Internationellt genomslag skapar en grund för nationellt genomslag
I genomslagsberättelserna för enheterna inom programmet för spetsforskningsenheter 2014–2019 underströks betydelsen av internationellt genomslag.
”Målet är att öka kännedomen om spetsforskningsenheternas forskning ute i världen och därigenom öka den finländska forskningens ekonomiska förutsättningar och samhälleliga påverkan. Syftet är att lyfta fram internationellt trovärdiga exempel på hur den finländska, välfokuserade grundforskningen på toppnivå ger betydande samhälleligt mervärde om den finansieras på lång sikt.”
Framför allt betonade enheterna globala genomslag inom det internationella forskarsamfundet, dess nätverk och konferenser. Som mål för genomslag fastställdes en synlig publicering av forskningsresultat i uppskattade internationella vetenskapliga tidskrifter.
I den nationella kontexten och i det egna språkområdet framfördes särskilt betydelsen av finskspråkig, populärvetenskaplig publikation och vetenskapskommunikation, till exempel inom området för publicering av faktaböcker.
”Internationella forskningsartiklar utgör grunden också för artiklar som publicerats på finska och vars läsarkår sträcker sig utanför akademiska kretsar.”
Som fungerande indikatorer för genomslag beskrev enheterna bland annat nationella och internationella erkännanden för enskilda forskare och projekt samt synlighet i den akademiska världen. I genomslagsutvärderingarna underströk man också betydelsen av fortsatt finansiering. Dessutom betonade enheterna i sina genomslagsberättelser vikten av att unga forskare sysselsätts och utbildas samt att de blir kompetenta som experter:
”I programmet för spetsforskningsenheter har man kunnat skapa nya arbetsplatser för forskningspersonalen i Finland och öka forskarnas karriärutvecklingsmöjligheter – även med beaktande av jämställdhet och likabehandlingsaspekter.”