Markus Ahlberg

31.5.2024

MarkusAhlbergLN.jpg

"Moi! Olen Markus Ahlberg, ja toimin Suomen Akatemiassa biotieteiden, terveyden ja ympäristön vastuualueen korkeakouluharjoittelijana. Opiskelen mikrobiologian ja mikrobibiotekniikan maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa, keskityn opinnoissani erityisesti kliiniseen mikrobiologiaan ja biotekniikkaan.

Kuulin Suomen Akatemian roolista tutkimusrahoittajana ensimmäisen kerran kandiopinnoissa, kun tein harjoittelua tutkimusryhmässä. Kiinnostuin Akatemiasta jo tuossa vaiheessa, mutta organisaationa se oli minulle vielä melko vieras. Päädyin hakemaan harjoittelijaksi tänne, koska uskoin Akatemian tarjoavan ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä, millainen prosessi tutkimusrahoituksen takana on – ja oikeassa olin!

Harjoittelun aikana pääsin osallistumaan talvihaun 2024 rahoitushakuprosessin eri vaiheisiin. Näihin kuului muun muassa paneelikokouksia, joissa kansainväliset asiantuntijat arvioivat hakemuksia, valmistelevia kokouksia, joissa BTY-toimikunta valmisteli päätökset rahoitettavista hakemuksista ja lopuksi toimikunnan päättävä kokous, joissa rahoitettavat hakemukset vahvistettiin. Pääsin toimimaan useissa avustavissa tehtävissä rahoitushakuprosessin eri vaiheissa. Mieluisimpana tehtävänä mieleeni on jäänyt paneelikokousten suunnittelijana toimiminen, jossa minut oli sijoitettu mielenkiintoni mukaan sopiviin paneeleihin, ja pääsin kuuntelemaan alojen asiantuntijoiden kiinnostavaa keskustelua hakemuksista.

Harjoittelu Akatemiassa on tarjonnut loistavan tilaisuuden tutustua valtion tutkimusrahoitusprosessiin ja nähdä, miten monipuolista tutkimusta Suomessa tehdään. Hakuprosessit ovat pääosa Akatemian toimintaa, mutta harjoittelijana voi päästä mukaan myös kansainvälisten yhteistöiden tai projektien työtehtäviin. Itse pääsin osallistumaan Ruotsin Vetenskapsrådetin vierailuun ja pohjoismaisten terveyden tutkimuksen toimikuntien yhteistyöelimen kokoukseen, johon osallistui pohjoismaiden tiede- ja tutkimusneuvostojen jäseniä. Kaikkiin työtehtäviin saa Akatemiassa kattavan perehdytyksen. Työyhteisö on myös hyvin vastaanottava ja huomioi harjoittelijan. Lisäksi hybridityöskentely mahdollistaa hyvin arjen suunnittelun.

Harjoittelun jälkeen siirryn kesätöiden pariin, mutta koitan myös hieman lomailla ennen seuraavan lukuvuoden alkua. Syksyllä edessäni on gradupaikan haku, ja jos kaikki sujuu hyvin, valmistun kesällä 2025. Vielä on auki, suuntaanko työelämään heti valmistuttuani vai jatkanko jatko-opintojen parissa. Mahdollisten jatko-opintojen kiinnostavuus on kasvanut harjoitteluni myötä."

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?