yhdysvaltain puolustusministeriön alaisuudessa toimiva perustutkimustoimisto rahoittaa yhdysvaltalaisia tutkijoita neljällä miljoonalla dollarilla.

”BARI-aloite on osoitus kansainvälisen yhteistyön merkittävästä potentiaalista. Yhdistämällä Yhdysvaltojen ja Suomen johtavien tutkijoiden erilaisia näkökulmia ja asiantuntemusta, yhteistyöllä edistetään molempia maita kiinnostavia tieteenaloja”, sanoo perustutkimustoimiston johtaja, tohtori Bindu Nair.

”On ilahduttavaa, että ensimmäinen kahdenvälinen yhteishakumme Yhdysvaltain puolustusministeriön kanssa onnistui näin hyvin. Se mahdollistaa huippuluokan tutkimusyhteistyön, jossa suomalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkimusryhmät voivat yhdessä edistää molemmille maille elintärkeää perustutkimusta. Suomen Akatemia odottaa innolla, että hedelmällinen yhteistyö jatkuu”, kertoo Akatemian pääjohtaja Paula Eerola.

Lisätietoja:

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?