Programmet för spetsforskningsenheter 2022–2029 (utlysning i två steg, inbjudna sökande)
- status som spetsforskningsenhet söks av ett konsortium av forskare
Finlands Akademis utlysning inom programmet för spetsforskningsenheter har två steg. I det första steget inlämnas planskisser. De konsortier som går vidare till utlysningens andra steg väljs ut utifrån bedömningsresultaten.
En spetsforskningsenhet är en forskningsenhet som hör till eliten inom sitt forskningsområde eller som håller på att uppnå en sådan position. En spetsforskningsenhet kan bestå av en eller flera forskargrupper som arbetar i nära samarbete med varandra under en gemensam forskningsplan.
Finlands Akademi väljer till spetsforskningsenheter sådana enheter som uppvisar förmåga till förnyelse, hög vetenskaplig nivå och samhällelig påverkan. Inom ramen för program för spetsforskningsenheter förnyas vetenskapen genom nya forskningsämnen, metoder, infallsvinklar och forskargrupper. Finansieringen för spetsforskningsenheter är ett samarbete med enheternas värdorganisationer som ger enheterna en möjlighet att bedriva långsiktig forskning och ta risker.
Spetsforskningsenheternas finansieringsperiod på åtta år är indelad i två delar (5 + 3 år).
Finlands Akademis centrala uppgift är att finansiera högklassig vetenskaplig forskning. Akademifinansierad forskning förväntas också ha vetenskapligt och samhälleligt genomslag. Forskningsresultaten ska vara offentliga och följa principerna för god vetenskaplig praxis. Forskningen ska således vara etisk och beakta principerna för hållbar utveckling. Forskningsdata och -material samt forskningens resultat ska vara fritt tillgängliga. Jämställdhet och lika behandling av forskare ska beaktas i forskningens genomförande.
Innan du fyller i ansökan i e-tjänsten (SARA), läs noggrant igenom utlysningstexten och Läs också-innehållet, särskilt finansieringsvillkoren.
Om det förekommer skillnader mellan utlysningstexten och finansieringsvillkoren är det villkoren som gäller. Om det förekommer skillnader mellan den finska versionen av utlysningstexten och den svenska eller engelska översättningen är det den finska texten som gäller.
Information om eventuella ändringar i ansökningsanvisningarna mellan det första och det andra utlysningssteget ges på denna sida.
Läs hela utlysningstexten på den här sidan. Skriv ut texten eller spara den i PDF-format via tryckknappen.
En spetsforskningsenhet är en forskningsenhet som redan per definition hör till eliten inom sitt forskningsområde och inte bara eftersträvar en sådan position. En spetsforskningsenhet kan bestå av en eller flera forskargrupper som arbetar i nära samarbete med varandra under en gemensam forskningsplan.
Finlands Akademi väljer till spetsforskningsenheter sådana enheter som uppvisar förmåga till förnyelse, hög vetenskaplig nivå och samhällelig påverkan. Inom ramen för program för spetsforskningsenheter förnyas vetenskapen exempelvis genom nya forskningsämnen, metoder, infallsvinklar och forskargrupper. Finansieringen för spetsforskningsenheter är ett samarbete med enheternas värdorganisationer som ger enheterna en möjlighet att bedriva långsiktig forskning och ta risker.
Akademin utser spetsforskningsenheterna utgående från en internationell bedömning och forskningspolitiska riktlinjer. Finansieringen beviljas för åtta år. De främsta bedömningskriterierna är forskningsplanens vetenskapliga kvalitet, främjandet av vetenskaplig förnyelse och vetenskapligt genomslag. Spetsforskningsenheternas finansieringsperiod på åtta år är indelad i två delar (5 + 3 år).
Finansieringen kan sökas av konsortier bestående av forskargrupper. Konsortieparterna kan representera en eller flera forskningsorganisationer.
Med en konsortieansökan menas en ansökan som byggts upp runt en gemensam forskningsplan, där varje konsortiepart ansöker om finansiering hos Akademin. Vi behandlar en konsortieansökan som en helhet, även om finansieringen beviljas skilt till varje delprojekt. Läs mer i anvisningarna för konsortieansökan.
Spetsforskningsenhetens direktör och gruppledare ska utöver doktorsexamen ha andra betydande bevis på vetenskapligt arbete. I regel är den ansvariga ledaren en forskare på professors- eller docentnivå. Den sökande ska dessutom ha nära anknytning till Finland för att möjliggöra ett flerårigt forskningsprojekt, och denna koppling ska framgå av ansökan.
Särskilda villkor och begränsningar
Finansieringen för spetsforskningsenheter är i första hand är avsett för avlöning av heltidsanställda forskare inom projektet samt för övriga projektkostnader. Lönekostnaderna för spetsforskningsenhetens ansvariga ledare kan dock med vissa begränsningar inkluderas i projektets totalkostnader. Läs mer om den ansvariga ledarens lön i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
Om du har pågående akademifinansiering ska du lämna in en mellanrapport för varje pågående projekt (inklusive delprojekt i konsortier) innan ansökningstiden går ut. Läs anvisningarna om mellanrapporten.
Medlemmar av Finlands Akademis styrelse, Akademins forskningsråd och rådet för strategisk forskning beviljas inte akademifinansiering under deras mandatperioder.
Finansiering beviljas inte till personer som har deltagit i planeringen av utlysningen på ett sätt som skulle ge dem konkurrensfördelar jämfört med övriga sökande.
Vi låter bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
I den aktuella utlysningen beviljas finansiering inte till direktörer, vice direktörer eller gruppledare för de enheter som ingår i programmet för spetsforskningsenheter 2018–2025. Finansiering beviljas inte heller till ledare av flaggskeppsprojekt. Finansiering kan beviljas till ledare av konsortier som finansieras av rådet för strategisk forskning (RSF), ifall de inte har överlappande RSF-finansiering efter 31.12.2022.
Den direktör, vice direktör eller gruppledare som nämns i enhetens preliminära ansökan kan inte bytas mellan utlysningens första och andra steg annat än av synnerligen vägande skäl.
Finlands Akademi bereder sig på att finansiera de enheter som valts till programmet för spetsforskningsenheter med sammanlagt ca 65 miljoner euro under den första femårsperioden. Finansieringen förverkligas under förutsättning att riksdagen beslutar att anvisa Finlands Akademi de nödvändiga medlen.
Finansieringsperioden för spetsforskningsenheterna inleds den 1 januari 2022. Finansieringsperioden bestäms enligt bedömningens resultat, men vanligen är den åtta år. Det första finansieringsbeslutet gäller perioden 1.1.2022–31.12.2026. Enhetens framsteg bedöms efter fyra verksamhetsår, och en eventuell förlängning beviljas för tiden 1.1.2027–31.12.2029. Det är inte möjligt att överföra finansiering från en finansieringsperiod till en annan.
Akademins forskningsfinansiering beviljas till en finländsk forskningsplats (vanligen ett universitet eller forskningsinstitut), såvida det inte finns särskilda skäl att inte göra det. Akademifinansierade forskare kan dock arbeta utomlands under finansieringsperioden.
I ansökan ska ingå en finansieringsplan enligt totalkostnadsmodellen(läs mer i finansieringsvillkoren). Av planen ska framgå den finansiering som söks från Akademin (högst 70 % av projektets totalkostnader). Läs anvisningarna om totalkostnadsmodellen.
Akademins finansiering kan täcka t.ex. sådana direkta forskningskostnader som uppkommer av
- forskargruppens löner
- ansvariga projektledarens lönekostnader i begränsad utsträckning
- lönefinansiering för forskare som återvänder till Finland
- nödvändiga utgifter för forskningens genomförande
- resor
- nationellt samarbete och nationell mobilitet
- internationellt samarbete och internationell mobilitet
- beredning av internationella projekt
- publicering (t.ex. publiceringsavgifter för open access-publicering).
Akademins finansiering kan inte användas för ekonomisk verksamhet.
Forskargruppens löner
De personer som anställs med Finlands Akademis forskningsbidrag ska i regel ha ett anställningsförhållande. Vi rekommenderar att anställningsförhållandet pågår under hela finansieringsperioden, om inte någon särskild orsak i anslutning till genomförandet av forskningsprojektet förutsätter ett kortare förhållande. Kortvariga forsknings-, utrednings eller andra uppdrag kan också genomföras i form av köptjänster om det är nödvändigt för projektet i fråga.
Vad förutsätts av forskningsplatsen?
Vi förutsätter att forskningsplatsen (t.ex. ett universitet) åtar sig att svara för projektets basresurser. Dessa beror på den forskning som ska genomföras, men vanligen är det fråga om samma resurser som forskningsplatsens övriga forskare har till sitt förfogande: arbets- och laboratorielokaler, apparatur (inkl. datorutrustning) samt telekommunikations-, telefon-, post-, kopierings- och bibliotekstjänster. När forskningsplatsen tar emot finansieringen ansvarar det för att eventuella utlåtanden och tillstånd från etiska kommittéer som behövs för forskningen har erhållits innan projektet inleds. Forskningsplatsen förbinder sig också till att övervaka att datahanteringsplanen kan genomföras vid forskningsplatsen och att åtgärderna följer god datahanteringspraxis. Läs mer om forskningsplatsens förbindelse.
I ansökan ska också uppges forskningsplatsens omkostnadsandel, lönebikostnader och koefficienten för effektiv arbetstid. Forskningsplatsen upprätthåller dessa uppgifter i Akademins e-tjänst.
Då forskningsplatsen är ett universitet eller ett forskningsinstitut ansöks finansieringen vanligen inklusive mervärdesskatt. Närmare anvisningar om mervärdesskatten fås av ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen. Akademin kan också under vissa villkor bevilja finansiering för mervärdesskatteandelar (se Mervärdesskatt på webben och anvisningarna i finansieringsvillkoren).
Finansieringsplan
I din ansökan ska du uppge en kostnadsberäkning med det uppskattade årliga finansieringsbehovet efter utgiftsslag. I ansökan ska också ingå en finansieringsplan, dvs. den finansiering som redan beviljats projektet och den som forskningsplatsen erbjuder om projektet förverkligas. Innan du lämnar in ansökan ska du komma överens om forskningsplatsens finansieringsandel med förvaltningen vid din organisation. I totalkostnaderna ska enbart ingå sådana kostnader som syns i forskningsplatsens bokföring. Den sökande ska kontrollera hos sin egen organisation om den finansiering som planerats som den egna finansieringsandelen lämpar sig för detta ändamål. Finansiering som söks från Akademin ska utgöra högst 70 % av projektets totalkostnader.
I den preliminära ansökan ska varje delprojekt utarbeta en egen kostnadsberäkning och indela den efter utgiftsslag i e-tjänsten på fliken Projektets finansiering (Funding for the project).
I den egentliga ansökan ska varje delprojekt utarbeta en egen kostnadsberäkning och indela den efter utgiftsslag. I ansökan ska den sökande uppge en kostnadsberäkning för den första finansieringsperioden; beräkningen ska innehålla enhetens uppskattade årliga finansieringsbehov. Kostnadsberäkningen ska vara så realistisk som möjligt. Kostnadsberäkningen motiveras i den egentliga ansökans forskningsplan, i vilken även uppges en kostnadsberäkning för hela projektet (första och andra finansieringsperioden). Samtliga forskningsutgifter motiveras i fritextfältet under e-tjänstens flik Projektets finansiering.
Ansvariga projektledarens lönekostnader
Akademins finansiering för forskningsprojekt är i första hand avsedd för avlöning av heltidsanställda forskare samt för övriga forskningskostnader.
Den ansvariga ledarens lönekostnader kan dock med vissa begränsningar inkluderas i projektets totalkostnader. Den ansvariga ledarens lön utreds under e-tjänstens flik Ansvariga ledarens lön.
Att inkludera ledarens lön i projektets totalkostnader (för att leda projektet)
Den ansvariga projektledarens avlöningskostnader för att leda projektet kan inkluderas i de totala projektkostnaderna i enlighet med det som uppges under e-tjänstens flik Ansvariga ledarens lön. En förutsättning är att ledarens uppgifter har klart specificerats i ansökan.
Avlöningskostnaderna får inte vara betydliga i förhållande till projektets totalkostnader. De bör proportioneras t.ex. så att ledarens arbetstid i ett fyraårigt projekt inte överstiger sex månader, vilket ungefär motsvarar 1,5 månader per år.
Att söka finansiering för ledarens lön (för att forska)
Akademin kan av särskilt vägande skäl med anknytning till forskningen bevilja sammanlagt högst ett års finansiering för avlöningen av den ansvariga ledaren (t.ex. arbete utomlands, återkomst från utlandet eller flyttning till en annan forskningsorganisation eller ett företag i Finland). Eventuellt företagssamarbete måste uppfylla vissa villkor (se anvisningarna i finansieringsvillkoren).
En förutsättning är att den ansvariga ledarens uppgifter och de forskningsrelaterade lönemotiveringarna tydligt beskrivs i e-tjänsten på fliken Ansvariga ledarens lön. För att finansieringen ska kunna användas för detta ändamål, måste det ha noterats i finansieringsbeslutets villkor.
Att avlöna en ledare utan anställningsförhållande
Om projektets ansvariga ledare inte har ett anställningsförhållande (t.ex. till ett universitet eller forskningsinstitut) ska hen i sin ansökan redogöra (e-tjänstens flik Ansvariga ledarens lön) för hur lönen täcks under finansieringsperioden.
Pensionerade forskare kan beviljas finansiering enligt samma kriterier som gäller för andra forskare.
Mobilitetsstöd inom forskningsprojekt
Mobilitetsstödet söks som en forskningskostnad som hänför sig till genomförandet av forskningsplanen. Stödet söks enligt praxis vid forskningsplatsen.
Uppgifterna om mobilitetsstödet ifylls i e-tjänsten på fliken Projektets finansiering under Resekostnader. Mobilitetsstödet ska motiveras. Läs mer om mobilitetsstödet i finansieringsvillkoren.
Att lämna in och komplettera ansökan
Ansökningstiden är bindande och gäller även konsortier. Det första utlysningssteget (för preliminära ansökningar) stänger den 28 oktober 2020 kl. 16.15 finsk tid. Det andra utlysningssteget (för egentliga ansökningar) stänger den 15 juni 2021 kl. 16.15 finsk tid.
Lämna in ansökan i god tid innan ansökningstiden går ut. Systemet godkänner bara sådana ansökningar som innehåller alla obligatoriska uppgifter. Konsortieledaren lämnar in konsortiets gemensamma ansökan. Ledaren kan inlämna konsortiets ansökan (Submit application) först efter att alla delprojekt har ifyllt sina ansökningar och markerat dem färdiga (Tag as complete).
Du kan göra ändringar i och komplettera en inlämnad ansökan ända tills ansökningstiden går ut. Du kan t.ex. byta bilagor i en inlämnad ansökan, men du måste göra det innan ansökningstiden går ut. Om du efter att ansökningstiden gått ut upptäcker betydande brister i din ansökan, ska du omedelbart kontakta utlysningens kontaktperson, som kan öppna ansökan för komplettering. Efter att du har kompletterat ansökan måste du lämna in den på nytt. Kompletteringen beaktas så långt det är möjligt, beroende på hur ansökan har fortskridit i bedömnings- och beslutsprocessen. Vi kan be dig att komplettera ansökan. Om du inte har kompletterat ansökan inom utsatt tid kan vi besluta att inte behandla den. Se till att din kontaktinformation (e-postadress) hålls uppdaterad.
Hur ansökan registreras vid Akademin
Enligt 17 § i förvaltningslagen och 8 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet är avsändaren ansvarig för att ansökan är mottagaren tillhanda inom utsatt tid. Ansökan anses registrerad (dvs. ärendet har inletts) då den elektroniska ansökan och de obligatoriska bilagorna har inlämnats i e-tjänsten. Systemet ger dig en e-postbekräftelse på att ansökan har lyckats till den e-postadress du har uppgett.
Offentlighet och dataskydd
De ansökningar och bilagor som lämnas in är i regel offentliga handlingar, med undantag av forskningsplaner, planskisser, abstrakt och mellanrapporter, där utgångspunkten är att de är sekretessbelagda. Du ska därför inte uppge sekretessbelagda uppgifter t.ex. i meritförteckningen. Som grund till detta ligger lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999). Akademin följer dataskyddslagstiftningen. Akademins integritetsskyddspolicy (enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning 2016/679) för forskningsfinansieringens personregister finns på vår webbplats på sidan Dataskydd.
Den preliminära ansökan inlämnas i utlysningens första steg och består av blanketter som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor. Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men vi ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning.
Den enhet som ansöker om status som spetsforskningsenhet gör och inlämnar ansökan som en konsortieansökan i Akademins e-tjänst.
De flesta av länkarna nedan leder till de ansökningsanvisningar som finns på vår webbplats.
Preliminära ansökans delar och innehåll i e-tjänsten (SARA)
Personuppgifter (Personal data)
- Personuppgifter
- Examina (senaste först); information om t.ex. föräldraledighet kan fyllas i under Tilläggsinformation
- Docenturer och professurer
Cv/meritförteckning
- Meritförteckning enligt mall, högst två sidor
Konsortieparter (Consortium parties)
- Uppgifter om varje part (namn, e-postadress, organisation och land)
- Läs anvisningarna om konsortieansökan.
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Forskningsprojektets titel på engelska och svenska/finska
- Forskningsområden (minst ett, högst fem). Bekanta dig med klassificeringen av forskningsområden.
- Nyckelord på engelska och svenska/finska
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken inklusive mellanslag
- Kort översikt över forskningens vetenskapliga och samhälleliga mål, forskningsmetoder och -material samt förväntade resultat och genomslag
- Läs mer om abstrakt.
Planskiss (Letter of intent)
- Maximilängd sex sidor
- Läs anvisningarna om planskissen.
- Se e-tjänstens anvisningar.
Viktigaste publikationer (Most relevant publications)
- Konsortiets högst 20 viktigaste publikationer för projektet
- Sök publikationer i publikationsdatatjänsten VIRTA. Se e-tjänstens anvisningar.
- Du kan också inmata uppgifter om publikationer manuellt. Obligatoriska uppgifter: författare, titel, publiceringsår, namn på serien/tidskriften och typ av publikation (syns inte i pdf-versionen av ansökan)
Forskningsetik (Research ethics)
- Etiskt tillstånd för projektet (ja/nej)
- Skyldig till oredlighet i forskningen (ja/nej). Vi låter bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
- De forskningsetiska frågorna beskrivs under punkt 4.1 i forskningsplanen.
- Läs mer om de etiska frågorna.
Projektets finansiering (Funding for the project)
- Projektets finansiering följer totalkostnadsmodellen. Akademins finansieringsandel av forskningskostnaderna uppgår till högst 70 procent.
- Innan du fyller i kostnadsberäkningen ska du välja forskningsplats på fliken Allmän beskrivning.
- Forskningsplatsen upprätthåller följande koefficienter: effektiv arbetstid, lönebikostnader, omkostnadsandel och mervärdesskatt.
- Kostnadsberäkningen ska basera sig på genomförandet av forskningsplanen och särskild uppmärksamhet ska fästas vid att den är realistisk.
- Forskningsplatsens förbindelse. Försäkra dig om att din forskningsplats (t.ex. universitet eller forskningsinstitut) förbinder sig till att stödja projektet. Läs mer om forskningsplatsens förbindelse.
Forskningskostnader (Research costs)
- På fliken Forskningskostnader (Research costs) ska du fylla i alla parters finansieringskällor för hela perioden 1.1.2022–31.12.2029.
Offentlig projektbeskrivning (Public project description)
- Maximilängd 1 000 tecken inklusive mellanslag
- Lättfattlig och klar projektbeskrivning på engelska och svenska/finska
- Den offentliga projektbeskrivningen hjälper Akademin att sprida information om forskningsprojektet. Beskrivningen sparas också i forskningsdatalagret, som sprider information om vetenskaplig forskning som bedrivs i Finland.
- Läs anvisningarna om projektbeskrivningen.
Fullmakt (Authorisation)
- Du kan ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
- Börja med att skriva in personens namn i fältet.
- Personen måste ha skapat ett konto i e-tjänsten (SARA).
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Bilagor (Appendices)
Bifoga endast de bilagor som vi begär och gör dem enligt givna anvisningar. Extra bilagor och sidor utöver tillåtet antal beaktas inte. Gör bilagorna på engelska och bifoga dem i pdf-format.
Obligatoriska bilagor
- Fullständig publikationsförteckning. Läs anvisningarna om publikationsförteckningens struktur.
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter.
- Du kan komplettera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson.
Den egentliga ansökan inlämnas i utlysningens andra steg och består av blanketter som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor. Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men vi ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning.
Inbjudna sökande kan bereda och lämna in egentliga ansökningar i Akademins e-tjänst fr.o.m. den 4 maj 2021. Ansökningstiden går ut den 15 juni 2021 kl. 16.15 finsk tid. Ansökningstiden är bindande.
Den egentliga ansökan görs som en konsortieansökan. Delprojektens ansökningar och bilagor sammanförs till konsortieledarens ansökan. Konsortieledaren lämnar in konsortiets gemensamma ansökan. Ledaren kan inlämna konsortiets ansökan (Submit application) först efter att alla delprojekt har ifyllt sina ansökningar och markerat dem färdiga (Tag as complete). Konsortieledaren bör följa hur ansökan färdigställs i e-tjänsten och hen svarar för att ansökan lämnas in inom utsatt tid.
Ansökan som lämnas in av enhetens direktör innehåller förutom uppgifterna för hens eget delprojekt också ett gemensamt abstrakt och en offentlig projektbeskrivning för enheten samt en gemensam forskningsplan för konsortiet.
Gruppledarna/Delprojektledarna fyller i sina egna ansökningsblanketter där de meddelar sitt eget delprojekts kostnadsberäkning och finansieringsplan samt alla övriga uppgifter som begärs.
De flesta av länkarna nedan leder till de ansökningsanvisningar som finns på vår webbplats.
Egentliga ansökans delar och innehåll i e-tjänsten (SARA)
Personuppgifter (Personal data)
- Personuppgifter
- Examina (senaste först); information om t.ex. föräldraledighet kan fyllas i under Tilläggsinformation
- Docenturer och professurer
Cv/meritförteckning
- Meritförteckning enligt mall, högst två sidor
Konsortieparter (Consortium parties)
- Uppgifter om varje part (namn, e-postadress, organisation och land)
- Läs anvisningarna om konsortieansökan.
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Forskningsprojektets titel på engelska och svenska/finska
- Forskningsområden (minst ett, högst fem). Bekanta dig med klassificeringen av forskningsområden.
- Nyckelord på engelska och svenska/finska
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken inklusive mellanslag
- Kort översikt över forskningens vetenskapliga och samhälleliga mål, forskningsmetoder och -material samt förväntade resultat och genomslag
- Läs mer om abstrakt.
Forskningsplan (Research plan)
- Maximilängd 20 sidor
- Se anvisningar om forskningsplanens struktur.
- Se e-tjänstens anvisningar.
Viktigaste publikationer (Most relevant publications)
- Konsortiets högst 20 viktigaste publikationer för projektet
- Sök publikationer i publikationsdatatjänsten VIRTA. Se e-tjänstens anvisningar.
- Du kan också inmata uppgifter om publikationer manuellt. Obligatoriska uppgifter: författare, titel, publiceringsår, namn på serien/tidskriften och typ av publikation (syns inte i pdf-versionen av ansökan)
Samarbetsparter (Collaborators)
- Specificera projektets samarbetsparter (namn, organisation, land, kort beskrivning av samarbetet)
- Samarbetsparternas meriter som är centrala för projektet samt motiveringar för valet av samarbetsparter beskrivs i forskningsplanens punkt 3.2.
- Till ansökan kan vid behov bifogas en samarbetsförbindelse. Läs mer om samarbetsförbindelsen.
Kopplingar (Affiliations)
- Infrastrukturer: Uppge vilka anläggningar, resurser eller datalager vid nationella eller internationella forskningsinfrastrukturer som projektet tänker använda. I menyn finns de infrastrukturer som ingår i Finlands vägvisare eller ESFRIs vägvisare. Övriga infrastrukturer ifylls i fritextfältet. Läs mer om forskningsinfrastrukturer.
- Spetsforskningsenheter: Läs mer om spetsforskningsenheter.
- Flaggskepp: Läs mer om flaggskeppsprogrammet.
Forskningsetik (Research ethics)
- Etiskt tillstånd för projektet (ja/nej)
- Skyldig till oredlighet i forskningen (ja/nej). Vi låter bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
- De forskningsetiska frågorna beskrivs under punkt 4.1 i forskningsplanen.
- Läs mer om de etiska frågorna.
Projektets finansiering (Funding for the project)
- Projektets finansiering följer totalkostnadsmodellen. Akademins finansieringsandel av forskningskostnaderna uppgår till högst 70 procent.
- Innan du fyller i kostnadsberäkningen ska du välja forskningsplats på fliken Allmän beskrivning.
- Forskningsplatsen upprätthåller följande koefficienter: effektiv arbetstid, lönebikostnader, omkostnadsandel och mervärdesskatt.
- Uppge finansieringsperioden.
- Uppge löner och övriga kostnader.
- Uppge övriga finansiärer och deras finansieringsandelar. Du ska omedelbart meddela oss om du efter att ha lämnat in din ansökan beviljas finansiering för samma ändamål från en annan källa.
- Motivera den finansiering som söks. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
- Man kan ansöka om finansiering för den ansvariga projektledaren (med vissa begränsningar) för projektledning och/eller forskning. Motiveringar för den ansvariga projektledarens lön skrivs under fliken Ansvariga projektledarens lön.
- Fråga förvaltningen vid din forskningsplats om hjälp då du fyller i budgetuppgifter. Noggrannare anvisningar om finansieringen ges i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Forskningsplatsens förbindelse. Försäkra dig om att din forskningsplats (t.ex. universitet eller forskningsinstitut) förbinder sig till att stödja projektet. Läs mer om forskningsplatsens förbindelse.
Forskningskostnader (Research costs)
- På fliken Forskningskostnader (Research costs) ska du fylla i alla parters finansieringskällor för hela perioden 1.1.2022–31.12.2029.
Ansvariga ledarens lön (Salary of principal investigator)
- Uppge motiveringar om den ansvariga ledarens lönekostnader ingår i finansieringsplanen.
- Man kan ansöka om finansiering för den ansvariga projektledaren (med vissa begränsningar) för projektledning och/eller forskning.
- Om ledaren inte har ett fast anställningsförhållande: uppge en plan för ledarens avlöning under finansieringsperioden.
- Anvisningarna om den ansvariga ledarens lön finns i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
Offentlig projektbeskrivning (Public project description)
- Maximilängd 1 000 tecken inklusive mellanslag
- Lättfattlig och klar projektbeskrivning på engelska och svenska/finska
- Den offentliga projektbeskrivningen hjälper Akademin att sprida information om forskningsprojektet. Beskrivningen sparas också i forskningsdatalagret, som sprider information om vetenskaplig forskning som bedrivs i Finland.
- Läs anvisningarna om projektbeskrivningen.
Fullmakt (Authorisation)
- Du kan ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
- Börja med att skriva in personens namn i fältet.
- Personen måste ha skapat ett konto i e-tjänsten (SARA).
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Bilagor (Appendices)
- Bifoga endast de bilagor som vi begär och gör dem enligt givna anvisningar. Extra bilagor och sidor utöver tillåtet antal beaktas inte.
- Bilagorna ska vara i pdf-format.
Konsortieledaren och delprojektledarna:
Obligatoriska bilagor:
- Fullständig publikationsförteckning. Läs anvisningarna om publikationsförteckningens struktur.
Bilagor i enskilda fall:
- Samarbetsförbindelse: Läs mer om samarbetsförbindelsen.
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter.
- Du kan komplettera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson.
Mellanrapport
- Om du har pågående akademifinansiering ska du lämna in en mellanrapport för varje pågående projekt (inklusive delprojekt i konsortier) innan ansökningstiden går ut. Läs anvisningarna om mellanrapporten.
- Se också e-tjänstens anvisningar.
Akademins finansiering beviljas på basis av referentgranskning, dvs. peer review. Vi anlitar främst utländska experter i den vetenskapliga bedömningen.
De preliminära ansökningarna bedöms genom att anlita enskilda internationella experter. Experterna utvärderar enhetens vetenskapliga kvalitet, planens genomförbarhet, förnyelseförmågan och mervärdet för vetenskapen. Dessutom bedöms forskarnas meriter och värdorganisationernas stöd till enheten.
Experten bedömer de ansökningar som anvisas hen och ger ett skriftligt utlåtande på varje ansökan. Bekanta dig med bedömningsskalan (på engelska).
Utlåtandena om de preliminära ansökningarna och planskisserna behandlas i en beredningsgrupp som består av medlemmar i Akademins forskningsråd. Efter behandlingen beslutar Akademins allmänna sektion utifrån skriftliga utlåtanden, beredningsgruppens syn samt egen prövning de enheter som kallas till utlysningens andra steg. Akademin ber de enheter som gått vidare att lämna in en egentlig ansökan.
De egentliga ansökningarna bedöms av expertpaneler. Panelerna intervjuar de sökande. Panelerna bedömer de ansökningar som anvisas dem och ger skriftliga utlåtanden på varje ansökan. Bekanta dig med bedömningsskalan (på engelska).
Utlåtandena om de egentliga ansökningarna och ansökningarna behandlas i en beredningsgrupp som består av medlemmar i Akademins forskningsråd. Efter behandlingen beslutar Akademins allmänna sektion utifrån skriftliga utlåtanden, beredningsgruppens syn och egen prövning de spetsforskningsenheter som väljs till programmet.
Bedömningskriterier:
- forskningens vetenskapliga kvalitet, innovativitet och nyhetsvärde samt dess genomslag i forskarsamhället
- sökandes/forskargruppens kompetens i fråga om projektets genomförande
- forskningsplanens genomförbarhet (inkl. forskningsetiska frågor)
- forskningsmiljöns och samarbetsnätverkens kvalitet
- mervärde av samarbetet mellan konsortieparter.
Läs de bedömningsfrågor med vilka ansökan bedöms i första och andra steget: bedömningsblankett för spetsforskningsenheter och bedömningsanvisninga . Akademins bedömningsanvisningar och -blanketter finns endast på engelska.
Varje panel rangordnar de ansökningar som fått betyget 5 eller 6.
Besluten om utlysningens första steg fattas i april 2021. De som gått vidare till det andra steget ska lämna in egentliga ansökningar i Akademins e-tjänst senast den 15 juni 2021. Akademins allmänna sektion beslutar vilka enheter som väljs till programmet i oktober 2021. Finansieringsbesluten fattas i december 2021 och januari 2022.
Informationen om finansieringsmottagarna (namn och projekttitlar) läggs ut på Akademins webbplats.
En konsortieansökan behandlas som en enda helhet. Då ett konsortium beviljas finansiering fattas ett skilt finansieringsbeslut för varje delprojekt i konsortiet. Finansieringen anvisas skilt till varje delprojekts forskningsplats.
Efter att den allmänna sektionen fattat besluten om vilka enheter som väljs till programmet inleds förhandlingar om enheternas målsättningar. De slutliga finansieringsbesluten fattas efter att förhandlingarna slutförts. Målet med förhandlingarna är att komma överens om forskningens mål och den slutliga budgeten.
Efter att finansieringsbeslutet har fattats får du ett automatiskt e-postmeddelande om det. Därefter kan du logga in på e-tjänsten och se om du fått bifall eller avslag, ta del av villkor och beslutsmotiveringar och läsa eventuella sakkunnigutlåtanden.
Hur finansieringen tas emot
Finansieringsvillkoren bifogas till ett positivt beslut. När du beviljats finansiering måste du utan dröjsmål kontrollera beslutet och godkänna finansieringen i e-tjänsten. Finansieringen måste godkännas i e-tjänsten inom åtta veckor från beslutsdagen, om inte annat nämns i beslutsmeddelandets särskilda villkor.
Uppdatera vid behov också den offentliga projektbeskrivningen, gör eventuella ändringar i de årliga delbetalningarna och bifoga den egentliga datahanteringsplanen innan du godkänner finansieringen. Efter att du godkänt finansieringen skickas ett meddelande till den person som gett forskningsplatsens förbindelse till din ansökan. Denna person måste också godkänna att finansieringen tas emot.
Finansieringen kan betalas ut först efter att både den sökande och forskningsplatsens representant har godkänt den. Efter detta meddelar systemet ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen om att finansieringen har beviljats och att finansieringen kan börja användas.
Vem kan ansöka?
Finansieringen kan sökas av konsortier bestående av forskargrupper. Konsortieparterna kan representera en eller flera forskningsorganisationer.
Med en konsortieansökan menas en ansökan som byggts upp runt en gemensam forskningsplan, där varje konsortiepart ansöker om finansiering hos Akademin. Vi behandlar en konsortieansökan som en helhet, även om finansieringen beviljas skilt till varje delprojekt.
Vilken är den genomsnittliga finansieringen för en spetsforskningsenhet?
Finansieringsbeloppet varierar enligt forskningsområde. Den genomsnittliga finansieringen är 1,1 miljoner euro per år, men den varierar från 0,6 miljoner euro till 1,8 miljoner euro enligt forskningen.
Vilka begränsningar gäller?
I den aktuella utlysningen beviljas finansiering inte till direktörer, vice direktörer eller gruppledare för de enheter som ingår i programmet för spetsforskningsenheter 2018–2025. Finansiering beviljas inte heller till ledare av flaggskeppsprojekt. Finansiering kan beviljas till ledare av konsortier som finansieras av rådet för strategisk forskning (RSF), ifall de inte har överlappande RSF-finansiering efter 31.12.2022.
Enheternas direktörer, vice direktörer eller gruppledare kan ha endast en ansökan i denna utlysning. En direktör, vice direktör eller gruppledare som nämns i den preliminära ansökan kan alltså inte bytas mellan utlysningens första och andra steg annat än av synnerligen vägande skäl.
Dessutom beviljas en spetsforskningsenhet inte annan finansiering från Akademin under enhetens tre första verksamhetsår. Denna begränsning gäller endast Akademins projektfinansiering, inte t.ex. finansieringen inom akademiprogram eller bidrag för anställning som akademiprofessor eller akademiforskare.
Vad betyder termerna direktör, vice direktör, ansvarig ledare, gruppledare och samarbetspart?
Direktören är konsortiets ansvariga ledare (på engelska principal investigator, PI). Konsortiets ansvariga ledare ansvarar för utarbetandet och inlämnandet av konsortiets ansökan samt för rapporteringen. Vice direktören är konsortiets ansvariga vice ledare. En gruppledare leder ett delprojekt i konsortiet. Samarbetsparterna kan vara finländska eller internationella forskare som har en central betydelse vid genomförandet av projekten.
Kan jag ansöka om finansiering från Akademins andra utlysningar år 2020 om jag deltar i en ansökan om finansiering för spetsforskningsenheter?
Ja, du kan också delta i Akademins andra utlysningar.
Vilka är ansökningstiderna för utlysningens olika steg?
Utlysning inom programmet för spetsforskningsenheter har två steg. I det första steget inlämnas planskisser jämte bilagor. Det första utlysningssteget (för preliminära ansökningar) öppnar den 1 september 2020 och stänger den 28 oktober 2020 kl. 16.15 finsk tid.
De som går vidare till det andra steget väljs ut på basis av bedömningens resultat. I utlysningens andra steg inlämnas egentliga ansökningar jämte bilagor. Det andra steget öppnar i april-maj 2021 och stänger den 15 juni 2021 kl. 16.15 finsk tid.
Finansieringsbesluten fattas i slutet av 2021. Finansieringsperioden inleds i januari 2022.
Kan spetsforskningsenheten ha en utländsk samarbetspart? Kan enheten betala lön till utländska samarbetsparter?
Akademins forskningsfinansiering beviljas huvudsakligen till finländska forskningsplatser. Spetsforskningsenheten kan dock samarbeta internationellt genom sina samarbetspartner eller så kan de finansierade forskarna arbeta utomlands under sin finansieringsperiod (forskarutbyte).
Vad är skillnaden mellan e-tjänstens flikar ’Funding for the project’ och ’Research costs’?
På fliken ’Funding for the project’ ska du fylla i den finansiering som söks från Akademin och den som kommer från värdorganisationen med ett förhållande på 70/30. Finansieringsperioden är det fem första åren, dvs. 1.1.2022–31.12.2026.
På fliken ’Research costs’ ska dy fylla i alla parters finansieringskällor för hela perioden 1.1.2022–31.12.2029.
Måste alla lämna in en mellanrapport över pågående akademifinansiering redan i utlysningens första steg?
Nej. Mellanrapporten ska ifyllas i e-tjänsten före utlysningens andra steg stänger. Läs anvisningarna om mellanrapporten.
Hur fyller jag i 20 publikationer för enheten?
Det finns två alternativ. Antingen fyller direktören alla 20 publikationer i sin egen ansökan eller så fyller varje part publikationerna som rör den egna forskningen i sin egen ansökan och direktören ser till att det totala antalet publikationer inte överstiger 20. Oavsett vilket alternativ som väljs syns alla publikationer under varandra i ansökan (pdf-versionen).
Vad är utlysningens finansieringsbudget?
Akademin bereder sig på att finansiera de enheter som valts till programmet för spetsforskningsenheter med sammanlagt ca 65 miljoner euro under den första femårsperioden. Finansieringen förverkligas under förutsättning att riksdagen beslutar att anvisa Akademin de nödvändiga medlen.
Kan man använda fotnoter i ansökan?
Nej, man kan inte använda fotnoter. Litteraturhänvisningarna skrivs in i texten, t.ex.: (namn, årtal eller [nummer]).
Hur bedöms ansökningarna?
Akademins finansiering beviljas på basis av referentgranskning, dvs. peer review. Vi anlitar främst utländska experter i den vetenskapliga bedömningen.
De preliminära ansökningarna bedöms av enskilda internationella experter.
De egentliga ansökningarna bedöms av expertpaneler. Panelerna bedömer de ansökningar som anvisas dem och ger skriftliga utlåtanden på varje ansökan. Dessutom intervjuar panelerna de sökande.