17.1.2023

Kuinka paljon dataa dronet voivat siirtää rajavalvonnassa?

Kysyn teknisestä rajavalvonnasta aidatuilla rajoilla. Jos pienitehoinen valvontalaitteisto lähettää "havaintonsa" 2–3 kertaa vuorokaudessa noin 100 metrin korkeudessa lentävään droneen, kuinka suuria datapaketteja näin on realistista siirtää? Dronen lentonopeus olisi suurin laissa sallittu eli 19 metriä sekunnissa?

Tutkimuspäällikkö Jussi Aaltonen, mekatroniikan tutkimusryhmä (MRG), Tampereen yliopisto:

Drone on miehittämätön ilma-alus, jota ohjataan esimerkiksi kauko-ohjaimella tai puhelinsovelluksella. Oletan kysyjän tarkoittavan multikopterityypisiä droneja, jotka ovat yleisimpiä, edullisia droneja.

Niiden käytössä automaattiseen tekniseen rajavalvontaan on Suomen olosuhteissa käytännön syistä useita ongelmia.

Multikopterit ovat erittäin herkkiä säiden vaihteluille. Suomessahan sääolosuhteet ovat rankat, koska lämpötilan vaihtelut ovat suuria ja täällä tuulee ja sataa paljon. 

Kovakaan tuuli ei täysin estä multikopteria lentämästä, mutta akku kuluu tuulessa nopeasti loppuun. 

Kosteutta ja sadetta multikopterin herkkä elektroniikka usein sietää erittäin huonosti. Syksyinen, jäätävä sade olisi pahin. Se todennäköisesti hajottaa multikopterin. 

Viestintäteknologia sen sijaan tuskin muodostuisi esteeksi. Siirrettävien datapakettien kokoon on vaikea ottaa sen tarkemmin kantaa. Datan määrä riippuu valvontaan käytetyistä sensoreista. Valittu verkkoteknologia ja linkkien väliset etäisyydet vaikuttavat verkon kapasiteettiin. Mutta esimerkiksi 4G tai 5 G –teknologia sopisi hyvin kysyjän kuvailemaan tilanteeseen, sillä esimerkiksi huono sää ei yleensä merkittävästi häiritse liikennettä näissä verkoissa. Kaupallisilla toimijoilla on ollut tarjolla jo pitkään yksityisiin 4 G –verkkoihin perustuvia ratkaisuja droneille. 

Siirrettävän datan määrään on mahdollista vaikuttaa järkevällä suunnittelulla. Esimerkiksi jos linkiltä välittyy pääosin vain liikeilmaisimien tuottamia tietoja ja videokuvaa siirrettäisiin vain hälytystilanteista, datapakettien koko pysyisi varsin maltillisena. 

Dronet ovat erittäin käyttökelpoisia rajavalvonnassa. Suomen valtion rajoilla multikopterit ovat tällä hetkellä rajavartijan ”silmät taivaalla”. Kun droneteknologia kehittyy, droneja tullaan varmasti hyödyntämään Suomessa automaattisessa rajavalvonnassa. Ne tehostavat valvontaa ja korvaavat tulevaisuudessa lentokoneella tehtäviä rutiinivalvontalentoja, jotka ovat työntekijöille tylsiä ja lisäksi erittäin kalliita. 

Jo nyt on olemassa lentokonetyyppisiä kiinteäsiipisiä droneja, lennokkeja, jotka pärjäävät joka säässä. Ne ovat kuitenkin suurehkoja ja vielä erittäin kalliita. Sodankäynnissä niillä on jo aivan keskeinen rooli.

Kuva: Mostphotos

Viimeksi muokattu 2.1.2024

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä