Mer information om öppen vetenskap
Begrepp och terminologi
Förklaringar till de termer och begrepp som används i Finlands Akademis riktlinjer för öppen vetenskap kan hittas särskilt på finska i Vetenskapstermbanken i Finland eller på engelska på cOAlition S-initiativets webbsida med frågor och svar.
- Plan S Frequently Asked Questions – frågor och svar på engelska om Plan S principer och praxis
- Tieteen termipankki: avoin tiede – en samling av finska termer och begrepp inom öppen vetenskap som skapats av det finländska forskarsamfundet
Nätverk och plattformar för öppen vetenskap
Finlands Akademi arbetar intensivt som medlem i såväl inhemska som internationella nätverk som främjar öppen vetenskap.
Nationell samordning av öppen vetenskap (Vetenskapliga samfundens delegation)
- Finlands Akademi deltar i verksamheten av den nationella samordningen av öppen vetenskap. Akademin har deltagit i beredningen av deklarationen för öppen vetenskap och forskning 2020–2025 och undertecknat deklarationen. Deklarationen ger en gemensam riktning för öppen vetenskap i Finland. Deklarationen stöds genom nationella riktlinjer. En viktig riktlinje för Akademin är den nationella policyn för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer.
- cOAlition S är ett internationellt nätverk av forskningsfinansiärer som främjar förverkligandet av öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Finlands Akademi är medlem i nätverket. cOAlition S har tagit fram Plan S-principerna, vilka togs i bruk den 1 januari 2021. Utöver genomförandet av öppen tillgång främjar cOAlition S nya publiceringsmetoder samt utvecklandet av ansvarsfull forskarutvärdering.
- Science Europe är en organisation som representerar europeiska forskningsfinansiärer och forskningsorganisationer. Organisationen ordnar bl.a. arbetsgrupper som behandlar öppen tillgång till vetenskapliga publikationer och hantering av forskningsdata och som fokuserar på främjande av öppen vetenskap. Finlands Akademi är medlem i Science Europe.
- FinELib är ett konsortium för finländska högskolor, forskningsinstitut och allmänna bibliotek med uppgift att trygga och förbättra tillgången till digitalt material.
Finlands samhällsvetenskapliga dataarkiv (FSD)
- Dataarkivet arkiverar och förmedlar forskningsdata till forskning, undervisning och studier samt erbjuder tjänster för forskare.
European Open Science Cloud (EOSC)
- Syftet med EOSC-projektet är att skapa en virtuell verksamhetsmiljö där forskare kan lagra, hantera, analysera och dela forskningsdata. EOSC-verksamheten organiseras även på nationell nivå.
- OpenAire-projektet stöder tillgång till verksamhet och resultat från forskningsprojekt inom europeiska forskningsinfrastrukturer och skapar infrastruktur för att förbättra hanteringen av forskningsprojekt och -resultat.