Biodiversa+
Biodiversa+ -kumppanuusohjelma on eurooppalaisista tutkimusrahoittajista ja ministeriöistä koostuva verkosto, joka kehittää luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemipalveluihin liittyvää tutkimusohjelma- ja rahoitusyhteistyötä. Sen erityistavoitteena on parantaa päätöksentekijöiden osallistamista sekä lisätä yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Suomen Akatemian BTY-toimikunta liittyi verkoston täysjäseneksi vuonna 2016. Akatemian jäsenyys verkostossa lisää suomalaisen tutkijayhteisön kansainvälisiä rahoitus- ja verkottumismahdollisuuksia sekä tukee Suomelle tärkeitä kansallisia ja kansainvälisiä biodiversiteettifoorumeja.
Kumppanuus pyrkii 5 päätavoitteellaan
- parantamaan biodiversiteetin ja ekosysteemipalveluiden monitorointia Euroopassa,
- luomaan tutkittuun tietoon pohjautuvaa, käytännön tietopohjaa nykyisen biodiversiteettikriisin ja sen aiheuttajien torjumiseksi,
- vahvistamaan luontoperäisten ratkaisujen ja muiden vastaavien keinojen kehitystä, käyttöä ja arviointia,
- tutkimaan biodiversiteetin ja liiketoiminnan yhteisiä mahdollisuuksia ja
- tukemaan tieteeseen perustuvaa päätöksentekoa Euroopan biodiversiteettiä koskevissa politiikoissa.
Biodiversa+ -kumppanuus (2021-2028) aloitti toimintansa lokakuussa 2021 ensimmäisenä Horisontti Eurooppa -puiteohjelman kumppanuuksista. Kumppanuudessa on mukana yhteensä 74 toimijaa 36 maasta. Suomesta kumppanuuteen osallistuu Akatemian lisäksi myös Suomen ympäristöministeriö (YM). Kumppanuuden kokonaisbudjetti on noin 800 M€, josta valtaosa suunnataan suoraan tutkimushankkeiden rahoitukseen.
Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen (BTY) toimikunta on tähän mennessä rahoittanut neljästä verkoston aiemmasta hausta 28:aa suomalaishanketta noin 4,3 miljoonalla eurolla. BTY-toimikunta on myös osallistumassa juuri käynnissä olevan BiodivMon-haun rahoitukseen.
Lue tarkemmin Biodiversa:sta täältä.