FIRI 2024-utlysning om färdplanen för forskningsinfrastruktur: färdplan för nationella forskningsinfrastrukturer 2025–2028
- ansök om en plats i färdplanen för nationella forskningsinfrastrukturer och finansiering för ett utvecklingsprojekt för forskningsinfrastruktur; utlysningen har två steg
- I det första steget bedöms ansökningarna till färdplanen; de som får högsta betyg (5 eller 6) går vidare till det andra steget.
- I det andra steget inlämnas en ansökan om finansiering för ett utvecklingsprojekt för forskningsinfrastruktur.
- Efter dessa steg beslutar kommittén för forskningens infrastrukturer vilka infrastrukturer som tas med i färdplanen. Alla forskningsinfrastrukturer i färdplanen kommer att få finansiering.
- Den sökande i bägge stegen är en enskild forskningsorganisation eller ett konsortium av forskningsorganisationer.
På förslag av kommittén för forskningens infrastrukturer (FIRI-kommittén) beslutade Finlands Akademis styrelse om en långsiktig plan för forskningsinfrastrukturer fram till 2030 (pdf). Planen ställer fram en vision om att högklassiga forskningsinfrastrukturer lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.
På basis av planen öppnar FIRI-kommittén färdplans- och finansieringsutlysningar. Tillsammans med andra aktörer utvecklar den nationell och internationell forskningsinfrastrukturverksamhet under de kommande åren.
Färdplanen för nationella forskningsinfrastrukturer är en förteckning över forskningsinfrastrukturer (befintliga, under uppbyggnad och/eller nya) som är viktiga för Finland och som kommer att behövas under de kommande 10–15 åren. Den nya färdplanen täcker fyra år under perioden 2025–2028.
De forskningsinfrastrukturer som ingår i den nationella färdplanen för 2021–2024 som presterar bäst i FIRI 2024-färdplansutlysningen kan få specialstatus som s.k. lighthouse-infrastrukturer. Lighthouse-kandidaterna kan inbjudas till intervju.
Finlands nuvarande internationella medlemskap kommer att listas i färdplansdokumentet. Om deras nationella noder behöver finansiering för utvecklingsprojekt måste noderna eller deras konsortier lämna in en ansökan till färdplansutlysningen.
Finlands Akademis centrala uppgift är att finansiera högklassig vetenskaplig forskning och forskningsmiljöer. Akademifinansierad forskning förväntas också ha vetenskapligt och samhälleligt genomslag samt följa principerna för ansvarsfull vetenskap.
Innan du fyller i ansökan i e-tjänsten (SARA), läs noggrant igenom utlysningstexten och finansieringsvillkoren. Om det förekommer skillnader mellan utlysningstexten och finansieringsvillkoren är det villkoren som gäller.
Om det förekommer skillnader mellan den finska versionen av utlysningstexten och den svenska eller engelska översättningen är det den finska texten som gäller.
Läs hela utlysningstexten på den här sidan.
På förslag av kommittén för forskningens infrastrukturer (FIRI-kommittén) beslutade Finlands Akademis styrelse om en långsiktig plan för forskningsinfrastrukturer fram till 2030 (pdf). Huvudmålen i planen är kopplade till Akademins strategi, som utgår ifrån att öppna nya vägar för högklassig, ansvarsfull och genomslagskraftig forskning. Planen ställer fram en vision om att högklassiga forskningsinfrastrukturer lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.
På basis av planen öppnar FIRI-kommittén färdplans- och finansieringsutlysningar. Tillsammans med andra aktörer utvecklar den nationell och internationell forskningsinfrastrukturverksamhet under de kommande åren.
Färdplanen för nationella forskningsinfrastrukturer är en förteckning över forskningsinfrastrukturer (befintliga, under uppbyggnad och/eller nya) som är viktiga för Finland och som kommer att behövas under de kommande 10–15 åren. Det är ett verktyg för forskarsamhället, regeringar och finansiärer som hjälper till att styra investeringar och stödja forskning och innovation. De forskningsinfrastrukturer som valts ut till färdplanen kommer att bidra till målen i den långsiktiga planen.
Syftet med denna utlysning är att skapa en färdplan för att säkerställa att forskningsinfrastrukturer svarar mot både nuvarande och framtida vetenskapliga utmaningar genom att generera ny kunskap, öka forskningsmiljöers mångsidiga genomslag, förbli internationellt konkurrenskraftiga, öka kunskapen och interagera med FUI-aktörer.
Färdplanen är en del av genomförandet av lagen om forskning, utveckling och innovation. Den stöder samarbete mellan olika FUI-aktörer och uppmuntrar investeringar i FUI.
Förra färdplanen publicerades år 2020.
Sökandena ombeds i sin ansökan beakta de förväntningar som forskningsinfrastrukturens livscykel ställer på den. Forskningsinfrastrukturens livscykelfas beaktas då ansökan bedöms. I denna utlysning indelas forskningsinfrastrukturerna enligt livscykel i två kategorier:
- Planerings-, konstruktions- och/eller implementeringsfas: Infrastrukturen planeras och byggs upp, verksamheten startas. Den erbjuder dock ännu inte tjänster till dess fulla kapacitet. Infrastrukturen har en tydlig plan för hur man ska gå vidare till nästa steg.
- Drifts- och/eller nedmonteringsfas: Forskningsinfrastrukturen är i drift och dess tjänster är tillgängliga i enlighet med fritt tillgängliga principer. I driftsfasen kan forskningsinfrastrukturen också planera och bereda nya tjänster och på så sätt uppdatera sin verksamhet. I nedmonteringsfasen håller man på att lägga ned verksamheten. Forskningsinfrastrukturen har en plan för verksamhetens nedläggning och för långtidsförvaring av data som producerats med dess hjälp.
Kännetecken för nationell forskningsinfrastruktur
Vetenskaplig relevans
Forskningsinfrastrukturen måste främja vetenskap av hög kvalitet och identifiera och stödja utvecklingen av områden som är avgörande för vetenskapens konkurrenskraft.
Tjänster och användare
Forskningsinfrastrukturtjänsterna och de tekniska lösningarna är användarstyrda, dynamiska och tillgängliga. Forskningsinfrastrukturer attraherar och utbildar aktivt nya talanger.
Ägarskap, organisationsstruktur och färdigheter
Ägandet måste struktureras på ett sätt som stöder finansiering via flera kanaler och öppenhet samt utveckling av kompetensen hos infrastrukturens personal, inklusive karriärvägar. Personalen måste ha aktuell sakkunskap och förmåga att stödja en mångsidig användning av forskningsinfrastrukturen.
Se även FIRI-kommitténs policy om kännetecken för administrativt ägande.
Datahantering och -produktion
Genom ansvarsfull och säker behandling och hantering av data är forskningsinfrastrukturer viktiga aktörer i den storskaliga produktionen och användningen av ny kunskap.
Ansvarsfull vetenskap
Forskningsinfrastrukturen bör i sin verksamhet beakta forskningsetiska frågor, jämställdhet och likabehandling, principerna för öppen vetenskap och målen för hållbar utveckling, bl.a. gällande den gröna övergången.
Genomslag och samarbete
Forskningsinfrastrukturen ska ha omfattande och mångsidigt genomslag i forskarsamhället och samhället överlag. Forskningsinfrastrukturerna spelar en synlig expertroll som en grund för FUI-verksamheten när det gäller att möjliggöra samarbete och lägga grunden för innovationer.
Budget och finansiering
Forskningsinfrastrukturen måste ha en långsiktig finansieringsplan som är stabil, transparent och stöder underhållet och utvecklingen av tjänster.
Riskhantering
Forskningsinfrastrukturen bör ha en riskhanteringsplan.
Kännetecken för en lighthouse-forskningsinfrastruktur
Lighthouse-infrastrukturer ligger i framkanten i den nationella färdplanen på alla viktiga infrastrukturområden, såsom tillhandahållande av tjänster, genomslag, funktionalitet och driftskompatibilitet. De befinner sig redan i en aktiv driftsfas och finns med på färdplanen för 2021–2024.
Lighthouse-forskningsinfrastrukturerna är infrastrukturer kan klart särskiljas från de andra forskningsinfrastrukturerna på färdplanen:
- De ligger i framkant när det gäller att tillhandahålla tjänster inom vetenskaplig forskning, utveckling och innovation.
- Deras tjänster överlappar inte med andra forskningsinfrastrukturer i färdplanen.
- De tjänar samhället och har en bred och påvisbar inverkan på olika samhälleliga aspekter.
- Användningsgraden är hög och användarbasen omfattar inte bara forskarsamhället utan även den privata sektorn och/eller samhället i stort.
- De har en dokumenterad erfarenhet av internationella nätverk.
- De har professionell personal och ledning.
- De har en stabil och mångsidig finansiell bas, vilket säkerställer deras långsiktiga drift och utveckling.
- De tar hänsyn till målen för hållbar utveckling och den gröna övergången.
Den aktuella utlysningen har två steg. De som får högsta betyg (5 eller 6) i första steget går vidare till det andra steget. I andra steget ska de sökande lämna in en ansökan om finansiering för ett utvecklingsprojekt för forskningsinfrastruktur.
I bägge stegen är den sökande en forskningsorganisation. Forskningsorganisationen väljer den ansvariga person som lämnar in ansökan. Vi rekommenderar att den ansvariga personen är direktören/nationella koordinatorn för forskningsinfrastrukturen.
Den ansvariga personen ansvarar för ansökan i sin helhet. Ansökan görs och inlämnas i Finlands Akademis e-tjänst. I utarbetandet av ansökan kan också delta personer som befullmäktigats av den ansvariga personen, t.ex. konsortiets vice ledare.
Fullmakt ges i e-tjänsten på fliken Fullmakt (Authorisation). Fullmaktens giltighetstid kan fastställas i e-tjänsten. Fullmakten upphör dock senast när ansökningstiden gått ut. Den ansvariga personen ska inte ge fullmakt åt sig själv.
Forskningsplatsens förbindelse till ansökan ges av forskningsorganisationens högsta ledning. Förbindelsen ges i e-tjänsten efter att ansökningstiden gått ut. Obs! Endast den högsta ledningen (rektorer o.d.) har rätt att ge forskningsplatsens förbindelse.
Om ansökan inbegriper samarbete med Ryssland eller Belarus, ska du beakta Akademins riktlinjer i frågan.
Akademin låter bli att behandla en ansökan om den ansvariga personen har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren.
Konsortieansökan
Om flera organisationer står värd för forskningsinfrastrukturen kan de bilda ett konsortium. Läs anvisningarna om konsortieansökan. Konsortieansökan utarbetas av konsortieledaren (den person som ansvarar för ansökan), som bör vara forskningsinfrastrukturens direktör/nationella koordinator. Alla forskningsorganisationer som är parter i konsortiet ska visa sin förbindelse till ansökan i Akademins e-tjänst. Obs! Endast den högsta ledningen (rektorer o.d.) har rätt att ge forskningsplatsens förbindelse.
Konsortieledaren (ansökans ansvariga person) ska fylla i konsortiets basuppgifter för andra parters del. Obs! Konsortieparterna kan inte läsa konsortiets ansökan om de inte fått fullmakt (se ovan). Ansökan kan dock ses i e-tjänsten genom att klicka på ”Ansökan i pdf-format”.
I denna utlysning ansöker man om en plats i färdplanen för nationella forskningsinfrastrukturer och finansiering för ett utvecklingsprojekt för forskningsinfrastruktur. Utlysningen har två steg. I det första steget bedöms ansökningarna till färdplanen; de som får högsta betyg (5 eller 6) går vidare till det andra steget.
I det andra steget inlämnas en ansökan om finansiering för ett utvecklingsprojekt för forskningsinfrastruktur.
I den andra fasen förbereder sig Finlands Akademi på att finansiera utvecklingsprojekt för de forskningsinfrastrukturer som valts ut till färdplanen med uppskattningsvis totalt 120 miljoner euro mellan 2025 och 2029. Finansieringen förverkligas under förutsättning att riksdagen beslutar att anvisa Finlands Akademi de nödvändiga medlen.
Den aktuella finansieringsperioden är 1.1.2025–31.12.2029. Av tekniska skäl är finansieringen uppdelad i två separata, tidsbundna finansieringsbeslut. Det första finansieringsbeslutet kommer att fattas för perioden 1.1.2025–31.12.2027 och det andra för perioden 1.1.2027–31.12.2029. Finansieringsmottagarna kommer att uppmanas att lämna in en mellanrapport mellan det första och andra finansieringsbeslutet, i juni 2026.
Alla forskningsinfrastrukturer i färdplanen kommer att få finansiering.
Det rekommenderade minimibeloppet för Akademins finansieringsandel i en enskild ansökan är 200 000 euro. Det rekommenderade minimibeloppet för ett delprojekt i ett konsortium är 100 000 euro och 600 000 euro för hela konsortiet.
FIRI-finansieringen är avsedd att täcka investeringskostnader för forskningsinfrastruktur, såsom konstruktion eller större uppgraderingar, till exempel inköp av utrustning och system, utveckling av datahantering. inrättande av tjänster och utveckling av nödvändig kompetens.
Anskaffningarna ska bilda en del av en existerande eller en kommande nationell eller internationell infrastruktur som är fritt tillgänglig för hela forskarkåren. Där så är möjligt kan upphandling baseras på s.k. innovativ upphandling.
Finansieringen kan också användas för att etablera samarbete med FUI-aktörer.
Finansiering kan också beviljas för lönekostnader, när befattningsbeskrivningen för den person som ska anställas hänför sig till ovan beskrivna funktioner.
Finansieringen är inte avsedd för driftskostnader eller för verksamhetsutgifter av permanent natur.
Forskningsinfrastrukturens finansiering kan inte alltför starkt stödja sig på konkurrensutsatt finansiering från Finlands Akademi. Finansieringsbasen ska vara hållbar och finansieringsplanen långsiktig.
Om infrastrukturen redan har pågående akademifinansiering för forskningsinfrastrukturer kan den beviljas ytterligare finansiering i det andra steget av särskilt vägande skäl. Behovet av den begärda finansieringen motiveras i mer detalj i det andra stegets ansökan. Även kopplingen till finansiering som beviljats tidigare ska beskrivas i andra stegets verksamhetsplan. Statsunderstöd kan dock inte beviljas flera gånger för samma ändamål.
Finansieringen beviljas till en finländsk forskningsplats (vanligen ett universitet eller forskningsinstitut) via vilken finansieringen utbetalas.
Det finns för närvarande inga planer på att öppna en separat utlysning av finansiering för forskningsinfrastrukturer utanför färdplanen under färdplansperioden 2025–2028.
Vad förutsätts av forskningsplatsen?
De utgifter som hänför sig till lagring och tillgängliggörande av forskningsdata anses höra till forskningsplatsens omkostnader, men de kan också på goda grunder godkännas som utgifter som täcks med Akademins finansiering.
Om byggandet eller den betydande uppdateringen av forskningsinfrastrukturen samt bildandet av tjänster fokuserar på behandling av stora datamängder eller om behandlingen av projektdata kräver exceptionellt mycket arbetskraft eller arbetstid, kan man i projektet ansöka om finansiering för lönekostnader i anslutning till databehandling. Till projektet kan då anställas en person vars arbetstid går åt till uppgifter som gäller hantering och behandling av data. Finansieringen är emellertid inte avsedd för driftskostnader eller för verksamhetsutgifter av permanent natur.
Material, utrustning och litteratur som anskaffats med finansiering från Akademin ägs och förvaltas av forskningsplatsen. Parter kan sinsemellan komma överens om andra förfaranden i fråga om forskningsinfrastruktur. I samprojekt mellan flera forskningsplatser ska parterna skriftligen komma överens om infrastrukturens användning, ägandeförhållanden och läge, också efter att finansieringsperioden har löpt ut. Avtalet bevaras bland andra upphandlingsdokument. Man behöver inte skicka avtalet till Akademin.
Att lämna in och komplettera ansökan
Det första steget i färdplansutlysningen stänger den 15 maj 2024 kl. 16.15 finsk tid. De som får högsta betyg (5 eller 6) i första steget går vidare till det andra steget. De som gått vidare till det andra steget ska lämna in en ansökning om finansiering för ett utvecklingsprojekt i Akademins e-tjänst senast den 22 oktober 2024. Ansökningstiderna är bindande och gäller även konsortier. En ansökan som inte inkommer inom tidsfristen beaktas (behandlas) inte.
Konsortieledaren kan inlämna konsortiets ansökan först efter att alla delprojektledare har ifyllt sina ansökningar och markerat dem färdiga.
Lämna in ansökan i god tid innan ansökningstiden går ut. Systemet godkänner bara sådana ansökningar som innehåller alla obligatoriska uppgifter. Sökanden ansvarar för att innehållet i ansökans bilagor är korrekt.
Du kan göra ändringar i och komplettera en inlämnad ansökan ända tills ansökningstiden går ut. Du kan t.ex. byta bilagor i en inlämnad ansökan, men du måste göra det innan ansökningstiden går ut. Om du efter att ansökningstiden gått ut upptäcker betydande brister i din ansökan, ska du omedelbart kontakta Akademin via vår helpdesk, så att vi kan öppna ansökan för komplettering. Kompletteringen beaktas så långt det är möjligt med beaktande av bedömnings- och beslutsprocessen.
Vi kan be dig att komplettera din ansökan. Meddelandet om begäran om komplettering skickas till din e-postadress. Om sökanden inte kompletterar ansökan inom utsatt tid eller om ansökan är fortfarande bristfällig till väsentliga delar efter en begäran om komplettering kan vi besluta att inte behandla den. Se till att din kontaktinformation (e-postadress) hålls uppdaterad.
Hur ansökan registreras
Enligt 17 § i förvaltningslagen och 8 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet är avsändaren ansvarig för att ansökan är mottagaren tillhanda inom utsatt tid. Ansökan anses registrerad (dvs. ärendet har inletts) då den elektroniska ansökan och de obligatoriska bilagorna har inlämnats i e-tjänsten. Systemet ger dig en e-postbekräftelse på att ansökan har lyckats till den e-postadress du har uppgett.
Om du inte inom utsatt tid lämnar in en slutrapport om ett avslutat eller pågående projekt som Akademin finansierat, kan vi låta bli att behandla den nya ansökan.
En ansökan behandlas inte om den sökande eller ansökan inte uppfyller de behörighetsvillkor eller andra centrala krav som ställts för den aktuella utlysningen eller om det inte av andra skäl inte finns förutsättningar för behandlingen. Ett forskningsråd eller ett annat förtroendeorgan kan låta bli att finansiera en ansökan på basis av forskningspolitiska orsaker eller om det av någon annan orsak är uppenbart att sökanden inte kan beviljas finansiering utifrån den inlämnade ansökan. Läs mer om när vi kan låta bli att behandla en ansökan.
Offentlighet och dataskydd
De ansökningar och bilagor som lämnas in är i regel offentliga handlingar, med undantag av forskningsplaner, planskisser, abstrakt och progressrapporter, där utgångspunkten är att de är sekretessbelagda. Du ska därför inte uppge sekretessbelagda uppgifter t.ex. i meritförteckningen. Som grund till detta ligger lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet.
Akademin följer dataskyddslagstiftningen. Sökanden ansvarar för utlämnandet av de personuppgifter som ingår i ansökan och vid behov för begäran om samtycke av berörda parter.
Vår dataskyddspolicy (enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning) för forskningsfinansieringens personregister finns på vår webbplats på sidan Dataskydd.
Ansökan består av blanketter som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor. Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men vi ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning.
De flesta av länkarna nedan leder till de ansökningsanvisningar som finns på vår webbplats.
Ansökans delar och innehåll i e-tjänsten (SARA)
Personuppgifter (Personal data)
- Personuppgifter för den person som ansvarar för ansökan (direktören för forskningsinfrastrukturen)
- Examina (senaste först)
- Docenturer och professurer
Forskningsinfrastrukturens partnerorganisation(er) (Parties)
- Konsortiets namn och förkortning är forskningsinfrastrukturens namn och förkortning. Det är exakt samma namn som det du väljer på nästa flik, Allmän beskrivning.
- Konsortiets namn och förkortning
- Uppgifter om varje partnerorganisation (roll, den ansvariga personens namn, e-postadress, organisation och land)
- Läs mer i anvisningarna för konsortieansökan.
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Forskningsplatsens förbindelse. Försäkra dig om att din forskningsplats förbinder sig till att stödja projektet. Obs! Endast den högsta ledningen (rektorer o.d.) har rätt att ge forskningsplatsens förbindelse. Läs mer om forskningsplatsens förbindelse.
- Forskningsinfrastrukturens uppgifter (välj från listan)
- Forskningsområden (minst ett, högst fem). Bekanta dig med klassificeringen av forskningsområden.
- Nyckelord på engelska och svenska/finska
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken inklusive mellanslag
- Kort beskrivning av den övergripande forskningsinfrastrukturen och hur den stöder forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet.
Offentlig beskrivning (Public description)
- Maximilängd 1 000 tecken inklusive mellanslag
- Lättfattlig och klar beskrivning av forskningsinfrastrukturen på engelska och svenska/finska
- Lägg till forskningsinfrastrukturens webbplats.
- Den offentliga projektbeskrivningen hjälper Akademin att sprida information om infrastrukturen. Beskrivningen sparas också på fi, en nationell portal som sprider information om vetenskaplig forskning som bedrivs i Finland.
- Läs anvisningarna om projektbeskrivningen.
Viktigaste publikationer och övriga forskningsresultat (Most relevant publications and other key outputs)
- Sammanlagt högst tio viktigaste publikationer som tagits fram med hjälp av forskningsinfrastrukturen och högst tio viktigaste övriga forskningsresultat, inklusive motiveringar
- Sök publikationer i publikationsdatatjänsten VIRTA. Se också e-tjänstens anvisningar.
- Det finns skilda textfält för motiveringar av valda publikationer och övriga forskningsresultat. Om forskningsresultatet inte finns på listan, välj Annat, vad? (Other, what?) och uppge resultatets namn.
- Du kan också inmata uppgifter om publikationer manuellt. Obligatoriska uppgifter: författare, titel, publiceringsår, namn på serien/tidskriften och typ av publikation (publikationstypen syns inte i pdf-versionen av ansökan).
Samarbetsparter (Collaborators)
- Uppräkna forskningsinfrastrukturens samarbetsparter (person, organisation, land). Samarbete avser verksamhet som går utöver infrastrukturens grundläggande verksamhet för att främja och utveckla forskningsinfrastrukturverksamheten. En samarbetspartner kan ses som en utvidgning av forskningsinfrastrukturens verksamhet. En samarbetspartner är oftast en organisation eller ett institut, inte enskilda forskare.
Kopplingar (Affiliations)
- Koppling till spetsforskningsenhet. Välj spetsforskningsenheten bland alternativen om ansökan har kopplingar till Akademins pågående program för spetsforskningsenheter. Läs mer om spetsforskningsenheter.
- Koppling till flaggskeppsprogrammet. Välj flaggskeppet bland alternativen om ansökan har kopplingar till Akademins flaggskeppsprogram. Läs mer om flaggskeppsprogrammet.
Verksamhetsplan för forskningsinfrastrukturens färdplansansökan
- Verksamhetsplanens längd är högst 20 sidor.
- För att göra bedömningen smidigare följer verksamhetsplanen och bedömningsblanketten samma ordning. Därför är det viktigt att man i färdplansansökan följer de anvisningar och den struktur som fastställts. Var så koncis som möjligt. Se anvisningarna om verksamhetsplanens struktur. Skriv verksamhetsplanen med Akademins mall och lämna in den som en pdf-bilaga på en skild flik i e-tjänsten.
Bilagor (Appendices)
Bilagorna ska vara i pdf-format.
Obligatoriska bilagor:
- Forskningsinfrastrukturens datahanteringspolicy (data management policy). Skriv planen med hjälp av DMPTuuli eller enligt datahanteringsanvisningarna på Akademins webbplats.
- Långsiktig finansieringsplan. Uppgifterna kommer att användas för att bedöma hållbarheten i forskningsinfrastrukturens finansieringsbas och organisationens/-ernas engagemang. Finansieringsbasen hos nationella forskningsinfrastrukturer ska vara hållbar och finansieringsplanen långsiktig. Forskningsinfrastrukturens finansiering kan inte alltför starkt stödja sig på konkurrensutsatt finansiering från Finlands Akademi.
- Använd tabellen som mall och fyll i uppgifterna för alla organisationer för åren 2022–2030. Strukturen ges i mallen (4 sidor + 1 sida per partnerorganisation).
- Beskriv forskningsinfrastrukturens finansiering åren 2022–2030.
- Fyll i uppgifterna med tusen euros noggrannhet.
- Utöver tabellen, förklara kortfattat forskningsinfrastrukturens utgifter och inkomster.
- För varje rad i tabellen, förklara kortfattat de principer som använts för att ta fram siffrorna i tabellen.
- Inkludera en kort förklaring av hur utgifter och inkomster övervakas och en riskbedömning av den långsiktiga budgetplanen.
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter. (Obs! Om konsortieparterna inte för sin del har markerat ansökan färdig, syns detta inte i konsortieledarens ansökan som en varningstriangel. Ledaren kan inlämna ansökan först efter att alla delprojekt har markerat sina egna ansökningar färdiga.)
- Du kan komplettera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson.
Fullmakt (Authorisation)
- Du kan ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
- Personen måste ha skapat ett konto i e-tjänsten (SARA).
- Börja med att skriva in personens namn i fältet. Välj sedan rätt person i rullgardinsmenyn.
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Personuppgifter (Personal data)
- Personuppgifter för ansökans ansvariga person (konsortieledaren)
- Examina (senaste först)
- Docenturer och professurer
Konsortieparter, om konsortieansökan (Consortium parties)
- Konsortiets namn och förkortning
- Uppgifter om varje part (den ansvariga personens namn, e-postadress, organisation och land)
- Läs mer i anvisningarna för konsortieansökan
- I det andra steget får konsortiet inte omfatta andra värdorganisationer än de som deltog i färdplansansökan (första steget).
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Uppgifter om forskningsinfrastrukturen (välj från listan; uppgifterna måste vara exakt desamma som i det första steget för att koppla detta steg till färdplansansökan)
- Forskningsområden (minst ett, högst fem). Bekanta dig med klassificeringen av forskningsområden.
- Nyckelord på engelska och svenska/finska
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken inklusive mellanslag
- Kort beskrivning av den finansiering som söks och hur den stöder forskningsinfrastrukturens övergripande verksamhet och utlysningens mål
Finansiering av utvecklingsprojektet (Funding for the project)
- - Endast organisationer som ansöker om finansiering fyller i kostnadsberäkningen. Andra aktörer som är parter i konsortiet, men som inte ansöker om finansiering, fyller inte i kostnadsberäkningen, men anger ändå forskningsplatsen i ansökan under Allmän beskrivning, Uppgifter om forskningsplatsen.
- Beskriv och motivera kort den infrastrukturutveckling eller investering för vilken du ansöker om finansiering.
- Projektets finansiering följer totalkostnadsmodellen. Akademins finansieringsandel uppgår till högst 70 procent.
- Innan du fyller i kostnadsberäkningen ska du välja forskningsplats på fliken Allmän beskrivning.
- Forskningsplatsen upprätthåller följande koefficienter: effektiv arbetstid, lönebikostnader, omkostnadsandel och mervärdesskatt.
- Uppge finansieringsperioden. Finansieringsperioden börjar tidigast den 1 januari 2025 och slutar senast den 31 december 2029.
- Uppge löner och övriga kostnader.
- Uppge övriga finansiärer och deras finansieringsandelar. Du ska omedelbart meddela oss om du efter att ha lämnat in din ansökan beviljas finansiering för samma ändamål från en annan källa.
- Beskriv och motivera det syfte för vilket du ansöker om finansiering. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
- Fråga förvaltningen vid din forskningsplats om hjälp då du fyller i budgetuppgifter. Noggrannare anvisningar om finansieringen ges i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Forskningsplatsens förbindelse. Försäkra dig om att din forskningsplats förbinder sig till att stödja projektet. Obs! Endast den högsta ledningen (rektorer o.d.) har rätt att ge forskningsplatsens förbindelse. Läs mer om forskningsplatsens förbindelse.
Forskningsetik (Research ethics)
- skyldig till oredlighet i forskningen (ja/nej). Vi låter bli att behandla en ansökan om ansökans ansvariga person (konsortieledaren) eller en konsortiepart har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
- Att göra sig skyldig till användning av olaglig arbetskraft på det sätt som avses i 7 § 2 mom. i statsunderstödslagen (ja/nej)
- Läs mer om de etiska frågorna.
Verksamhetsplan för forskningsinfrastrukturens finansieringsansökan
- Verksamhetsplanens längd är högst tre sidor.
- Var så koncis som möjligt. Se anvisningarna om verksamhetsplanens struktur. Lämna in planen som en pdf-bilaga på en skild flik i e-tjänsten.
Bilagor (Appendices)
Bilagorna ska vara i pdf-format.
Bilagor i enskilda fall:
- Progressrapport: De ansökande organisationer som har pågående FIRI-finansiering i anslutning till forskningsinfrastrukturen i fråga ska lämna en utredning till Finlands Akademi om hur det pågående projektet har framskridit. Detta görs med en progressrapport, som bifogas ansökan. Se anvisningarna om progressrapporten.
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter. (Obs! Om konsortieparterna inte för sin del har markerat ansökan färdig, syns detta inte i konsortieledarens ansökan som en varningstriangel. Ledaren kan inlämna ansökan först efter att alla delprojekt har markerat sina egna ansökningar färdiga.)
- Du kan komplettera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson.
Fullmakt (Authorisation)
- Du kan ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
- Personen måste ha skapat ett konto i e-tjänsten (SARA).
- Börja med att skriva in personens namn i fältet. Välj sedan rätt person i rullgardinsmenyn.
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Första steget: färdplansansökan
Internationella experter bedömer färdplansansökningarna. De är inte bara högt respekterade inom sina respektive discipliner, utan har också en bredare förståelse för stora nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. De kommer att bedöma färdplansansökningarna i en enda panel i september 2024. Ansökningarna kommer att bedömas utifrån vetenskaplig relevans, mångsidigt genomslag och operativ mognad. De som får betyget 5 eller 6 i första steget går vidare till det andra steget.
Utöver den internationella bedömningen kommer Finlands Akademis forskningsråd att ombes ge synpunkter på det nationella behovet av forskningsinfrastrukturen, användarbasen och eventuella överlappningar.
Ett arbetsutskott, som består av medlemmarna i FIRI-kommittén, kan kalla representanter för lighthouse-kandidaterna (forskningsinfrastrukturens direktör och värdorganisationens/-nernas företrädare) till en intervju hösten 2024.
Andra steget: ansökan om finansiering för utvecklingsprojekt
Arbetsutskottet kommer att granska finansieringsansökningarna av de forskningsinfrastrukturer som gått vidare till det andra steget. FIRI-kommittén beslutar vilka forskningsinfrastrukturer som väljs ut till färdplanen och hur de finansieras.
Bedömningskriterier
Färdplansansökan (första steget)
I det första steget bedömer internationella experter forskningsinfrastrukturens vetenskapliga relevans, mångsidiga genomslag och operativa mognad samt tillhandahållandet av tjänster, inklusive den gröna övergången och digitalisering. Panelen ger hela ansökan ett helhetsbetyg (1–6). Planen för forskningsinfrastrukturens utvecklingsprojekt kommer att bedömas som en del av färdplansansökan.
Bli bekant med kännetecknen för nationella forskningsinfrastrukturer (se ovan).
I bedömningen beaktas dessutom kopplingen till forskningsinfrastrukturer som finns i dokumentet ESFRI Strategy Report on Research Infrastructures (2021).
Läs de bedömningsfrågor med vilka ansökan bedöms: bedömningsblankett, bedömningsanvisningar och bedömningsprinciper (pdf). Bedömningsanvisningarna och -blanketterna finns endast på engelska.
De som får betyget 5 och 6 går vidare till det andra steget för att lämna in en finansieringsansökan för ett utvecklingsprojekt.
Finansieringsansökan (andra steget)
Ansökan om finansiering för ett utvecklingsprojekt ska vara välgrundad och bidra till forskningsinfrastrukturens strategi och till utvecklingen av dess verksamhet och tjänster.
Sökande får ett skriftligt panelutlåtande om första stegets ansökan före det andra steget.
FIRI-kommitténs arbetsutskott kommer att kontrollera genomförbarheten av ansökan i det andra steget.
Kommittén för forskningens infrastrukturer beslutar om de forskningsinfrastrukturer som ska väljas ut till färdplanen, om deras finansiering och om lighthouse-forskningsinfrastrukturer i slutet av 2024 och början av 2025. Alla infrastrukturer som väljs till färdplanen kommer att finansieras.
FIRI-kommitténs beslut om färdplanen och finansieringen grundar sig i första hand på
- expertutlåtanden och den information som uppges i ansökan
- ställningstaganden av Finlands Akademis forskningsråd.
Utöver ovanstående ska kommittén i sina beslut, efter eget gottfinnande, beakta målen i den långsiktiga planen för forskningsinfrastrukturer när det gäller nationell och internationell forskningsinfrastrukturverksamhet och dess övergripande utveckling.
Kommittén kommer att fatta beslut om de utvalda lighthouse-infrastrukturerna på grundval av en eventuell intervju och de egenskaper som fastställts för dem. Infrastrukturer ansöker inte skilt om lighthouse-status.
Vid beredningen beaktas grunderna för Finlands Akademis finansieringsbeslut och andra riktlinjer som styr Akademins verksamhet. Läs mer om hur finansieringsbesluten fattas.
Efter att finansieringsbeslutet har fattats får du ett automatiskt e-postmeddelande om det. Ett positivt finansieringsbeslut är också en indikation på att infrastrukturen finns med på färdplanen. Därefter kan du logga in på e-tjänsten, se om du fått bifall eller avslag och ta del av beslutsmotiveringar. I e-tjänsten hittar du också utlåtandet eller utlåtandena på din ansökan.
Hur finansieringen tas emot
Finansieringsvillkoren bifogas till ett positivt beslut. När du beviljats finansiering måste du utan dröjsmål kontrollera beslutet och godkänna finansieringen i e-tjänsten. Finansieringen måste godkännas inom åtta veckor från beslutsdagen, om inte annat nämns i beslutsmeddelandets särskilda villkor.
Uppdatera vid behov den offentliga projektbeskrivningen innan du godkänner finansieringen. När ditt projekt fått finansiering publicerar vi projektbeskrivningen på vår webbplats. Det är viktigt att den offentliga beskrivningen förstås också av en bredare publik. Gör eventuella ändringar i de årliga delbetalningarna (se anvisningarna i finansieringsvillkoren)
Efter att du godkänt finansieringen skickas ett meddelande till den person som gett forskningsplatsens förbindelse till din ansökan. Denna person måste också godkänna att finansieringen tas emot. Läs e-tjänstens anvisningar om beslutsmeddelande, utlåtanden och godkännande av finansiering.
- Kontakta oss i första hand via firi@aka.fi
- Vid tekniska frågor som rör e-tjänsten kan du kontakta oss (ansvarsområdet för dataadministration) via helpdesk.
- Akademins telefonnummer (växel) är 0295 335 000.
- ledande vetenskapsrådgivare Merja Särkioja
- vetenskapsrådgivare Marjut Kaukolehto
- FIRI 2024 Roadmap Call Info recording and slides
- FIRI 2024: Questions and answers