Forskningsrådet för biovetenskap, hälsa och miljö
Forskningsrådet för biovetenskap, hälsa och miljö representerar i stor utsträckning sina forskningsområden och beviljar finansiering för forskning och forskare inom dessa områden.
Forskningsområdena representerar i regel grundforskning, men samtidigt utgör de också en nödvändig grund för andra områden som ligger närmare tillämpad forskning. Typiskt för de forskningsområden som forskningsrådet företräder är dessutom att de är interdisciplinära områden.
Forskningsrådet följer finansieringens resultat och genomslag årligen genom att analysera forskningsrapporter samt genom att undersöka olika finansieringsinstrument och forskningsområden. Forskningsrådet ordnar dessutom regelbundna möten med de forskare som det finansierar.
Verksamhetsområdet för forskningsrådet för biovetenskap, hälsa och miljö:
- biokemi och biofysik
- biomedicin
- ekologi och evolutionsbiologi
- farmaci
- folkhälsovetenskap, miljöhälsovetenskap och
- arbetshälsovetenskap
- klinisk medicin, tandmedicin och veterinärmedicin
- jordbruksvetenskap, skogsvetenskap och livsmedelsvetenskap
- ärftlighetslära
- kostvetenskap, idrottsvetenskap och vårdvetenskap
- cellbiologi, molekylärbiologi, mikrobiologi
- miljövetenskap
- systembiologi och bioinformatik som knyter an till ovan nämnda
- ämnesområden
- annan hälsorelaterad, miljörelaterad, biovetenskaplig och även flervetenskaplig forskning
Forskningsrådet för biovetenskap, hälsa och miljö beslutade sina finansieringskriterier och -riktlinjer för vinterutlysningen 2025 vid sitt möte i oktober 2024. Riktlinjerna kompletterar Akademins anvisningar i vinterutlysningens utlysningstexter samt Akademins allmänna beslutsgrunder.
De sökande ska ha nära anknytning till den finländska forskargemenskapen så att finansieringen gagnar den finländska forskningen och det finländska samhället. Detta innebär att finansieringen ska förvaltas av en finländsk organisation. Forskningsrådet finansierar i första hand sådana projekt där både den ansvariga ledaren och hens forskargrupp främst arbetar i Finland. Om den ansvariga ledaren delvis arbetar utomlands ska ansökan innehålla en tydlig beskrivning av anställningsförhållandena och kopplingarna till gruppen och projektledningen.
Akademiprojektbidrag
Prioriterade finansieringskriterier:
- forskningsplanens vetenskapliga kvalitet och genomförbarhet
- betydande bevis på vetenskapligt arbete och framgångsrikt ledarskap i förhållande till den ansvariga ledarens karriärfas.
Forskningsrådet förutsätter att den ansvariga ledarens lednings- och forskningsuppgifter i projektet har klart specificerats i ansökan.
Sekundära finansieringskriterier, som används vid likvärdiga ansökningar:
- stöd för karriärutvecklingen hos nydisputerade forskare eller doktorander inom projektet
- genomslag utanför forskarsamfundet
I fråga om konsortier fäster forskningsrådet uppmärksamhet vid samarbetets mervärde, som ska beskrivas i ansökan. Delprojekt i konsortier ska hålla samma vetenskapliga nivå som konsortiets huvudsakliga sökande, eller på andra sätt bidra starkt till projektets genomförande.
Bidrag för anställning som akademiforskare
Prioriterade finansieringskriterier:
- sökandens meriter hittills, kunskaper och prov på samarbetsnätverk i förhållande till karriärfasen
- sökanden ska ha avancerat snabbt i sin karriär, vara lovande och internationellt konkurrenskraftig och ha förmåga till förnyelse
- i ansökan ska sökanden beskriva hur projektet stöder hens ökande kompetens och framsteg under forskarkarriären
- sökanden ska dessutom ha erfarenhet av att leda en forskningsgrupp
- forskningsplanens vetenskapliga kvalitet och genomförbarhet
Sekundära finansieringskriterier, som används vid likvärdiga ansökningar:
- internationell och nationell rörlighet samt forskargruppens samarbete
- möjligheterna att utveckla vetenskapliga kompetensen av forskare som eventuellt anställs till projektet och skapa samarbetsnätverk som stöder karrier
- genomslag utanför forskarsamfundet
Bidrag för anställning som klinisk forskare
Det viktigaste finansieringskriteriet är forskningsplanens vetenskapliga kvalitet. Dessutom fästs uppmärksamhet vid den sökandes lämplighet med tanke på målen med finansieringsinstrumentet.
Finlands Akademi stöder läkare eller forskare som är sysselsatta med kliniskt patientarbete genom att finansiera deras deltidsforskning. Patientarbete ska ha en koppling till forskningsprojektet.
Finansieringsbeslutet grundar sig på forskningens vetenskapliga kvalitet och den sökandes kompetens och lämplighet. Syftet är att främja kliniska forskarkarriärer och uppmuntra professionella inom hälso- och sjukvården som sysslar med kliniskt arbete att forska vid sidan av det kliniska arbetet.
Forskningsrådets finansiering täcker 20–50 procents lön och forskningskostnader. En förutsättning är att 50 procent av den sökandes arbete utgörs av kliniskt patientarbete. Finansieringen beviljas för högst fyra år.
Kliniska forskare kan samtidigt ha akademiprojektbidrag.
Forskningsrådet för biovetenskap, hälsa och miljö 1 jan 2022–31 dec 2024
Ordförande
- professor Jussi Kukkonen, Östra Finlands universitet
Medlemmar
- professor Per Ashorn, Tammerfors universitet
- direktör Anna-Stiina Heiskanen, Finlands miljöcentral
- professor Sirkku Juhola, Helsingfors universitet
- professor Marja Kaunonen, Tammerfors universitet
- professor Toni Kristian Laaksonen, Åbo universitet
- forskningsprofessor Jarkko Niemi, Naturresursinstitutet
- forskningschef Kirsi-Marja Oksman-Caldentey, Teknologiska
- forskningscentralen VTTprofessor Jorma Palvimo, Östra Finlands universitet
- professor Marko Salmi, Åbo universitet
- professor Anne Toppinen, Helsingfors universitet.
Både Finlands Akademi och forskningsrådet för biovetenskap, hälsa och miljö för sin del utvecklar aktivt sin verksamhet. Responsen från bedömningspanelerna är en viktig del av detta utvecklingsarbete och responsen följs upp och analyseras årligen. Panelerna ger värdefull respons till sökandena också om hur ansökningarna kan förbättras ur bedömarens synvinkel.
Forskningsrådet stöder forskarinitierat högklassigt internationellt samarbete genom akademiprojektsbidrag och bidrag för anställning som akademiforskare, klinisk forskare och forskardoktor samt genom att delta i strategiskt viktiga internationella utlysningar. Forskningsrådet beviljar finansiering för internationellt konkurrenskraftig forskning och främjar förutsättningar för forskare i Finland att delta i framgångsrik och effektfull internationell forskning. Forskningsrådet anser att det multilaterala europeiska och nordiska samarbetet är viktigt. Allt internationellt samarbete bör också i första hand basera sig på intressen och behoven inom den finländska forskningen.
I främjandet av samarbete och planeringen av finansieringsutlysningar fäster forskningsrådet särskild uppmärksamhet vid forskningens kontinuitet och å andra sidan också vid beviljande av finansiering för nya initiativ och områden samt det mervärde samarbetet medför för den finländska forskningen.
Information om kommande utlysningar läggs ut på Akademins webbplats och Twitter.
Mer information
- forskningsrådets generalsekreterare Sirpa Nuotio, tfn 0295 335 082
Våra e-postadresser är i formatet fornamn.efternamn(at)aka.fi.