RSF-programmet Ekonomi och välfärd i en tid av strategisk konkurrens (WELEC)
Statsrådet beslutade 2025 års temaområden och prioritering för strategisk forskning vid sitt allmänna sammanträde den 19 september 2024. Den övergripande prioriteringen är artificiell intelligens.
Detta program fokuserar på hur och med vilka medel ekonomin kan utvecklas gynnsamt och hur den bygger grunden för välstånd under föränderliga omständigheter. Förutsättningarna för produktivitetstillväxt bygger på konkurrensfördelar i form av teknologi och hög kompetens.
Forskningen inom programmet kommer att analysera produktivitetsfrågor, utveckla sätt att stärka produktiviteten och söka lösningar för att reformera ekonomin och upprätthålla välståndet.
Väsentligt inom forskningen är att identifiera hållbarhets- och välfärdsaspekterna i ekonomin och urskilja de snabba förändringarna i den internationella verksamhetsmiljön. Hur kan man utveckla ekonomin på lång sikt och trygga välfärdstjänsterna för kommande generationer? En tvärvetenskaplig och interaktiv infallsvinkel och samarbete med olika intressenter är avgörande när man på ett systemiskt sätt tar itu med frågor som rör ekonomi och produktivitet.
Rådet för strategisk forskning (RSF) vid Finlands Akademi finansierar långsiktig, lösningsinriktad och vetenskapligt högklassig forskning som syftar till att finna lösningar på betydande utmaningar och problem i samhället. RSF:s finansiering kännetecknas av följande egenskaper:
- Finansieringen beviljas endast till konsortier, vilka måste följa den konsortiestruktur som RSF definierat.
- Samhälleliga utmaningar kräver utöver relevant forskning också aktiv växelverkan som siktar på genomslagskraft och som involverar forskare och kunskapsanvändare från projektets början till dess slut. Projektens verksamhet och effekter följs också upp regelbundet. Vissa delar av uppföljningsinformationen är offentliga och kan användas av Finlands Akademi i dess kommunikation.
- De finansierade konsortierna bildar ett tematiskt program som leds av en programdirektör på deltid, som RSF finansierar separat. Programdirektörens huvudsakliga uppgift är att främja programmets genomslag i samhället.
- De finansierade projekten åtar sig att följa principerna för ansvarsfull vetenskap.
- Finansieringen kan användas för att betala lön till konsortiets ledare under hela finansieringsperioden. RSF förutsätter att konsortieledarna förbinder sig med en tillräcklig insats till sin ledningsposition.
- Konsortiets sammansättning ska följa en så jämn könsfördelning som möjligt.
- Finansieringen följer totalkostnadsmodellen och RSF:s finansieringsandel är 100 %.
De finansierade konsortierna och programdirektörerna ska aktivt delta i program- och genomslagsverksamheten. Programdirektörerna ansvarar för utvecklingen av interaktionsarbetet på programnivå och för det programöverskridande samarbetet samt främjar den strategiska forskningens samhälleliga genomslag.
Finansieringen för programdirektörer utlyses separat, dock samtidigt som själva programfinansieringen. En programdirektör kan inte samtidigt vara konsortieledare, delprojektledare eller arbetspaketledare i programmet. Programdirektören ska vara en forskare på professors- eller docentnivå.
Den aktuella utlysningen har två steg. Utlysningens första steg (preliminär ansökan) är öppet för alla behöriga sökande. De bästa konsortierna från det första utlysningssteget går vidare till det andra steget. RSF fattar besluten om vilka som går vidare.
Ledaren av ett RSF-konsortium ska ha avlagt doktorsexamen och ha titeln docent, eller ha forskarerfarenhet på docentnivå. Finansieringen kan sökas av konsortier som består av minst tre organisationer och minst tre forskningsområden. Ett RSF-konsortium måste också ha en interaktionsansvarig, som är kompetent inom sin egen bransch.
Projekttiden är 3 + 3 år. I de två aktuella programmen (Ekonomi och välfärd i en tid av strategisk konkurrens, Kompetens, arbetskraftsutbud och migration i framtidens Finland) är RSF berett att finansiera sammanlagt 9–10 projekt med 2,75–3 miljoner euro per projekt under den första finansieringsperioden. RSF är således beredd att finansiera forskningsprojekten inom programmen med totalt ca 28 miljoner euro under den första treårsperioden. Projektens kostnadsberäkning ska vara realistisk.
Innan du fyller i ansökan i e-tjänsten (SARA), läs noggrant igenom utlysningstexten och Läs också-innehållet, särskilt finansieringsvillkoren och RSF:s finansieringsprinciper. Läs också avsnittet om ansvarsfull vetenskap, som finns på Finlands Akademis webbplats.
Om det förekommer skillnader mellan utlysningstexten och finansieringsvillkoren är det villkoren som gäller. Om det förekommer skillnader mellan den finska versionen av utlysningstexten och den svenska eller engelska översättningen är det den finska texten som gäller.
Information om eventuella ändringar i ansökningsanvisningarna mellan det första och det andra utlysningssteget ges på denna sida.
Läs hela utlysningstexten på den här sidan.
I vår tid av strategisk konkurrens framhävs vikten av ekonomisk och social stabilitet, motståndskraftiga metoder, immateriellt kapital och samhällens förmåga att locka till sig investeringar. Detta program fokuserar på hur och med vilka medel ekonomin kan utvecklas gynnsamt och hur den bygger grunden för välstånd under föränderliga omständigheter.
Den finska ekonomin lider av strukturella problem, i fråga om såväl produktivitet och brist på investeringar som forskning och utveckling. Lösningar måste hittas för att förbättra konkurrenskraften, hejda den stigande skuldsättningen och öka produktiviteten för att på så vis stödja samhällets kapacitet, motståndskraft och välstånd.
Förutsättningarna för produktivitetstillväxt bygger på konkurrensfördelar i form av teknologi och hög kompetens. Den ökande betydelsen av immateriellt kapital och den hårdare globala konkurrensen om naturresurser förändrar både arbetet och värdeskapandet. Den cirkulära ekonomin och naturkapitalet kommer att spela en nyckelroll för den framtida konkurrenskraften. AI-baserade lösningar skapar på ett grundläggande sätt både nya möjligheter och risker. Hur kan man stärka konkurrenskraften, locka till sig investeringar och bygga upp en hållbar och värdeskapande ekonomi? Hur kan man utveckla ekonomin på lång sikt och trygga välfärdstjänsterna för kommande generationer?
Forskningen inom programmet kommer att analysera produktivitetsfrågor, utveckla sätt att stärka produktiviteten och söka lösningar för att reformera ekonomin och upprätthålla välståndet. Väsentligt inom forskningen är att identifiera hållbarhets- och välfärdsaspekterna i ekonomin och urskilja de snabba förändringarna i den internationella verksamhetsmiljön. Centrala frågor är de som rör investeringar, innovation, lagstiftning, beskattning och skuldsättning samt effektiv användning av materiellt och immateriellt kapital och sambanden dem emellan. Förutom BNP kan man analysera den övergripande hållbarheten, dvs. välfärd, ekonomisk lönsamhet och miljöns tillstånd.
Vad förutsätter en hållbar ekonomisk reform från dessa utgångspunkter, och vad hindrar reformen? Hur lockar man till sig investeringar för att upprätthålla en tillräcklig och stabil skattebas? Vilka modeller för ekonomisk styrning, regleringsverktyg och incitament fungerar i en verksamhetsmiljö som präglas av ömsesidigt beroende?
Forskningen inom temat kan till exempel handla om dynamiken i ekonomi, produktivitet och välfärd samt strukturella och institutionella frågor. Inom alla dessa områden spelar AI-baserade lösningar en viktig roll. Internationella jämförelser kan ge viktiga perspektiv på många av de aktuella frågorna inom detta tema.
En tvärvetenskaplig och interaktiv infallsvinkel och samarbete med olika intressenter är avgörande när man på ett systemiskt sätt tar itu med frågor som rör ekonomi och produktivitet.
Övergripande prioritering:
Artificiell intelligens är ett fokusområde som genomsyrar 2025 års program för strategisk forskning.
AI kommer att spela en viktig roll i utformningen av framtidens samhälle, den integreras i våra aktiviteter och kan radikalt förändra vårt sätt att arbeta. Framstegen inom datateknik och AI-baserade lösningar kommer att förändra både processer och samhällsstrukturer.
I optimala fall förbättrar AI inte bara beslutsfattandet och produktiviteten, utan även välbefinnandet. Samtidigt finns det risker och komplexa rättvisefrågor förknippade med användningen av algoritmiska beslutssystem.
Forskningen i de strategiska forskningsprogrammen för 2025 ska behandla AI-relaterade frågor ur det valda forskningsämnets perspektiv.
Programfrågor
A. Vilka av de utmaningar som ingår i programmet fokuserar projektet på och hurdan helhet bildar de?
B. Hur ökar den föreslagna forskningen och växelverkan den tvärvetenskapliga förståelsen av det forskningsämne som ska undersökas? Vilka konkreta förutsättningar kommer de att skapa för hållbar ekonomisk förnyelse och välstånd i en föränderlig global miljö?
C. På vilket sätt förbättrar den föreslagna kombinationen av forskningsområden och det planerade nätverket av interaktionspartner möjligheterna att uppnå de lösningar som programmet eftersträvar?
D. Vilken är AI:s roll i förhållande till de forskningsfrågor som valts för projektet och de samhällsutmaningar som programmet tar upp?
E. Vilken konkret samhällseffekt syftar projektet till, och vilka samhällsaktörer ses som de huvudsakliga nyttiggörarna av forskningen?
Rådet för strategisk forsknings (RSF) finansiering kan endast sökas av konsortier. RSF beviljar finansiering till s.k. RSF-konsortier, som har en annorlunda struktur jämfört med de konsortier som Finlands Akademi vanligen finansierar inom bidragsformerna akademiprojekt och akademiprogram. Forsknings- och interaktionsarbetet fördelas i lämpliga arbetspaket.
Ett konsortium måste ha en ledare, arbetspaketsledare och en interaktionsansvarig. I den egentliga ansökan måste dessutom anges en delprojektledare för varje delprojekt. Delprojektledaren ansvarar vid forskningsplatsen för inlämnandet av ansökan och delprojektets medelsanvändning.
Ledaren och arbetspaketsledarna i ett RSF-konsortium ska ha avlagt doktorsexamen och ha docenttitel eller forskarerfarenhet på docentnivå. Den interaktionsansvariga ska vara kompetent inom sin egen bransch, men hen behöver inte ha doktorsexamen.
Läs mer: anvisningarna om RSF-konsortieansökan.
Ett exempel på strukturen av ett RSF-konsortium:
Ett RSF-konsortium ska baseras på flervetenskapligt samarbete. Forskningen får inte vara för beroende av en enskild forskningsplats, forskningsgrupp eller disciplin. Det här förutsätter att det också finns tillräckliga resurser för att leda och samordna konsortiets verksamhet samt för interaktionsarbetet. Konsortiets sammansättning ska följa en så jämn könsfördelning som möjligt.
En delprojektledare ska ha kompetens att leda delprojektet och i regel ha doktorsexamen. I ansökan ska beskrivas hur delprojektledarens lön ordnas under projektets finansieringsperiod.
Finansieringen av strategisk forskning gynnar den finländska forskarvärlden och det finländska samhället överlag. Delprojektens forskningsplats är en finländsk organisation (vanligen ett universitet eller forskningsinstitut) via vilken finansieringen utbetalas.
Temana för den strategiska forskningen är vanligtvis aktuella och viktiga även utanför Finland. RSF uppmuntrar sökande att planera internationella samarbeten för att främja förståelse och samhälleliga lösningar baserade på den bästa vetenskapliga kunskapen i Finland. I nya RSF-utlysningar kommer finansiering inte längre att beviljas för projekt vars forskningsplatser ligger utomlands. Finländska forskningsplatser kan dock ansöka om finansiering för internationellt samarbete och internationell rörlighet inom strategiska forskningsprojekt i enlighet med Finlands Akademis finansieringsvillkor.
Akademins finansiering får inte användas för ekonomisk verksamhet. Som ekonomisk verksamhet räknas all verksamhet där varor eller tjänster erbjuds på den öppna marknaden, oavsett om man eftersträvar eller om det uppkommer vinster.
Om finansieringen söks av någon annan organisation än ett universitet, en yrkeshögskola eller ett forskningsinstitut, bär den sökande ansvaret för att kontrollera sin behörighet och de eventuella finansieringsvillkoren av utlysningens kontaktperson i god tid innan ansökan lämnas in. Om den sökande inte kontaktar kontaktpersonen äventyras behandlingen av hela konsortieansökan.
Konsortieledaren svarar för att se till att konsortieparterna är behöriga att ansöka om och få finansiering.
Särskilda villkor och begränsningar
RSF-konsortiets ledare får ha denna roll endast i ett konsortium som finansieras av RSF.
En och samma person får vara konsortieledare, delprojektledare eller arbetspaketsledare i högst en ansökan per RSF-programutlysning. Ansökan kan alltså lämnas in endast till en RSF-utlysning och den sökande får inneha ovan nämnda ledningsuppgifter endast i en ansökan. Konsortieledaren måste försäkra sig om att ledarna är behöriga att ansöka om finansiering samt att de deltar i endast en ansökan.
Om en person innehar en ledningsposition i flera ansökningar kommer hen att tas bort från samtliga ansökningar innan bedömningen inleds. I detta fall går ansökningarna till bedömningen utan denna persons uppgifter och merit- och publikationsförteckningar.
RSF-konsortier är omfattande helheter, och att leda dem förutsätter en betydande arbetsinsats. RSF förutsätter att konsortieledarna förbinder sig med en tillräcklig insats till sin ledningsposition. Ledare av Finlands Akademis spetsforskningsenheter kan därför inte vara konsortieledare för RSF-konsortier.
En ansökan granskas (behandlas) inte om sökanden har deltagit i eller följt planeringen av det aktuella forskningsprogrammet på ett sätt som skulle ge sökanden konkurrensfördelar jämfört med övriga sökande.
Ansökningar av medlemmar av Akademins styrelse, forskningsråd och rådet för strategisk forskning behandlas inte under deras mandatperioder. Ansökan kommer inte heller att granskas om en medlem av ovan nämnda organ är ledare för ett arbetspaket i ett RSF-konsortium.
Vi beaktar inte en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
Om ansökan inbegriper samarbete med Ryssland eller Belarus, ska du beakta våra riktlinjer.
Endast då särskilda skäl föreligger får man byta en konsortieledare eller arbetspaketsledare som nämnts i den preliminära ansökan. Forsknings- och interaktionsplanens innehåll måste i regel förbli oförändrat. Man får inte ta bort konsortieparter.
Om RSF-konsortiets sammansättning ändras på grund av ovannämnda skäl måste ändringarna motiveras i den egentliga ansökans forsknings- och interaktionsplan. I dessa fall ska den sökande också kontakta programmets kontaktperson innan den egentliga ansökan lämnas in.
Om du inte inom utsatt tid och enligt givna anvisningar lämnar in en rapport om ett avslutat eller pågående projekt som Akademin finansierat, kan vi låta bli att behandla den nya ansökan.
En ansökan beaktas inte om den sökande eller ansökan inte uppfyller de behörighetsvillkor eller andra centrala krav som ställts för den aktuella utlysningen eller om det inte av andra skäl inte finns förutsättningar för behandlingen.
RSF kan låta bli att finansiera en ansökan på basis av forskningspolitiska orsaker eller om det av någon annan orsak är uppenbart att den sökande inte kan beviljas finansiering utifrån den inlämnade ansökan. Läs mer om när vi kan låta bli att behandla eller bedöma en ansökan.
Projekttiden är sex år. Ansökans forsknings- och interaktionsplan ska täcka hela den sexåriga finansieringsperioden. Finansieringen beviljas dock i två delar (3 + 3 år). Projektets ansvariga ledare ska ha nära anknytning till Finland för att möjliggöra ett flerårigt forskningsprojekt.
I de två aktuella programmen är RSF berett att finansiera sammanlagt 9–10 projekt med 2,75–3 miljoner euro per projekt under den första finansieringsperioden. RSF är beredd att finansiera forskningsprojekten inom programmen med totalt 28 miljoner euro under den första treårsperioden. Projektens kostnadsberäkning ska vara realistisk.
Finansieringen förverkligas under förutsättning att riksdagen beslutar att anvisa Finlands Akademi de nödvändiga medlen i 2025 års statsbudget.
Finansieringen beviljas till en finländsk forskningsplats (vanligen ett universitet eller forskningsinstitut) via vilken finansieringen utbetalas.
Det första finansieringsbeslutet gäller perioden 1.10.2025-30.9.2028. Projektens framsteg granskas i slutet av den första finansieringsperioden, och den eventuella fortsättningen beviljas för perioden 1.10.2028–30.9.2031. Det är inte möjligt att överföra finansiering från en finansieringsperiod till en annan.
RSF-konsortiets kostnadsberäkning för sexårsperioden ska göras upp så att finansieringen för den andra finansieringsperioden utgör högst 100% av finansieringen för den första finansieringsperioden.
I ansökan ska ingå en finansieringsplan enligt totalkostnadsmodellen(läs mer i finansieringsvillkoren). RSF:s finansieringsandel av forskningskostnaderna är 100 %. Läs mer: Totalkostnadsmodellen
Avlöning
RSF förutsätter att konsortieledarna förbinder sig med en tillräcklig insats till sin ledningsposition.
Finansieringen för strategisk forskning kan även användas för att betala lön till konsortiets ledare och en eventuell koordinator under hela finansieringsperioden. Avlöningsfinansieringen får dock inte överlappa med övrig lön som betalas med Akademins finansiering.
De personer som anställs med RSF:s finansiering ska stå i anställningsförhållande till sin forskningsplats. När det gäller forskningspersonal är finansieringen i första hand avsedd för att avlöna forskare som har avlagt doktorsexamen.
De personer som anställs med RSF:s finansiering ska i regel ha ett anställningsförhållande. Vi rekommenderar att anställningsförhållandet pågår under hela finansieringsperioden, om inte någon särskild orsak i anslutning till genomförandet av forskningsprojektet förutsätter ett kortare förhållande.
Kortvariga forsknings-, utrednings- eller andra uppdrag (i regel högst sex månader) kan också genomföras i form av köptjänster.
Övriga bidragsberättigande kostnader
Finansieringen för strategisk forskning beviljas för forskning och därtill hörande interaktionsverksamhet. Man kan ansöka om RSF-finansiering för att täcka de avlöningskostnader och övriga kostnader som uppkommer av genomförandet av forsknings- och interaktionsplanen.
Bidragsberättigande kostnader är t.ex.
- kostnader för att genomföra interaktionsplanen
- forskningskostnader
- resor
- kostnader för nationellt och internationellt samarbete samt mobilitet (som är av betydelse för projektets mål)
- kostnader för beredning av internationella projekt
- revisionskostnader.
RSF:s finansiering kan inte användas för betydande anskaffningar av forskningsinfrastruktur.
Alla anskaffningar måste följa lagen om offentlig upphandling. Vid behov måste man också se till att eventuella upphandlingar konkurrensutsätts i enlighet med de förfaranden som nämns i lagen.
Finansiering som RSF beviljar får inte användas för ekonomisk verksamhet. Läs mer om ekonomiska aktörers behörighet att ansöka om finansiering.
Statsunderstöd kan beviljas endast av synnerligen vägande skäl för lönekostnader om sökanden har sådana hinder gällande anställning av olaglig arbetskraft som avses i 7 § 2 mom. i statsunderstödslagen (688/2001).
Finansieringsplan
I den preliminära ansökan presenterar konsortieledaren den första finansieringsperiodens kostnadsberäkning som en uppskattad totalkostnad (alla delprojekt sammanlagt) per år under Övriga kostnader på fliken Projektets finansiering. Kostnadsslagen ska alltså inte specificeras (löner, bikostnader, omkostnadsandel, resor osv.). Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
I den egentliga ansökan utarbetar varje delprojekt en efter utgiftsslag indelad kostnadsberäkning.
I den egentliga ansökan ska den sökande uppge (på fliken Projektets finansiering) en kostnadsberäkning för den första finansieringsperioden; beräkningen ska innehålla RSF-konsortiets uppskattade årliga finansieringsbehov. Kostnadsberäkningen ska vara så realistisk som möjligt. Ändringar i finansieringsplanen mellan det första och det andra utlysningssteget godkänns endast i särskilt exceptionella fall.
Kostnadsberäkningen motiveras i den egentliga ansökans forsknings- och interaktionsplan, i vilken även uppges en kostnadsberäkning för hela projektet (första och andra finansieringsperioden). Kostnadsberäkningen för hela projekttiden fördelas så att kostnaderna för den andra finansieringsperioden får utgöra högst 100 % av kostnadsberäkningen för den första finansieringsperioden.
Samtliga forskningsutgifter i det andra utlysningssteget motiveras i fritextfältet under e-tjänstens flik Projektets finansiering.
Löneutredning när ledaren inte har ett anställningsförhållande
Om projektets ansvariga ledare inte har ett anställningsförhållande för hela finansieringsperioden (t.ex. till ett universitet/forskningsinstitut) ska hen i fritextfältet i sin ansökan (fliken Projektets finansiering) redogöra för hur lönen täcks under finansieringsperioden. Pensionerade forskare kan beviljas finansiering enligt samma kriterier som gäller för andra forskare.
Mobilitetsstöd inom forskningsprojekt
All forskarmobilitet som utförs inom de projekt som finansieras av RSF måste vara målinriktad. Mobiliteten måste dessutom stödja projektets genomförande, stärka forskarnas internationella nätverk och bidra till att ta fram ny kunskap. Den preliminära ansökan behöver inte innehålla en mobilitetsplan. I den egentliga ansökan ska den sökande fylla i delprojektets mobilitetsplan på blanketten i e-tjänsten.
Mobilitetsstödet söks som en forskningskostnad som hänför sig till genomförandet av forskningsplanen. Stödet söks enligt praxis vid forskningsplatsen. Kontakta forskningsplatsens personal- och ekonomiförvaltning för att få tilläggsuppgifter.
Uppgifterna om mobilitetsstödet ifylls i e-tjänsten på fliken Projektets finansiering under Resekostnader. Mobilitetsstödet ska motiveras. Läs mer om mobilitetsstödet i finansieringsvillkoren.
Vad förutsätts av forskningsplatsen?
Forskningsplatsen är en finländsk forskningsorganisation såsom ett universitet, ett forskningsinstitut eller någon annan forskningsorganisation.
Vi förutsätter att forskningsplatsen åtar sig att svara för projektets basresurser. Dessa beror på den forskning som ska genomföras, men vanligen är det fråga om samma basresurser som institutionens övriga forskare har till sitt förfogande: arbets- och laboratorielokaler, apparatur (inkl. datorutrustning) samt telekommunikations-, telefon-, post-, kopierings- och bibliotekstjänster.
Utgifterna för att göra referentgranskade artiklar öppet tillgängliga ingår i forskningsplatsernas omkostnader. De utgifter som hänför sig till lagring och tillgängliggörande av forskningsdata anses höra till forskningsplatsens omkostnader och de kan endast undantagsvis och av grundad anledning godkännas som sådana forskningskostnader som täcks med Akademins forskningsfinansiering.
Forskningsplatsen förbinder sig också till att övervaka att datahanteringsplanen kan genomföras vid forskningsplatsen och att åtgärderna följer god datahanteringspraxis. Efter ett positivt finansieringsbeslut godkänner forskningsplatsen också projektets datahanteringsplan.
När forskningsplatsen tar emot finansieringen ansvarar det för att eventuella utlåtanden och tillstånd från etiska kommittéer som behövs för forskningen har erhållits innan projektet inleds. Forskningsplatsen svarar dessutom för att sökanden inte har funnits skyldig till forskningsfusk under de senaste tre åren.
I ansökan ska också uppges forskningsplatsens omkostnadsandel, lönebikostnader och koefficienten för effektiv arbetstid. Forskningsplatsen upprätthåller dessa uppgifter i Akademins e-tjänst. Uppgifterna meddelas i procent.
Då forskningsplatsen är ett universitet eller ett forskningsinstitut ansöks finansieringen vanligen inklusive mervärdesskatt. Närmare anvisningar om mervärdesskatten fås av ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen. Akademin kan också under vissa villkor bevilja finansiering för mervärdesskatteandelar (se Mervärdesskatt på webben och anvisningarna i finansieringsvillkoren).
Att lämna in och komplettera ansökan
Ansökningstiden är bindande. En ansökan som inte inkommer inom tidsfristen beaktas (behandlas) inte. Det första utlysningssteget (preliminär ansökan) stänger den 22 januari 2025 kl. 16.15 finsk tid. Det andra utlysningssteget (egentlig ansökan) stänger den 7 maj 2025 kl. 16.15 finsk tid.
Lämna in ansökan i god tid innan ansökningstiden går ut. Systemet godkänner bara sådana ansökningar som innehåller alla obligatoriska uppgifter. Sökanden ansvarar för att innehållet i ansökans bilagor är korrekt. Konsortiets gemensamma preliminära ansökan lämnas in endast av konsortieledaren.
Konsortiets gemensamma egentliga ansökan lämnas in av konsortieledaren. Ledaren kan inlämna konsortiets ansökan först efter att alla delprojekt har ifyllt sina ansökningar och markerat dem färdiga.
Du kan göra ändringar i och komplettera en inlämnad ansökan ända tills ansökningstiden går ut. Du kan t.ex. byta bilagor i en inlämnad ansökan, men du måste göra det innan ansökningstiden går ut.
Om du efter att ansökningstiden gått ut upptäcker betydande brister i din ansökan, ska du omedelbart kontakta oss via helpdesk, så att vi kan öppna ansökan för komplettering. Efter att du har kompletterat ansökan måste du lämna in den på nytt. Kompletteringen beaktas så långt det är möjligt med beaktande av bedömnings- och beslutsprocessen.
Vi kan be dig att komplettera din ansökan. Meddelandet om begäran om komplettering skickas till din e-postadress. Om sökanden inte kompletterar ansökan inom utsatt tid eller om ansökan är fortfarande bristfällig till väsentliga delar efter en begäran om komplettering kan vi besluta att inte behandla den. Se till att din kontaktinformation (e-postadress) hålls uppdaterad.
Hur ansökan registreras
Enligt 17 § i förvaltningslagen och 8 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet är avsändaren ansvarig för att ansökan är mottagaren tillhanda inom utsatt tid. Ansökan anses registrerad (dvs. ärendet har inletts) då den elektroniska ansökan och de obligatoriska bilagorna har inlämnats i e-tjänsten. Systemet ger dig en e-postbekräftelse på att ansökan har lyckats.
Offentlighet och dataskydd
De ansökningar och bilagor som lämnas in är offentliga handlingar, med undantag av forsknings- och interaktionsplaner, planskisser och abstrakt, där utgångspunkten är att de är sekretessbelagda. Du ska därför inte uppge sekretessbelagda uppgifter t.ex. i meritförteckningen. Som grund till detta ligger lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet.
Akademin följer dataskyddslagstiftningen. Sökanden ansvarar för utlämnandet av de personuppgifter som ingår i ansökan och vid behov för begäran om samtycke av berörda parter.
Dataskyddsbeskrivningen (för strategisk forskning) enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning 2016/679 för forskningsfinansieringens personregister finns på webben på sidan Dataskydd.
Den preliminära ansökan inlämnas i utlysningens första steg och består av blanketter som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor. Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men vi ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning.
Konsortieledaren svarar för beredningen och inlämnandet av konsortiets preliminära ansökan i e-tjänsten. Den preliminära ansökan görs som en enskild ansökan. Detta underlättar ansökningsprocessen. Konsortieledaren måste försäkra sig om att arbetspaketsledarna är behöriga att ansöka om finansiering samt att de deltar i endast en ansökan per program. Konsortiets arbetspaketsledare och interaktionsansvariga ska nämnas på ansökningsblanketten.
De flesta av länkarna nedan leder till de ansökningsanvisningar som finns på Finlands Akademis webbplats.
Preliminära ansökans delar och innehåll i e-tjänsten (SARA)
Personuppgifter (Personal data)
- Personuppgifter
- Examina (senaste först); information om t.ex. föräldraledighet kan fyllas i under Tilläggsinformation
- Docenturer och professurer
Merit- och publikationsförteckning (CV and publications)
- Skriv förteckningen på vår mall och lämna in den som en pdf-bilaga på en skild flik (läs mer om strukturen).
- Maximilängd tre sidor (meritförteckning 2 sidor, publikationer 1 sida)
- Publikationsförteckningen innehåller sökandens tio viktigaste publikationer med tanke på projektet.
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Forskningsprojektets titel på engelska och svenska/finska
- Forskningsområden (minst tre, högst fem). Bekanta dig med klassificeringen av forskningsområden.
- Nyckelord på engelska och svenska/finska
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken inklusive mellanslag
- Kort översikt över forskningens vetenskapliga och samhälleliga mål, forskningsmetoder och -material samt förväntade resultat och genomslag
- Läs mer: Abstrakt
Konsortiets sammansättning (SRC consortium composition)
- Information om arbetspaketsledare och interaktionsansvarig (namn, e-postadress, organisation och land)
- Välj rätt roll från rullgardinsmenyn. I fråga om en arbetspaketsledare ifylls arbetspaketets nummer i ett skilt fält.
- Ett arbetspaket kan ha endast en ledare.
- Läs mer: anvisningarna om RSF-konsortieansökan.
Planskiss (Plan of intent)
- Maximilängd sex sidor
- Forskningsplanen bifogas i pdf-format på en skild flik.
- Använd mallen när du skriver planen. Du måste följa den givna strukturen. Ändra inte rubrikerna.
- Ansökan kan inte lämnas in om systemet upptäcker ett fel i planens konfigurationer eller struktur.
- Se e-tjänstens anvisningar.
Viktigaste publikationer och övriga forskningsresultat (Most relevant publications and other key outputs)
- Konsortieledaren fyller i sammanlagt högst tio gemensamt överenskomna publikationer av konsortiemedlemmarna (inkl. konsortieledaren) som är viktigast med tanke på projektet och sammanlagt högst tio av konsortiemedlemmarnas övriga forskningsprodukter inklusive motiveringar.
- Sök publikationer i publikationsdatatjänsten VIRTA. Se också e-tjänstens anvisningar.
- Det finns skilda textfält för motiveringar av valda publikationer och övriga forskningsresultat. Om forskningsresultatet inte finns på listan, välj Annat, vad? (Other, what?) och uppge resultatets namn.
- Du kan också inmata uppgifter om publikationer manuellt. Obligatoriska uppgifter: författare, titel, publiceringsår, namn på serien/tidskriften och typ av publikation (publikationstypen syns inte i pdf-versionen av ansökan).
- Dessa uppgifter används vid bedömningen av sökandens eller konsortiets kompetens att genomföra projektet.
Forskningsetik (Research ethics)
- etisk förhandsbedömning och/eller försöksdjurstillstånd för forskningsprojektet (ja/nej)
- Skyldig till forskningsfusk (ja/nej). Vi beaktar (behandlar) inte en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
- Att göra sig skyldig till användning av olaglig arbetskraft på det sätt som avses i 7 § 2 mom. i statsunderstödslagen (ja/nej)
- De forskningsetiska frågorna beskrivs i forskningsplanen i avsnittet om genomförande.
- Läs mer: Forskningsetik
Projektets finansiering (Funding for the project)
- Projektets finansiering följer totalkostnadsmodellen. Akademins finansieringsandel av forskningskostnaderna uppgår till 100 procent.
- Uppge finansieringsperioden såsom den ges i utlysningstexten (1.10.2025–30.9.2028).
- I det första utlysningssteget uppges projektets beräknade totala kostnader endast som ett årligt totalbelopp (inkl. alla kostnader för samtliga delprojekt, också löner) under Övriga kostnader.
- Beräkningen ska baseras på genomförandet av forsknings- och interaktionsplanen och den ska vara realistisk. Ändringar i kostnadsberäkningen mellan det första och det andra utlysningssteget godkänns endast i särskilt exceptionella fall.
- Forskningsplatsens förbindelse. Försäkra dig om att din forskningsplats (t.ex. universitet eller forskningsinstitut) förbinder sig till att stödja projektet. Läs mer: Forskningsplatsens förbindelse.
- Konsortieledaren svarar för att se till att konsortieparterna är behöriga att ansöka om och få finansiering.
Offentlig projektbeskrivning (Public project description)
- Maximilängd 1 000 tecken inklusive mellanslag
- Lättfattlig och klar projektbeskrivning på engelska och svenska/finska
- Vi utnyttjar den offentliga projektbeskrivningen då vi kommunicerar forskningsprojektet till allmänheten. Det är viktigt att den offentliga beskrivningen förstås också av en bredare publik. Beskrivningen sparas också på forskning.fi, en nationell portal som sprider information om vetenskaplig forskning som bedrivs i Finland.
- Läs mer: Offentlig projektbeskrivning
Fullmakt (Authorisation)
- Du kan ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
- Börja med att skriva in personens namn i fältet.
- Personen måste ha skapat ett konto i e-tjänsten (SARA).
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Bilagor (Appendices)
Bifoga endast de bilagor som vi begär och gör dem enligt givna anvisningar. Sidor utöver tillåtet antal beaktas inte. Rubricera alla dokument tydligt (t.ex. CV + Publications [N.N.]). Detta underlättar bedömarnas arbete. Gör bilagorna på engelska och bifoga dem i pdf-format.
Obligatoriska bilagor
- Merit- och publikationsförteckningar för arbetspaketsledarna och interaktionsansvariga (maximilängd 3 sidor), uppgjorda på RSF:s mall. Mallen innehåller en del för meritförteckningen (2 sidor) och en del för förteckningen över personens tio viktigaste publikationer med tanke på projektet (1 sida).
- Merit- och publikationsförteckningen (tre sidor) för varje person bifogas endast en gång, även om personen i fråga skulle ha flera roller i konsortiet.
- Kombinera inte flera personers merit- och publikationsförteckningar i samma fil.
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter.
- Du kan komplettera och redigera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson.
Den egentliga ansökan inlämnas i utlysningens andra steg och består av blanketter som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor. Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men vi ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning.
Inbjudna sökande kan bereda och lämna in egentliga ansökningar till RSF-utlysningen i Akademins e-tjänst fr.o.m. den 18 mars 2025. Ansökningstiden går ut den 7 maj 2025 kl. 16.15 finsk tid. Ansökningstiden är bindande.
Den egentliga ansökan görs som en konsortieansökan. Delprojektens ansökningar och bilagor sammanförs till konsortieledarens ansökan. Konsortiets ansökan kan lämnas in först efter att alla delprojekt har markerat sina ansökningar som färdiga. Konsortieledaren bör följa hur ansökan färdigställs i e-tjänsten och hen svarar för att ansökan lämnas in inom utsatt tid.
Den ansökan som konsortieledaren lämnar in innehåller uppgifter om konsortieledarens eget delprojekt, projektets abstrakt och en projektbeskrivning. I ansökan ingår dessutom konsortiets gemensamma forsknings- och interaktionsplan samt arbetspaketsledarnas och interaktionsansvarigas merit- och publikationsförteckningar (i den mån de inte fungerar som delprojektledare).
Delprojektledarna fyller i sina egna ansökningsblanketter där de meddelar sitt eget delprojekts kostnadsberäkning och finansieringsplan samt alla övriga uppgifter som begärs.
De flesta av länkarna nedan leder till de ansökningsanvisningar som finns på Finlands Akademis webbplats.
Egentliga ansökans delar och innehåll i e-tjänsten (SARA)
Personuppgifter (Personal data)
- Personuppgifter
- Examina (senaste först); information om t.ex. föräldraledighet kan fyllas i under Tilläggsinformation
- Docenturer och professurer
Merit- och publikationsförteckning (CV and publications)
- Skriv förteckningen på vår mall och lämna in den som en pdf-bilaga på en skild flik (läs mer om strukturen).
- Maximilängd tre sidor (meritförteckning 2 sidor, publikationer 1 sida)
- Publikationsförteckningen innehåller sökandens tio viktigaste publikationer med tanke på projektet.
Konsortieparter (Consortium parties)
- Delprojektledarna (forskningsplats som mottar finansieringen)
- Uppgifter om varje part (namn, e-postadress, organisation och land)
- Delprojektledarna måste ha ett konto i Akademins e-tjänst (SARA) så att man kan koppla ihop dem med konsortiet.
- Läs mer: anvisningarna om RSF-konsortieansökan
Konsortiets sammansättning (SRC consortium composition)
- Information om arbetspaketsledare och interaktionsansvarig (namn, e-postadress, organisation och land)
- Personerna måste vara desamma som i det första utlysningssteget. Endast i undantagsfall kan en person bytas ut mellan det första och det andra utlysningssteget.
- Välj rätt roll från rullgardinsmenyn. I fråga om en arbetspaketsledare ifylls arbetspaketets nummer i ett skilt fält.
- Ett arbetspaket kan ha endast en ledare.
- Läs mer: anvisningarna om RSF-konsortieansökan.
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Forskningsprojektets titel på engelska och svenska/finska
- Forskningsområden (minst tre, högst fem). Bekanta dig med klassificeringen av forskningsområden.
- Nyckelord på engelska och svenska/finska
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken inklusive mellanslag
- Kort översikt över forskningens vetenskapliga och samhälleliga mål, forskningsmetoder och -material samt förväntade resultat och genomslag
- Läs mer: Abstrakt
Forskargrupper (Research teams)
- Gruppens uppgifter och medlemmar (endast personer som får lön inom projektet)
- Effektiv arbetstid för gruppmedlemmarna (i förhållande till den finansiering som nu söks)
Forsknings och interaktionsplan (Research and interaction plan)
- Maximilängd 19 sidor
- Forskningsplanen bifogas i pdf-format på en skild flik.
- Använd vår mall när du skriver planen. Du måste följa den givna strukturen. Ändra inte rubrikerna.
- Ansökan kan inte lämnas in om systemet upptäcker ett fel i planens konfigurationer eller struktur.
- Se e-tjänstens anvisningar.
Viktigaste publikationer och övriga forskningsresultat (Most relevant publications and other key outputs)
- Konsortieledaren fyller i sammanlagt högst tio gemensamt överenskomna publikationer av konsortiemedlemmarna (inkl. konsortieledaren) som är viktigast med tanke på projektet och sammanlagt högst tio av konsortiemedlemmarnas övriga forskningsprodukter inklusive motiveringar.
- Sök publikationer i publikationsdatatjänsten VIRTA. Se också e-tjänstens anvisningar.
- Det finns skilda textfält för motiveringar av valda publikationer och övriga forskningsresultat. Om forskningsresultatet inte finns på listan, välj Annat, vad? (Other, what?) och uppge resultatets namn.
- Du kan också inmata uppgifter om publikationer manuellt. Obligatoriska uppgifter: författare, titel, publiceringsår, namn på serien/tidskriften och typ av publikation (publikationstypen syns inte i pdf-versionen av ansökan).
- Dessa uppgifter används vid bedömningen av sökandens eller konsortiets kompetens att genomföra projektet.
Samarbetsparter (Collaborators)
- Specificera projektets viktigaste samarbetsparter (namn, organisation, land, kort beskrivning av samarbetets mål/nytta)
- Vi rekommenderar att ett samarbetsbrev bifogas till ansökan. Läs mer: Samarbetsbrev
- Vi rekommenderar att samarbetsbreven skrivs på engelska, eftersom ansökningarna bedöms av internationella experter.
Mobilitet (Mobility)
- Projektets planerade mobilitet i Finland och internationellt, specificerad efter person
- Läs mer: Mobilitet
- Vi rekommenderar att ett samarbetsbrev bifogas till ansökan. Läs mer: Samarbetsbrev
- Vi rekommenderar att samarbetsbreven skrivs på engelska, eftersom ansökningarna bedöms av internationella experter.
Kopplingar (Affiliations)
- Infrastrukturer: Uppge vilka anläggningar, resurser eller datalager vid nationella eller internationella forskningsinfrastrukturer som projektet tänker använda. I menyn finns de infrastrukturer som ingår i Finlands färdplan eller ESFRIs färdplan. Övriga infrastrukturer ifylls i fritextfältet. Läs mer: Forskningsinfrastrukturer
- Läs mer: Spetsforskningsenheter
- Läs mer: Flaggskeppsprogrammet
Forskningsetik (Research ethics)
- Etisk förhandsbedömning och/eller försöksdjurstillstånd för forskningsprojektet (ja/nej)
- Skyldig till forskningsfusk (ja/nej). Vi låter bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
- Att göra sig skyldig till användning av olaglig arbetskraft på det sätt som avses i 7 § 2 mom. i statsunderstödslagen (ja/nej)
- De forskningsetiska frågorna beskrivs under punkt 3 i forskningsplanen.
- Läs mer: Forskningsetik
Projektets finansiering (Funding for the project)
- Projektets finansiering följer totalkostnadsmodellen. Akademins finansieringsandel av forskningskostnaderna uppgår till 100 procent.
- Innan du fyller i kostnadsberäkningen ska du välja forskningsplats på fliken Allmän beskrivning.
- Forskningsplatsen upprätthåller följande koefficienter: effektiv arbetstid, lönebikostnader, omkostnadsandel och mervärdesskatt. Uppgifterna meddelas i procent.
- Uppge finansieringsperioden (1.10.2025-30.9.2028)
- Uppge löner och övriga kostnader.
- Motivera den finansiering som söks i fritextfältet. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk. Ändringar i finansieringsplanen mellan det första och det andra utlysningssteget godkänns endast i särskilt exceptionella fall.
- Om ledaren inte har ett fast anställningsförhållande för hela finansieringsperioden: uppge en plan för ledarens avlöning under finansieringsperioden i fritextfältet.
- Fråga förvaltningen vid din forskningsplats om hjälp då du fyller i budgetuppgifter. Noggrannare anvisningar om finansieringen ges i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Forskningsplatsens förbindelse. Försäkra dig om att din forskningsplats (t.ex. universitet eller forskningsinstitut) förbinder sig till att stödja projektet. Läs mer: Forskningsplatsens förbindelse.
- Konsortieledaren svarar för att se till att konsortieparterna är behöriga att ansöka om och få finansiering.
Offentlig projektbeskrivning (Public project description)
- Maximilängd 1 000 tecken inklusive mellanslag
- Lättfattlig och klar projektbeskrivning på engelska och svenska/finska
- Vi utnyttjar den offentliga projektbeskrivningen då vi kommunicerar forskningsprojektet till allmänheten. Det är viktigt att den offentliga beskrivningen förstås också av en bredare publik. Beskrivningen sparas också på forskning.fi, en nationell portal som sprider information om vetenskaplig forskning som bedrivs i Finland.
- Läs mer: Offentlig projektbeskrivning
Fullmakt (Authorisation)
- Du kan ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
- Börja med att skriva in personens namn i fältet.
- Personen måste ha skapat ett konto i e-tjänsten (SARA).
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Bilagor (Appendices)
Bifoga endast de bilagor som vi begär och gör dem enligt givna anvisningar. Sidor utöver tillåtet antal beaktas inte. Rubricera alla dokument tydligt (t.ex. CV + Publications [N.N.]). Detta underlättar bedömarnas arbete. Gör bilagorna på engelska och bifoga dem i pdf-format under rubriken Bilagor i e-tjänsten. Merit- och publikationsförteckningen för varje person bifogas endast en gång, även om personen i fråga skulle ha flera roller i konsortiet.
Obligatoriska bilagor:
Konsortieledare:
- Merit- och publikationsförteckningar för arbetspaketsledarna och interaktionsansvariga, om de inte är delprojektledare, uppgjorda på RSF:s mall. Mallen innehåller en del för meritförteckningen och en del för förteckningen över personens tio viktigaste publikationer med tanke på projektet. Namnge dessa tresidiga bilagor enligt modellen [efternamn]_cv_and_pub.
- Merit- och publikationsförteckningen för varje person bifogas endast en gång, även om personen i fråga skulle ha flera roller i konsortiet.
- Kombinera inte flera personers merit- och publikationsförteckningar i samma fil.
Bilagor i enskilda fall:
Konsortieledare och/eller delprojektledare:
- Samarbetsbrev (Samarbetsparter och Mobilitet). Läs mer: Samarbetsbrev
- Redogörelse över statliga stöd (organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet); den sökande är ansvarig för att redogörelsen lämnas in i Akademins e-tjänst
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- Konsortieledaren lämnar in konsortiets gemensamma ansökan. Ledaren kan inlämna konsortiets ansökan först efter att alla delprojekt har ifyllt sina ansökningar och markerat dem färdiga.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter.
- Du kan komplettera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson.
Sammandrag av vad som krävs av konsortieparter i e-tjänsten (SARA):
Konsortiets ledare
- fyller i och kontrollerar sina egna personuppgifter
- bifogar sin egen merit- och publikationsförteckning (mall)
- namnger konsortiets parter (delprojektledarna)
- namnger konsortiets ansvariga personer (arbetspaketsledarna och interaktionsansvariga)
- fyller i den allmänna beskrivningen av sitt eget projekt (forskningsplatsens uppgifter, projekttitel, forskningsområden, nyckelord)
- skriver projektets gemensamma abstrakt
- namnger medlemmarna i sin egen forskargrupp (de personer som för lön inom projektet) och beskriver deras uppgifter; uppskattar den effektiva arbetstiden för varje gruppmedlem (i förhållande till den ansökta finansieringen)
- bifogar den gemensamma forsknings- och interaktionsplanen (mall)
- fyller i konsortiets egna viktigaste publikationer och resultat med tanke på konsortieprojektet; konsortiet kan sammanlagt uppräkna högst tio publikationer och tio resultat
- fyller i uppgifter om samarbetsparter för sitt eget delprojekt
- fyller i mobilitetsplanen för sin del
- meddelar för sin del eventuella kopplingar till forskningsinfrastrukturer, spetsforskningsenheter eller flaggskepp
- meddelar om projektet behöver utlåtanden från etiska kommittéer och svarar på etiska frågor för sin del
- bereder sitt eget delprojekts kostnadsberäkning och finansieringsplan
- begär en förbindelse av sin egen forskningsplats
- skriver den gemensamma offentliga beskrivningen
- lägger till merit- och publikationsförteckningar för arbetspaketsledarna (de som inte fungerar som delprojektledare) och interaktionsansvariga (mall)
- bifogar för sin del eventuellt samarbetsbrev för forskarbesök
- bifogar för sin del eventuellt samarbetsbrev (samarbetsparter)
- bifogar konsortiets gemensamma datahanteringsplan efter ett positivt finansieringsbeslut
Delprojektledaren
- fyller i och kontrollerar sina egna personuppgifter
- bifogar sin egen merit- och publikationsförteckning (mall)
- fyller i den allmänna beskrivningen av sitt eget projekt (forskningsplatsens uppgifter)
- namnger medlemmarna i sin egen forskargrupp (de personer som för lön inom projektet) och beskriver deras uppgifter; uppskattar den effektiva arbetstiden för varje gruppmedlem
- fyller i uppgifter om samarbetsparter för sitt eget delprojekt
- fyller i mobilitetsplanen för sin del
- meddelar för sin del eventuella kopplingar till forskningsinfrastrukturer, spetsforskningsenheter eller flaggskepp
- svarar på etiska frågor för sin del
- bereder sitt eget delprojekts kostnadsberäkning och finansieringsplan
- begär en förbindelse av sin egen forskningsplats
- bifogar för sin del eventuellt samarbetsbrev för forskarbesök
- bifogar för sin del eventuellt samarbetsbrev (samarbetsparter)
RSF beviljar finansiering utgående från en bedömning av meriterna hos forsknings- och interaktionsplanen och de sökande. Vid bedömningen betonas det mervärde som konsortiet skapar i fråga om förverkligandet av RSF-programmets mål.
Bedömningen grundar sig på transparens, integritet, opartiskhet, kompetens och mångfald. Läs mer: Ansvarsfull utvärdering av forskare
De preliminära ansökningarna bedöms genom kollegial granskning av en panel som består av både finländska och utländska experter inom vetenskap och samhällelig relevans. Vid bedömningen av de preliminära ansökningarna betonas följande kriterier:
- förenlighet med utlysningen
- vetenskaplig kvalitet, inbegripet kvaliteten på flervetenskapligt samarbete och interdisciplinär forskning
- samhällelig relevans, interaktion och samhälleligt genomslag.
Ansökningarna förväntas ha stort samhälleligt genomslag och de ska vara vetenskapligt högklassiga.
Panelen bedömer de preliminära ansökningarna med beaktande av följande frågor:
Strategic research programme call: letter of intent review questions/Guiding questions:
- Why and how does the proposed research match the programme?
- How significant and plausible is the project’s expected contribution to achieving the solutions pursued by the programme?
- How does the research plan promote responsible science (research ethics, equality and nondiscrimination, open science, sustainable development)?
- Are the research idea and the initial description of research questions, materials and applied methodologies feasible and do they aim at scientific excellence?
- How does the research plan support inter- or transdisciplinary approach, including integration or transformation of disciplinary perspectives, and what added value does the chosen approach bring?
- Is the consortium competent to execute the plan?
- Are the plans for societal interaction (goals, means, stakeholders and implementation) feasible, and do they aim at concrete steps towards improving policy or practice?
Panelen bedömer alla de preliminära ansökningar som anvisats den och bereder ett skriftligt (sekretessbelagt) utlåtande på varje ansökan med beaktande av den diskussion som förts i panelen och de preliminära utlåtandena. Panelen utnyttjar betygsskalan för det första utlysningssteget(se bedömningsanvisningarna för den preliminära ansökan (pdf, på engelska)), men den betygsätter inte ansökningarna. I stället indelar panelen ansökningarna i tre grupper (A–C) efter hur starkt den rekommenderar att ansökan inkallas till det andra utlysningssteget.
RSF beslutar om vilka konsortier går vidare till utlysningens andra steg på basis av de skriftliga utlåtandena och efter eget avvägande. RSF ber de konsortier som gått vidare att lämna in en egentlig ansökan.
I utlysningens andra steg inlämnas de egentliga ansökningarna, som bedöms genom kollegial granskning i två paneler. Panelerna bedömer ansökningarna med beaktande av samhällelig relevans, genomslag och vetenskaplig kvalitet. Båda panelerna har en egen skala när de betygsätter (1–6) ansökningarna. Båda panelerna ger ett bedömningsutlåtande på varje ansökan. Utlåtandet är en sekretessbelagd handling.
Relevanspanelen, som består av finländska och utländska experter, bedömer projekten på basis av samhällelig relevans och samhälleligt genomslag. De analyserar också hur ansökan svarar på programfrågorna.
En internationell vetenskaplig panel bedömer den vetenskapliga kvaliteten av projekten och deras forskningsplaner samt grunderna för forskningsvalen.
RSF utnyttjar panelernas utlåtanden vid de slutliga besluten om vem som beviljas finansiering.
Bedömningsfrågor och skalor för den egentliga ansökningsomgången (med beskrivningar): panelen för samhällelig relevans (pdf, på engelska) och vetenskapliga panelen (pdf, på engelska).
Vi kan också besluta att inte bedöma eller behandla en ansökan om beslutet kan motiveras. Läs mer om de grunder som övervägs vid sådana fall på webben på sidan Om bedömning och beslut.
Det lönar sig att läsa de bedömningsfrågor med vilka ansökan bedöms i första och andra steget. Bedömningshandlingarna finns endast på engelska.
Besluten om utlysningens första steg fattas i mars 2025 (preliminär tidtabell). De som gått vidare till det andra steget ska lämna in egentliga ansökningar i Akademins e-tjänst senast den 7 maj 2025. RSF väljer projekten till programmet i september 2025 (preliminär tidtabell).
Informationen om finansieringsmottagarna (namn och projekttitlar) läggs ut på Akademins webbplats.
En konsortieansökan behandlas som en enda helhet. Då ett konsortium beviljas finansiering fattas ett skilt finansieringsbeslut för varje delprojekt i konsortiet. Finansieringen anvisas skilt till varje delprojekts forskningsplats.
Efter att RSF fattat besluten om vilka konsortier som väljs till programmet inleds förhandlingar om konsortiernas målsättningar. De slutliga finansieringsbesluten fattas efter att förhandlingarna slutförts. Målet med förhandlingarna är att komma överens om forskningens och interaktionens mål samt om den slutliga bidragssumman. Förhandlingarna avslutas med att konsortiernas representanter undertecknar ett åtagande där de förbinder sig till att förverkliga målen.
Efter att finansieringsbeslutet har fattats får du ett automatiskt e-postmeddelande om det. Därefter kan du logga in på e-tjänsten och se om du fått bifall eller avslag, ta del av villkor och beslutsmotiveringar och läsa eventuella sakkunnigutlåtanden.
Hur finansieringen tas emot
Finansieringsvillkoren bifogas till ett positivt beslut. När du beviljats finansiering måste du utan dröjsmål kontrollera beslutet och godkänna finansieringen i e-tjänsten. Finansieringen måste godkännas i e-tjänsten inom åtta veckor från beslutsdagen, om inte annat nämns i beslutsmeddelandets särskilda villkor.
Konsortioledaren ska vid behov uppdatera den offentliga projektbeskrivningen och bifoga den egentliga datahanteringsplanen innan hen godkänner finansieringen. Det är viktigt att den offentliga beskrivningen förstås också av en bredare publik. Vi utnyttjar den offentliga projektbeskrivningen då vi kommunicerar forskningsprojektet till allmänheten.
Efter att du godkänt finansieringen skickas ett meddelande till den person som gett forskningsplatsens förbindelse till din ansökan. Denna person måste också godkänna att finansieringen tas emot. Läs e-tjänstens anvisningar om beslutsmeddelande, utlåtanden och godkännande av finansiering.
Finansieringen kan betalas ut först efter att både den sökande och forskningsplatsens representant har godkänt den. Efter detta meddelar systemet ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen om att finansieringen har beviljats och att finansieringen kan börja användas.
- Kontakta oss i första hand via helpdesk (välj Rådgivning om ansökan, tematiska utlysningar).
- Tekniska frågor om e-tjänsten? Gå till helpdesk (välj E-tjänsten och andra tekniska frågor).
- Akademins telefonnummer (växel) är 0295 335 000.
- projects-src@aka.fi