Rådet för strategisk forskning (RSF) programutlysning 2020: Informationsläskunnighet och kunskapsbaserat beslutsfattande (Literacy), utlysning för inbjudna sökande
Statsrådet har beslutit temaområdena och prioriteringen för strategisk forskning för år 2020.
Forskningsprogrammet Informationsläskunnighet och kunskapsbaserat beslutsfattande söker lösningar för hur information och kunskap kan användas kritiskt och konstruktivt som grund för beslutsprocesser och konkret verksamhet på såväl individuell som samhällelig nivå. Genomgående prioritetsområde är social gemenskap. Prioritetsområdet markerar att individen alltid är en del av samhället.
Rådet för strategisk forskning (RSF) vid Finlands Akademi finansierar långsiktig, lösningsinriktad och vetenskapligt högklassig forskning som syftar till att finna lösningar på betydande utmaningar och problem i samhället. Särdrag i RSF:s finansiering är bla.:
- Endast konsortier kan få finansiering och dessa ska följa konsortiestrukturen enligt RSF:s krav.
- Man kan betala lön från finansieringen till konsortiets ledare under hela finansieringsperioden. Rådet för strategisk forskning förutsätter att konsortiets ledare förbinder sig med tillräcklig arbetsinsats i ledningsuppgiften för konsortiet.
- Konsortiets sammansättning ska vara så balanserad som möjligt vad gäller könsfördelningen
- Finansieringen görs enligt totalkostnadsmodellen och är fullständig.
- En lösning av de samhälleliga utmaningarna kräver utöver forskning även aktiv genomslagsfokuserad interaktion mellan forskarna och dem som utnyttjar resultaten, från början av projektet till projektets slut.
- De finansierade konsortierna bildar en tematisk programhelhet som koordineras av en programledare som anställs av RSF.
RSF:s utlysning har två steg. Utlysningens första steg (preliminär ansökan) är öppet för alla som är behöriga att söka. I utlysningens andra steg deltar endast de sökande som RSF har inbjudit att inlämna egentliga ansökningar
Ledaren i ett RSF-konsortium ska ha avlagt doktorsexamen och ha docenttitel eller ha forskarerfarenhet på docentnivå. Finansiering kan sökas av konsortium som innehåller minst tre delprojekt och två forskininsplatser samt tre forskningsområden. Konsortiet bör även utnämna en interaktionsansvarig som ska vara kompetent inom sin egen bransch.
Den aktuella projekttiden är 3+3 år. RSF är bereder sig på att finansiera i de två nu öppna utlysningarna tillsammans totalt 8-12 projekt. I programmen bereder man sig att finansiera projekt för den första 3 års perioden med totalt ca. 34 miljoner euro. Projekten bör fästa uppmärksamhet på möjligast realistiska budgeter.
Innan du fyller i ansökan i e-tjänsten (SARA), läs noggrant igenom utlysningstexten nedan samt Läs också-innehållet, särskilt finansieringsvillkoren. Om det förekommer skillnader mellan utlysningstexten och finansieringsvillkoren är det villkoren som gäller.
Möjliga förändringar i utlysningen mellan första och andra steget meddelas på utlysningssidan.
Läs hela utlysningstexten nedan. Skriv ut texten eller spara den i pdf-format via tryckknappen nedan.
Forskningsprogrammet söker löningar för hur information och kunskap kan användas kritiskt och konstruktivt som grund för beslutsprocesser och konkret verksamhet på såväl individuell som samhällelig nivå.
Kunskap skapar en hållbar och konstruktiv grund för mellanmänsklig dialog, individuella val och samhälleliga beslutsprocesser. En viktig utmaning för forskningen och beslutssystemet gäller informationens tillförlitlighet och begriplighet. Vad som behövs idag är nya sätt att hantera information – informationsläskunnighet. Den väsentliga frågan är då hur informationen ska nå tillräckligt bred acceptans för att kunna fungera som grund för individuella handlingar och samhälleliga beslutsprocesser. Informationens ständigt expanderande volym i kombination med dess tilltagande fragmentering ställer växande krav inte bara på vår förmåga att tillägna oss information utan också det sätt på vilket det sker. Information kan användas selektivt så att man håller fast vid sina egna uppfattningar även i situationer där det finns fog för att revidera dem. En viktig aspekt är också de individuella skillnaderna i hur vi tillägnar oss information och kunskap. Som stöd i en tid av allt snabbare teknologisk utveckling behövs förmåga att hantera information och förståelse av olika informationsslag.
Både samhället och den enskilda individen har ett behov av att kunna hantera utmaningar i informationsmiljön, lära sig nya sätt att bilda uppfattningar på basis av information samt använda information som grund för beslut. Det handlar om villkoren och strukturerna för hur information och kunskap inhämtas, förmedlas och används inom samtliga samhällssektorer, även i det mänskliga livets olika dimensioner och i människans relation till sin omgivning. Utmaningarna är ofta synliga lokalt medan lösningarna däremot kan förutsätta ett globalt perspektiv.
Lösningarna kräver djupare uppfattningsförmåga om relationerna mellan olika slag av kunskap samt förståelse av allt snabbare beslutsprocesser. Därtill behövs forskning i de metoder och medel med vilka information och kunskap produceras, presenteras och omsätts i praktiken. Viktigt är att lösningarna inte utesluter någon och inte bidrar till ökad ojämlikhet.
Genomgående prioritetsområde är social gemenskap. Prioritetsområdet markerar att individen alltid är en del av samhället.
De medverkande forskarna och projektets interaktionspartners ska i allt projektarbete, börjande från projektplaneringen och måluppställningen, förbinda sig att följa en kollektiv arbetsmodell som inkluderar olika synvinklar (co-creation). I forsknings- och interaktionsarbetet är det viktigt att betona en i vid mening öppen och kommunikativ relation till det omgivande samhället och dess varierande aktörer.
Programfrågor
A. Vilka utmaningar fokuserar projektet på och vilken slags helhet bildar de?
B. På vilket sätt främjar den föreslagna forskningen och interaktionen förståelsen av de utmaningar som kunskaps- och informationsbaserade beslutsprocesser aktualiserar och hur stöder den kritisk och konstruktiv användning av information som grund för beslutsfattandet.
C. På vilket sätt kan den föreslagna forskningen och interaktionen ge konkreta möjligheter att använda kunskap som grund för beslutsfattning och som stöd i verksamheten?
D. På vilket sätt förbättrar den föreslagna kombinationen av forskningsområden och nätverket av interaktionspartners möjligheterna att nå de lösningar som programmet eftersträvar?
E. Hur inkluderas det genomgående prioritetsområdet i projektet på ett sådant sätt att en kollektiv arbetsmodell som inkluderar olika synvinklar (social gemenskap) gäller hela konsortiets forsknings- och interaktionsarbete, börjande från projektplaneringen och måluppställningen?
Endast konsortium kan ansöka RSF finansiering. RSF beviljar finansiering till s.k. RSF-konsortier, som har en annorlunda struktur jämfört med de konsortier som Finlands Akademi vanligen finansierar inom bidragsformerna akademiprojekt och akademiprogram.
Ett konsortium måste ha en ledare, en vice ledare, en interaktionsansvarig och arbetspaketsledare. I den egentliga ansökan måste dessutom anges en delprojektledare för varje delprojekt. Delprojektledaren ansvarar för projektets finansiering vid forskningsplatsen i fråga.
Ledaren, vice ledaren och arbetspaketsledarna i ett RSF-konsortium ska ha avlagt doktorsexamen och ha docenttitel eller ha forskarerfarenhet på docentnivå. Den interaktionsansvariga ska vara kompetent inom sin egen bransch, men hen behöver inte ha doktorsexamen.
Bekanta dej med instruktionerna för RSF-konsortium.
Ett exempel pä ett RSF-konsortium:
Ett RSF-konsortium ska baseras på äkta samarbete. Forskningen får inte vara för beroende av en enskild forskningsplats, forskningsgrupp eller disciplin. Det här förutsätter att det också finns tillräckliga resurser för att leda och samordna konsortiets verksamhet samt för interaktionsarbetet. Konsortiets sammansättning ska följa en så jämn könsfördelning som möjligt.
En delprojektledare måste ha kompetens till att leda ett delprojekt och i regel också ha avlagt doktorsexamen. I ansökningen bör man redogöra hur avlöningen av delprojektledaren organiseras under då projektets gång.
Finansieringen av strategisk forskning gynnar den finländska forskarvärlden och det finländska samhället överlag. Det kan också ingå utländska forskningsplatser i ett RSF-konsortium, men deras andel av finansieringen får inte vara betydlig.
Finansieringen kan inte användas för att stödja ekonomisk verksamhet (all verksamhet där varor eller tjänster erbjuds på den öppna marknaden). Om finansieringen söks av någon annan organisation än ett universitet, en yrkeshögskola eller ett forskningsinstitut, måste den sökande kontrollera sin behörighet och finansieringsvillkoren av utlysningens kontaktperson i god tid innan ansökan lämnas in. Om den sökande inte kontaktar kontaktpersonen äventyras behandlingen av hela konsortieansökan.
RSF-finansiering beviljas inte till enskilda näringsidkare.
Särskilda villkor och begränsningar
Ledare och/eller vice ledare av RSF-konsortier kan fungera i motsvarande roller i bara ett RSF finansierat konsortium. Ett undantag är ledare och vice ledare för följande RSF-konsortier som slutar 2021: Ett klimatneutralt och resurssnålt Finland (PIHI), Jämlikhet i samhället (EQUA) och Tekniska omvälvningar och institutioner i förändring (TECH), eftersom programmens finansieringsperioder innebär så få överlappningar.
En och samma person får vara delprojektledare och/eller arbetspaketsledare i högst en ansökan per RSF-program. Konsortieledaren måste försäkra sig om att ledarna är behöriga att ansöka om finansiering samt att de deltar i endast en ansökan per program.
Om en person är delprojektledare eller arbetspaketsledare i flera ansökningar kommer hen att tas bort från samtliga ansökningar innan bedömningen inleds. I detta fall går ansökningarna till bedömningen utan denna persons uppgifter och merit- och publikationsförteckningar.
Ledandet av RSF-konsortier begär en avsevärd arbetsinsats eftersom de är omfattande helheter. RSF förutsätter att konsortieledarna förbinder sig med en tillräcklig insats till sin ledningsposition. Ledare eller delprojektledare (gruppledare) av Finlands Akademis spetsforskningsenheter kan inte vara ledare eller vice ledare för RSF-konsortier.
Ansökan från en medlem i styrelsen för Finlands Akademi, forskningsråd eller i rådet för strategisk forskning beviljas inte finansiering för strategisk forskning under dennes mandatperiod.
Finansieringen kan inte sökas av personer som har deltagit i planeringen av det aktuella forskningsprogrammet på ett sätt som skulle ge dem konkurrensfördelar jämfört med övriga sökande.
Ändring av RSF-konsortiets sammansättning mellan preliminär ansökan och egentlig ansökan
Endast då särskilda skäl föreligger får man byta en konsortieledare eller arbetspaketsledare som nämnts i den preliminära ansökan. RSF-konsortiets sammansättning kan kompletteras endast i det fall att en komplettering rekommenderats i bedömningsutlåtandet efter första steget. Forsknings- och interaktionsplanens innehåll måste i regel förbli oförändrat. Man får inte ta bort konsortieparter.
Om RSF-konsortiets sammansättning ändras på grund av ovannämnda skäl måste ändringarna motiveras i den egentliga ansökans forsknings- och interaktionsplan. I dessa fall ska den sökande också kontakta programmets kontaktperson innan den egentliga ansökan lämnas in..
Den aktuella projekttiden är sex år. Ansökans forsknings- och interaktionsplan ska täcka hela den sexåriga finansieringsperioden. Finansieringen beviljas dock i två rater (3 + 3 år)
RSF är bereder sig på att finansiera i de två nu öppna utlysningarna tillsammans totalt 8-12 projekt. I programmen bereder man sig att finansiera projekt för första 3 års perioden med totalt ca. 34 miljoner euro. Projekten bör fästa uppmärksamhet på möjligast realistiska budgeter.
Det första finansieringsbeslutet görs för tiden 1.10.2020–30.9.2023. Framstegen i projekten granskas i slutet av den första finansieringsperioden, och en eventuell ny period beviljas för tiden 1.10.2023–30.9.2026. Det är inte möjligt att flytta finansiering från en finansieringsperiod till en annan. RSF:s kostnadsberäkning för en sexårsperiod ska upprättas så att finansieringen för den andra finansieringsperioden är ca 70 % av finansieringen för den första finansieringsperioden.
Löner
RSF förutsätter att konsortieledarna förbinder sig med en tillräcklig insats till sin ledningsposition. Finansieringen för strategisk forskning kan även användas för att betala lön till konsortiets ledare och en eventuell koordinator under hela finansieringsperioden. Avlöningsfinansieringen får dock inte överlappa med övrig lön som betalas med Akademins finansiering.
De personer som anställs med RSF:s finansiering ska stå i anställningsförhållande till sin forskningsplats. När det gäller forskningspersonal är finansieringen i första hand avsedd för att avlöna disputerade forskare.
Övriga bidragsberättigande kostnader
Finansieringen för strategisk forskning beviljas för forskning och därtill hörande interaktionsverksamhet. Finansieringen kan inte användas för att stödja ekonomisk verksamhet.
Man kan ansöka om RSF-finansiering för att täcka de avlöningskostnader och övriga kostnader som uppkommer av genomförandet av forsknings- och interaktionsplanen.
Bidragsberättigande kostnader är t.ex.
- kostnader för att genomföra interaktionsplanen
- forskningskostnader
- resekostnader
- kostnader för nationellt och internationellt samarbete samt mobilitet (som är av betydelse för projektets mål)
- kostnader för beredning av internationella projekt
- publiceringskostnader (t.ex. publiceringsavgifter för open access-publicering)
- revisionskostnader.
RSF:s finansiering kan inte användas för betydande anskaffningar av forskningsinfrastruktur.
Alla anskaffningar måste följa lagen om offentlig upphandling. Vid behov måste man också se till att eventuella upphandlingar konkurrensutsätts i enlighet med de förfaranden som nämns i lagen.
Vad förutsätts av forskningsplatsen?
Vi förutsätter att forskningsplatsen (t.ex. ett universitet) åtar sig att svara för projektets basresurser. Dessa beror på den forskning som ska genomföras, men vanligen är det fråga om samma resurser som forskningsplatsens övriga forskare har till sitt förfogande: arbets- och laboratorielokaler, apparatur (inkl. datorutrustning) samt telekommunikations-, telefon-, post-, kopierings- och bibliotekstjänster..
I den egentliga ansökan (andra skedet) ska anges också forskningsplatsens omkostnadsandel, lönebikostnader och koefficienten för effektiv arbetstid.
Då forskningsplatsen är ett universitet eller ett forskningsinstitut ansöks finansieringen vanligen inklusive mervärdesskatt. Närmare anvisningar om mervärdesskatten fås av ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen. Akademin kan också under vissa villkor bevilja finansiering för mervärdesskatteandelar (se Mervärdesskatt på webben och anvisningar i finansieringsvillkoren).
Finansieringsplan
I ansökan ska den sökande uppge en kostnadsberäkning för den första finansieringsperioden; beräkningen ska innehålla RSF-konsortiets uppskattade årliga finansieringsbehov. Kostnadsberäkningen ska vara så realistisk som möjligt Kostnadsberäkningen motiveras i den egentliga ansökans forsknings- och interaktionsplan, i vilken även uppges en kostnadsberäkning för hela projektet (första och andra finansieringsperioden). Hela projektets kostnadsberäkning fördelas så att kostnadsberäkningen för den andra finansieringsperioden får vara högst 70% av den första finansieringsperiodens kostnadsberäkning.
I den preliminära ansökan uppges kostnadsberäkningen som ett totalbelopp (alla delprojekt tillsammans) skilt för varje år.
I den egentliga ansökan ska varje delprojekt utarbeta en egen kostnadsberäkning och indela den efter utgiftsslag.
Samtliga forskningsutgifter motiveras i fritextfält under Projektets finansiering i e-tjänsten.
Mobilitetsersättning inom forskningsprojekt
All forskarmobilitet som utförs inom de projekt som finansieras av RSF måste vara målinriktad och den ska stödja programmålen. Mobiliteten måste dessutom stödja projektets genomförande, stärka forskarnas internationella nätverk och bidra till att ta fram ny kunskap. Den preliminära ansökan behöver inte innehålla en mobilitetsplan. När det gäller den egentliga ansökan måste mobilitetsplanen beskrivas på ansökningsblanketten.
Mobilitetsersättningen som betalas i forskningsprojekt är en skattebelagd ersättning som är oberoende av mållandet eller den period som forskaren vistas utomlands. Lönebikostnaderna innehålls från ersättningen:
- Forskare utan underhållsberättigade barn eller andra underhållsberättigade:1 050 euro/mån
- Forskare med underhållsberättigade barn eller andra underhållsberättigade:1 500 euro/mån
Mobilitetsersättningen söks i forskningsprojektets ursprungliga ansökan som en forskningskostnad som hänför sig till genomförandet av forskningsplanen. Den rekommenderade summan täcker de högre levnadskostnader som uppkommer av vistelsen utomlands.
Mobilitetsersättningen söks på fliken Projektets finansiering under Övriga kostnader. Resekostnaderna anges skilt under Resekostnader. Om forskaren och forskarens familj vistas utomlands minst sex månader kan finansiering sökas också för familjens resekostnader. Mobilitetsersättningen ska motiveras.
Att lämna in och komplettera ansökan
Ansökningstiden är bindande.
Lämna in ansökan (submit) i god tid innan ansökningstiden går ut. Systemet godkänner bara sådana ansökningar som innehåller alla obligatoriska uppgifter. Den preliminära ansökan görs som en enskild ansökan av konsortieledaren.
Den egentliga ansökan lämnas in av konsortieledaren. Ansökningen kan lämnas in (Submit application) först då alla delprojektledarna har markerat sina delansökningar som färdiga (Tag as complete).
Man kan göra ändringar i och komplettera en inlämnad ansökan ända tills ansökningstiden går ut. Du kan t.ex. byta bilagor i en inlämnad ansökan, men det måste göras innan ansökningstiden går ut. Om du efter att ansökningstiden gått ut upptäcker betydande brister i din ansökan, ska du omedelbart kontakta utlysningens kontaktperson, som kan öppna ansökan för komplettering. Efter att du har kompletterat ansökan måste du lämna in den på nytt. Kompletteringen beaktas så långt det är möjligt, beroende på hur ansökan har fortskridit i bedömnings- och beslutsprocessen. En väsentlig komplettering är t.ex. en inbjudan från ett utländskt universitet.
Om du efter inlämning av ansökan får finansiering från annat håll för samma ändamål som du har ansökt finansiering för från Akademin, ska du utan dröjsmål meddela detta.
Hur ansökan registreras vid Akademin
Enligt 17 § i förvaltningslagen och 8 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet är avsändaren ansvarig för att ansökan är mottagaren tillhanda inom utsatt tid. Ansökan anses registrerad (dvs. ärendet har inletts) då den elektroniska ansökan och de obligatoriska bilagorna har inlämnats i e-tjänsten. Systemet ger dig en e-postbekräftelse på att ansökan har lyckats till den e-postadress du har uppgett.
Offentlighet och dataskydd
De ansökningar och bilagor som lämnas in till Akademin är i regel offentliga handlingar, med undantag av sekretessbelagda forskningsplaner, planskisser, abstrakt och progressrapporter. Man ska därför inte uppge sekretessbelagda uppgifter t.ex. i meritförteckningen. Som grund till detta ligger lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999). Akademin följer dataskyddslagstiftningen. Akademins integritetsskyddspolicy (enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning 2016/679) för forskningsfinansieringens personregister finns på vår webbplats på sidan Dataskydd.
Den egentliga ansökan består av blanketter som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor. Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men vi ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning.
Egentliga ansökningar till RSF-utlysningen kan beredas och lämnas in i Akademins e-tjänst fr.o.m. den 11.3.2020. Ansökningstiden går ut den 28 april 2020 kl. 16.15 finsk tid. Ansökningstiden är bindande
Den egentliga ansökan görs som en konsortieansökan. Delprojektens ansökningar och bilagor sammanförs till konsortieledarens ansökan. Konsortiets ansökan kan lämnas in först efter att alla delprojekt har markerat sina ansökningar som färdiga. Konsortieledaren bör följa hur ansökan färdigställs i e-tjänsten och hen svarar för att ansökan lämnas in inom utsatt tid.
Den ansökan som ledaren av RSF-konsortiet lämnar in innehåller uppgifter om konsortieledarens eget delprojekt, projektets abstrakt och en projektbeskrivning samt den gemensamma forsknings- och interaktionsplanen. Till ansökan bifogas dessutom konsortiets vice ledarens samt arbetspaketsledarnas merit- och publikationsförteckningar (såtillvida de inte fungerar som delprojektledare).
Delprojektledarna fyller i sina egna ansökningsblanketter där de uppger delprojektets forskningskostnader samt alla övriga uppgifter som begärs.
Ansökans delar och innehåll i e-tjänsten (SARA)
Personuppgifter/cv (Personal data/CV)
- Personuppgifter
- Examina (senaste först); information om t.ex. föräldraledighet kan fyllas i under Tilläggsinformation
- Docenturer och professurer
- Cv/meritförteckning som bilaga enligt mall, högst två sidor
RSF-Konsortieparter (Consortium parties)
- Ledare i delprojekten (forskningsplats som mottar finansiering)
- Uppgifter om varje part (namn, e-post, organisation och land)
- Läs anvisningarna för RSF-konsortieansökan
Ansvarspersoner i RSF-Konsortiet (SRC Consortium composition)
- Vice ledare, ledare för arbetspaket, uppgifter om interaktionsansvarig (namn, e-post, organisation och land)
- I rullgardinsmenyn väljer man personens roll. Om det gäller ledare för arbetspaketet lägger man till arbetspaketets nummer från rullgardinsmenyn.
- Läs anvisningarna för RSF-konsortieansökan
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Forskningsprojektets titel på engelska och svenska/finska
- Forskningsområden (minst ett, högst fem)
- Nyckelord på engelska och svenska/finsk
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken
- Kort översikt över forskningens vetenskapliga och samhälleliga mål, forskningsmetoder och -material samt förväntade resultat och genomslag
- Läs mer om Abstrakt
Forskningsgrupper (Research teams)
- Gruppens uppgifter och medlemmar
- Effektiv arbetstid för gruppens medlemmar
Forskinings och interaktionsplan (Research and interaction plan)
- Maximalt 19 sidor.
- Se anvisningar om strukturen i RSF-konsortiets forsknings- och interaktionsplan
- Se anvisningar för e-tjänst
Viktigaste publikationer (Most relevant publications)
- Högst tio viktigaste publikationer för projektet
- Sök publikationer i publikationsdatatjänsten VIRTA Se e-tjänstens anvisningar
- Du kan också inmata uppgifter om publikationer manuellt. Obligatoriska uppgifter: författare, titel, publiceringsår, namn på serien/tidskriften och typ av publikation (syns inte i pdf-versionen av ansökan)
- Även delprojektledare kan lägga till publikationer, men konsortiets sammanlagda antal får inte överstiga tio.
- Sökande ska inte bifoga uppgifter om klassificering i publikationsforum (JUFO).
Samarbetsparter (Collaborators)
- Specificera projektets samarbetsparter (namn, organisation, land, kort beskrivning av nyttan/fördelen av samarbetet)
Mobilitet (Mobility)
- Projektets planerade mobilitet i Finland och internationellt, specificerad efter person
- Läs mer om mobilitetsersättningen i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod
- Läs mer om mobilitet (akademiprojekt, riktade akademiprojekt och akademiprogram)
Kopplingar (Affiliations)
- Forskningsinfrastrukturer som ingår i ESFRI-vägvisaren
- Andra forskningsinfrastrukturer
Etiska frågor (Ethical aspects)
- Etiskt tillstånd för projektet (ja/nej)
- Skyldig till oredlighet i forskningen (ja/nej)
- Akademin ska låta bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren.
- De forskningsetiska frågorna beskrivs under Genomförande, forskningsmetoder och -material i forskningsplanen.
- God vetenskaplig praxis.
Projektets finansiering (Funding for the project) – Enligt totalkostnadsmodellen
- Finansieringsperiod, effektiv arbetstid, lönebikostnader, omkostnadsandel och mervärdesskatt (moms)
- Löner och övriga kostnader
- Motiveringar för den finansiering som söks. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk
- Fråga förvaltningen vid din forskningsplats om hjälp då du fyller i budgetuppgifter. Noggrannare anvisningar om finansieringen ges i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Forskningsplatsens förbindelse. Försäkra dig om att din forskningsplats (t.ex. universitet eller forskningsinstitut) förbinder sig till att stödja projektet.
Offentlig projektbeskrivning (Public project description)
- Maximilängd 1 000 tecken
- Lättfattlig och klar projektbeskrivning på engelska och svenska/finska
- Den offentliga projektbeskrivningen hjälper Akademin att sprida information om forskningsprojektet.
- Läs mera om Den offentliga projektbeskrivningen
- forskningsprojektets ämne och motivering
- det material och de forskningsmetoder som ska utnyttjas (intervjuer, statistiskt material, arkivmaterial osv.)
- var forskningen utförs
- forskningens betydelse för samhället och vetenskapen samt dess mål
- andra intressanta aspekter
- om relevant, en länk till forskarens webbplats, om den innehåller mer information om ämnet
- om relevant, hänvisningar till tidigare publikationer som är lättillgängliga på allmänna bibliotek eller på internet.
Fullmakt (Authorisation)
- Du kan ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
- Börja med att skriva in personens namn i fältet.
- Personen måste ha skapat ett konto i Akademins e-tjänst (SARA).
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Bilagor
Till ansökan bifogas endast de begärda bilagorna och dessa ska vara enligt anvisningar. Den maximala längden som anges i anvisningarna får inte överskridas. Rubricera tydligt varje dokument eller del av dokument (t.ex. CV [namn], Publications [N.N.]), detta underlättar bedömarnas arbete. Bilagorna upprättas på engelska och de bifogas ansökan i pdf-format i e-tjänsten vid punkten Bilagor. Undantag är konsortieledarens och delprojektledarnas meritförteckningar, vilka bifogas ansökan vid fältet Personuppgifter/cv. För varje person bifogas merit- och publikationsförteckning endast en gång, trots att personen skulle ha flera roller i konsortiet. Sökande ska inte bifoga uppgifter om klassificering i publikationsforum (JUFO).
Obligatoriska bilagor
Konsortiets ledare
- Rubricera dokumenten och/eller olika sidor i dokumenten tydligt (exempelvis då filen innehåller både CV och publikationsförteckning eller uppgifter om flera personer)
- Meritförteckning/CV bifogas ansökan under fliken Personuppgifter/CV (Personal data/CV), längd högst två sidor, namnges enligt formen [efternamn]_cv
- Förteckning över de 10 viktigaste publikationerna, högst en sida (kan innehålla en länk till en längre publikationsförteckning). Bilagan namnges enligt formen [efternamn]_pub
- Datahanteringsplan: gör planen med hjälp av DMPTuuli eller enligt anvisningar på Akademins webbplats (1–3 sidor).
- Meritförteckningar från ledare som inte fungerar som ledare för delprojekt samt från interaktionsansvarig (var och en högst två sidor) och förteckningar över de 10 viktigaste publikationerna (högst 1 sida) i samma fil. Dessa högst 3-sidiga bilagor namnges enligt formen [efternamn]_cv_and_pub
- Meritteckning för vice konsortieledare (högst 2 sidor) och en förteckning över de 10 viktigaste publikationerna (högst 1 sida), namnges enligt formen [efternamn]_cv_and_pub
Ledare för delprojekt
- Meritförteckning/CV bifogas ansökan under fliken Personuppgifter/CV (Personal data/CV), längd högst två sidor. Bilagan namnges enligt formen [efternamn]_cv
- Förteckning över de 10 viktigaste publikationerna, högst en sida (kan innehålla en länk till en längre publikationsförteckning). Bilagan namnges enligt formen [efternamn]_pub
Fallspecifika bilagor
Ledare för konsortium och/eller delprojekt
- Utlåtande av etisk kommitté eller djurförsöksnämnden.
- Inbjudan från utländskt universitet eller forskningsinstitut om arbetet eller en del av det utförs utomlands; rekommendationsbrev får inte bifogas ansökan.
- Progressrapport om projekt som sökande lett och som finansierats av Akademin och som man ännu inte har lämnat slutrapport om.
- Samarbetsavtal (letter of commitment) från samarbetspartner som nämns i ansökan.
- Redogörelse över erhållet statsstöd (organisationer som utövar finansiell verksamhet)
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter.
- Du kan komplettera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson
Sammandrag av uppdrag som krävs av konsortieparter i e-tjänsten (SARA):
Konsortieledare |
Ledare för delprojekt |
fyller i och kontrollerar sina egna personuppgifter samt bifogar CV |
fyller i och kontrollerar sina egna personuppgifter samt bifogar CV |
namnger RSF-konsortiets parter (delprojektledare) |
|
namnger RSF-konsortiets ansvarspersoner (konsortiets vice ledare, ledare för arbetspaketen och interaktionsansvariga) |
|
fyller i en allmän beskrivning av sitt eget projekt (uppgifter om forskningsplats, namn på forskningsprojektet, forskningsområden, termer) |
fyller i en allmän beskrivning av sitt eget projekt (forskningsplatsens uppgifter) |
gör en gemensam abstrakt |
|
namnger medlemmarna i sin egen forskningsgrupp och beskriver gruppens uppgifter i projektet. Bedömer den effektiva arbetstiden för varje medlem i gruppen. |
namnger medlemmarna i sin egen forskningsgrupp och beskriver gruppens uppgifter i projektet. Bedömer den effektiva arbetstiden för varje medlem i gruppen. |
gör en gemensam forskningsplan |
|
fyller i de viktigaste publikationerna för konsortieprojektet Konsortiet kan ha högst 10 publikationer. |
fyller i /kompletterar för egen del de viktigaste publikationerna för konsortieprojektet |
fyller i uppgifter om samarbetsinstanser för sitt eget delprojekts del |
fyller i uppgifter om samarbetsinstanser för sitt eget delprojekts del |
fyller i mobilitetsplan för egen del |
fyller i mobilitetsplan för egen del |
anger eventuella kontakter för egen del i infrastruktur, spetsforskningsenhet eller flaggskeppsprogram |
anger eventuella kontakter för egen del i infrastruktur, spetsforskningsenhet eller flaggskeppsprogram |
meddelar om projektet behöver tillstånd av den etiska kommittén (vid behov) och svarar på etiska frågor för egen del |
svarar på etiska frågor för egen del |
gör en kostnadsberäkning och finansieringsplan för sitt eget delprojekt |
gör en kostnadsberäkning och finansieringsplan för sitt eget delprojekt |
ber om en förbindelse från sin egen forskningsplats |
ber om en förbindelse från sin egen forskningsplats |
skriver en gemensam offentlig beskrivning av projektet |
|
bifogar sin egen publikationsförteckning |
bifogar sin egen publikationsförteckning |
lägger till merit- och publikationsförteckningar för arbetspaketens ledare som inte verkar som ledare för delprojekt samt för interaktionsansvarig. |
|
bifogar konsortiets gemensamma datahanteringsplan |
|
bifogar etiska utlåtanden för hela konsortiets del |
|
bifogar inbjudan från utländskt universitet eller forskningsinstitut för egen del |
bifogar inbjudan från utländskt universitet eller forskningsinstitut för egen del |
bifogar framstegsrapport om egen finansiering från Akademin som ännu inte rapporterats |
bifogar framstegsrapport om egen finansiering från Akademin som ännu inte rapporterats |
Finansieringen av den strategiska forskningen baseras på bedömning av forsknings- och interaktionsplanen och på de sökandes meriter. Bedömningen betonar mervärdet som konsortiet ger för genomförandet av RSF-programmets mål.
De preliminära ansökningarna bedöms av en panel som består av både finländska och utländska experter inom olika vetenskapsgrenar, tvärvetenskaplighet och samhällelig relevans. Ansökningarna förväntas ha stort samhälleligt genomslag och de ska vara vetenskapligt högklassiga.
Aspekter som granskas i bedömningen av de preliminära ansökningarna är
- förenlighet med utlysningen
- vetenskaplig nivå
- samhällelig relevans och samhälleligt genomslag.
De preliminära ansökningarna bedöms i en panel där medlemmarna är både inhemska och internationella experter inom olika vetenskapsområden och i tvärvetenskaplig och samhällelig betydelse. Ansökningarna måste ha både samhälleligt genomslag och vara av hög vetenskaplig kvalitet.
Bedömningspanelen begrundar svaren på följande frågor när de granskar de preliminära ansökningarna:
Strategic research programme call: letter of intent review questions |
Guiding questions:
|
Panelen bedömer alla de ansökningar som anvisats den och bereder ett skriftligt utlåtande på varje ansökan med beaktande av den diskussion som förts i panelen och de preliminära utlåtandena. Panelen utnyttjar betygsskalorna för både samhällelig relevans och vetenskaplig kvalitet, men panelen betygsätter inte ansökningarna. I stället indelar panelen ansökningarna i tre grupper (A–C) efter hur starkt den rekommenderar att ansökan inkallas till det andra utlysningssteget.
RSF beslutar vilka konsortier går vidare till det andra steget på basis av utlåtandena och efter eget avvägande. RSF ber konsortierna att lämna in en egentlig ansökan
De egentliga ansökningarna av de konsortier som gått vidare till utlysningens andra steg bedöms i två paneler. Den ena panelen bedömer ansökningarnas förenlighet med programmet och samhälleliga relevans och genomslag, den andra panelen bedömer den vetenskapliga kvaliteten. Båda panelerna utdelar vitsord (1-6) enligt sina egna betygsskalor.
Relevanspanelen, som består av finländska och utländska experter, bedömer de framförda projekten på basis av samhällelig relevans och samhälleligt genomslag. Den analyserar också hur ansökan motsvarar programmets mål.
Den vetenskapliga panelen, som består av internationella experter, bedömer den vetenskapliga kvaliteten av forsknings- och interaktionsplanerna.
RSF utnyttjar bedömningen från relevans- och vetenskapliga paneler när de beslutar om projekt som finansieras.
Nedan presenteras bedömningsfrågorna för den egentliga ansökan i panelen för samhällelig relevans och i den vetenskapliga panelen samt bedömningsskalorna med verbala beskrivningar som används i dessa.
Akademin kan på motiverade grunder låta bli att bedöma eller granska ansökan. Motiveringarna presenteras på webbplatsen vid Bedömningskriterier.
Projekt som inbjuds till utlysningens andra skede väljs i mars 2020. De som väljs ut att gå vidare ombeds skicka den egentliga ansökan i Akademins e-tjänst senast den 28.4.2020. RSF fattar finansieringsbeslut senast i september 2020.
På Akademins webbplats publiceras namn och rubriker på ansökan för dem som beviljas finansiering.
Konsortieansökan handläggs i Akademin som en helhet. Om man beslutar att finansiera konsortiet görs ett separat finansieringsbeslut för varje delprojekt och finansieringen riktas till forskningsplatsen för varje delprojekt.
Efter beslutfattandet kan RSF eventuellt förhandla med de valda RSF-konsortierna om målsättningen före det slutliga finansieringsbeslutet. Avsikten med förhandlingarna är att komma överens om gemensamma forskningsrelaterade mål och mål för interaktionsarbetet samt om den slutliga budgeten. Vid slutet av förhandlingarna förbinder sig representanterna för konsortierna att följa de överenskomna målen genom att underteckna ett förbindelsedokument.
När finansieringsbeslutet har fattats får du ett automatiskt meddelande till din e-post. När du fått meddelandet kan du logga in på e-tjänsten med dina koder och läsa finansieringsbeslutet, motiveringar för det samt villkor för beviljad finansiering. Samtidigt får du ett expertutlåtande om din ansökan.
Hur finansieringen tas emot
När du beviljats finansiering måste du utan dröjsmål kontrollera och godkänna den i e-tjänsten. Kontrollera och vid behov uppdatera den offentliga projektbeskrivningen innan du godkänner finansieringen. Efter att du godkänt finansieringen skickas ett meddelande till den person som gett forskningsplatsens förbindelse till din ansökan. Denna person måste också godkänna att finansieringen tas emot.
Finansieringen kan betalas ut först efter att både den sökande och forskningsplatsens representant har godkänt den. Efter detta meddelar systemet ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen om att finansieringen har beviljats och att finansieringen kan börja användas.