Voiko matkapuhelin käyttää infrapunavaloa tiedon lukemiseen?
Voiko matkapuhelin käyttää infrapunavaloa tiedon lukemiseen, vastaanottamiseen puhelimeen - ja miten se tapahtuu?
Tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner ja optoelektroniikan professori Markku Sopanen, Aalto-yliopisto:
Kyllä voi. Se tapahtuu infrapunalähettimellä, jotka tulivat hiukan paremmin varusteltuihin matkapuhelimiin 1990-luvulla. Toimintaperiaate on sama kuin infrapunalla toimivissa televisioiden kaukosäätimissä: tieto siirtyy infrapunavaloon pakattuina perättäisinä valopulsseina samaan tapaan kuin morsetettaessa.
Infrapunaa käytettiin kännyköissä ennen älypuhelinaikaa lähinnä pienimuotoiseen langattomaan datasiirtoon, esimerkiksi käyntikorttien lukemiseen ja tallettamiseen kännykkään tai tekstiviestin siirtämiseen kannettavaan tietokoneeseen. Teknologia ei kuitenkaan koskaan lyönyt itseään laajemmin läpi, sillä se on tiedonsiirtomenetelmänä melko kömpelö. Jos tietoa siirretään kahden laitteen välillä, niiden välimatka toisistaan voi olla korkeintaan joitakin metrejä. Välissä ei saa olla esteitä, sillä infrapunasäteily ei läpäise materiaaleja. Käynnyköiden ir-laitteet olivat lisäksi niin vaatimattomia, että tiedonsiirtovauhti oli hyvin hidas. Juuri siksi vain pienten tiedostojen siirto käytännössä onnistui. Periaatteessa matkapuhelimen infrapunalähetin voisi olla isompi ja siten nopeampi, mutta siihen ei ole älypuhelimien myötä ollut kiinnostusta.
Joissakin matkapuhelimissa, myös älypuhelimissa, saattaa silti yhä olla ir-lähetin. Niitä käytetään lähinnä television kaukosäätiminä. Sovellus tätä varten on puhelimiin usein valmiiksi asennettu. Kodin yleiskaukosäätimeksi ei ir-lähettimestä oikein ole, sillä radiolähetin on paljon kätevämpi tässäkin. Radiosignaali läpäisee seinärakenteet, eikä sitä tarvitse kohdistaa yhtä tarkasti. Siksi kaupoista löytyy jo vaikka kuinka paljon valaisimia, joita voi ohjata bluetoothilla tai wlanilla, mutta infrapunateknologia ei ole lyönyt itseään niissäkään läpi.