5.1.2022

Voiko painottomuudesta olla jotakin haittaa?

Yliopistotutkija Timo Rantalainen, Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto: 

Painottomassa tilassa oleskelu vaikuttaa välittömästi ihmisen nestekiertoon. Kehon nesteitä siirtyy jaloista ylävartaloon ja päähän, koska Maan vetovoima puuttuu. Heti ilmaantuvia haittoja ovat esimerkiksi kasvojen turvotus ja pahoinvointi.

Tähän liittyy myös riskejä. Nestettä saattaa kertyä aivojen nestekammioihin ohi veriaivoesteen, mitä ei normaalioloissa tapahdu.

Selkärangan välilevyihin pakkautuva ylimääräinen neste saa välilevyt pullistumaan painottomuudessa niin voimakkaasti, että ihminen voi kasvaa useita senttejä pituutta. Tämä lisää riskiä välilevyn pullistumiin Maan vetovoimaan palattaessa ennen kuin välilevyt ehtivät palautua.

Lihaksiston surkastumien ja luuston rapistuminen alkaa painottomuudessa nopeasti, koska painovoiman vastus puuttuu kokonaan. Vauhti on verrattavissa halvaantuneen lihas- ja luukatoon. Jo kolmen ensimmäisen viikon aikana tapahtuu merkittävää lihaskatoa ja luukato on alkanut. Parin kuukauden kuluttua merkittävä osa käyttämättömistä lihaksista on surkastunut ja noin 30 - 40 prosenttia luumassasta on kadonnut jäsenistä, joita ei ole rasitettu.

Tätä voidaan kuitenkin estää lihastreenillä myös painottomuudessa. Jo lyhyt, kuutena päivänä viikossa tehty parin minuutin jalkalihastreeni esti lihas- ja luukatoa tehokkaasti vuodelepoon asetetuilla terveillä koehenkilöillä saksalaisen Dieter Felsenbergin ryhmän kokeellisessa tutkimuksessa. Tulokset julkaistiin vuonna 2018 Fronties in Physiology -tiedelehdessä.

Vuodelepotutkimuksia käytetään simuloimaan painottomuutta, koska painovoimaa ei voida poistaa Maassa.

Tutkimusta rahoitti Euroopan Avaruusjärjestö ESA (European Space Agency). Tavoitteena oli saada tietoa, miten tulevaisuudessa varustaudutaan pitkille avaruuslennoille, kuten Mars-lennoille, joissa vietetään painottomuudessa jopa vuosia. Treenissä käytettiin reisilihaksien treenaamiseen jalkaprässiä muistuttavaa laitetta ja tehtiin myös pohjelihastreenejä. Niitä pystytään toteuttamaan myös avaruusaluksessa.

Astronautteja seuraamalla on havaittu, että lihas- ja luukato korjaantuvat Maahan palatessa harjoittelun myötä niin, että toimintakyky palautuu hyväksi.

Luihin saattaa kuitenkin jäädä pieniä pysyviä muutoksia. Uusimmat tutkimustulokset viittaavat siihen, että putkiluusta häviää painottomuudessa/täydellisessä liikkumattomuudessa luuta sisäreunalta, mutta luuta palautuu esimerkiksi Maahan painovoiman piiriin palatessa vain ulkoreunalle. Näin luu jää alkuperäistä hauraammaksi, mikä voi altistaa myöhemmin osteoporoottisille murtumille. Tämä on luustotutkimuksessa uusi kehittyvä tutkimusalue, josta tarvitaan vielä lisää tietoa.

Viimeksi muokattu 3.1.2024

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä