Öppen tillgång till vetenskapliga publikationer
Öppen tillgång till vetenskapliga publikationer är ett av de viktigaste målen inom öppen vetenskap. Finlands Akademi har redan länge utnyttjat praxis som stöder öppen tillgång till publikationer. De forskningspolitiska prioriteringarna och de praktiska åtgärderna har grundat sig på aktuella verksamhetssätt inom forskarsamhället. Det är skäl att alltid kontrollera kraven och metoderna för öppen vetenskap skilt i varje finansieringsbeslut av Akademin från de finansieringsvillkor som bifogas beslutet. På denna sida presenteras de grundläggande riktlinjerna för de finansieringsvillkor som för närvarande tillämpas samt Akademins verksamhet för att främja öppen tillgång till vetenskapliga publikationer.
Akademin förutsätter att akademifinansierade projekt förbinder sig att omedelbart gör sina referentgranskade artiklar öppet tillgängliga i enlighet med Plan S-principerna och den nationella policyn för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Denna förutsättning gäller sådana projekt som har beviljats finansiering från Akademins utlysningar som öppnats efter den 1 januari 2021. De villkor som gäller tidigare finansierade projekt eller uppmaningar som gäller genomförandet av öppen tillgång kan läsas i de finansieringsvillkor som gällde vid då finansieringsbeslutet fattades.
Akademin förutsätter öppen tillgång genom någon av tre metoder som Plan S definierat.
Vi förutsätter att akademifinansierade forskare och forskningsprojekt gör sina forskningsresultat som helt eller delvis producerats med vår finansiering tillgängliga för allmänheten omedelbart efter publicering. I fråga om referentgranskade artiklar kan det här göras på tre sätt:
1) Man publicerar artikeln i en vetenskaplig tidskrift som följer Plan S och som grundar sin verksamhet på omedelbar tillgång.
Det bästa sättet att kontrollera vilka tidskrifter som stöder omedelbar tillgång är att använda verktyget Journal Checker Tool, som cOAlition S tagit fram. I fråga om inhemska vetenskapliga publikationer godkänner Akademin undantagsvis sådana tidskrifter där alla referentgranskade artiklar i tidskriften publiceras såsom Plan S förutsätter, men där det övriga materialet inte öppnas i sin helhet.
2) Man sparar en parallell kopia av den vetenskapliga artikeln (Version of Record) eller av en Author Accepted Manuscript-version i ett publikationsarkiv eller en databas som följer Plan S och stöder omedelbar tillgång.
Om den av artikelförfattarna valda tidskriften eller publiceringsplattformen meddelar att den inte godkänner omedelbar parallellpublicering av någondera versionen i fråga, rekommenderar vi att författarna föreslår omedelbar parallellpublicering genom ett särskilt villkor som fogas till förlagsavtalet. Om förläggaren inte vill genomföra omedelbar parallellpublicering, kan artikeln göras tillgänglig genom inom ramen för s.k. embargoförutsättningar (humanistiska och samhällsvetenskapliga områden högst 12 mån., övriga vetenskapsgrenar högst 6 mån.).
Finlands Akademi anser att alla publikationsarkiv som är verksamma i Finland med stöd av universitet och statliga forskningsinstitut uppfyller dessa förutsättningar. Akademifinansierade forskare kan också använda tillförlitliga internationella publikationsarkiv för parallellpublicering.
3) Man publicerar artikeln i en vetenskaplig tidskrift som stöds av ett avtal (s.k. transformative agreement) mellan en förläggare som förbundit sig att främja omedelbar tillgång och en representant för forskarsamhället (t.ex. FinELib-konsortiet eller en enskild forskningsorganisation) eller i en vetenskaplig tidskrift som förbundit sig att främja omedelbar tillgång (s.k. transformative journal). Avtalen i fråga måste vara i kraft 1.1.2021–31.12.2024.
Referentgranskade artiklar som skrivits inom akademifinansierade projekt får inte publiceras med en hybrid modell där en artikel publiceras i en prenumerationsbaserad tidskrift och görs öppet tillgänglig mot en avgift.
Referentgranskade vetenskapliga artiklar ska publiceras under en global och gratis licens som garanterar omedelbar tillgång. Det ska också gå att dela och redigera artikelinnehållet gratis. Förutsättningen stöder såväl spridningen och den fortsatta användningen av forskningsresultat som forskarens rättigheter till forskningresultaten.
Akademin förutsätter i princip att man använder Creative Commons Attribution (CC BY) 4.0, men undantag kan göras enligt följande:
- man använder CC BY-SA 4.0
- man använder CC0
- man använder CC BY-ND.
Artiklarna kan innehålla tillståndspliktigt innehåll som producerats av andra än artikelförfattarna; upphovsrätten till detta innehåll påverkas inte av licenserna i fråga.
Tillstånd att använda tillåtna licenser behöver inte begäras separat av Akademin. Detta tillämpas också retroaktivt på finansieringsbeslut som Akademi fattat efter den 2 november 2020.
För att stödja öppen tillgång till referentgranskade artiklar har cOAlition S publicerat detaljerade tekniska förutsättningar för såväl vetenskapliga publikationer, publikationsplattformar som publikationsarkiv.
För att hjälpa forskare har initiativet lanserat portalen Journal Checker Tool. Det är ett verktyg som forskare kan använda för att kontrollera om en vetenskaplig tidskrift eller publiceringsplattform överensstämmer med Plan S. Verktyget ger också vägledning om hur omedelbar parallellpublicering enligt Plan S kan genomföras.
Journal Checker Tool öppnades i slutet av 2020 och är i utvecklingsfas. Forskare och andra medlemmar i forskarsamhället som använder verktyget kan via portalen begära att uppgifter kompletteras och korrigeras.
Om en vetenskaplig tidskrift som publiceras i Finland uppfyller alla övriga Plan S-villkor för öppen tillgång behöver tidskriften inte vara registrerad eller registrera sig i databasen Directory of Open Access Journals (DOAJ). Detta gäller i synnerhet sådana vetenskapliga tidskrifter som inte gör annat material än referentgranskade artiklar öppet tillgängliga.
Journal Checker Tool innehåller inte uppgifter om de publikationsarkiv som verkar enligt Plan S. Finlands Akademi anser att alla publikationsarkiv som är verksamma i Finland med stöd av universitet och statliga forskningsinstitut uppfyller förutsättningarna.
Oavsett hur den öppna tillgången genomförs ska de vetenskapliga publikationerna för ett akademifinansierat projekt arkiveras i ett publikationsarkiv som garanterar långvarig förvaring och gratis öppen tillgång. Arkiveringen kan genomföras antingen med hjälp av publikationsarkiv som upprätthålls av forskningsorganisationer eller med internationella disciplinspecifika publikationsarkiv.
Akademin uppmanar också att konferensartiklar och monografier publiceras med open access. Akademin bereder anvisningar om genomförandet och finansieringen av öppen tillgång till konferensartiklar och monografier efter att den nationella policyn om öppen tillgång till forskningspublikationer har kompletterats med riktlinjer om monografier.
Kostnaderna för att göra vetenskapliga publikationer som publicerats i enlighet med Akademins finansieringsvillkor öppet tillgängliga kan inkluderas i forskningsplatsernas omkostnaderna om genomförandet av publikationen har följt de ovan nämnda förutsättningarna för öppen tillgång.
De kostnader för öppen tillgång som ska beaktas i omkostnaderna innebär att forskningsplatsen kan finansiera tillgången till de artiklar som producerats i det projekt som forskningsplatsen stöder, även om finansieringsperioden för projektet i fråga redan har löpt ut. Akademin förpliktar forskningsprojektets forskningsplats att i omkostnadskoefficienten beakta den finansiering som behövs för forskningsprojekt som genomförs vid forskningsplatsen för att genomföra öppen tillgång. Dessutom förpliktas projektets forskningsplats att se till att projektet uppfyller de villkor för öppen tillgång till publikationer som Akademin definierat i sina finansieringsvillkor samt att finansiera öppen tillgång till publikationer i enlighet med dessa. Det praktiska genomförandet och finansieringen av öppen tillgång ska genom samarbetet mellan Akademin och forskningsplatserna göras så enkelt som möjligt för forskaren.
Med kostnader för öppen tillgång till referentgranskade artiklar avses följande kostnadsposter:
Artikelavgifter (Article Processing Charges) som krävs av en tidskrift som publicerar enligt Plan S och med omedelbar tillgång. Akademin uppmuntrar internationella vetenskapliga förlag att ansluta sig till cOAlition S-nätverkets tjänst Journal Comparison Service, som belyser kostnaderna av vetenskaplig publicering.
Drifts- och utvecklingskostnader för en parallellpubliceringstjänst som upprätthålls av en forskningsplats som verkar i enlighet med Plan S. Artikelavgifter fram till den 31 december 2024 för artiklar som publicerats inom ramen för ett avtal med en förläggare som förbundit sig att främja omedelbar tillgång (s.k. transformative agreement) efter Plan S eller i en vetenskaplig tidskrift som förbundit sig att främja omedelbar tillgång (s.k. transformative journal). Dessa utgifter består av två olika avtalstyper:
- utgifter fram till den 31 december 2024 som uppstår för organisationen i och med deltagandet i FinELib-konsortiet i fråga om öppen tillgång enligt Plan S och de avtal som FinELib och de vetenskapliga förläggarna ingått
- utgifter fram till den 31 december 2024 för öppen tillgång enligt Plan S som uppstår för en enskild forskningsorganisation i enlighet med de prenumerationsavtal som ingåtts mellan organisationen och vetenskapliga förläggare.
Motiverade kostnader för ombrytning och redigering i anslutning till utarbetandet av vetenskapliga publikationer kan finansieras som forskningskostnader för ett forskningsprojekt när de hänför sig till projektets forsknings- eller verksamhetsplan.