Forskningsinfrastrukturernas färdplansansökningar har gått vidare till bedömning

26.8.2024

Ansökningarna till färdplanen för nationella forskningsinfrastrukturer har nått bedömningsfasen.

I september ska en internationell bedömningspanel granska forskningsinfrastrukturernas vetenskapliga relevans, mångsidiga genomslag och operativa mognadsgrad. Också Finlands Akademis forskningsråd tar ställning till ansökningarna. De ansökningar som får betyget 5 eller 6 i första steget går vidare till det andra steget.

Besluten om vilka forskningsinfrastrukturer som bjuds in till steg två fattas av kommittén för forskningens infrastrukturer (FIRI-kommittén) den 3 oktober. De som går vidare ska sedan lämna in en ansökan i det andra steget, vilket ännu inte innebär att de väljs till färdplanen. Andra utlysningssteget öppnar den 4 oktober och stänger tidigast den 22 oktober.

Vid sitt möte den 2 december beslutar FIRI-kommittén om vilka forskningsinfrastrukturer som väljs till färdplanen, om finansieringen av en del av utvecklingsprojekten och om vilka s.k. lighthouse-kandidater som kallas till intervju. Intervjuerna är planerade att äga rum den 16–17 januari 2025. Den 27 januari 2025 väljer FIRI-kommittén lighthouse-forskningsinfrastrukturerna och beslutar finansieringen av resten av utvecklingsprojekten.

Mer information

Våra e-postadresser har formatet fornamn.efternamn(at)aka.fi.

Har du frågor eller synpunkter?