23.2.2021

Kuinka kauan covid-19 -virus säilyttää tartuttamiskykynsä iholla, tekstiileissä tai muilla pinnoilla?

Kysymys: Kuinka kauan covid-19 -virus säilyttää tartuttamiskykynsä iholla, tekstiileissä tai muilla pinnoilla? Jos sitä kulkeutuu poskille tai muualle kehoon sekä vaatteisiin tai astioihin, voiko tartunta tulla omien käsien kautta niitä koskemalla ja sen jälkeen esimerkiksi silmiä hieromalla? Voiko näin siis ikään kuin tartuttaa itse itsensä?

Professori Ilkka Julkunen, biolääketieteen laitos, Turun yliopisto:

Kyllä se on mahdollista, mutta kuinka todennäköistä se on, riippuu täysin tilanteesta ja tartuttajasta.

Jos henkilön poskelle lennähtää koronaviruspotilaan limaa ja henkilö pyyhkäisee sitä ja sitten pian silmiään, hänellä on iso riski saada tartunta. 

Jos lima olisi peräisin supertartuttajalta, riski olisi vielä suurempi. Supertartuttajat ovat viruksen kantajia, joiden eritteet sisältävät virusta enemmän kuin muilla sairastuneilla.

Tämän vuoksi koronapotilaiden hoivatyössä käytetään kertakäyttöisiä hengityssuojaimia, suojavisiirejä, suojavaatteita sekä suojakäsineitä. Ne torjuvat tautia erittäin hyvin. Esimerkiksi Turun yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa kahdestasadasta koronapotilaiden hoitajasta vain kolme osoittautui vasta-ainepositiivisiksi. Heistäkin vähintään yksi oli altistunut virukselle muualla kuin työssä.

Covid-19 -viruksen tartuttavuusluku on 2-2,5 (sairastunut tartuttaa hieman yli kaksi) sekä uusien ärhäkämmin tarttuvien virusmuunnosten 3 (sairastunut tartuttaa kolme).

Aluksi epäiltiin koronan tarttuvan myös aerosoleina tuhkarokon tapaan (tartuttavuusluku 15). Se on onneksi harvinaista ja vaatii pitkän oleskelun tartuttajan kanssa huonosti ilmastoidussa tilassa.

Pääasiallinen tartuntareitti on pisaratartunta hengitysteiden kautta. Suojautumiseksi riittää yleensä, että pidetään huolta parin metrin etäisyyksistä, käytetään maskia lähietäisyyksillä ja huolehditaan hyvin käsi- ja yskimishygieniasta. Saippualla pesemällä covid-19 –virus hajoaa minuuteissa.

Ruoan, tavaroiden ja erilaisten pintojen välityksellä saatujen tartuntojen riski on osoittautunut pieneksi. Kun covid-19 -virus joutuu kehon ulkopuolelle ja kuivuu, se inaktivoituu. Myös auringon ultraviolettisäteily inaktivoi sitä.

Pintamateriaalilla on kuitenkin merkitystä. Tekstiilipinnoilla säilyvyys on ilmeisesti kohtuullisen pieni. Kuparipinnoilla virus on laboratorio-olosuhteissa selvinnyt elossa neljä tuntia ja pahvipinnoilla noin vuorokauden. Teräs- ja muovipinnoilla se säilyi joitakin päiviä. Tartuttamiskykyään se alkoi kuitenkin menettää pian, oli pinta mikä tahansa. Tuloksista voi lukea lisää ”The New England Journal of Medicine”- tiedelehdestä.

Tarkkaa aika-rajaa, minkä jälkeen pintojen välityksellä ei enää saa tartuntaa, ei voida antaa. Emme vieläkään tiedä, mikä annos covid-19- virusta riittää tartuntaan. Onko se kymmeniä viruspartikkeleja vai pikemminkin satoja? Oli miten oli, riski saada koronatartunta kontaminoituneesta pinnasta pienenee lineaarisesti ajan funktiona eli nopeasti. Lopulta se muuttuu olemattoman pieneksi.

Viimeksi muokattu 3.1.2024

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä