Finlands Akademis förvaltningsämbete organiseras om

27.8.2024

Finlands Akademi gör om sin organisation vid förvaltningsämbetet. Reformen syftar till att modernisera, förenkla och förtydliga förvaltningsämbetets struktur och ledningssystem. Den nya organisationen träder i kraft den 1 september 2024.

Syftet med organisationsreformen är att stärka Akademins förmåga att genomföra sin strategi och de förändringar som strategin kräver samt att förbättra verksamhetens kostnadseffektivitet och anpassningsförmåga.

Ett ytterligare syfte är att stärka den övergripande styrningen och ledningen av Akademin, möjliggöra en mer långsiktig planering av forskningsfinansieringen och satsa på uppföljning och utvärdering av den finansierade forskningens genomslag. Den nya organisationen ska främja kunskapsbaserad ledning och nyttiggörande av data för att stödja verksamhetsplanering och forskningspolitiskt beslutsfattande.

”Behovet av reform drivs av förväntningarna på både Akademins finansieringsverksamhet och dess expertis. I enlighet med lagen om statlig finansiering av forskning och utveckling och regeringsprogrammet kommer den forskningsfinansiering som kanaliseras via Akademin att öka betydligt. Samtidigt ökar kraven på genomslag, redovisningsskyldighet och effektivitet. Den nya organisationsstrukturen och den därmed sammanhängande förändringen av verksamhetskulturen svarar på dessa förväntningar”, säger generaldirektör Paula Eerola.

Ny organisationsstruktur

Akademins nya organisation kommer att bestå av tre enheter: enheten för verksamhetsstyrning, enheten för finansieringsutlysningar och enheten för genomslag och forskningspolitik.

Enheten för verksamhetsstyrning ansvarar till exempel för att utveckla verksamhetsstyrningen, tillhandahålla nödvändiga tjänster och sköta internrevision, risk- och kvalitetshantering. Emilia Katajajuuri har utsetts till enhetens direktör.

Enheten för finansieringsutlysningar ansvarar för finansieringsprocessen, kundservice, bedömning av ansökningar samt beredning, föredragning och verkställande av finansieringsbeslut. Enhetens direktör är Jussi Vauhkonen.

Enheten för genomslag och forskningspolitik har bland annat till uppgift att främja genomslaget av finansierade projekt, men svarar även för uppföljning och utvärdering, informationsproduktion och analys, internationellt samarbete, kommunikation och påverkansarbete. Enhetsdirektör är Floora Ruokonen.

Mer information

Finlands Akademi, kommunikationen
kommunikationsdirektör Riitta Tirronen
tfn 0295 335 118
fornamn.efternamn(at)aka.fi

Har du frågor eller synpunkter?