Forskningsrådet för naturvetenskap och teknik
Forskningsrådet för naturvetenskap och teknik främjar högklassig forskning som står på en etiskt hållbar grund, vetenskapliga genombrott och sådan forskning som söker nya flervetenskapliga teman och infallsvinklar.
Forskningsrådet uppmuntrar forskare att bedriva vetenskapligt ambitiös forskning som innehåller nya initiativ och risktagning. Det övergripande målet är att stödja banbrytande vetenskaplig forskning. Forskningsrådet stöder skapandet av internationellt attraktiva forskningsmiljöer och bidrar till att utveckla en internationellt konkurrenskraftig forskarkår i Finland med beaktande av styrkorna i den finländska forskningen och behoven i forsknings- och innovationssystemet.
Forskningsrådet utvecklar sin egen verksamhet genom att aktivt följa och analysera effektfullheten av sina finansieringsbeslut och strategiska åtgärder samt kundnöjdheten. Det analyserar dessutom regelbundet sina olika bidragsformer.
Genom en analys av läget på forskningsrådets område (källor: Clarivate Analytics Web of Science-baserade data, bibliometrisk beräkning CSC 2021; Utbildningsstyrelsens statistiktjänst Vipunen; ansökningar inom forskningsrådets område om akademiprojektbidrag, akademiforskarbidrag och forskardoktorbidrag, beslutsåren 2012–2022) har forskningsrådet identifierat fem målinriktade budskap till intressenter för de kommande åren:
- Antalet forskare inom naturvetenskap och teknik i Finland måste vara tillräckligt stort inom karriärstegen I och II (doktorand och forskardoktor).
- Insatser måste göras för att öka andelen kvinnor inom naturvetenskap och teknik, särskilt på karriärsteg IV (professor och forskningsledare).
- Antalet begåvade studerande som söker sig till området naturvetenskap och teknik som ett prioriterat alternativ måste ökas.
- Doktorernas rörlighet mellan den akademiska och den privata sektorn måste främjas och ett tillräckligt antal doktorander måste säkerställas inom områden som är viktiga för ekonomin.
- Forskningen inom den för Finland viktiga kemiska sektorn (inkl. förädling av träbaserad biomassa) måste stärkas.
Verksamhetsområdet för forskningsrådet för naturvetenskap och teknik:
- energiteknik
- fysik
- geovetenskap och naturgeografi
- kemi
- maskin- och produktionsteknik
- medicinsk teknik
- matematik och statistik
- materialvetenskap och -teknik
- process- och kemiteknik
- byggnads- och samhällsteknik samt arkitektur
- elteknik och elektronik (inkl. kommunikations- och automationsteknik)
- datavetenskap, informationsteknik
- astronomi
- bioteknik, bioinformatik och miljöteknik med anknytning till ovan nämnda områden
- övrig forskning med anknytning till naturvetenskap och teknik, även mångvetenskaplig forskning
Forskningsrådets anslag räcker inte till för att forskningsrådet skulle kunna finansiera alla ansökningar som fått utmärkt betyg (6 eller 5). Forskningsrådet har därför definierat vissa kriterier och riktlinjer som styr dess finansieringsbeslut. Kriterierna och riktlinjerna tillämpas systematiskt t.ex. då forskningsrådet gör val mellan ansökningar av hög vetenskaplig kvalitet.
Riktlinjerna och kriterierna för vinterutlysningen 2025 finns nedan. Kontakta oss om du letar efter kriterier och riktlinjer gällande tidigare utlysningar.
Riktlinjer och kriterier i vinterutlysningen 2025
Allmänna riktlinjer
- Forskningsrådet stöder internationellt högklassig och ansvarfull forskning på bred front inom naturvetenskap och teknik i Finland. De olika områdenas särdrag, såsom forsknings- och publiceringstraditioner inom de tekniska områdena, beaktas i beslutsfattandet. Forskningsrådet förutsätter att etiska frågor och frågor om dubbel användning och hur frågorna kommer att hanteras i forskningen beskrivs tillräckligt detaljerat i ansökan.
- Forskningsrådets finansieringsbeslut grundar sig i princip på bedömningspanelernas utlåtanden.
- Forskningsrådet bidrar till vetenskapens förnyelse genom att finansiera nya initiativ, inklusive högrisk-/högvinstforskning, och utveckling av nya metoder och tekniska verktyg. Forskningsrådet stöder forskare som befinner sig i ett uppåtgående karriärskede och beviljar akademiprojektbidrag till ansvariga projektledare på olika karriärsteg. När det gäller likvärdiga ansökningar beaktar forskningsrådet stärkandet av jämställdhet och likabehandling. Forskningsrådet finansierar i första hand sådana projekt där både den ansvariga ledaren och hens forskargrupp främst arbetar i Finland.
- Forskningsrådet stöder nyttiggörandet av forskningsresultat. Forskningsrådet beaktar forskningens relevans för näringslivet och andra samhällssektorer i Finland. Dessutom beaktas de sökandes tidigare meriter i fråga om det vetenskapliga och ekonomiska utnyttjandet av forskningsrön samt deras nätverk med de som utnyttjar forskningsresultat.
- Forskningsrådet stöder högklassigt nationellt och internationellt forskningssamarbete samt forskarmobiliteten däri. Det samarbete som forskningsrådet stöder kan ske mellan universitet, mellan universitet och forskningsinstitut eller med näringslivet eller andra samhällsaktörer. Forskningsrådet stöder forskardrivet samarbete med finansiering för akademiprojekt och akademiforskare samt genom att delta i strategiskt utvalda internationella utlysningar. Konsortiebaserade akademiprojekt som inbegriper parter från olika forskningsorganisationer är ett viktigt redskap för att främja nationellt samarbete.
- Forskningsrådet främjar sådan forskning som utnyttjar finländsk och internationell forskningsinfrastruktur.
Kriterier och riktlinjer för akademiprojekt
Då forskningsrådet gör val mellan ansökningar av hög vetenskaplig kvalitet tillämpar det följande kriterier (i prioritetsordning):
Beslutskriterier (i prioritetsordning):
- Forskningens kvalitet, nya initiativ, potential till genombrott, relevans och genomförbarhet
- Forskarens/forskargruppens kompetens, särskilt nyliga prestationer, och forskningssamarbete
- Forskningens genomslag i samhället
Dessutom använder forskningsrådet allmänna riktlinjer om finansieringsbeslut när den väljer ut projekt för finansiering.
Kriterier och riktlinjer för akademiforskare
Forskningsrådet stöder lovande och nytänkande forskare som befinner sig i ett uppåtgående karriärskede och som kan bedriva självständig forskning. Forskarna kan i betydande grad avancera i karriären under finansieringsperioden när de bedriver vetenskapligt högklassig och genomslagskraftig forskning som bidrar till vetenskapens förnyelse. Forskningsrådet fäster särskild vikt vid sökandens kompetens samt vid sökandens meriter och samarbetsnätverk i förhållande till karriärskedet. Forskningsrådet förväntar sig att akademiforskaren under finansieringsperioden ökar sin erfarenhet av handledning och vidareutvecklar sin kompetens inom akademiskt ledarskap.
I princip baseras forskningsrådets beslutsfattande på bedömningsutlåtandena, med följande prioritetsordning för punkterna i bedömningen:
- Sökandens personliga kompetens med beaktande av karriärfasen
- Forskningens kvalitet, nyhetsvärde och relevans
- Forskningens genomförbarhet och samarbetsnätverk
Dessutom använder forskningsrådet allmänna riktlinjer om finansieringsbeslut när den väljer ut akademiforskare.
Forskningsrådet godkänner efter eget avvägande skäliga forskningskostnader. Eftersom syftet med finansieringen är att främja akademiforskarens akademiska ledarskap beviljar forskningsrådet inte finansiering till gruppmedlemmar i samma eller ett högre karriärstadium utan skälig grund.
Forskningsrådet för naturvetenskap och teknik 1 jan 2022–31 dec 2024
Ordförande
- professor Leena Ukkonen, Tammerfors universitetet
Medlemmar
- professor Ari Friberg, Östra Finlands universitet
- professor Mirja Illikainen, Uleåborgs universitet
- professor Ari Jokinen, Jyväskylä universitet
- specialsakkunnig Susanna Näreaho, Metropolia
- biträdande professor Satu Ojala, Uleåborgs universitet
- professor Pekka Pankka, Helsingfors universitet
- professor Timo Repo, Helsingfors universitet
- professor Esa Vakkilainen, LUT-universitetet
- professor Marjo Yliperttula, Helsingfors universitet
- professor Patric Östergård, Aalto-universitetet.
Både Finlands Akademi och forskningsrådet för naturvetenskap och teknik för sin del utvecklar aktivt sin verksamhet. Responsen från bedömningspanelerna är en viktig del av detta utvecklingsarbete och responsen följs upp och analyseras årligen. Panelerna ger värdefull respons till sökandena också om hur ansökningarna kan förbättras ur bedömarens synvinkel.
Forskningsrådet stöder forskarinitierat högklassigt internationellt samarbete och internationell forskarrörlighet genom akademiprojektsbidrag och bidrag för anställning som akademiforskare samt genom att delta i strategiskt viktiga internationella utlysningar. Internationellt samarbete är en naturlig del av forskningen inom det naturvetenskapliga och tekniska området. Forskningsrådets policy överensstämmer även med Finlands Akademis internationella riktlinjer 2017–2021 (pdf) (särskilt avsnitten 1 och 3).
I främjandet av samarbetet fäster forskningsrådet särskild uppmärksamhet vid samarbetets kvalitet och det mervärde som samarbetet medför för forskningen. Dessutom främjar forskningsrådet internationellt samarbete inom det europeiska forskningsområdet, mellan de nordiska länderna och med andra internationella aktörer.
Forskningsrådet följer årligen upp effekterna och genomslaget av sin internationella verksamhet med hjälp av uppgifter som fås från forskningsrapporter, separata utredningar och möten med forskare. Den 15 november 2022 ordnades ett möte mellan forskningsrådet och ansvariga ledare som finansierats inom internationella utlysningar. Bekanta dig med mötet och presentationerna.
Information om kommande utlysningar läggs ut på Akademins webbplats och Twitter.
Utlysningar som Finlands Akademi har deltagit 2013 − 2022:
- Utlysning mellan Finlands Akademi och NSF inom artificiell intelligens 2022
- M-ERA-NET 3 2022
- ERA-NET CoFund CHIST-ERA 2022
- ERA-NET CoFund CHIST-ERA 2021
- Tandem Forest Values 3 2021
- Solar-driven chemistry 2021/2022 (SDC2)
- ERA PerMed – Personalised Medicine 2021
- ERA-NET CoFund QuantERA 2021
- Pilotutlysning mellan Finlands Akademi och NSF inom artificiell intelligens 2021
- Akademiprojekt med särskild inriktning: International Co-Investigator Scheme – finsk-norskt forskningssamarbete inom teknik
- ERA-NET CoFund CHIST-ERA 2020
- ERA PerMed – Personalised Medicine 2020
- Tandem Forest Values II 2019
- Solar-driven chemistry 2019
- ERA-NET CoFund CHIST-ERA 2019
- ERA-NET CoFund CHIST-ERA 2018
- ERA-NET CoFund QuantERA 2017
- ICT2023/WiFiUS, Wireless Communications 2016
- ICT2023/WiFiUS, Wireless Communications 2014
- Joint Project Call: Materials Research 2014 (Academy of Finland and FAPESP)
WoodWisdom-Net+ 2014
Finlands Akademi och Business Finland samordnar och finansierar forsknings-, utvecklings- och innovationsprogrammet ICT 2023 i syfte att förbättra kunskaperna inom databehandling och främja det vidsträckta utnyttjandet av IKT-baserade lösningar. Som grund för programmet ligger rapporten 21 vägar till ett friktionsfritt Finland, som utarbetats av arbetsgruppen ICT 2015. Programmets syfte är att förbättra kunskaperna inom databehandling och främja det vidsträckta utnyttjandet av IKT-baserade lösningar. Minst 10 miljoner euro av Akademins bevillningsfullmakt för år 2020 ska användas för att finansiera programmet. Business Finland ordnar inte en parallell utlysning för företagsprojekt, men beviljar annan finansiering inom detta tema via andra utlysningar (läs mer på BF:s webbplats). Läs mer om programmet ICT 2023.
Mer information
- forskningsrådets generalsekreterare Kati Sulonen, tfn 0295 335 110
Våra e-postadresser är i formatet fornamn.efternamn(at)aka.fi.