Undervisnings- och kulturministeriets understöd för idrottsvetenskapliga forskningsprojekt
- högst 400 000 euro per projekt
- söks av en forskningsorganisation; projektet måste ha en ansvarig ledare
Finlands Akademi sköter den vetenskapliga bedömningen av ansökningar om undervisnings- och kulturministeriets (UKM) understöd för idrottsvetenskapliga forskningsprojekt. UKM fattar finansieringsbesluten och sköter utbetalningen. Samarbetet gäller nya ansökningar om statsunderstöd som riktas till ministeriet. Ansökningarna lämnas in i Akademins e-tjänst. Akademin skickar bedömarnas utlåtanden till UKM.
Den ansvariga projektledaren förutsätts ha avlagt doktorsexamen.
Vid bedömningen tillämpas Akademins praxis och kriterier. Vi anlitar främst utländska experter i den vetenskapliga bedömningen. Ansökningarna bedöms huvudsakligen i internationella paneler. Panelen ger ett utlåtande på varje ansökan. Panelutlåtandet är en sekretessbelagd handling. För ansökningar som inte lämpar sig för någon panel begärs minst två enskilda bedömningar. Vi ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning, säkerställa ett enhetligt beredande av beslut och garantera en smidig behandling. Utöver den vetenskapliga nivån fäster bedömarna uppmärksamhet vid hur ansökan uppfyller de kriterier som UKM ställt i sina ansökningsanvisningar. Statens idrottsråd ger ett utlåtande om detta till ministeriet.
UKM fattar finansieringsbesluten under våren 2022. På grund av ministeriets beslutstidtabell kan finansieringsperioden inledas tidigast den 1 april 2022.
Innan du fyller i ansökan i e-tjänsten (SARA), läs noggrant igenom utlysningstexten nedan samt UKM:s utlysningstext (på finska). Om det förekommer skillnader mellan den finska versionen av utlysningstexten och den svenska eller engelska översättningen är det den finska texten som gäller.
Läs hela utlysningstexten på den här sidan.
Undervisnings- och kulturministeriet finansierar forskning med högt tillämpningsvärde. Ministeriet stöder sådan forskning som grundar sig på de temaområden som definierats i idrottsforskningens linje.
Närmare uppgifter om gällande teman och riktlinjer finns i UKM:s anvisningar (på finska).
Finlands Akademi sköter den vetenskapliga bedömningen av ansökningar enligt Akademins allmänna bedömningspraxis och -kriterier. Finansieringsbesluten fattas av UKM.
Den sökande är en forskningsorganisation. Understödet söks av den organisation som koordinerar forskningen eller där forskningen huvudsakligen genomförs (forskningsplats). En ansvarig ledare ska utnämnas för projektet. Ledaren är ansvarig för projektets genomförande och koordineringen av finansieringen. Den ansvariga ledaren ska ha avlagt doktorsexamen.
Särskilda villkor och begränsningar
I enlighet med statsunderstödslagen kan ett projekt inte få samtidig finansiering för ett och samma ändamål från både UKM och Akademin. Om du söker medel för delar av samma forskningshelhet samtidigt från UKM och Akademin ska du lämna in en ansökan till bägge finansiärerna med olika forskningsplaner.
Finansiering kan inte beviljas till personer som har deltagit i planeringen av utlysningen på ett sätt som skulle ge dem konkurrensfördelar jämfört med övriga sökande.
Vi låter bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
En ansökan behandlas inte om den sökande eller ansökan inte uppfyller de behörighetsvillkor eller andra centrala krav som ställts för den aktuella utlysningen eller om det inte av andra skäl inte finns förutsättningar för behandlingen. Ett beslut kan fattas att en ansökan inte behandlas och inte finansieras på basis av forskningspolitiska orsaker eller om det av någon annan orsak är uppenbart att den sökande inte kan beviljas finansiering utifrån den inlämnade ansökan. Läs mer om när Akademin kan låta bli att behandla eller bedöma en ansökan.
Forskningsprojektets finansieringsperiod kan börja tidigast den 1 april 2022. Du har rätt att använda finansieringen under det år då beslutet fattats samt året därpå. Undervisnings- och kulturministeriet fattar finansieringsbesluten under våren 2022. Ett enskilt forskningsprojekt finansieras för högst tre år.
Finansieringen förverkligas under förutsättning att riksdagen beslutar att anvisa Finlands Akademi de nödvändiga medlen i 2022 års statsbudget.
Ministeriets understöd täcker högst 95 procent av forskningsprojektets bidragsberättigande kostnader. Även tillsammans med övriga offentliga stöd ska understöden inte överstiga de sammanlagda bidragsberättigande kostnaderna. De bidragsberättigande kostnaderna definieras i understödsbeslutet och dess bilagor.
Löner som finansieras med statsunderstöd ska bestämmas utgående från den allmänna lönenivån vid forskningsplatsen.
Högst 15 procent av undervisnings- och kulturministeriets understöd kan användas till forskningsprojektets omkostnader, som täcker projektets basresurser. Vanligen är det fråga om samma basresurser som institutionens övriga forskare har till sitt förfogande: arbets- och laboratorielokaler, apparatur (inkl. datorutrustning) samt telekommunikations-, telefon-, post-, kopierings- och bibliotekstjänster.
Man kan söka finansiering för att t.ex. täcka sådana direkta forskningskostnader som uppkommer av
- forskargruppens löner (inkl. den ansvariga ledarens lönekostnader)
- nödvändiga utgifter för forskningens genomförande (material, utrustning och föremål)
- kongress- och konferensresor (högst 5 000 euro per år)
- övriga kostnader.
De gällande riktlinjerna presenteras i UKM:s ansökningsanvisningar (på finska). I anvisningarna presenteras även de kostnader för vilka ministeriet beviljar finansiering.
Vad förutsätts av forskningsplatsen?
Forskningsplatsen (dvs. sökandens bakgrundsorganisation, t.ex. universitet, forskningsinstitut eller annan forskningsorganisation) åtar sig att svara för projektets basresurser. Dessa beror på den forskning som ska genomföras, men vanligen är det fråga om samma resurser som forskningsplatsens övriga forskare har till sitt förfogande: arbets- och laboratorielokaler, apparatur (inkl. datorutrustning) samt telekommunikations-, telefon-, post-, kopierings- och bibliotekstjänster. När forskningsplatsen tar emot finansieringen ansvarar det för att eventuella utlåtanden och tillstånd från etiska kommittéer som behövs för forskningen har erhållits innan projektet inleds.
Mer information om användning av finansiering finns i UKM:s utlysningstext (på finska).
Finansieringsplan
I sin ansökan ska den sökande uppge en kostnadsberäkning bifogad på en skild blankett (UKM:s blankett 14 för 2022 års utlysning) med det uppskattade årliga finansieringsbehovet efter utgiftsslag. I ansökan ska också ingå en finansieringsplan, dvs. den finansiering som redan beviljats projektet och den som forskningsplatsen erbjuder om projektet förverkligas. Ministeriets understöd täcker högst 95 procent av forskningsprojektets bidragsberättigande kostnader.
Att lämna in och komplettera ansökan
Ansökningstiden är bindande. Ansökningstiden går ut den 29 september 2021 kl. 16.15 finsk tid.
Lämna in ansökan i god tid innan ansökningstiden går ut. Systemet godkänner bara sådana ansökningar som innehåller alla obligatoriska uppgifter.
Du kan göra ändringar i och komplettera en inlämnad ansökan ända tills ansökningstiden går ut. Du kan t.ex. byta bilagor i en inlämnad ansökan, men du måste göra det innan ansökningstiden går ut. Om du efter att ansökningstiden gått ut upptäcker betydande brister i din ansökan, ska du omedelbart kontakta Finlands Akademis kontaktperson (se Kontaktpersoner nedan), som kan öppna ansökan för komplettering. Efter att du har kompletterat ansökan måste du lämna in den på nytt. Kompletteringen beaktas så långt det är möjligt, beroende på hur ansökan har fortskridit i bedömnings- och beslutsprocessen.
Vi kan be dig att komplettera din ansökan. Om du inte kompletterar ansökan inom utsatt tid kan vi besluta att inte behandla den. Se till att din kontaktinformation (e-postadress) hålls uppdaterad.
Hur ansökan registreras
Enligt 17 § i förvaltningslagen och 8 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet är avsändaren ansvarig för att ansökan är mottagaren tillhanda inom utsatt tid. Ansökan anses registrerad (dvs. ärendet har inletts) då den elektroniska ansökan och de obligatoriska bilagorna har inlämnats i e-tjänsten. Systemet ger dig en e-postbekräftelse på att ansökan har lyckats till den e-postadress du har uppgett.
En ansökan behandlas inte om den sökande eller ansökan inte uppfyller de behörighetsvillkor eller andra centrala krav som ställts för den aktuella utlysningen eller om det inte av andra skäl inte finns förutsättningar för behandlingen. Ett beslut kan fattas att en ansökan inte behandlas och inte finansieras på basis av forskningspolitiska orsaker eller om det av någon annan orsak är uppenbart att den sökande inte kan beviljas finansiering utifrån den inlämnade ansökan. Läs mer om när Akademin kan låta bli att behandla eller bedöma en ansökan.
Offentlighet och dataskydd
De ansökningar och bilagor som lämnas in är i regel offentliga handlingar, med undantag av forskningsplaner, planskisser och abstrakt, där utgångspunkten är att de är sekretessbelagda. Du ska därför inte uppge sekretessbelagda uppgifter t.ex. i meritförteckningen. Som grund till detta ligger lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999). Akademin följer dataskyddslagstiftningen. Vår integritetsskyddspolicy (enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning) för forskningsfinansieringens personregister finns på vår webbplats på sidan Dataskydd.
Ansökan består av blanketter som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor. Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men vi ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning.
De flesta av länkarna nedan leder till de ansökningsanvisningar som finns på Finlands Akademis webbplats.
Ansökans delar och innehåll i e-tjänsten (SARA)
Personuppgifter (Personal data)
- Personuppgifter
- Examina (senaste först); information om t.ex. föräldraledighet kan fyllas i under Tilläggsinformation
- Docenturer och professurer
Meritförteckning (CV)
- Meritförteckning enligt mall, högst två sidor
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Forskningsprojektets titel på engelska och svenska/finska
- Forskningsområden (minst ett, högst fem). Bekanta dig med klassificeringen av forskningsområden.
- Nyckelord på engelska och svenska/finska
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken inklusive mellanslag
- Kort översikt över forskningens vetenskapliga och samhälleliga mål, forskningsmetoder och -material samt förväntade resultat och genomslag
- Läs mer om abstraktet.
Forskningsplan (Research plan)
- Maximilängd tolv sidor
- Se anvisningar om forskningsplanens struktur. Forskningsplanen i ansökningar om UKM:s understöd för idrottsvetenskapliga forskningsprojekt följer strukturen för forskningsplanen hos akademiprojekt.
- Se e-tjänstens anvisningar.
Viktigaste publikationer och övriga forskningsresultat (Most relevant publications and other key outputs)
- Sammanlagt högst tio egna publikationer som är viktigast med tanke på projektet och högst tio egna övriga forskningsresultat inklusive motiveringar.
- Sök publikationer i publikationsdatatjänsten VIRTA. Se också e-tjänstens anvisningar.
- Du kan också inmata uppgifter om publikationer manuellt. Obligatoriska uppgifter: författare, titel, publiceringsår, namn på serien/tidskriften och typ av publikation (publikationstypen syns inte i pdf-versionen av ansökan).
- Dessa uppgifter används vid bedömningen av sökandens eller konsortiets kompetens att genomföra projektet.
Mobilitet (Mobility)
- Projektets planerade mobilitet i Finland och internationellt, specificerad efter person
- Läs mer om mobilitet.
- Vi rekommenderar att ett samarbetsbrev bifogas till ansökan. Läs anvisningarna om samarbetsbrevets innehåll.
Samarbetsparter (Collaborators)
- Specificera projektets samarbetsparter (namn, organisation, land)
- Samarbetsparternas meriter som är centrala för projektet samt motiveringar för valet av samarbetsparter beskrivs i forskningsplanens punkt 3.2.
- Vi rekommenderar att ett samarbetsbrev bifogas till ansökan. Läs anvisningarna om samarbetsbrevets innehåll.
Forskningsetik (Research ethics)
- Etisk förhandsbedömning och/eller försöksdjurstillstånd för forskningsprojektet (ja/nej)
- Skyldig till oredlighet i forskningen (ja/nej). Vi låter bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
- De forskningsetiska frågorna beskrivs under punkt 4.1 i forskningsplanen.
- Läs mer om de etiska frågorna.
Offentlig projektbeskrivning (Public project description)
- Maximilängd 1 000 tecken inklusive mellanslag
- Lättfattlig och klar projektbeskrivning på engelska och svenska/finska
- Den offentliga projektbeskrivningen hjälper finansiären att sprida information om forskningsprojektet. Beskrivningen sparas också på forskning.fi, en nationell portal som sprider information om vetenskaplig forskning som bedrivs i Finland.
- Läs anvisningarna om projektbeskrivningen.
Bilagor (Appendices)
- Bilagorna ska vara i pdf-format. Se blankettmallarna (blankett 14 och utredningsblanketten) i UKM:s ansökningsanvisningar (på finska).
Obligatoriska bilagor:
- Den ansvariga ledarens fullständiga publikationsförteckning. Läs anvisningarna om publikationsförteckningens struktur.
- UKM:s bilaga 14 för 2022 års utlysning
Bilagor i enskilda fall:
- Läs anvisningarna om samarbetsbrevets innehåll.
- Utredningsblankett som beskriver hur statsunderstöd för idrottsforskning har använts
Fullmakt (Authorisation)
- Du kan ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
- Börja med att skriva in personens namn i fältet. Om personen har skapat ett konto i e-tjänsten, finns hens namn på listan.
- Personen måste ha skapat ett konto i Akademins e-tjänst (SARA).
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter.
- Du kan komplettera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson.
Vid bedömningen tillämpas Akademins praxis och kriterier. Ansökningarnas vetenskapliga kvalitet bedöms genom en referentgranskning (peer review) som Finlands Akademi ordnar. Vi anlitar främst utländska experter i den vetenskapliga bedömningen.
Ansökningarna bedöms huvudsakligen i internationella paneler. För ansökningar som inte lämpar sig för någon panel begärs minst två enskilda bedömningar.
Bedömningen grundar sig på transparens, integritet, opartiskhet, kompetens och mångfald. Läs mer om ansvarsfull utvärdering av forskare.
Utöver den vetenskapliga nivån fäster bedömarna uppmärksamhet vid hur ansökan uppfyller de kriterier som UKM ställt i sina ansökningsanvisningar. Statens idrottsråd ger ett utlåtande om detta till ministeriet.
Bedömningskriterier
- hur projektet stöder programmets mål
- forskningens vetenskapliga kvalitet, innovativitet och nyhetsvärde samt dess genomslag i forskarsamhället
- forskningsplanens genomförbarhet (inkl. ansvarsfull vetenskap)
- sökandes/forskargruppens kompetens i fråga om projektets genomförande
- forskningsmiljöns och samarbetsnätverkens kvalitet
- forskarmobilitet och forskarutbildning.
Bekanta dig med betygsskalan och bedömningsfrågorna som utnyttjas vid bedömningen: bedömningsblankett och bedömningsanvisningar för idrottsvetenskapliga forskningsprojekt. Akademins bedömningsanvisningar och -blanketter finns endast på engelska. Panelen ger ett utlåtande på varje ansökan. Panelutlåtandet är en sekretessbelagd handling.
Efter den kollegiala bedömningen ska statens idrottsråd enligt 6 § i idrottslagen (390/2015) och 2 § i idrottsförordningen (550/2015) ge utlåtanden om idrottsvetenskapliga statsunderstöd till undervisnings- och kulturministeriet. Ministeriet fattar understödsbesluten utifrån utlåtandena och meddelar de sökande om sina beslut.
Då finansieringsbesluten fattas fäster ministeriet uppmärksamhet vid Finlands Akademis vetenskapliga bedömning samt statens idrottsråds utlåtande om den idrottspolitiska relevansen av projektet.
Ministeriet uppskattar även projektets vetenskapliga kvalitet, projektets relevans i utvalda temaområden, tillgängliga anslag samt projektets nödvändighet för att fylla identifierade kunskapsbrister.
Bedömningsutlåtandena från Finlands Akademi och statens idrottsråd binder inte ministeriet i beslutsfattandet.
Närmare uppgifter om gällande kriterier finns i UKM:s ansökningsanvisningar (på finska).
Målet är att finansieringsbesluten om idrottsvetenskapliga forskningsprojekt fattas före slutet av mars 2022.
Ministeriet informerar de sökande när finansieringsbeslutet har fattats. Efter att beslutet har fattats får de sökande ett e-postmeddelande om det. Därefter kan de logga in på e-tjänsten och läsa expertutlåtandet om ansökan.
De som fått bifall ska lämna in en datahanteringsplan i Akademins e-tjänst inom åtta veckor från beslutsdagen.
Frågor om UKM:s utlysning (utlysningens mål, behörighet att ansöka, begränsningar, finansieringsbeslut, utbetalning):
- specialsakkunnig Samuli Rasila, tfn 0295 330 057, fornamn.efternamn(at)minedu.fi
Ansökan via Akademins e-tjänst, eventuell samtidig ansökan till UKM och Akademin, vetenskaplig bedömning:
- vetenskapsrådgivare Rita Rinnankoski-Tuikka, tfn 0295 335 096, fornamn.efternamn(at)aka.fi