Forskningsinfrastrukturer på vägvisaren 2021–2024 och internationella medlemskap
- rekommenderat minimibelopp för Akademins finansieringsandel för enskild ansökan är 200 000 euro, 100 000 euro för delprojekt i konsortium och 600 000 euro för hela konsortiet
- finansiering för projekt som hänför sig till medlemskap i internationella forskningsinfrastrukturer, men inte för medlemsavgifter; Akademin ordnar skild utlysning i fråga om medlemsavgifter till internationella forskningsinfrastrukturer; inga nya ansökningar om medlemskap 2023
- söks av enskild forskningsorganisation eller konsortium av forskningsorganisationer
Finlands Akademi finansierar anskaffning, byggande, stärkande och uppgradering av nationellt viktiga infrastrukturer som främjar vetenskaplig forskning. Den s.k. FIRI-finansieringen är avsedd för investeringskostnader i forskningsinfrastrukturens byggnadsfas, t.ex. anskaffning av utrustning och system samt utformning av tjänster. Finansieringen kan också sökas för en betydande uppdatering av befintlig forskningsinfrastruktur.
I april 2023 öppnas två FIRI-utlysningar: en utlysning för forskningsinfrastrukturer på vägvisaren 2021–2024 och projekt som har kopplingar till internationella forskningsinfrastrukturer där Finland är medlem (FIRI 2023: forskningsinfrastrukturer på vägvisaren 2021–2024 och internationella medlemskap) och en utlysning för forskningsinfrastrukturer utanför vägvisaren (FIRI 2023: forskningsinfrastrukturer utanför vägvisaren).
Med internationell forskningsinfrastruktur avses i denna utlysning internationella forskningsinfrastrukturer där Finland genom statsfördrag är medlem eller en forskningsinfrastruktur vars medlemsavgift Finlands Akademi betalar.
Finlands Akademis sammanlagda finansieringsbudget för dessa två FIRI-utlysningar är minst 40 miljoner euro.
Innan du fyller i ansökan i e-tjänsten (SARA), läs noggrant igenom utlysningstexten och finansieringsvillkoren. Om det förekommer skillnader mellan utlysningstexten och finansieringsvillkoren är det villkoren som gäller.
Om det förekommer skillnader mellan den finska versionen av utlysningstexten och den svenska eller engelska översättningen är det den finska texten som gäller.
Läs hela utlysningstexten på den här sidan. Bekanta dig även med de anvisningar som specifikt gäller FIRI-utlysningarna.
I strategin för nationella forskningsinfrastrukturer 2020–2030 definieras en vision om att genom högklassiga infrastrukturtjänster öka genomslaget och den internationella dragningskraften hos Finlands forsknings-, utbildnings- och innovationssystem. Syftet med Finlands Akademis utlysning av finansiering för forskningsinfrastruktur är att upparbeta forskningens kvalitet, förnybarhet och konkurrenskraft, stärka forskningsmiljöernas mångfaldiga genomslag och öka nationellt och internationellt samarbete.
Akademin finansierar anskaffning, byggande, stärkande och uppgradering av nationellt viktiga infrastrukturer som främjar vetenskaplig forskning. Genom att finansiera forskningsinfrastrukturer kan Akademin och andra aktörer dels stödja forskarutbildningen, dels stärka det vetenskapliga kunnandet och kunskapskapitalet. Den aktuella utlysningen främjar de mål som ingår i strategin för 2020–2030.
Nyckelbegrepp
Forskningsinfrastruktur
Forskningens infrastrukturer är en reserv av instrument, apparater, data och tjänster som ökar det finländska forsknings-, utbildnings- och innovationssystemets genomslagskraft och internationella dragningskraft. Forskningsinfrastrukturtjänsterna möjliggör forskning och utveckling, stöder forskarutbildning och undervisning samt upprätthåller och utvecklar forsknings- och innovationskapaciteten och främjar därigenom forskningens kvalitet, förnyelse och konkurrenskraft, stärker forskningsmiljöernas mångformiga genomslagskraft samt ökar det nationella och internationella samarbetet.
Forskningsinfrastrukturer är för forskningen väsentliga apparater, datanät, databaser, flervetenskapliga forskningscentraler, forskningsstationer, samlingar, bibliotek och andra minnesorganisationer samt tjänster i anslutning till dessa. Stora vetenskapliga forskningsinfrastrukturer används ofta gemensamt och internationellt och de erbjuder samarbetsmöjligheter för såväl inhemska som utländska forskare och andra aktörer.
Forskningsinfrastrukturer kan vara centraliserade, dvs. förlagda till ett ställe, distribuerade eller virtuella, och de kan bilda helheter och nätverk som kompletterar varandra.
Nationell forskningsinfrastruktur
En nationell forskningsinfrastruktur är en nationellt och internationellt betydande forskningsinfrastruktur som främjar forskningens och utbildningens kvalitet. Den har också genomslag för näringslivet och hela samhället. Ägarskapet och organisationsstrukturen är tydligt definierade och ledningens och personalens centrala kompetensbehov är kända. En nationell forskningsinfrastruktur måste ha en långsiktig plan för underhåll och utveckling av tjänster. Tjänsterna och de data som producerats med forskningsinfrastrukturen måste i största möjliga mån vara öppet tillgängliga.
En nationell forskningsinfrastruktur ska i sin verksamhet beakta de ändringsbehov som digitaliseringen och dataintensiteten medför. Den måste dessutom i sin verksamhet beakta den gröna övergången och målen för hållbar utveckling. Den måste ha en hållbar finansieringsbas och den kan inte alltför starkt stödja sig på konkurrensutsatt finansiering från Finlands Akademi.
Medlemskap i internationell forskningsinfrastruktur
Genom medlemskap i internationella forskningsinfrastrukturer främjas forskningens och utbildningens kvalitet. Medlemskapet skapar en plattform för samarbete inom internationell forskning, utveckling och innovation. Genom medlemskapet stärks även forskningsmiljöns mångsidiga genomslag i hela samhället. Med internationell forskningsinfrastruktur avses i denna utlysning internationella forskningsinfrastrukturer där Finland genom statsfördrag är medlem eller en forskningsinfrastruktur vars medlemsavgift Finlands Akademi betalar.
Forskningsorganisation
Med forskningsorganisation avses en sådan organisation vars främsta syfte är att bedriva oberoende grundforskning, industriell forskning eller experimentell utveckling och sprida resultaten genom undervisning, publikationer eller dataöverföring.
Forskningsorganisationer är t.ex. högskolor eller forskningsinstitut, organisationer som överför teknologi, organisationer som förmedlar innovationer och fysiska eller virtuella samarbetsforum inriktade på forskning oavsett rättslig status (offentligrättslig eller privaträttslig organisationsform) eller finansieringskälla.
När en sådan sammanslutning även bedriver ekonomisk verksamhet ska finansieringen, kostnaderna och intäkterna i anslutning till verksamheten bokföras separat. De företag som t.ex. i egenskap av delägare eller medlem utövar avgörande inflytande i sammanslutningen får inte ha företräde till de resultat som sammanslutningen uppnår.
Kännetecken för nationell forskningsinfrastruktur
Betydelse för vetenskap och utbildning
Forskningsinfrastrukturen måste främja högklassig vetenskap och utbildning.
Omfattande och mångsidigt genomslag
Forskningsinfrastrukturen ska ha omfattande och mångsidigt genomslag i forskarsamhället och samhället överlag.
Tjänster och användare
Forskningsinfrastrukturen levererar tjänster och den har en klar användargrupp. Forskningsinfrastrukturen har identifierat behovet av de tjänster som forskningsinfrastrukturen levererar och den potentiella användargruppen.
Ägarskap, organisationsstruktur och färdigheter
Forskningsinfrastrukturens personal bör ha tillräcklig sakkunskap för att infrastrukturen ska kunna genomföras på ett framgångsrikt sätt.
Digitalisering och data
Forskningsinfrastrukturen bör ge forskare genomförbara anvisningar, praxis eller incitament/krav för att främja öppen tillgång till forskningsdata. Dessutom bör man i forskningsinfrastrukturen och dess projekt beakta de förändringar som digitaliseringen och den ökade dataintensiteten förutsätter.
Ansvarsfull vetenskap
Forskningsinfrastrukturen bör i sin verksamhet beakta forskningsetiska frågor, jämställdhet och likabehandling, principerna för öppen vetenskap och målen för hållbar utveckling, bl.a. gällande den gröna övergången. Projektet bör följa samma principer.
Budget och finansiering
Forskningsinfrastrukturen bör ha en långsiktig finansieringsplan för tjänsternas underhåll och utveckling. Forskningsinfrastrukturen bör ha en stabil finansieringsbas.
Riskhantering
Forskningsinfrastrukturen bör ha en riskhanteringsplan.
Projektet
Ett projekt är en tidsbegränsad åtgärd som främjar utvecklandet av forskningsinfrastrukturen, tjänsterna, utvidgningen av användargruppen och genomslagskraften.
Den sökande är en forskningsorganisation. Forskningsorganisationen väljer den ansvariga person som lämnar in ansökan.
Den ansvariga personen kan vara forskningsinfrastrukturens direktör eller någon annan person som forskningsorganisationen godkänt. Personen är vanligtvis konsortiets ledare. Den ansvariga personen ansvarar för ansökan i sin helhet. Ansökan görs och inlämnas i Finlands Akademis e-tjänst. I utarbetandet av ansökan kan också delta personer som befullmäktigats av den ansvariga personen, t.ex. konsortiets vice ledare.
Fullmakt ges i e-tjänsten på fliken Fullmakt (Authorisation). Fullmaktens giltighetstid kan fastställas i e-tjänsten. Fullmakten upphör dock senast när ansökningstiden gått ut. Den ansvariga personen ska inte ge fullmakt åt sig själv.
Forskningsplatsens förbindelse ges av forskningsorganisationens högsta ledning. Förbindelsen ges i e-tjänsten efter att ansökningstiden gått ut. Obs! Endast den högsta ledningen (rektorer o.d.) har rätt att ge forskningsplatsens förbindelse.
Om infrastrukturen redan har pågående akademifinansiering för forskningsinfrastrukturer kan den beviljas ytterligare finansiering av särskilt vägande skäl. Behovet av den finansiering som söks måste motiveras i verksamhetsplanen. Även kopplingen till finansiering som beviljats tidigare ska beskrivas i planen. Statsunderstöd kan dock inte beviljas flera gånger för samma ändamål.
Om ansökan inbegriper samarbete med Ryssland eller Belarus, ska du beakta Akademins riktlinjer i frågan.
Akademin låter bli att behandla en ansökan om den ansvariga personen har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren.
Konsortieansökan
Om flera organisationer står värd för forskningsinfrastrukturen kan de bilda ett konsortium. Läs anvisningarna för konsortieansökan. Konsortieansökan utarbetas av konsortieledaren (ansökans ansvariga person), som kan vara forskningsinfrastrukturens direktör eller någon annan person som forskningsorganisationen godkänt.
Alla forskningsorganisationer som är parter i konsortiet ska visa sin förbindelse till ansökan i Akademins e-tjänst. Obs! Endast den högsta ledningen (rektorer o.d.) har rätt att ge forskningsplatsens förbindelse.
Konsortieledaren (ansökans ansvariga person) ska fylla i konsortiets basuppgifter för andra parters del. Obs! Konsortieparterna kan inte läsa konsortiets ansökan om de inte fått fullmakt (se ovan). Ansökan kan dock ses i e-tjänsten genom att klicka på ”Ansökan i pdf-format”.
Finlands Akademis sammanlagda finansieringsbudget för de två FIRI-utlysningarna år 2023 är cirka 40 miljoner euro.
Den ena utlysningen riktas till forskningsinfrastrukturer på vägvisaren 2021–2024 och projekt som har kopplingar till internationella forskningsinfrastrukturer där Finland är medlem (FIRI 2023: forskningsinfrastrukturer på vägvisaren 2021–2024 och internationella medlemskap) och den andra utlysningen riktas till forskningsinfrastrukturer utanför vägvisaren (FIRI 2023: forskningsinfrastrukturer utanför vägvisaren).
Det rekommenderade minimibeloppet för Akademins finansieringsandel i en enskild ansökan är 200 000 euro. Det rekommenderade minimibeloppet för ett delprojekt i ett konsortium är 100 000 euro och 600 000 euro för hela konsortiet.
Finansieringen är avsedd för forskningsinfrastrukturens byggnadsfas eller en betydande uppdatering, t.ex. anskaffning av utrustning och system samt utformning av tjänster. Anskaffningarna ska bilda en del av en existerande eller en kommande nationell eller internationell infrastruktur som är fritt tillgänglig för hela forskarkåren.
Finansiering kan också i begränsad utsträckning beviljas för lönekostnader, när befattningsbeskrivningen för den person som ska anställas hänför sig till ovan beskrivna funktioner.
Finansieringen är inte avsedd för driftskostnader eller för verksamhetsutgifter av permanent natur. Finansieringsbasen för de forskningsinfrastrukturer som finansieras ska vara hållbar och finansieringsplanen långsiktig. Forskningsinfrastrukturens finansiering kan inte alltför starkt stödja sig på konkurrensutsatt finansiering från Finlands Akademi.
I verksamhetsplanen och på ansökningsblanketten ska noggrant beskrivas till vad finansiering söks och hur den ansökta finansieringen stöder de primära målen i strategin för nationella forskningsinfrastrukturer 2020–2030. Läs också kommittén för forskningens infrastrukturers riktlinjer om kännetecknen för FIRI-finansiering och administrativt ägarskap. De finansiella uppgifter som ingår i verksamhetsplanen används också för att bedöma hållbarheten av forskningsinfrastrukturens finansieringsbas.
Finansieringen förverkligas under förutsättning att riksdagen beslutar att anvisa Finlands Akademi de nödvändiga medlen.
Vad förutsätts av forskningsplatsen?
De utgifter som hänför sig till lagring och tillgängliggörande av forskningsdata anses höra till forskningsplatsens omkostnader, men de kan också på goda grunder godkännas som utgifter som täcks med Akademins finansiering.
Om byggandet eller den betydande uppdateringen av forskningsinfrastrukturen samt bildandet av tjänster fokuserar på behandling av stora datamängder eller om behandlingen av projektdata kräver exceptionellt mycket arbetskraft eller arbetstid, kan man i projektet ansöka om finansiering för lönekostnader i anslutning till databehandling. Till projektet kan då anställas en person vars arbetstid går åt till uppgifter som gäller hantering och behandling av data. Finansieringen är emellertid inte avsedd för driftskostnader eller för verksamhetsutgifter av permanent natur.
Material, utrustning och litteratur som anskaffats med finansiering från Akademin ägs och förvaltas av forskningsplatsen. Parter kan sinsemellan komma överens om andra förfaranden i fråga om forskningsinfrastruktur.
I samprojekt mellan flera forskningsplatser ska parterna skriftligen komma överens om infrastrukturens användning, ägandeförhållanden och läge, också efter att finansieringsperioden har löpt ut. Avtalet bevaras bland andra upphandlingsdokument. Man behöver inte skicka avtalet till Akademin.
Att lämna in och komplettera ansökan
Den person som ansvarar för ansökan ska lämna in den i Finlands Akademis e-tjänst. Ansökningstiden är bindande. Ansökningstiden börjar den 5 april 2023 och går ut den 26 april 2023 kl. 16.15 finsk tid.
Lämna in ansökan i god tid innan ansökningstiden går ut. Systemet godkänner bara sådana ansökningar som innehåller alla obligatoriska uppgifter. Konsortieledaren lämnar in konsortiets gemensamma ansökan. Ledaren kan inlämna konsortiets ansökan först efter att alla delprojekt har ifyllt sina ansökningar och markerat dem färdiga.
Du kan t.ex. byta bilagor i en inlämnad ansökan, men du måste göra det innan ansökningstiden går ut. Om du efter att ansökningstiden gått ut upptäcker betydande brister i din ansökan, ska du omedelbart kontakta utlysningens kontaktperson, som kan öppna ansökan för komplettering. Efter att du har kompletterat ansökan måste du lämna in den på nytt. Kompletteringen beaktas så långt det är tidsmässigt möjligt, beroende på hur ansökan har fortskridit i bedömnings- och beslutsprocessen.
Vi kan be dig att komplettera din ansökan. Om du inte kompletterar ansökan inom utsatt tid kan vi besluta att inte behandla den. Se till att din kontaktinformation (e-postadress) hålls uppdaterad. Om du inte har lämnat in en slutrapport om ett avslutat projekt som Akademin finansierat, kan vi låta bli att behandla ansökan.
En ansökan behandlas inte om den sökande eller ansökan inte uppfyller de behörighetsvillkor eller andra centrala krav som ställts för den aktuella utlysningen eller om det inte av andra skäl inte finns förutsättningar för behandlingen. Ett forskningsråd eller ett annat förtroendeorgan kan låta bli att bedöma och finansiera en ansökan på basis av forskningspolitiska orsaker eller om det av någon annan orsak är uppenbart att den sökande inte kan beviljas finansiering utifrån den inlämnade ansökan. Läs mer: Om bedömning och beslut
Hur ansökan registreras
Enligt 17 § i förvaltningslagen och 8 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet är avsändaren ansvarig för att ansökan är mottagaren tillhanda inom utsatt tid. Ansökan anses registrerad (dvs. ärendet har inletts) då den elektroniska ansökan och de obligatoriska bilagorna har inlämnats i e-tjänsten. Systemet ger dig en e-postbekräftelse på att ansökan har lyckats till den e-postadress du har uppgett.
Om du inte inom utsatt tid har lämnat in en slutrapport om ett avslutat eller pågående projekt som Akademin finansierat, kan vi låta bli att behandla ansökan.
En ansökan behandlas inte om den sökande eller ansökan inte uppfyller de behörighetsvillkor eller andra centrala krav som ställts för den aktuella utlysningen eller om det inte av andra skäl inte finns förutsättningar för behandlingen. Ett forskningsråd eller ett annat förtroendeorgan kan låta bli att bedöma och finansiera en ansökan på basis av forskningspolitiska orsaker eller om det av någon annan orsak är uppenbart att den sökande inte kan beviljas finansiering utifrån den inlämnade ansökan. Läs mer: Om bedömning och beslut
Offentlighet och dataskydd
De ansökningar och bilagor som lämnas in till Akademin är i regel offentliga handlingar, med undantag av sekretessbelagda verksamhetsplaner, abstrakt och progressrapporter. Du ska därför inte uppge sekretessbelagda uppgifter t.ex. i meritförteckningen. Som grund till detta ligger lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet.
Akademin följer dataskyddslagstiftningen. Vår integritetsskyddspolicy (enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning) för forskningsfinansieringens personregister finns på vår webbplats på sidan Dataskydd.
Ansökan består av en blankett som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor. Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men vi ber dig att lämna in din ansökan på engelska.
Ansökans delar och innehåll i e-tjänsten (SARA)
De flesta av länkarna nedan leder till ansökningsanvisningarna på Finlands Akademis webbplats.
Personuppgifter (Personal data)
- Personuppgifter för ansökans ansvariga person (konsortieledaren)
- Examina (senaste först)
- Docenturer och professurer
Konsortieparter, om konsortieansökan (Consortium parties)
- Konsortiets namn och förkortning
- Uppgifter om varje part (den ansvariga personens namn, e-postadress, organisation och land)
- Läs mer i anvisningarna för konsortieansökan.
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Forskningsinfrastrukturens uppgifter (välj från listan)
- Forskningsområden (minst ett, högst fem). Bekanta dig med klassificeringen av forskningsområden.
- Nyckelord på engelska och svenska/finska
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken inklusive mellanslag
- Kort beskrivning av den finansiering som söks och hur den stöder forskningsinfrastrukturens övergripande verksamhet och utlysningens mål
Viktigaste publikationer och övriga forskningsresultat (Most relevant publications and other key outputs)
- Sammanlagt högst tio viktigaste publikationer som tagits fram med hjälp av forskningsinfrastrukturen och högst tio viktigaste övriga forskningsresultat, inklusive motiveringar
- Sök publikationer i publikationsdatatjänsten VIRTA. Se också e-tjänstens anvisningar.
- Det finns skilda textfält för motiveringar av valda publikationer och övriga forskningsresultat. Om forskningsresultatet inte finns på listan, välj Annat, vad? (Other, what?) och uppge resultatets namn.
- Du kan också inmata uppgifter om publikationer manuellt. Obligatoriska uppgifter: författare, titel, publiceringsår, namn på serien/tidskriften och typ av publikation (publikationstypen syns inte i pdf-versionen av ansökan)
Samarbetsparter (Collaborators)
- Uppräkna forskningsinfrastrukturens samarbetsparter (namn, organisation, land).
Kopplingar (Affiliations)
- Koppling till spetsforskningsenhet. Välj spetsforskningsenheten bland alternativen om ansökan har kopplingar till Akademins pågående program för spetsforskningsenheter. Läs mer om spetsforskningsenheter.
- Koppling till flaggskeppsprogrammet. Välj flaggskeppet bland alternativen om ansökan har kopplingar till Akademins flaggskeppsprogram. Läs mer om flaggskeppsprogrammet.
Forskningsetik (Research ethics)
- Skyldig till oredlighet i forskningen (ja/nej). Vi låter bli att behandla en ansökan om ansökans ansvariga person (konsortieledaren) eller en konsortiepart har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
- Att göra sig skyldig till användning av olaglig arbetskraft på det sätt som avses i 7 § 2 mom. i statsunderstödslagen (688/2001) (ja/nej)
- Läs mer om de etiska frågorna.
Projektets finansiering (Funding for the project)
- Projektets finansiering följer totalkostnadsmodellen. Akademins finansieringsandel uppgår till högst 70 procent.
- Innan du fyller i kostnadsberäkningen ska du välja forskningsplats på fliken Allmän beskrivning.
- Forskningsplatsen upprätthåller följande koefficienter: effektiv arbetstid, lönebikostnader, omkostnadsandel och mervärdesskatt.
- Uppge finansieringsperioden. Finansieringsperioden börjar den 1 januari 2024 och slutar senast den 31 december 2028.
- Uppge löner och övriga kostnader.
- Uppge övriga finansiärer och deras finansieringsandelar. Du ska omedelbart meddela oss om du efter att ha lämnat in din ansökan beviljas finansiering för samma ändamål från en annan källa.
- Beskriv och motivera det syfte för vilket du ansöker om finansiering. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
- Fråga förvaltningen vid din forskningsplats om hjälp då du fyller i budgetuppgifter. Noggrannare anvisningar om finansieringen ges i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Forskningsplatsens förbindelse. Försäkra dig om att din forskningsplats förbinder sig till att stödja projektet. Obs! Endast den högsta ledningen (rektorer o.d.) har rätt att ge forskningsplatsens förbindelse. Läs mer om forskningsplatsens förbindelse.
Offentlig projektbeskrivning (Public project description)
- Maximilängd 1 000 tecken inklusive mellanslag
- Lättfattlig och klar beskrivning av projektet på engelska och svenska/finska och hur den stöder forskningsinfrastrukturens övergripande verksamhet och utlysningens mål
- Du kan också lägga till en länk till infrastrukturens webbplats.
- Den offentliga projektbeskrivningen hjälper Akademin att sprida information om infrastrukturen. Beskrivningen sparas också på fi, en nationell portal som sprider information om vetenskaplig forskning som bedrivs i Finland.
- Läs anvisningarna om projektbeskrivningen.
Verksamhetsplan
- Verksamhetsplanens maximilängd är 20 sidor.
- För att göra bedömningen smidigare följer verksamhetsplanen och bedömningsblanketten samma ordning. Därför är det viktigt att planen följer de anvisningar och den struktur som fastställts. Var så koncis som möjligt. Se anvisningarna om verksamhetsplanens struktur. Skriv verksamhetsplanen med Akademins mall och lämna in den som en pdf-bilaga på en skild flik i e-tjänsten.
Bilagor (Appendices)
- Bilagorna ska vara i pdf-format.
Obligatoriska bilagor:
- Datahanteringspolicy (data management policy): skriv datahanteringsplanen med hjälp av DMPTuuli eller enligt datahanteringsanvisningarna på Akademins webbplats.
- Värdorganisationens prioriteringsbilaga. Prioriteringsbilaga av forskningsorganisationen som står värd för forskningsinfrastrukturen. Bilagan inlämnas till Akademins registratorskontor först efter ansökningstiden utgång (senast tisdagen 3.10.2023 kl. 16.15 finsk tid). Se anvisningarna och modellen för prioriteringsbilagan.
Bilagor i enskilda fall:
- Progressrapport: De ansökande organisationer som har pågående FIRI-finansiering i anslutning till forskningsinfrastrukturen i fråga ska lämna en utredning till Finlands Akademi om hur det pågående projektet har framskridit. Detta görs med en progressrapport, som bifogas ansökan. Se anvisningarna om progressrapporten.
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter. (Obs! Om konsortieparterna inte för sin del har markerat ansökan färdig, syns detta inte i konsortieledarens ansökan som en varningstriangel. Ledaren kan inlämna ansökan först efter att alla delprojekt har markerat sina egna ansökningar färdiga.)
- Du kan komplettera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson.
Fullmakt (Authorisation)
- Du kan ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
- Personen måste ha skapat ett konto i e-tjänsten (SARA).
- Börja med att skriva in personens namn i fältet. Välj sedan rätt person i rullgardinsmenyn.
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
En internationell expertpanel bedömer ansökningarna till FIRI 2023-utlysningen (forskningsinfrastrukturer på vägvisaren 2021–2024 och internationella medlemskap) i september 2023.
Utifrån ansökningarna bedömer experterna forskningsinfrastrukturens vetenskapliga betydelse, mångsidiga genomslag och verksamhetsnivå. För dessa tre delområden ges separata betyg (1–6). Dessutom ger panelen ett helhetsbetyg (1–6).
Läs de bedömningsfrågor med vilka ansökan bedöms: bedömningsblankett för FIRI 2023-utlysningen (forskningsinfrastrukturer på vägvisaren 2021–2024 och internationella medlemskap). Bedömningsanvisningarna och -blanketterna finns endast på engelska.
Bedömningspanelen rangordnar de ansökningar som fått betyget 5 eller 6.
Kommittén för forskningens infrastrukturer fattar finansieringsbesluten i slutet av 2023 och början av 2024. Beredningen av finansieringsbesluten baserar sig på bedömningsutlåtandena och den rangordning som panelerna eventuellt gjort. Ytterligare beaktas grunderna för Finlands Akademis finansieringsbeslut och andra riktlinjer som styr Akademins verksamhet. Läs mer om hur finansieringsbesluten fattas.
Vid besluten beaktas dessutom följande punkter:
- förväntad effekt på den nationella och internationella forskningsinfrastrukturverksamheten
- forskningsinfrastrukturens strategiska betydelse för forskningsorganisationen (prioritering)
- ställningstaganden av Finlands Akademis forskningsråd.
Efter att finansieringsbeslutet har fattats får du ett automatiskt e-postmeddelande om det. Därefter kan du logga in på e-tjänsten, se om du fått bifall eller avslag och ta del av beslutsmotiveringar. I e-tjänsten hittar du också bedömningsutlåtandet (eller utlåtandena) om ansökan. Utlåtandet kan innehålla panelens rangordning.
Hur finansieringen tas emot
Finansieringsvillkoren bifogas till ett positivt beslut. När du beviljats finansiering måste du utan dröjsmål kontrollera beslutet och godkänna finansieringen i e-tjänsten. Finansieringen måste godkännas inom åtta veckor från beslutsdagen, om inte annat nämns i beslutsmeddelandets särskilda villkor.
Uppdatera vid behov den offentliga projektbeskrivningen innan du godkänner finansieringen. Det är viktigt att den offentliga beskrivningen förstås också av en bredare publik. Gör eventuella ändringar i de årliga delbetalningarna (se anvisningarna i finansieringsvillkoren).
Efter att du godkänt finansieringen skickas ett meddelande till den person som gett forskningsplatsens förbindelse till din ansökan. Denna person måste också godkänna att finansieringen tas emot. Läs e-tjänstens anvisningar om beslutsmeddelande, utlåtanden och godkännande av finansiering.
Kontakta oss i första hand per e-post firi@aka.fi och via vår helpdesk (ansvarsområdet för forskningsmiljöer).
- vetenskapsrådgivare Paula Leskinen, tfn 0295 335 145
- vetenskapsrådgivare Marjut Kaukolehto, tfn 0295 335 169
- ledande vetenskapsrådgivare Merja Särkioja, tfn 0295 335 111
- planerare Tiina Ilo, tfn 0295 335 150
Följ på Twitter: #FIRI2023 och @aka_firi