Finlands Akademi främjar jämställdhet och likabehandling

Öppenhet, transparens, tillförlitlighet, jämställdhet och likabehandling är värden som styr verksamheten vid Finlands Akademi. Vi är mån om att finansiera högklassig, genomslagskraftig och innovativ forskning på ett ansvarsfullt sätt. I samband med detta beaktar vi därför frågor som rör jämställdhet och likabehandling.

Vi arbetar aktivt för att skapa ett transparent forskningsekosystem utan diskriminerande strukturer eller praxis utgående från kön eller någon annan omständighet som gäller den enskilde som person, exempelvis nationalitet, språk, religion, sexuell läggning, familjeförhållanden, hälsotillstånd eller funktionsnedsättning. I ett transparent forskningsekosystem är jämställdhet och likabehandling viktiga principer som genomsyrar hela verksamheten.

Att främja jämställdhet och likabehandling inom finansierade forskningsprojekt och i samhället överlag är en del av Akademins arbete inom ramen för ansvarsfull vetenskap.

Våra riktlinjer om jämställdhet och likabehandling

    • säkerställer och främjar könsbalans
      • i beslutsfattande organ
      • bland finansieringsmottagare
      • bland sakkunnigbedömare
      • när det gäller åtgärder för att få en jämnare könsfördelning inom forskargrupper även i fråga om ledande positioner: rådet för strategisk forskning har till exempel sedan 2018 krävt att konsortiets ledarpositioner ska ha könsbalans eller att konsortiet föreslår åtgärder för att skapa en jämnare könsfördelning under sin finansieringsperiod
      • i Akademins förslag till medlemmar som företräder Finland i olika arbetsgrupper och internationella organisationer
      • i Akademins val av talare och panelmedlemmar vid egna evenemang, likväl i beslut om akademipris samt vilka forskare som lyfts fram på webbplatsen eller i samband med journalistträffar
    • eliminerar och förebygger strukturell ojämställdhet
      • om det behövs tillåter Akademin flexibilitet under finansieringsperioden för att förena arbete och familjeliv och av andra skäl som rör lagstadgad ledighet (t.ex. långvarig sjukdom, militärtjänstgöring och andra särskilda skäl)
      • Akademin bedömer jämställdhets- och likabehandlingskonsekvenser när den utvecklar sina finansieringsmöjligheter och bedömningsprocesser.
    • vidtar aktiva åtgärder för att stödja könsperspektivet och främja likabehandling i forskningen
      • forskning som finansieras av Akademin förutsätts främja jämställdhet och likabehandling
      • Akademin tar systematiskt hänsyn till könsbalansen och mångfaldsaspekter i bedömningspanelernas sammansättningar och strävar målmedvetet till att uppnå en jämn könsfördelning i panelerna.
      • Akademins bedömningsprocess och -blanketter tar hänsyn till hur den föreslagna forskningen kommer att bidra till jämställdhet och likabehandling i projektet och i samhället i stort.
      • För att säkerställa likabehandlingen i bedömningsprocessen instrueras bedömarna bland annat att
        • identifiera fördomar och (dolda) fördomar, attityder och värderingar hos sig själv och hos sina kollegor
        • säkerställa att karriäravbrott som beror på familjeledighet och annan lagstadgad ledighet inte påverkar bedömningen negativt.
      • I sina beslut tar Akademin hänsyn till om den föreslagna forskningen främjar jämställdhet och likabehandling i projektet eller i samhället i stort, och ifall de beslut som fattas stöder kvinnors forskningskarriärer.
      • Forskningsfinansieringens inverkan på jämställdhet och likabehandling följs upp med hjälp av statistik och utredningar
    • Akademins verksamhet och utvecklingsarbete samt nätverkssamverkan
      • Målet med Akademins jämställdhets- och likabehandlingsarbete är att arbetet är en del av Akademins dagliga arbete, kärnprocesser och uppföljningen av dem.
      • Akademin har ålagt sig att utveckla bedömningsverksamheten enligt de rekommendationer om ansvarsfull bedömning av forskare som Vetenskapliga samfundets delegation publicerade 2020 (pdf). I rekommendationerna betonas vikten av att säkerställa jämställdhet i bedömningsprocessen och ge bedömningspanelens medlemmar god vägledning.
      • Akademin är också aktiv i internationella nätverk som jobbar med jämställdhet och likabehandling i forskningsfinansiering.
      • Akademin tillämpar en plan för jämställdhet och likabehandling som uppdateras regelbundet. I linje med den plan som godkändes 2024 har Akademin antagit principer för tryggare rum. Principerna gäller inte bara vår interna verksamhet utan även arbetet i bedömningspaneler och forskningsråden samt alla våra evenemang.

      Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Finlands Akademi (1.3.2024–28.2.2026)

      Finlands Akademis jämställdhets- och likabehandlingsplan tillämpas på akademifinansierade forskare och på personalen vid Akademins förvaltningsämbete. Den jämställdhetsplan som antogs av Akademins styrelse i februari 2024 är i kraft 1.3.2024–28.2.2026.

      Förutom jämställdhet omfattar planen de grunder om likabehandling som fastställts i diskrimineringslagen: Ingen får diskrimineras på grund av ålder, ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller någon annan omständighet som gäller den enskilde som person. Trakasserier ses också som diskriminering.

      Finlands Akademis åtgärder för att främja jämställdhet och likabehandling 2024–2025

      Åtgärder för att främja jämställdhet och likabehandling inom forskningsfinansieringen och förvaltningsämbetet
      1. Insamlingen av information (inkl. indikatorer för uppföljning) om hur jämställdheten och likabehandlingen genomförts inom Akademins forskningsfinansiering och bland personalen vidareutvecklas.
      2. Kommunikationen och utbildningen om jämställdhet och likabehandling utvecklas och utökas ytterligare vid Akademin. Principerna för tryggare rum beaktas vid alla evenemang som anknyter till Akademins verksamhet. Jämlikhetsperspektivet stärks.
      Åtgärder för att främja funktionell jämställdhet och likabehandling
      3. Information samlas in om hur Finlands Akademi i egenskap av finansiär bättre kunde stöda samordningen av arbete och familj under forskarkarriären och vilka utmaningar olika forskare med olika bakgrund möter.
      4. Bedömning av konsekvenser för jämställdheten och likabehandlingen inkluderas i Finlands Akademis projekt för att utveckla forskningsfinansieringen.
      5. Jämställdhets- och likabehandlingsperspektiven samt mångfaldhetskompetensen stärks som en del av ett ansvarsfullt vetenskapligt arbete och bedömningsarbete.
      Jämställdhets- och likabehandlingsåtgärder för förvaltningsämbetets personal
      6. Likabehandlingsperspektivet stärks i personalplaneringen, rekryteringen och lönesättningen vid sidan av jämställdheten mellan könen och mångfaldsaspekten tas med i planeringen.

      Har du frågor eller synpunkter?