Vastuullisuus
Suomen Akatemiassa vastuullisuus tarkoittaa sitä, että luonnon, ihmisten ja talouden näkökulmat huomioidaan sekä Suomen Akatemian tutkimusrahoitustoiminnassa että Akatemian toiminnassa valtion virastona.
Akatemia noudattaa tutkimusrahoitustoiminnassaan erikseen määriteltyjä vastuullisen tieteen käytänteitä, joihin kuuluvat muun muassa tutkimusetiikka, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, avoin tiede, kestävä kehitys ja vastuullinen tutkijanarviointi. Akatemian tavoitteena on, että vastuullisuus kuuluu olennaisena osana sekä tutkimusrahoitukseen että hallintoviraston omaan toimintaan. Vastuullisuuteen liittyviä kysymyksiä käsitellään säännöllisesti Akatemian johtoryhmässä sekä Akatemian hallituksessa.
Akatemia noudattaa toiminnassaan kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta. Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen mukaisesti edellytämme kestävän kehityksen periaatteiden huomioimista rahoittamissamme tutkimushankkeissa osana vastuullista tiedettä. Akatemia kannustaa tutkijoita esittämään osana yhteiskunnallista vaikuttavuutta tutkimussuunnitelmassaan, miten hanke edistää kestävää kehitystä, ja vastaavasti hankkeen loppuraportissa kertomaan, miten hanke ja sen tulokset ovat edistäneet kestävää kehitystä.
Kestävä kehitys hallintovirastossa
Akatemian hallintovirastossa on kehitetty työskentelytapoja määrätietoisesti kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti ja esimerkiksi tutkimushakemusten arviointi on siirretty pääsääntöisesti etäpaneeleihin.
Kestävän kehityksen huomioimisen keinoja viraston toiminnassa ovat muun muassa
- työmatkojen vähentäminen
- toimitilan tiivistäminen
- hybridityöskentelyn kehittäminen
- hyvän hallinnon periaatteiden noudattaminen
- osaamisen kehittäminen
Tällä toimintatavalla on pystytty välttämään vuosittain noin tuhannen kansainvälisen asiantuntijan lentomatkat. Kestävää kehitystä on edistetty myös virkahenkilöiden lentomatkailua rajoittamalla sekä tukemalla etätyötä ja monipaikkaista työskentelyä. Sidosryhmätilaisuudet ja kokoukset järjestetään pääsääntöisesti etäosallistumismahdollisuudella. Näin vähennetään liikkumistarvetta. Kestävä kehitys on punaisena lankana myös kaikissa virastopalveluihin liittyvissä hankinnoissa ja palveluissa.
YK:n Agenda 2030 -tavoitteet Akatemiassa
Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen tavoitteet kattavat laajasti elämän ja yhteiskunnan eri osa-alueita. Suomen Akatemia rahoittaa tutkimusta laaja-alaisesti kaikilla tieteenaloilla, ja se voi toiminnallaan edistää monipuolisesti myös kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. Akatemia valitsi vuonna 2021 YK:n Agenda 2030 -tavoitteista tarkempaan seurantaan ja vastuullisuusraportoinnin kohteiksi seuraavat neljä tavoitetta:
- Taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä elinikäiset oppimismahdollisuudet
- Saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia
- Rakentaa kestävää infrastruktuuria sekä edistää kestävää teollisuutta ja innovaatioita
- Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan
Suomen Akatemian toimet vastuullisuuden ja kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisessä toteutuvat käytännössä myönnetyn tutkimusrahoituksen kautta. Kestävän kehityksen periaatteiden huomioiminen on esimerkiksi yksi tiedepoliittisista tavoitteista, joita arvioidaan Akatemian rahoituspäätöksissä.
Akatemia tekee yhteistyötä tutkimusyhteisön, muiden tutkimusrahoittajien ja yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa tieteen ja tutkimuksen edellytysten vahvistamiseksi, tutkimustiedon hyödyntämisen edistämiseksi ja ajankohtaisten tutkimusaiheiden ja -teemojen tunnistamiseksi.
Kansainvälisten kumppanien ja hakuteemojen valinnassa otetaan huomioon Akatemian kansainvälisyyttä lisäävien toimien arvopohja sekä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen tavoitteet.
Akatemia edellyttää rahoittamaltaan tutkimukselta vastuullisuutta ja kestävän kehityksen tavoitteiden huomioimista.
Akatemialla ei ole roolia rahoittamansa tutkimuksen tai tutkimusinfrastruktuurien jalanjäljen mittaamisessa, vaan se kuuluu tutkimusorganisaation, kuten yliopiston tai tutkimuslaitoksen vastuulle. Akatemia seuraa rahoittamansa tutkimuksen vastuullisuutta tutkimusraporteista saatavalla aineistolla.
Uudessa kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessaan Akatemian toimenpiteenä on panostaa tutkimusrahoituksen vaikuttavuuden seurantaan kestävän kehityksen näkökulmasta entistä voimakkaammin.
Vastuullisuusraportti
Akatemia laatii vuosittain vastuullisuusraportin. Vastuullisuusraportti kuvaa Akatemian toimia vastuullisuuden ja kestävän kehityksen edistäjänä. Vastuullisuuteen kuuluu Akatemiassa vastuullisen tieteen osa-alueiden kehittäminen, kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen sekä vastuullisuusraportointi.
Yhteiskuntasitoumukset
Suomen Akatemia uudisti vuoden 2025 loppuun asti kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksensa kesäkuussa 2022. Akatemian järjestyksessä kolmannessa sitoumuksessa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teemoja ja niiden toteutumista käsitellään aiempia sitoumuksia perusteellisemmin ja järjestelmällisemmin.
Akatemialla on kolme keskeistä tavoitetta uusimmassa sitoumuksessaan:
- lisätä ja syventää tutkijoiden, Akatemian ja sen sidosryhmien tietoisuutta kestävän kehityksen periaatteista ja korostaa periaatteiden merkitystä läpileikkaavasti tutkimuksessa ja tutkimusrahoituksessa,
- tarkastella kestävän kehityksen ja vastuullisuuden näkökulmia aiempaa systemaattisemmin nivoen seuranta osaksi Akatemian toiminnan vuosikelloa ja
- nostaa vaikuttavuusviestinnällä esiin aikaisempaa enemmän tutkimuksen merkitys kestävän kehityksen edistäjänä ja vahvistajana sekä vahvistaa yhteisökuvaa vastuullisena kestävän kehityksen periaatteiden edistäjänä
- Suomen Akatemia uudisti kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksensa (7.6.2022)
- Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus (pdf)