Utlysning inom akademiprogrammet för idrottsforskning (ACTIVE) 2025
- för både enskilda forskningsgrupper och konsortier bestående av två eller flera grupper
- täcker forskningsgruppens lönekostnader och övriga direkta forskningskostnader inom projektet
- enskilt forskningsprojekt beviljas högst 450 000 euro och konsortium högst 650 000 euro för 36 mån.
Akademiprogrammet för idrottsforskning (ACTIVE) främjar kvaliteten, förnyelsen och genomslagskraften hos forskning om fysisk aktivitet, motion och idrott. Programmet erbjuder forskningsdata som ökar förståelsen för och söker lösningar på samhälleliga och folkhälsorelaterade utmaningar i anslutning till fysisk aktivitet, motion och idrott.
Den forskning som finansieras inom programmet ska utöver hög vetenskaplig kvalitet även visa nyhetsvärde och innovativitet samt vetenskaplig och samhällelig genomslagskraft. Dessutom ska forskningen ha tillämpbarhet för planering och beslutsfattande gällande fysisk aktivitet, motion och idrott samt för det praktiska främjandet antingen på kort eller lång sikt.
Innan du fyller i ansökan i e-tjänsten (SARA), läs noggrant igenom utlysningstexten, finansieringsvillkoren och programbeskrivningen (PDF).
Om det förekommer skillnader mellan utlysningstexten och finansieringsvillkoren är det villkoren som gäller. Om det förekommer skillnader mellan den finska versionen av utlysningstexten och den svenska eller engelska översättningen är det den finska texten som gäller.
Läs hela utlysningstexten på den här sidan.
Finlands Akademis centrala uppgift är att finansiera högklassig vetenskaplig forskning. Akademifinansierad forskning förväntas också ha vetenskapligt och samhälleligt genomslag samt följa principerna för ansvarsfull vetenskap.
Bakgrund
Enligt idrottslagen (390/2015) tas i statsbudgeten årligen in ett anslag ur vilket understöd och stipendier kan beviljas för idrottsvetenskapligt forsknings- och utvecklingsarbete.
Lagen ändrades i februari 2023 så att Finlands Akademi kan vara statsbidragsmyndighet vid beviljandet av dessa understöd. Akademin har lanserat akademiprogrammet för idrottsforskning (ACTIVE) för detta ändamål. Inom ramen för programmet fortsätter Akademin och Undervisnings- och kulturministeriet samarbetet för att finansiera idrottsforskningen och utveckla verksamheten.
UKM drar i det riktgivande dokumentet för idrottsforskning (på finska, sammandrag på svenska) upp riktlinjer för de kommande åren för temaområdena och kriterierna för idrottsvetenskaplig forskning som stöds med statsunderstöd.
Mål
Akademiprogrammet för idrottsforskning (ACTIVE) främjar kvaliteten, förnyelsen och genomslagskraften hos forskning om fysisk aktivitet, motion och idrott. Programmet erbjuder forskningsdata som ökar förståelsen för och söker lösningar på samhälleliga och folkhälsorelaterade utmaningar i anslutning till fysisk aktivitet, motion och idrott.
Den forskning som finansieras inom programmet ska utöver hög vetenskaplig kvalitet även visa nyhetsvärde och innovativitet samt vetenskaplig och samhällelig genomslagskraft. Dessutom ska forskningen ha tillämpbarhet för planering och beslutsfattande gällande fysisk aktivitet, motion och idrott samt för det praktiska främjandet antingen på kort eller lång sikt. Tillämpbarheten kan ta sig uttryck på olika samhällsnivåer eller i olika gemenskaper.
Programmets centrala mål är att främja genomslagskraften, ansvarsfullheten och den hållbara utvecklingen i idrottsforskning som riktar sig till olika befolkningsgrupper och olika motions- och idrottsformer både på hobby- och tävlingsnivå.
Programmets mål är också att stärka kompetensen och det mångfacetterade samarbetet inom idrottsforskningen. För att uppnå dessa mål beaktas särskilt följande aspekter i programmet:
- det mervärde som det flervetenskapliga forskningsupplägget medför för att förstå mångfacetterade fenomen inom idrottsforskningen och lösa utmaningar
- det mervärde som samarbetet medför inom idrottsvetenskaperna och mellan andra vetenskapsområden nationellt och internationellt
- det föränderliga samhället och betydelsen av förändringsfaktorer, såsom samhälleliga, politiska, miljömässiga, ekonomiska eller teknologiska faktorer i idrottsforskningen
- interaktion med aktörer som är centrala för utnyttjandet av forskningsresultaten i olika skeden av forskningsprojektets livscykel för att stärka forskningens genomförbarhet och kvalitet.
Temaområden för de forskningsprojekt som finansieras
UKM har i idrottsforskningens riktgivande dokument definierat temaområden för idrottsvetenskaplig forskningsfinansiering. Dessa temaområden har härletts från de samhälleliga genomslagsmålen som ställts upp för idrottssektorn.
Temaområdena för finansiering av forskningsprojekt är
- en motionsinriktad livsstil och fysisk kondition samt effekterna och verkningsmekanismerna av fysisk aktivitet och motion
- lika tillgång till fysisk aktivitet, motion och idrott, delaktighet och gemenskap samt ansvarsfullhet och ekologisk hållbarhet
- tävlings- och elitidrottens resultatrikhet och etik.
De forskningsprojekt som finansieras inom ACTIVE-programmet förutsätts behandla ett eller flera av ovan nämnda temaområden. Forskaren ska motivera vilket temaområde forskningen gäller och vilken ny information projektet producerar för att främja detta tema.
Läs mer om akademiprogrammet i programbeskrivningen (pdf).
Både enskilda forskningsgrupper och konsortier bestående av två eller flera grupper kan söka finansieringen. Konsortieparterna kan representera en eller flera forskningsorganisationer.
Med en konsortieansökan menas en ansökan som byggts upp runt en gemensam forskningsplan, där varje konsortiepart ansöker om finansiering hos Akademin. Vi behandlar en konsortieansökan som en helhet, även om finansieringen beviljas skilt till varje delprojekt. Konsortiets sammansättning kan inte ändras efter att ansökningstiden har gått ut. Läs mer i anvisningarna för konsortieansökan.
Utöver en doktorsexamen ska den ansvariga ledaren också ha andra betydande bevis på vetenskapligt arbete. Ledaren är vanligtvis en forskare på professors- eller docentnivå. Konsortiets delprojektledare måste också uppfylla ovanstående kriterier. Den sökande ska dessutom ha nära anknytning till Finland för att möjliggöra ett flerårigt forskningsprojekt, och denna koppling ska framgå av ansökan.
Den ansvariga ledaren i ansökan kan inte ändras under behandlingsprocessen (efter sista ansökningsdag men innan beslut fattats). Det enda undantaget från detta är om den ansvariga ledaren avlider.
Särskilda villkor och begränsningar
I akademiprogrammets utlysning beaktar (behandlar) vi endast en ansökan per sökande (inkl. delprojekt i ett konsortium).
Samma forskningsprojekt kan inte samtidigt finansieras för samma ändamål med medel från två av Akademins bidragsformer. Om finansiering för olika delar av en stor forskningshelhet söks samtidigt från både akademiprogrammet för idrottsforskning och något annat finansieringsinstrument hos Akademin, ska den sökande lämna in olika ansökningar med olika forskningsplaner till båda utlysningarna.
Om samma sökande lämnar in flera ansökningar till programutlysningen, eller två ansökningar med samma innehåll till två olika utlysningar i vinterutlysningen 2025, kommer endast den först inkomna ansökan att beaktas (behandlas).
Om sökanden är ansvarig ledare för ett pågående forskningsprojekt inom akademiprogrammet ACTIVE, behandlar vi inte sökandens ansökan till samma program.
Övriga särskilda villkor
Du ska omedelbart meddela oss om du efter att ha lämnat in din ansökan beviljas finansiering för samma ändamål från en annan källa.
Din ansökan beaktas (behandlas) inte om du har deltagit i planeringen av utlysningen på ett sätt som skulle ge dig konkurrensfördelar jämfört med övriga sökande.
Vi kan låta bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren.
Om ansökan inbegriper samarbete med Ryssland eller Belarus, ska du beakta våra riktlinjer.
Om du inte inom utsatt tid och enligt våra anvisningar har lämnat in en rapport om ett avslutat eller pågående projekt som Akademin finansierat, kan vi låta bli att beakta (behandla) ansökan.
En ansökan beaktas (behandlas) inte om den sökande eller ansökan inte uppfyller de behörighetsvillkor eller andra centrala krav som ställts för den aktuella utlysningen, om ansökan inte hör till den aktuella utlysningen eller om det inte av andra skäl inte finns förutsättningar för behandlingen.
Ett forskningsråd eller ett annat förtroendeorgan kan låta bli att finansiera en ansökan utifrån forskningspolitiska orsaker eller om det av någon annan orsak är uppenbart att sökanden inte kan beviljas finansiering med den inlämnade ansökan. Läs mer om när vi kan låta bli att behandla eller bedöma en ansökan.
Om du är medlem i Akademins styrelse eller forskningsråd eller medlem i rådet för strategisk forskning beaktar (behandlar) vi inte din ansökan under din mandatperiod.
Akademins styrelse beslutar grunderna för Akademins finansieringsbeslut. Forskningsråden har dessutom egna forskningspolitiska riktlinjer. Dessa uppdateras under hösten 2024.
Ansökan består av en blankett som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor.
Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning.
Innan utlysningen öppnar
Kontrollera om du kan ansöka
- Behörighetsvillkoren finns i avsnittet Vem kan ansöka?.
Planera ansökans innehåll
- Börja skriva din forskningsplan och din meritförteckning.
- Gör bilagorna ovan på våra mallar. Mallarna nämns i avsnittet Ansökans delar i e-tjänsten. Läs också anvisningarna om hur man använder mallarna. Mallarna finns tillgängliga redan innan utlysningen öppnar.
- Läs bedömningsanvisningarna och utlysningens bedömningsblankett. Skriv din forskningsplan så att bedömaren lätt kan hitta svaret på bedömningsfrågorna.
- Kontakta dina samarbetspartner. Be samarbetsbrev från nationella och internationella samarbetsparter som är centrala med tanke på genomförandet av projektet. Breven måste bifogas till ansökan innan ansökningstiden går ut.
Planera projektets finansiering
- Gör budgeten enligt din organisations anvisningar. Läs mer om finansieringsbeloppet och finansieringsvillkoren i avsnittet Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Kontakta din organisations stödtjänster redan nu om du har frågor om budgeten.
- Läs också finansieringsvillkoren. Om du beviljas finansiering gäller villkoren dig.
När utlysningen öppnar
- Registrera dig i eller logga in på vår e-tjänst. Kontrollera och uppdatera dina uppgifter. Det är viktigt att din e-postadress hålls uppdaterad så att vi ska kunna kontakta dig.
- I e-tjänsten finns också instruktioner om hur man fyller i blanketten.
- Om du söker finansiering som en del av ett konsortium, läs anvisningarna för konsortieansökan innan du börjar skriva ansökan.
Ansökans delar i e-tjänsten
Ansökans olika delar listas nedan. En förteckning över samtliga anvisningar för ansökan finns på vår webbplats. Anvisningar finns även på ansökningsblankettens olika flikar.
- Personuppgifter
- Allmän beskrivning: projektets tema, nyckelord och forskningsområden samt uppgifter om forskningsplatsen
- Konsortieparter: I en konsortieansökan ska konsortieledaren ange delprojektens ledare.
- Rullgardinsmeny med teman, där du kan välja ett eller flera av utlysningens teman
- Abstrakt
- Offentlig projektbeskrivning
- Projektets finansiering och forskningsplatsens förbindelse. Läs mer i avsnittet Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Utredning över ansvariga ledarens lön
- Samarbetsparter: en förteckning över samarbetsparter. Beskriv samarbetet i forskningsplanen.
- Mobilitet: förteckning över forskarbesök
- Koppling till forskningsinfrastrukturer, spetsforskningsenheter och flaggskepp.
- Kort datahanteringsplan
- Forskningsetik
- Progressrapport om alla akademifinansierade projekt som inte har lämnat in en slutrapport
- Viktigaste publikationer och övriga forskningsresultat: högst tio för projektet viktigaste publikationer och högst tio övriga forskningsresultat. instruktioner om hur du fyller i dessa finns på blanketten.
Bilagor som bifogas på egna flikar
För följande bilagor finns mallar som du ska använda när du gör din ansökan:
Övriga bilagor
- Den fullständiga publikationsförteckningen är en obligatorisk bilaga.
- Bifoga samarbetsbrev vid behov.
Lämna in ansökan i e-tjänsten
Du kan lämna in ansökan efter att du har fyllt i eller bifogat alla obligatoriska uppgifter. En röd varningstriangel betyder att det finns ett fel eller saknas uppgifter på fliken.
Konsortieledaren lämnar in konsortiets gemensamma ansökan. Ledaren kan inlämna konsortiets ansökan (Submit application) först efter att alla delprojekt har ifyllt sina ansökningar och markerat dem färdiga (Tag as complete).
På fliken Fullmakt kan du ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
Lämna in din ansökan i tid. Du kan göra kompletteringar, byta bilagor och redigera din ansökan ända tills ansökningstiden går ut.
Finlands Akademis finansieringsbudget för denna utlysning inom akademiprogrammet för idrottsforskning är högst 2,45 miljoner euro. Ett enskilt forskningsprojekt beviljas högst 450 000 euro och ett konsortium sammanlagt högst 650 000 euro för en period på 36 månader. Finansieringsperioden är 1.9.2025–31.8.2028.
Finansieringen är i första hand är avsett för avlöning av heltidsanställda forskare inom projektet samt för övriga projektkostnader.
Projektets ansvariga ledare ska ha nära anknytning till Finland för att möjliggöra ett flerårigt forskningsprojekt. De finansierade forskarna kan dock arbeta utomlands under finansieringsperioden.
Finansieringen förverkligas under förutsättning att riksdagen beslutar att anvisa Finlands Akademi de nödvändiga medlen i 2025 års statsbudget.
Finansieringen beviljas till en finländsk forskningsplats (vanligen ett universitet eller forskningsinstitut) via vilken finansieringen utbetalas.
Finansieringsplan
Finlands Akademis forskningsfinansiering är vanligen samfinansiering. Akademins finansieringsandel är högst 70 procent av samtliga kostnader och sökandens forskningsplats (värdorganisation) står för minst 30 procent av kostnaderna.
Innan du lämnar in ansökan ska du komma överens om forskningsplatsens finansieringsandel med förvaltningen vid din egen organisation. Du ska kontrollera hos din egen organisation om den finansiering som planerats som den egna finansieringsandelen lämpar sig för detta ändamål.
På fliken Projektets finansiering ska du uppge
- en kostnadsberäkning med det uppskattade årliga finansieringsbehovet efter utgiftsslag
- den finansiering som redan beviljats projektet och den som forskningsplatsen erbjuder om projektet förverkligas.
I totalkostnaderna ska enbart ingå sådana kostnader som syns i forskningsplatsens bokföring.
Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
Motivera de mest betydande forskningskostnaderna efter utgiftsslag i fritextfältet.
Akademins finansiering kan täcka t.ex. sådana direkta forskningskostnader som uppkommer av
- forskargruppens löner
- ansvariga projektledarens lönekostnader i begränsad utsträckning
- lönefinansiering för forskare som återvänder till Finland
- nödvändiga utgifter för forskningens genomförande
- resor
- nationellt samarbete och nationell mobilitet
- internationellt samarbete och internationell mobilitet
- beredning av internationella projekt.
Akademins finansiering kan inte användas för ekonomisk verksamhet. Läs mer om ekonomiska aktörers behörighet att ansöka om finansiering.
Statsunderstöd kan beviljas endast av synnerligen vägande skäl för lönekostnader om sökanden har sådana hinder gällande anställning av olaglig arbetskraft som avses i 7 § 2 mom. i statsunderstödslagen (688/2001).
Forskargruppens löner
De personer som anställs med Finlands Akademis forskningsbidrag ska i regel ha ett anställningsförhållande. Vi rekommenderar att anställningsförhållandet ska pågå under hela finansieringsperioden, om inte någon särskild orsak i anslutning till genomförandet av forskningsprojektet förutsätter ett kortare anställningsförhållande. Kortvariga forsknings-, utrednings- eller andra uppdrag (i regel högst sex månader) kan också genomföras i form av köptjänster.
Se hur befattningsbenämningarna fastställs i olika steg av forskarkarriären.
Ansvariga projektledarens lönekostnader
Finansieringen är i första hand avsedd för avlöning av heltidsanställda forskare samt för övriga forskningskostnader.
Den ansvariga ledarens lönekostnader, inklusive lönebikostnader och omkostnader, får inte överstiga hälften av den finansiering som söks från Akademin. En förutsättning för att kostnaderna ska godkännas är att ledarens uppgifter har klart specificerats och motiverats i ansökan.
På fliken Projektets finansiering under Löner ska du välja för vilket ändamål lön för den ansvariga ledaren söks. Lönen motiveras på fliken Ansvariga ledarens lön.
När ledaren inte har ett anställningsförhållande
- Om du inte har ett anställningsförhållande för hela finansieringsperioden (t.ex. till ett universitet eller forskningsinstitut) ska du i ansökan redogöra för hur din lön täcks under projektets finansieringsperiod.
- Pensionerade forskare kan beviljas finansiering enligt samma kriterier som gäller för andra forskare.
Mobilitetsstöd inom forskningsprojekt
Mobilitetsstödet söks som en forskningskostnad som hänför sig till genomförandet av forskningsplanen. Stödet söks enligt praxis vid forskningsplatsen. Kontakta forskningsplatsens personal- och ekonomiförvaltning för att få tilläggsuppgifter.
Fyll i uppgifterna om mobilitetsstödet i e-tjänsten på fliken Projektets finansiering under Resekostnader. Mobilitetsstödet måste motiveras. Läs mer om mobilitetsstödet i finansieringsvillkoren
Vad förutsätts av forskningsplatsen?
Forskningsplatsen är en finländsk forskningsorganisation såsom ett universitet, ett forskningsinstitut eller någon annan forskningsorganisation.
Vi förutsätter att forskningsplatsen åtar sig att svara för projektets basresurser. Dessa beror på den forskning som ska genomföras, men vanligen är det fråga om samma basresurser som institutionens övriga forskare har till sitt förfogande: arbets- och laboratorielokaler, apparatur (inkl. datorutrustning) samt telekommunikations-, telefon-, post-, kopierings- och bibliotekstjänster.
Utgifterna för att göra referentgranskade artiklar öppet tillgängliga ingår i forskningsplatsernas omkostnader. De utgifter som hänför sig till lagring och tillgängliggörande av forskningsdata anses höra till forskningsplatsens omkostnader och de kan endast undantagsvis och av grundad anledning godkännas som sådana forskningskostnader som täcks med Akademins forskningsfinansiering.
Forskningsplatsen förbinder sig också till att övervaka att datahanteringsplanen kan genomföras vid forskningsplatsen och att åtgärderna följer god datahanteringspraxis. Efter ett positivt finansieringsbeslut godkänner forskningsplatsen också projektets datahanteringsplan.
När forskningsplatsen tar emot finansieringen ansvarar det för att eventuella utlåtanden och tillstånd från etiska kommittéer som behövs för forskningen har erhållits innan projektet inleds.
I ansökan ska uppges forskningsplatsens omkostnadsandel, lönebikostnader och koefficienten för effektiv arbetstid. Forskningsplatsen upprätthåller dessa uppgifter i Akademins e-tjänst. De meddelas som procent.
Då forskningsplatsen är ett universitet eller ett forskningsinstitut ansöks finansieringen vanligen inklusive mervärdesskatt. Närmare anvisningar om mervärdesskatten fås av ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen. Akademin kan också under vissa villkor bevilja finansiering för mervärdesskatteandelar (se Mervärdesskatt på webben och anvisningarna i finansieringsvillkoren).
Läs mer i anvisningarna för forskningsplatser.
Att lämna in och komplettera ansökan
Ansökningstiden är bindande och gäller även konsortier. En ansökan som inte inkommer inom tidsfristen beaktas (behandlas) inte. Ansökningstiden går ut den 8 januari 2025 kl. 16.15 finsk tid.
Konsortieledaren lämnar in konsortiets gemensamma ansökan. Ledaren kan inlämna konsortiets ansökan (Submit application) först efter att alla delprojektledare har markerat sina egna ansökningar färdiga (Tag as complete). Under utlysningstiden kan konsortieledaren återställa konsortiets delprojektansökans status till ofullständig för kompletteringar.
Lämna in ansökan i god tid innan ansökningstiden går ut. Systemet godkänner bara sådana ansökningar som innehåller alla obligatoriska uppgifter. Sökanden ansvarar för att innehållet i ansökans bilagor är korrekt.
Du kan göra ändringar i och komplettera din inlämnade ansökan ända tills ansökningstiden går ut. Du kan t.ex. byta ansökans bilagor.
Om du efter att ansökningstiden gått ut upptäcker betydande brister i din ansökan, ska du omedelbart kontakta oss via helpdesk, så att vi kan öppna ansökan för komplettering. Kompletteringen beaktas endast om det är möjligt med tanke på hur bedömnings- och beslutsprocessen har fortskridit.
Vi kan be dig att komplettera din ansökan. Du får då en begäran om komplettering per e-post. Om du inte kompletterar ansökan inom utsatt tid eller om ansökan är fortfarande bristfällig till väsentliga delar efter en begäran om komplettering kan vi besluta att inte beakta (behandla) den. Se till att din e-postadress hålls uppdaterad.
Hur ansökan registreras
Enligt 17 § i förvaltningslagen och 8 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet är avsändaren ansvarig för att ansökan är mottagaren tillhanda inom utsatt tid. Ansökan anses registrerad (dvs. ärendet har inletts) då den elektroniska ansökan och de obligatoriska bilagorna har inlämnats i e-tjänsten. Systemet ger dig en e-postbekräftelse på att ansökan har lyckats.
Offentlighet och dataskydd
De ansökningar och bilagor som lämnas in är i regel offentliga handlingar, med undantag av forskningsplaner, planskisser, abstrakt och progressrapporter, där utgångspunkten är att de är sekretessbelagda. Du ska därför inte uppge sekretessbelagda uppgifter t.ex. i meritförteckningen. Som grund till detta ligger lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet.
Akademin följer dataskyddslagstiftningen. Sökanden ansvarar för utlämnandet av de personuppgifter som ingår i ansökan och vid behov för begäran om samtycke av berörda parter.
Akademins integritetsskyddspolicy (enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning 2016/679) för forskningsfinansieringens personregister finns på vår webbplats på sidan Dataskydd.
Akademins finansiering beviljas på basis av kollegial granskning, dvs. peer review. Vi anlitar främst utländska experter för att bedöma ansökningarna, och panelerna består av dessa experter.
Bedömningen har två steg. I det första steget ger experter minst två individuella utlåtanden om ansökan. Om minst en expert ger ett totalbetyg på 4, 5 eller 6 bedöms ansökan ännu i en panel.
Ansökningar som får totalbetyget 4, 5 eller 6 av panelen rangordnas. Alla ansökningar som lämnats in till akademiprogrammet ACTIVEs utlysning bedöms i samma panel.
Bedömningen grundar sig på transparens, integritet, opartiskhet, kompetens och mångfald. Läs mer om ansvarsfull forskarutvärdering
Bedömningskriterier
- den beskrivna forskningens lämplighet för de särskilda målen i ACTIVE-programmet (inkl. samhälleligt genomslag)
- forskningens vetenskapliga kvalitet, innovativitet och nyhetsvärde samt dess genomslag i forskarsamhället
- forskningsplanens genomförbarhet (inkl. ansvarsfull vetenskap)
- sökandes/forskargruppens kompetens i fråga om projektets genomförande, eventuell forskarutbildning
- forskningsmiljöns och samarbetsnätverkens kvalitet (inkl. eventuell forskarrörlighet)
Läs bedömningsfrågorna och -anvisningarna på vår webbplats. Bedömningsanvisningarna och -blanketterna samt bedömningsprinciperna finns endast på engelska.
Efter den vetenskapliga bedömningen bekantar sig ACTIVE-programmets ledningsgrupp med både ansökningarna och resultaten från bedömningen och lägger utifrån dem fram ett förslag till projekt som ska finansieras. De projekt som beviljas finansiering väljs ut för att skapa en projekthelhet som på bästa sätt främjar programmets mål.
Finansieringsbesluten grundar sig på ansökningarna och bedömningsutlåtandena om dem samt på den rangordning som bedömningspanelen har upprättat. Därtill ska de forskningsprojekt som finansieras inom ACTIVE-programmet uppfylla följande kriterier:
- svara på de mål för programmet som presenteras i denna programbeskrivning
- främja ett eller flera av programmets temaområden
- påvisa hur omfattande forskningens samhälleliga genomslagskraft är
- påvisa tillämpbarheten för planeringen och beslutsfattandet gällande fysisk aktivitet, motion och idrott samt för det praktiska främjandet.
Ytterligare beaktas grunderna för Akademins finansieringsbeslut och andra riktlinjer som styr vår verksamhet. Läs mer om hur vi fattar finansieringsbeslut
Efter att finansieringsbeslutet har fattats får du ett automatiskt e-postmeddelande om det. Därefter kan du logga in på e-tjänsten, se om du fått bifall eller avslag och ta del av beslutsmotiveringar.
I e-tjänsten hittar du också bedömningsutlåtandet (eller utlåtandena) om ansökan. Utlåtandet kan innehålla panelens rangordning (de mest framgångsrika ansökningarna rangordnas).
Hur finansieringen tas emot
Finansieringsvillkoren bifogas till ett bifallsbeslut. I villkoren finns också instruktioner om hur man tar emot finansieringen (avsnitt 1.2). Läs även e-tjänstens instruktioner: Beslutsmeddelande, utlåtanden och godkännande av finansiering.
- Kontakta oss i första hand via helpdesk (välj Rådgivning om ansökan, icke-tematiska utlysningar).
- Tekniska frågor om e-tjänsten? Gå till helpdesk (välj E-tjänsten och andra tekniska frågor).
- Akademins telefonnummer (växel) är 0295 335 000.
- Se vinterutlysningens Ask & Apply-webbinariernas tidtabell och material.
- Se också frågor och svar om vinterutlysningen.