Specialfinansiering för forskning om covid-19-epidemin och begränsningen av dess effekter
- Finansieringen söks av forskningsorganisationer, varje organisation med en ansökan; forskningsorganisationen sammanslår delansökningarnas planer.
Syftet med denna specialfinansiering av Finlands Akademi är att stödja och påskynda forskning kring den pågående koronavirusepidemin, minskningen av dess effekter och utnyttjandet av forskningsresultaten i samhället. Målet är att snabbt omdirigera pågående forskning till att stödja kampen mot och lindringen av följderna av covid-19-epidemin.
Den forskningsorganisation som ansöker om finansiering ska i sin ansökan beskriva de forskningsprojekt (nedan delansökningar) som bedriver forskning som är relevant med tanke på denna utlysning. Den forskning som delansökningarna bedriver har redan direkt samband med eller kan inriktas på covid-19-epidemin eller på dämpandet och/eller förebyggandet av epidemins effekter. Ansökan ska innehålla en trovärdig plan över delansökningarnas och deras ansvariga ledares möjligheter att genom forskning eller andra metoder stödja samhällets förmåga att klara epidemin och dess konsekvenser för samhället och individer.
Den forskning som Finlands Akademi finansierar måste vara offentlig och den måste utföras enligt god vetenskaplig praxis. Forskningen ska vara etisk och beakta principerna för hållbar utveckling; forskningsdata och -material samt forskningens resultat ska vara fritt tillgängliga.
Innan du fyller i ansökan i e-tjänsten (SARA), läs noggrant igenom utlysningstexten nedan samt Läs också-innehållet uppe till höger, särskilt finansieringsvillkoren. Om det förekommer skillnader mellan utlysningstexten och finansieringsvillkoren är det villkoren som gäller. Om det förekommer skillnader mellan den finska versionen av utlysningstexten och den svenska eller engelska översättningen är det den finska texten som gäller.
Läs hela utlysningstexten på den här sidan. Skriv ut texten eller spara den i PDF-format via tryckknappen.
Syftet med denna specialfinansiering är att stödja och påskynda forskning kring epidemin och utnyttjandet av forskningsresultaten i samhället. Finansieringen beviljas inom alla forskningsområden för projekt som rör SARS-CoV-2-viruset och den covid-19-epidemi som det orsakar, de samhälleliga konsekvenserna av epidemin samt förebyggande och/eller begränsning av epidemins negativa effekter. Målet är att omdirigera pågående forskning till att stödja kampen mot och lindringen av följderna av covid-19-epidemin.
Genom specialfinansieringen vill Finlands Akademi på ett mångsidigt sätt stödja t.ex. sådan forskning som är relevant, aktuell och genomförbar med tanke på temat, göra det möjligt att göra forskningsdata och -resultat tillgängliga för andra forskare och samhället, främja användningen av forskningsbaserad kunskap för att dämpa epidemins effekter och i större utsträckning stödja utnyttjandet av forskningsbaserad kunskap i samhället.
Med finansieringen kan man inte inleda helt ny forskning eller lansera nya samarbetskonsortier, utan finansieringen är avsedd för att inrikta pågående verksamhet eller för att på ett mer omfattande sätt utnyttja resultaten av forskning som redan som sådan är relevant med tanke på covid-19-epidemin.
Finansieringen kan sökas av forskningsorganisationer (universitet, högskolor, forskningsinstitut och andra forskningsorganisationer) som har pågående akademifinansierad forskning som är relevant för utlysningens mål. De ansvariga projektledarna för delansökningarna ska ha pågående finansiering under ansökningstiden (på sista ansökningsdagen den 28 april 2020).
Särskilda villkor och begränsningar
Konsortieansökningar godkänns inte. Ett och samma projekt (beslut) som finansierats av Akademin kan inlämna endast en delansökan. Man kan inte lämna in delansökningar som har finansierats genom internationella samutlysningar, t.ex. ERA-NET-utlysningar.
Medlemmar av Finlands Akademis styrelse, Akademins forskningsråd och rådet för strategisk forskning beviljas inte akademifinansiering under deras mandatperioder.
Finansiering beviljas inte till personer som har deltagit i planeringen av utlysningen på ett sätt som skulle ge dem konkurrensfördelar jämfört med övriga sökande.
Finansieringen beviljas för en viss tid. Forskningsorganisationen kan ansöka om högst 200 000 euro per delansökan som nämnts i ansökan. Utlysningens totalbudget är ca 8,45 miljoner euro.
Finansieringsperioden kan inledas retroaktivt den 1 februari 2020 och avslutas den 31 december 2021.
Bidraget är i första hand är avsett för avlöning av heltidsanställda forskare inom projektet samt för övriga projektkostnader.
I ansökan ska ingå en finansieringsplan enligt totalkostnadsmodellen. Av planen ska framgå den finansiering som söks från Akademin (högst 70 % av projektets totalkostnader). Läs anvisningarna om totalkostnadsmodellen.
Finansiering från Akademin kan sökas för att täcka samma kostnader som i det ursprungliga delansökningsprojektet och dessutom stöds tillgängliggörande av forskningsdata och forskningsresultat för forskare och samhället.
Akademins finansiering kan inte användas för ekonomisk verksamhet.
Forskargruppens löner
De personer som anställs med Finlands Akademis forskningsbidrag ska i regel ha ett anställningsförhållande. Vi rekommenderar att anställningsförhållandet ska pågå under hela finansieringsperioden, om inte någon särskild orsak i anslutning till genomförandet av forskningsprojektet förutsätter ett kortare förhållande. Kortvariga forsknings-, utrednings eller andra uppdrag kan också genomföras i form av köptjänster om det är nödvändigt för projektet i fråga.
Vad förutsätts av forskningsplatsen?
Vi förutsätter att forskningsplatsen (t.ex. ett universitet) åtar sig att svara för projektets basresurser. Dessa beror på den forskning som ska genomföras, men vanligen är det fråga om samma resurser som forskningsplatsens övriga forskare har till sitt förfogande: arbets- och laboratorielokaler, apparatur (inkl. datorutrustning) samt telekommunikations-, telefon-, post-, kopierings- och bibliotekstjänster. När forskningsplatsen tar emot finansieringen förbinder den sig till att delansökans planer kan genomföras också under undantagsförhållanden och inom den planerade tiden med beaktande av myndighetsbestämmelser. Läs mer om forskningsplatsens förbindelse.
I ansökan ska anges också forskningsplatsens omkostnadsandel, lönebikostnader och koefficienten för effektiv arbetstid.
Då forskningsplatsen är ett universitet eller ett forskningsinstitut ansöks finansieringen vanligen inklusive mervärdesskatt. Närmare anvisningar om mervärdesskatten fås av ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen. Akademin kan också under vissa villkor bevilja finansiering för mervärdesskatteandelar (se Mervärdesskatt på webben och anvisningarna i finansieringsvillkoren).
Finansieringsplan
I ansökan ska den sökande uppge en kostnadsberäkning med det uppskattade årliga finansieringsbehovet efter utgiftsslag. I ansökan ska också ingå en finansieringsplan, dvs. den finansiering som redan beviljats delansökan och den som forskningsplatsen erbjuder om projektet förverkligas. Innan ansökan lämnas in ska den sökande komma överens om forskningsplatsens finansieringsandel med förvaltningen vid sin egen organisation. Eftersom ett projekts totalkostnader inte ska innehålla sådana kostnader som inte syns i forskningsplatsens bokföring ska den sökande kontrollera hos sin egen organisation om den finansiering som planerats som den egna finansieringsandelen lämpar sig för detta ändamål. Finansiering som söks från Akademin ska utgöra högst 70 % av delansökans totalkostnader. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
Samtliga forskningsutgifter motiveras i fritextfältet under e-tjänstens flik Projektets finansiering.
Ansökningstiden går ut den 28 april 2020 kl. 16.15 finsk tid. Ansökningstiden är bindande.
Att lämna in och komplettera ansökan
Ansökan påbörjas av en ansvarig person som godkänts av universitetet. Den ansvariga personen lämnar in den färdiga ansökan i Akademins e-tjänst. Samma person kan inte lämna in ansökan och ge forskningsplatsens förbindelse.
Den ansvariga personen kan ge fullmakt till en eller flera personer så att de kan läsa eller redigera en oavslutad ansökan i e-tjänsten. Fullmakt ges i e-tjänsten under fliken Fullmakt (Authorisation). Observera att fullmakten är giltigt endast när utlysningen är öppen.
Lämna in ansökan i god tid innan ansökningstiden går ut. Systemet godkänner bara sådana ansökningar som innehåller alla obligatoriska uppgifter. Man kan göra ändringar i och komplettera en inlämnad ansökan ända tills ansökningstiden går ut. Om du efter att ansökningstiden gått ut upptäcker betydande brister i din ansökan, ska du omedelbart kontakta utlysningens kontaktperson, som kan öppna ansökan för komplettering. Efter att du har kompletterat ansökan måste du lämna in den på nytt. Kompletteringen beaktas så långt det är möjligt, beroende på hur ansökan har fortskridit i bedömnings- och beslutsprocessen. Vi kan be den sökande att komplettera ansökan. Om sökanden inte har kompletterat sin ansökan inom utsatt tid, kan vi besluta att inte behandla ansökan.
Hur ansökan registreras vid Akademin
Enligt 17 § i förvaltningslagen och 8 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet är avsändaren ansvarig för att ansökan är mottagaren tillhanda inom utsatt tid. Ansökan anses registrerad (dvs. ärendet har inletts) då den elektroniska ansökan och de obligatoriska bilagorna har inlämnats i e-tjänsten. Systemet ger dig en e-postbekräftelse på att ansökan har lyckats till den e-postadress du har uppgett.
Offentlighet och dataskydd
Efter att finansieringsbesluten har fattats är ansökningen och dess bilagor offentliga. Som grund till detta ligger lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999). Akademin följer dataskyddslagstiftningen. Akademins integritetsskyddspolicy (enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning) för forskningsfinansieringens personregister finns på vår webbplats på sidan Dataskydd.
Ansökan består av blanketter som ifylls i Akademins e-tjänst samt av delansökningar som lämnas in som bilagor.
Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men vi ber dig att lämna in din ansökan på engelska.
Ansökans delar och innehåll i e-tjänsten (SARA)
Personuppgifter
- Personuppgifter för den sökande/organisationens ansvariga person
Forskningsplats
- Forskningsplats
- Forskningsplats, om annan
- Forskningsplatsens webbplats
Projektets finansiering (Funding for the project)
- Projektets finansiering följer totalkostnadsmodellen. Akademins finansieringsandel av forskningskostnaderna uppgår till högst 70 procent.
- Ange finansieringsperiod (1.2.2020–31.12.2021), effektiv arbetstid, lönebikostnader, omkostnadsandel och mervärdesskatt.
- Uppge löner och övriga kostnader.
- Uppge övriga finansiärer och deras finansieringsandelar. Du ska omedelbart meddela oss om du efter att ha lämnat in din ansökan beviljas finansiering för samma ändamål från en annan källa.
- Motivera den finansiering som söks. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
Fråga förvaltningen vid din forskningsplats om hjälp då du fyller i budgetuppgifter. Noggrannare anvisningar om finansieringen ges i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Forskningsplatsens förbindelse. Försäkra dig om att din forskningsplats (t.ex. universitet eller forskningsinstitut) förbinder sig till att stödja projektet. Läs mer om forskningsplatsens förbindelse. Samma person kan inte lämna in ansökan och ge forskningsplatsens förbindelse.
Ansvariga projektledarens lön
- Motiveringar, om delansökans ansvariga ledares lönekostnader ingår i finansieringsplanen
- Man kan ansöka om finansiering för delansökans ansvariga projektledare (med vissa begränsningar) för projektledning och/eller forskning. I denna utlysning kan den ansvariga ledaren undantagsvis beviljas lönefinansiering för högst tolv månader.
- Om delansökans ledare inte har ett fast anställningsförhållande ska en plan för ledarens avlöning under hela finansieringsperioden uppges.
Sammandrag
- Sammandragets längd är högst en sida.
- Motiveringar varför just dessa akademifinansierade projekt har utvalts
- Akademins beslutsnummer och de ansvariga ledarna för delansökningarna
Offentlig projektbeskrivning (Public project description)
- Maximilängd 1 000 tecken
- Lättfattlig, kort och klar beskrivning av delansökningarna på engelska och svenska/finska
- Den offentliga projektbeskrivningen hjälper Akademin att sprida information om forskningsprojektet.
Fullmakt
- Du kan ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
- Börja med att fylla i personens namn i fältet.
- Personen måste ha skapat ett konto i e-tjänsten (SARA).
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Bilagor
- Bilagorna ska vara i pdf-format.
- Delansökningarna bifogas som skilda pdf-filer.
- Bilagorna görs enligt Akademins anvisningar; maximilängden (två sidor per delansökan) får inte överskridas.
- Anvisningar om delansökans struktur finns i slutet av denna utlysningstext.
Lämna in ansökan
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter.
- Du kan komplettera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson.
Specialfinansieringen för forskning kring covid-19-epidemin riktas till sådana projekt som pågår när utlysningen stänger, och därför ordnas ingen ny vetenskaplig sakkunnigbedömning av ansökningarna. I den mån det är möjligt strävar Akademin efter att anlita utomstående experter för att bedöma om ansökningarna är relevanta.
Relevansen bedöms med beaktande av följande faktorer:
- Delansökan uppfyller de mål som ställts för specialfinansieringen.
- Delansökan är aktuell och genomförbar.
- Delansökan har en potential att ha betydande inverkan på att bekämpa covid-19-epidemin eller lindra dessa effekter.
- Delansökan genomförs enligt god vetenskaplig praxis. Forskningen ska vara etisk och beakta principerna för hållbar utveckling. Forskningsdata och -material samt forskningens resultat ska vara fritt tillgängliga.
Genomslaget och nyttiggörandet bedöms med följande skala:
- A = fully agree
- B = partially agree
- C = partially disagree
- D = disagree
Finlands Akademis allmänna sektion fattar finansieringsbesluten i maj-juni 2020.
Hur finansieringen tas emot
Finansieringsvillkoren bifogas till ett positivt beslut. När du beviljats finansiering måste du utan dröjsmål kontrollera beslutet och godkänna finansieringen i e-tjänsten. Uppdatera vid behov också den offentliga projektbeskrivningen innan du godkänner finansieringen. Efter att du godkänt finansieringen skickas ett meddelande till den person som gett forskningsplatsens förbindelse till din ansökan. Denna person måste också godkänna att finansieringen tas emot.
Finansieringen kan betalas ut först efter att både den sökande och forskningsplatsens representant har godkänt den. Efter detta meddelar systemet ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen om att finansieringen har beviljats och att finansieringen kan börja användas.
Anvisningar om delansökans struktur
En delansökan får vara högst två sidor. Typsnittet i forskningsplanen är Times New Roman, fontstorlek 12 pt, radavstånd 1,15 och marginaler 20 mm. Strukturen nedan och formateringarna ovan måste följas. Den sökande (den ansvariga person som forskningsplatsen anger) ansvarar för att anvisningarna har följts. Den sökande bifogar delansökningarna till sin ansökan som skilda pdf-filer.
Struktur
- Namnet på det tidigare finansierade projektet
- Finlands Akademis beslutsnummer
- Ansvarig ledare för det finansierade projektet
- Lättfattlig beskrivning av delansökans mål och genomförande:
- hur den planerade delansökan baserar sig på forskningen i det projekt som Akademin för närvarande finansierar
- vad forskningen gäller eller hur forskningen utnyttjas och varför
- var arbetet utförs
- vilken betydelse och vilka mål delansökan har med tanke på covid-19-epidemin och dess bekämpning
- hur forskningen eller dess resultat kunde utnyttjas som en del av förebyggandet och begränsningen av koronavirusepidemin och dess följder.
5. Finansiering
- delansökans sammanlagda kostnader (Akademins andel högst 200 000 euro/delansökan och högst 70 procent av totalkostnaderna)
- kostnadsberäkning, inkl. eventuella avlöningskostnader för den ansvariga ledaren
- motiveringar för kostnaderna
Är utlysningen bara för forskning inom biovetenskap och medicin?
Nej, det är den inte. En delansökan kan vara ett projekt som har direkt samband med eller kan inriktas på covid-19-epidemin eller på dämpandet och/eller förebyggandet av epidemins effekter. Exempel på vetenskapsgrenar under vilka en behörig arbetsplan kan lyda är virologi, epidemiologi, diagnostik, dataanalys, sociologi, ekonomi och undervisning.
Beviljar Akademin finansiering till organisationen eller delansökningarna?
Ansökan inlämnas av organisationen och finansieringsbeslutet fattas till sökanden (dvs. organisationen). I beslutsgrunderna av finansieringsbeslutet listas de delansökningar som får finansiering.
Behöver det finnas synergi eller andra förbindelser mellan delansökningar i organisationens ansökan?
Inte nödvändigtvis. Delansökningar i organisationens ansökan behöver inte ha någon förbindelse eller utgöra en helhet/helheter.
Behöver delansökningar av delprojekt i akademifinansierade konsortier höra ihop med varandra?
Inte under denna utlysning. Delansökningar av delprojekt i konsortier med pågående akademifinansiering behöver inte höra ihop med varandra. Delansökningen behöver inte hellre beskriva konsortiet eller förbindelser till andra delprojekt. Konsortieansökningar godkänns inte i covid-19-utlysningen.
Vad menas med att finansieringsperioden kan inledas retroaktivt?
Finansieringsperioden kan inledas retroaktivt när arbetskostnader som uppstått före finansieringsbeslutets datering faktureras. Under covid-19-specialutlysningen kan man fakturera sin organisation för kostnader från och med den 1 februari 2020 av arbete som fått ett positivt finansieringsbeslut. Organisationen samlar ihop kostnaderna och fakturerar Akademin på basis av dem. Då ska finansieringsperioden börja den 1 februari 2020.
Vad händer om kostnaderna behöver eller kan inte faktureras retroaktivt? Kan finansieringsperioden förlängas i stället?
Nej. Finansieringsperioden börjar tidigast den 1 februari 2020 och slutar senast den 31 december 2021.
Kan finansieringen användas för avlöning av den ansvariga ledaren?
Ja. Eftersom situationen är exceptionell, avviker utlysningen från Akademins normala praxis för avlöning av den ansvariga ledaren. Den ansvariga ledaren kan beviljas lönefinansiering för högst tolv månader.
Den ansvariga ledarens lönefinansiering som täcks med covid-19-specialfinansiering räknas inte i den ansvariga ledarens lönefinansiering i ett projekt som har annan pågående akademifinansiering.
Covid-19-finansiering räknas inte i lönefinansiering i sin helhet, utan den ursprungliga lönefinansieringen kan frysas och senareläggas till tiden efter covid-19-finansieringsperioden.
Kan finansiering beviljas till medlemmar av Akademins förtroendeorgan?
I sina grunder för finansieringsbeslut har Akademins styrelse bestämt att medlemmar av Akademins styrelse, forskningsråd och rådet för strategisk forskning inte beviljas akademifinansiering under deras mandatperioder.
Kan jag både ansöka om covid-19-specialfinansiering och ansöka om en förändring av projektets användningsändamål?
Ja, det kan du göra.
Hur väljer Akademin vilka delansökningar som finansieras?
Specialfinansieringen för forskning kring covid-19-epidemin riktas till sådana projekt som pågår när utlysningen stänger, och därför ordnas ingen ny vetenskaplig sakkunnigbedömning av ansökningarna. I den mån det är möjligt strävar Akademin efter att anlita utomstående experter för att bedöma om ansökningarna är relevanta.
Vem fattar finansieringsbesluten?
Finansieringsbesluten fattas av Akademins allmänna sektion.
Påverkar beviljad covid-19-finansiering min behörighet att ansöka i septemberutlysningen eller andra utlysningar?
Covid-19-finansiering påverkar inte din behörighet i våra kommande utlysningar. Principer för statsunderstöd gäller fortfarande, det vill säga du kan inte få finansiering för samma ändamål igen.
Vilken omkostnadsandel fyller man i ansökan när organisationens campus har olika omkostnadsandelar?
Använd bara en omkostnadsandel i ansökan. Organisationen ska komma överens om vilken omkostnadsandel den använder.
Behöver man bifoga etiska tillstånd eller en datahanteringsplan till delansökan?
Du behöver inte bifoga etiska tillstånd eller en datahanteringsplan till delansökan. Delansökan ska ändå följa principerna för god vetenskaplig praxis. Forskningen ska vara etisk och beakta principerna för hållbar utveckling. Forskningsdata och -material samt forskningens resultat ska vara fritt tillgängliga, vilket ska beskrivas i delansökans arbetsplan. Samma principer gäller delansökan som det originella akademifinansierade projektet.
Ska den sökande i delansökan som baserar sig på flaggskeppets, Profi-ansökans eller RSF-konsortiets beslutsnummer vara samma administrativa person som representerade organisationen i den ursprungliga ansökan?
Ett beslutsnummer möjliggör en delansökan. Beslutsnumret och personens namn ska vara samma som tidigare.