21 högklassiga infrastrukturer väljs med i färdplan för Finlands forskningsinfrastrukturer

3.12.2024

Kommittén för forskningens infrastrukturer (FIRI-kommittén) vid Finlands Akademi har valt ut 21 forskningsinfrastrukturer till färdplanen för Finlands forskningsinfrastrukturer 2025–2028. Beslutet fattades vid FIRI-kommitténs möte den 2 december 2024.

Den nationella färdplanen för forskningsinfrastrukturer är ett verktyg för forskarsamhället, beslutsfattare och finansiärer för att styra investeringar och stödja forskning, utveckling och innovation. Syftet med färdplanen är att säkerställa dels att landets forskningsinfrastrukturer hålls konkurrenskraftiga internationellt sett och kan svara mot både nuvarande och framtida vetenskapliga utmaningar, dels att de genererar ny kunskap och interagerar med FUI-aktörer.

Färdplanen stöder den fleråriga planen för statlig forsknings- och utvecklingsfinansiering. Den föregående färdplanen för forskningsinfrastrukturer publicerades 2021.

Årets färdplansutlysning öppnades utifrån den långsiktiga planen för forskningsinfrastrukturer fram till 2030 (pdf). Planen ställer fram en strategisk vision om att högklassiga forskningsinfrastrukturer lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation. De forskningsinfrastrukturer som tas med i färdplanen bidrar till målen i den långsiktiga planen.

De forskningsinfrastrukturer som valts till färdplanen 2025–2028 kommer att tillhandahålla bl.a. viktig teknik, geoinformation, högpresterande beräkning och molntjänster för att ta itu med viktiga miljö- och hälsofrågor samt för att stödja forskning kring geovetenskap, marina ekosystem, syntetisk biologi och bioproduktion.

Forskningsinfrastrukturerna kan hjälpa med att ta fram mångsidig och betydelsefull kunskap som tillgodoser behoven hos det vetenskapliga och akademiska samfundet samt den offentliga och privata sektorn inom områden som bio- och medicinsk vetenskap och strukturbiologi. De utvalda forskningsinfrastrukturerna kommer också att stödja forskning inom social- och samhällsvetenskap genom storskaliga språkmodeller, artificiell intelligens och registerdata. De erbjuder också betydande möjligheter till exempel när det gäller integrering av digital teknik och människocentrerad forskning, forskning i trådlös teknik och kvantteknik, utveckling av vätgasteknik och deltagande i stora internationella kosmologiska observationsprojekt.

Se förteckningen över de valda forskningsinfrastrukturerna (pdf).

”De forskningsinfrastrukturer som finns med i färdplanen utgör en viktig del av Finlands forsknings-, utvecklings- och innovationssystem. De förnyar vetenskapen och samhället och fungerar som en plattform för nationellt och internationellt samarbete och lockar till sig experter från andra länder”, säger Floora Ruokonen, FIRI-kommitténs ordförande.

Kommittén har beslutat att de forskningsinfrastrukturer som valts till färdplanen beviljas finansiering. Totalt 130 miljoner euro i finansiering finns tillgänglig för färdplanens forskningsinfrastrukturer. En del av de forskningsinfrastrukturer som valts ut för färdplanen har fått sina finansieringsbeslut i december, medan de återstående kommer att få sina beslut i slutet av januari 2025.

Mer information

Våra e-postadresser har formatet fornamn.efternamn(at)aka.fi.

Har du frågor eller synpunkter?