Aivotaitojen kehittäminen kannattaa
Heli Isomäen ja Nina Uusitalon kirja Aivotaidot on kiinnostava kurkistus ihmisen mielen ja pään sisälle. Teos on selkeä ja helposti ymmärrettävissä myös sellaiselle henkilölle, joka ei ole lukenut psykologiaa tai muutenkaan perehtynyt aivojen toimintaan. Tämä kahden psykologin kirjoittama teos ilmestyi elokuussa 2017 ja siitä on tehty jo useampi painos.
Kirjoittajat ovat jaotelleet sisällön viiteen pääosioon, jotka jäsentävät tekstin hyvin ja tekevät asioiden seuraamisesta sekä lukemisesta selkeämpää ja mielekkäämpää.
Kirja alkaa lyhyellä ja ytimekkäällä esittelyllä, jossa kerrotaan psykologien motiivi kirjan kirjoittamiseen, ja avataan jo vähän, mitä kaikkea kirjasta löytyy. Lukijalle käy hyvin ilmi, mitä kirjalla haetaan ja miten kaikki voivat päästä näihin asetettuihin tavoitteisiin. Kiinnostukseni lukea heti lisää heräsi saman tien, ja mielestäni jo se kertoo siitä, että nyt on löytynyt hyvä kirja.
Ensimmäisessä osiossa käydään läpi ja avataan lukijalle, mitä ovat teoksen nimessäkin esiintyvät aivotaidot. Tämä on hyvä aloitus, sillä se luo pohjaa tuleville kappaleille ja luvuille. Isomäen ja Uusitalon käyttämät kolmea termiä, mielipeilin taito, aivojen säätelyn taito ja järjen ja tunteen yhdistämisen taito, esiintyvät myös myöhemmin kirjassa ja auttavat ymmärtämään aivojen toimintaa jo heti alussa.
Toisessa osiossa päästään jo sukeltamaan vähän tieteellisempiin aiheisiin, kun puhutaan aivojen eri osa-alueista, lohkoista ja koostumuksesta. Nämäkin on kaikki huolellisesti eritelty ja selitetty lukijoille helposti mutta mielenkiintoa yllä pitävästi. Tätä lukua lukiessa ja prosessoidessa minulle tuli mieleen lukiossa puhuttuja asioita. Tässä nimittäin puhutaan paljon siitä, miten oppiminen on aivotoiminnan muutos, ja verrataan esimerkiksi pienen vauvan aivotaitoja yksivuotiaaseen, jota sitten verrataan teiniin ja teiniä aikuiseen. Teoksessa kerrotaan myös unen ja laadukkaan ravinnon merkityksestä arjen suorittamiseen ja painotetaan jälleen samoja arvoja kuin koulussa. Tämä on mielestäni hyvin tuotu esiin, sillä se unenpuute on hyvin ajankohtainen ongelma.
Kolmas osio on minusta mielenkiintoisin, sillä siinä syvennytään lähemmin aiemmin mainittuihin aivotaitoihin. Jokaista kolmea osa-aluetta selitetään tarkemmin ja annetaan esimerkkejä niiden harjoittamisessa tavallisessa arjessa. Mielipeilin treenaamista pystyy tekemään esimerkiksi Mindfulness- harjoitusten avulla, aivojen säätelyyn taas pystyy miettimällä, mitkä ovat oman elämän tyynnyttäjiä ja mitkä kuormittajia. Voisin jatkaa tätä listaa mutta suosittelen mieluummin lukemaan kirjan itse, mikäli kiinnostuksesi on jo herännyt. Kirjoittajat kiinnittävät huomiota myös siihen, että viisaus ei ole kirjoista opittua tietoa, vaan kokemuksien kautta haalittua tietoa ja taitoa.
Jos lukijana saisit käteesi tämän kirjan ja selaisit sitä, pysähtyisit ehkä huomattuasi seuraavan osion vain jatkuvan ja jatkuvan. Ajattelisit kenties, että neljäs osio tai luku on lähes puuduttavan pitkä. Tässä kohtaa kuitenkin ilmenee, että luku on täynnä hauskoja vinkkejä, testejä, graafeja, kuvia ja taulukoita, joita voit halutessasi täyttää, määrittää ja harjoittaa omia aivotaitojasi! Tämä on uusi ja varsin piristävä tapa keventää tieteellistä aihetta käsittelevää kirjaa. Luvussa ei ole paljoa niin sanottua teoriaa, vaan se muistuttaa oppikirjojen rakennetta, jossa teorian tai luettavan kappaleen jälkeen on tehtäviä. Tämä on ehdottomasti lempiasioitani tässä kirjassa ja saa luetun asian jäämään mieleen paremmin.
Viides ja viimeinen luku on napakka, ja vaikka se on vain muutaman sivun mittainen, se sitoo koko kirjan asiat sulavasti yhteen. Ihmisaivojen kehitystä avataan vertaamalla kivikautisen ja nykyihmisen aivoja ja kerrotaan, miten aivotaidot tarttuvat muihin yhden ihmisen kehittäessä niitä.
Tekstissä oli helppo pysyä mukana ja pidin yleisesti siitä, miten selkeällä kielellä kaikki tieteellisetkin asiat on esitetty. Mikään ei jäänyt epäselväksi, enkä ainakaan itse kokenut, että lisätietoja olisi pitänyt hakea esimerkiksi verkosta. Kirja oli kokonaisuutena hyvin mielenkiintoinen. Suosittelen tätä kaikille ihmisille, joita kiinnostaa oman, tai muiden, pään sisällä tapahtuva toiminta.
Yasmin Smith, Porin suomalaisen yhteislyseon lukio